woensdag 21 december 2016
Vrolijk Kerstfeest
Met het verstrijken van de dagen wordt de schaakkalender van 2016 dunner en dunner. Ook bij de Roeselaarse Torrewachters is het 1ste couplet van de schaakcompetitie zo goed als uitgezongen. In eerste wordt de strijd om de hoofdvogel wellicht gestreden tussen het triootje met de vooraf verwachte namen Ben, Kris en Francis. In tweede is het gevecht voor een verlengd verblijf na Nieuwjaar in deze klasse zo goed als gestreden. De kalendermaker kan (bijna) aan de slag gaan... Wie nog zin heeft in een laatste potje schaak in 2016, die kan zaterdag aanstaande en de week erop terecht in het lokaal. Wat 2017 gaat brengen dat kunnen we moeilijk voorspellen, maar ik geef toch al deze data mee om in uw agenda vast te prikken:
*Zaterdag 7 januari staat de traditionele opener van het nieuwe jaar op het menu: De Nieuwjaarsblitz !!!
Een niet te missen evenement.
*De terugronde van onze onvolprezen competitie start op 14 januari. Op die dag gaat ook het jaarlijkse scholenkampioenschap door. Meer info hieromtrent vind je hier: Schoolkampioenschap. Dit schaakonderonsje tussen verschillende West-Vlaamse scholen vindt voor de derde en meteen ook laatste keer plaats in Roeselare en dat in school MSKA, gelegen in de Hugo Verrieststraat 68 te Roeselare. Ook dit jaar wordt een beroep gedaan op de kundigheid en de welgeroemde expertise van onze Torrewachters om een handje toe te steken. Wie eens een vrolijke uitgelaten bende kinderen wil zien schaken, die moet zeker van de partij zijn. Geïnteresseerden kunnen hun naam doorgeven aan ondergetekende. Binnenkort meer hierover...
*De West-Vlaamse Liga is terug van de partij op zondag 22 januari.
*Interclubbers kunnen terug aan het werk op 29 januari met de volgende bezoekende teams: Roeselare 1 versus KOSK 2 en Roeselare 2 versus KOSK 5. Dat zijn de mannen van het zèèèètje (Oostende) voor wie die afkortingen niets zeggen.
Dat was in vogelvlucht de schaakkalender van januari. Ondergetekende gaat er enkele weekjes tussenuit en is terug vanaf 10 januari 2017 met een verslagje van de blitz. Rest mij nog één ding en dat is iedereen een Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen namens het ganse bestuur van De Torrewachters...
En dan is er voor de volledigheid nog dit:
1ste Klasse: Guido-Geert 1/2, Jan-Didier 1-0 (!), Francky-Louis 0-1, Ben-Francis 1-0.
2de Klasse A: Atef-Belgacem 1-0 (!), Eric-Tom 0-1, Robbert-René 1-0 (!), Frederique-Pieter 0-1.
2de Klasse B: Eric-Salvatore 0-1, Mario-Jorit 0-1, Jos-Dany 1-0.
Toren van Roeselare: Herman-Bart 1-0, Jan-Sander 1/2.
zondag 11 december 2016
Schaakjaar 2016 loopt op zijn einde
Schaakjaar 2016 loopt op zijn einde. Volgende week staat behalve speeldag drie in De Toren van Roeselare ook een inhaaldag gepland bij de Roeselaarse Torrewachters. Langs deze weg dan ook een warme oproep om zoveel mogelijk partijen in te halen. Bernard deed alvast een poging om één en ander in eerste te plannen (zie zijn mail van 5/12). Ontgoochel hem niet ! Ook in tweede kan nog heel wat ingehaald worden. Een lijst van alle achterstallige partijen kun je op de site terugvinden en wel hier: In te halen partijen. Voor enkele tweedeklassers zal het er nog om spannen of ze al dan niet na Nieuwjaar in tweede mogen blijven of dat ze verhuizen naar derde klasse. Aan iedereen alvast veel succes toegewenst.
Voor wie de afgelopen maand op een andere planeet vertoefde: Magnus Carlsen heeft in New York zijn wereldtitel verlengd en dat na 3-1 winst in de tie breaks, waarin over winst en verlies werd beslist via 4 rapidpartijtjes. Het schaakjaar wordt traditioneel uitgewuifd met enkele vaste waarden op de schaakkalender. Een kort overzicht:
In Londen gaat momenteel de London Chess Classic door, een topevenement waarbij het kruim van de schaakwereld aangevuld met een plaatselijke held, elkaar partij geven van 9 tot 18 december. De London Chess Classic is het laatste onderdeel van de Grand Chess Tour die eerder dit jaar al de Franse hoofdstad Parijs en ons eigenste Leuven aandeed. Kersvers wereldkampioen Carlsen en uitdager Karjakin likken nog hun wonden van het voorbije WK en zijn niet van de partij. Wel aanwezig zijn o.a. So, Caruana, Anand, Aronian, Nakamura en de nummer 1 van Engeland Michael Adams. Na drie van de te spelen rondes staat So alleen op kop. De officiële website vind je hier: London Chess Classic 2016.
Voor de schakende mannen (en vrouwen) die op een originele manier hun tijd willen doden tussen Kerst en Nieuwjaar is er het charmante tornooi van Böblinger in Duitsland. Intussen is op hun website te lezen dat het volledig vol zit, u zult het dus vanuit uw luie zetel moeten volgen. Wie zich wel kon inschrijven is Torrewachter Martijn Maddens en een hele karavaan schakers van Zottegem. Een evenement om naar uit te kijken vanaf 26 december!
Voor schakers die nog origineler uit de hoek willen komen en eens Nieuwjaar wensen te vieren terwijl ze met de schaakstukken druk doende zijn, is er het oudste tornooi ter wereld Hastings dat plaatsvindt van 28 december tot en met 5 januari. Dit jaar zijn ze aan de 92ste editie toe! Dit wereldvermaarde schaaktornooi kent een rijke geschiedenis, waarin ook enkele (nog levende) Torrewachters een kleine rol hebben gespeeld...
Traditioneel eindigen we met ons overzichtje van de in Roeselare afgewerkte competitiepartijen:
2de Klasse A: David-Renaat 1-0 (!), Atef-René 0-1, Addie-Eric 0-1.
2de Klasse B: Arthur-Dany 0-1, Dany-Philip 0-1 (!), Mario-Jos 0-1, Stijn-Salvatore 1/2, Erik-Marc 0-1.
dinsdag 6 december 2016
Ronde vijf interclubs
Vijfde ronde in de nationale interclubs... Een blik op de tussenstand leert ons dat het wellicht spannend gaat worden voor beide ploegen tot op de laatste speeldag? Cru gezegd gaat ons eliteteam moeten knokken voor de puntjes in een reeks waar blijkbaar iedereen van iedereen kan winnen. De tweede ploeg heeft het iets comfortabeler en kan in een al even onduidelijke en aan elkaar gewaagde (toch bovenaan) reeks meedoen voor een podiumstek. De vijfde opdracht van het seizoen bracht Roeselare 1 naar het Gentse KGSRL. Het werd een boeiende en ook wel dramatische namiddag, waar winst en verlies balanceerden op een haarfijn touw. Een kort overzichtje van de feiten:
Op bord twee kwam Bert tegen oude bekende Lieven Artels goed uit de opening, helaas was het vervolg heel wat minder. Feys Junior wist zich geen raad met de stelling en maakte de ene positionele fout na de andere. Toen hij ook nog eens over het hoofd zag dat zijn paard ingesloten raakte mocht hij in de gloednieuwe prachtige bar (met dito opdiensters) Gentse Stropkes gaan drinken. Het gevolg was een serieuze (maar weliswaar) sportieve kater de dag nadien... Sander Lefere kreeg met zwart de ruilvariant tegen zijn geliefde Caro-Kann. De stelling was voortdurend in evenwicht en er werd afgewikkeld naar een eindspel. Daarin begon onze Torrewachter door te duwen en won hij steeds meer terrein. Dat ging echter niet zonder moeite, de Gentenaar verdedigde zich goed met tactische truukjes in een dubbel toreneindspel. Na enkele uren spelen stond Sander gewonnen met 2 pionnen extra en een afgesneden koning bij zijn rivaal. Hij wou het snel afmaken en begon een mataanval. Toen de vijandelijk koning volledig ingesloten zat en er ondekbaar mat in 1 dreigde, kwam de ontnuchtering: In een helder moment offerde wit zijn beide torens en hij ontsnapte met pat! Een onverhoopt einde van een mooie partij met een wel zeer zure nasmaak. Fabio kreeg het Gentse katje Daria Vanduyfhuys tegenover zich. Of het ook een katje was om zonder handschoenen aan te pakken? We laten onze Rodenbachjongen zelf het woord doen: "Na de opening stond het ongeveer gelijk en had ik het plan om op de koningsvleugel te spelen. Na wat gemanoeuvreer bereikte ik met mijn koningsaanval niet het verhoopte (mat)resultaat. Gelukkig was Darias koningsstelling sterk verzwakt en dat zou op het einde de doorslag geven. Ik kwam in dwingende tijdnood terecht en moest nog 20 zetten doen in minder dan 10 minuten! Gelukkig kon ik mijn stukken ideaal opstellen, terwijl die van mijn tegenstandster een beetje chaotisch stonden. Even later kon ik een kwaliteit offeren en wit moest een toren teruggeven om mat te vermijden en het volle punt was binnen!".
Pauwel Deblauwe en tegenstander Vincent Ayla dachten beiden veel te lang na in een Gesloten Siciliaan. Hierdoor kwamen ze in prangende tijdnood terecht in een complexe stelling met nog veel stukken en dus heel wat mogelijke valletjes op het bord. In deze discipline haalde de jeugd het van de ervaring en Pauwel liet zich vangen en hij verloor alsnog de partij. Vierde bordspeler Michiel Bleys speelde een scherpe partij waarin hij een pion offerde voor een sterke aanval. De Gentse Elena Van Hoecke verdedigde echter als een ware leeuwin en in tijdnood dreigde het faliekant mis te lopen voor Michiel. Hij komt in een verloren eindspel terecht (toren + paard vs toren + paard met een pion minder) maar krijgt dan hulp van boven, wanneer Elena domweg door een paardvork haar toren verliest. Michiel neemt het geschenk met beide handen aan en boekt een gevleide zege, maar dat zal ons worst wezen. Martijn Maddens voelde vooraf al nattigheid, tegen zijn zwarte beest Gertjan Verhaeren had hij nog nooit kunnen scoren. Martijn probeerde een Hollandse Stonewall tegen 'zijn zwarte beest met de wilde haren'. Gertjan bleek deze opening beter te beheersen dan onze Torrewachter en Martijn kwam in zwaar weer terecht. In het middenspel blunderde het eerste bord van Gent toch nog en Martijn kon een toren slaan. Hij besloot om nog een zet te wachten en weg was de kans en waarschijnlijk ook de overwinning? Gefrustreerd liet hij nog een pion in staan en Gertjan maakte het mooi uit. Het werd achteraf gezien een vreemde schaaknamiddag met wisselende kansen en blunders aan beide zijden van het schaakbord. Met een lichte nederlaag van 3.5-2.5 mag je thuiskomen, maar hier kopen we niet veel mee in een reeks waar ieder punt van tel gaat zijn in de eindafrekening...
De tweede ploeg zocht zijn volgende overwinning (?) dichter bij huis. Een Freinetschooltje achter het station van Tielt was de plaats van afspraak. Vooraf werd aan een makkelijke zege en een behouden en ook snelle thuiskomst gedacht. We moesten toch iets meer moeite doen om de volle buit binnen te halen...
Erik Claessens kreeg op het vierde bord Keirse Junior tegenover zich, inderdaad het zoontje van Torrewachter Steven Keirse. Het was de allereerste kennismaking voor de jonge snaak met het interclubgebeuren en hij deed het verre van slecht. Erik had in een Damegambiet na vijftien zetten een stuk extra, maar hij was nog niet thuis want Quinten verdedigde feilloos zijn stelling. Als een echte strateeg ontweek hij voortdurend de stukkenruil die onze Torrewachter aanbood. Meer nog hij trok in de finale met een paard minder in de aanval en dreigde vervaarlijk met mat toen hij dame en toren op Eriks voorlaatste rij kreeg. Die laatste zweette dikke parels, maar kon zich uiteindelijk toch uit de omknelling losmaken en zijn extra paard te gelde brengen met ons eerste punt als resultaat. Even later remiseerde Geert Degezelle op het eerste bord na een evenwichtige klassieke Pirc, waarin alle zware stukken van het schaakbord verdwenen waren. Het eindspel zag er niet simpel uit met paarden en lopers en was terecht remise. Coach Herman was intussen aan het rekenen geslagen en probeerde als een Deerlijkse 'Madame Soleil' de uitslagen van de resterende partijen te voorspellen. Hij had er blijkbaar alle vertrouwen in dat het op mijn bord 'goed' zou komen en stelde daarom remise voor tegen zijn tegenstreefster Ilse Daels, één van de Tieltse 'Daels Sisters', houders van heel wat titels in de jeugdcategorieën bij de meisjes. Ilse had perfect gereageerd op het Damegambiet van Herman en kwam zelfs een tikkeltje beter te staan, wat voor een stuk het voorstel tot puntendeling van onze tweede bordspeler verklaarde. De vraag is nu : "Deed Peter wat Herman verhoopte?" Jawel hoor, maar 't was aanvankelijk geduldig manoeuvreren en ook wel wat zonder plan heen en weer schuiven in een saaie Siciliaan tegen de jongste van de 'Daels Sisters' Emma. In het middenspel kon Peter eindelijk afstand nemen door op korte tijd tweemaal een pion te slaan, die niet terug kon genomen worden door een penning op de dame. In het eindspel met elk een loper en twee extra soldaatjes was afwikkelen naar winst niet zo moeilijk. Door de nederlaag van leider Estaimpuis komt alles bovenaan terug bijeen en blijven we in de running voor een podiumplek aangezien we al enkele titelpretendenten hebben zien passeren aan ons bord.
Traditioneel eindigen we met ons overzichtje van de in Roeselare afgewerkte competitiepartijen:
1ste Klasse: Bernard-Didier 1/2, Francis-Geert 1-0, Pauwel-Kris 0-1, Ben-Jan 1-0.
2de Klasse A: Renaat-Frederique 1-0, Pieter-Addie 1/2, Eric-Belgacem 1/2, Robbert-Atef 1-0, Tom-David 1-0.
2de Klasse B: Erik-Stijn 0-1, Salvatore-Mario 1-0 , Jos-Arthur 1-0.
Toren van Roeselare: Bart-Jan 1/2.
2de Klasse A: Renaat-Frederique 1-0, Pieter-Addie 1/2, Eric-Belgacem 1/2, Robbert-Atef 1-0, Tom-David 1-0.
2de Klasse B: Erik-Stijn 0-1, Salvatore-Mario 1-0 , Jos-Arthur 1-0.
Toren van Roeselare: Bart-Jan 1/2.
dinsdag 29 november 2016
Roeselare 1 boekt klinkende eerste zege in de interclubs
De eerste ploeg van Roeselare kon dit seizoen nog niet winnen, na twee gelijke spelen en een pandoering gratis gekregen van onze (nu ex) vrienden van Wachtebeke kwam zondag leider St. Amandsberg op bezoek. Vooraf werd een zware nederlaag gevreesd, het werd er ook één, gelukkig voor onze Rodenbachjongens zaten zij niet in de hoek waar de klappen vielen. Hieronder een kort relaas van de feiten bij elkaar gepend door onze helden.
Op bord zes fietste Pauwel Deblauwe freewheelend naar een knappe en snelle zege. Amper 23 zetten had onze man uit Deerlijk nodig om wit tegen het canvas te meppen in een Colle-opening. Driemaal Pf4 gaf in de partij de doorslag. Wit kon kiezen uit stukverlies of mat. Hij koos het stukverlies en modderde nog wat aan om enkele zetten later er de brui aan te geven. Martijn kreeg een opening uit het Hoge Noorden op zijn bord. In een nauwkeurig gespeelde en vooral snelle Scandinaaf had Martijn niet veel in de pap te brokken. Er werden heel wat stukken geruild en in het eindspel zag het er na pionverlies slecht uit voor onze CM. Toen zijn tegenstander plots werd getroffen door concentratieverlies en twee zetten omwisselde ging een toren tegen de vlakte en zwart gaf onmiddellijk op. Een lucky shot voor Martijn, maar ook lucky shots tellen mee voor de eindafrekening... Tweede bordspeler Bert was er vooraf niet gerust op: Na twee opeenvolgende nederlagen had hij last van bordvrees. De clubpsycholoog Bernard kon echter op hem inpraten en Bert verscheen met licht trillende benen aan de schaaktafel. Aan de andere kant zat een oude bekende uit de jeugdreeksen, ene Stijn Hertele. Het werd een Franse opening met een degelijk centrum, waar Bert aanvankelijk iets te lang aarzelde om dit open te gooien. Berts rivaal had het initiatief, maar hij plooide toch in een tactisch slot waarbij zijn koning toch niet zo veilig bleek te staan als gedacht. Halfweg stond een onverhoopte 3-0 op het bord. Na drie keer remise te hebben gespeeld, was Fabio vastberaden om dit keer de volle buit binnen te halen. Helaas pindakaas de schaakgoden waren hem niet gunstig gestemd en het werd een zure nederlaag. Het was Fabs zijn dagje niet: Na vroeg pionverlies bleek de verkregen compensatie onvoldoende. Dan maar alles of niets spelen? Helaas werd het na pijnlijk stukverlies niets. Hiermee had St.Amandsberg hun schaakeer gered. Ook bij Didier zag het er lange tijd niet goed uit. Toen hij ook nog eens in een mindere stelling een remisevoorstel van zijn tegenstander weigerde, schudde menig Roeselaarnaar niet begrijpend het hoofd. Pionverlies enkele zetten later knauwde verder aan het vertrouwen: niemand durfde nog een cent op Didier te verwedden. En toen zorgde Didier de onvoorspelbare voor een ommezwaai met een koningsaanval met sterk paard in combinatie met een al even fors uit de kluiten gewassen dame. Een aanval die compleet werd onderschat door zijn rivaal en het was over en out. De eerste ploegzege en dat tegen de leider was een feit! Michiel zorgde nog voor het orgelpunt door in een gesloten stelling met veel over en weer geschuif eerst een kwaliteit te winnen en vervolgens de partij na een blunder van zijn opponent in de eindfase. Het was voorbij en de bordjes wezen maar liefst 5-1 aan voor Roeselare !!!
Ook de tweede ploeg van Roeselare liet zich tegen Pion '68, een ploeg van het zèèètje, niet onbetuigd: In een voor hem onbekend gambiet kon Erik in de openingsfase vlot ontwikkelen door zijn tegenstanders paarden op stang te jagen! Deze gewonnen tempo's bezorgden hem een rustige namiddag en na dameruil stelde hij remise voor, wat gretig werd aanvaard door de Oostendenaar. Ook Stijn kon met een vroege puntendeling tegen een op papier sterkere tegenstander, kort na Erik aan zijn Rodenbachjes beginnen. In een Koningsindische opstelling had hij weliswaar het initiatief, maar een slechte loper deed hem twijfelen en daarom werd de aangeboden remise zonder aarzelen aanvaard. Good old Herman zit in de forme van zijn leven! In een fel betwiste partij met op de derde zet h3, waarin Colle een hoofdrol opeiste kwam hij goed uit de opening. Na veel laveren won Herman op zet 26 een pion, die uiteindelijk het pleit zou beslechtten. Voor hij het volle punt achter zijn naam kon schrijven, had hij wel nog enkele gevaarlijke klippen om te omzeilen. Herman behield zijn 'coolness' en kon zijn pluspion verzilveren in een eindspel met gelijke lopers. Intussen moest Geert op het eerste bord al zijn kunnen tentoonspreiden tegen de 250 ELO sterkere Nico Vandenbon. Geert was in een Siciliaan na de 14de zet in positioneel ongunstig vaarwater gekomen. Toen na enkele uren geconcentreerd manoeuvreren de storm was gaan liggen, kwam Geert terug in de match. In tijdnood miste hij jammerlijk stukwinst en moest berustten in remise. 2.5-1.5 werd zo de knappe eindstand tegen een concurrent voor het podium...
Volgende week moeten beide ploegen al opnieuw aan de bak in de interclubs. Ploeg 1 mag naar Gent en ploeg twee zoekt het iets dichter bij huis met een verplaatsing naar Tielt. Veel succes jongens!
Intussen kent het wereldkampioenschap schaken nog altijd zijn winnaar niet. Na de reguliere 12 partijen staat het exact gelijk 6 tegen 6. Woensdagavond om 20h00 (Belgische tijd) wordt in New York met eerst 4 rapidpartijen beslist wie de kroon van wereldkampioen mag dragen. Indien nodig worden deze matchen gevolgd door blitzpartijen en zelfs een Armageddonwedstrijd. Hoe dan ook woensdagavond is de wereldkampioen gekend. Een volgende keer meer hierover...
Ons wekelijks toetje bestaat uit een smakelijk (?) overzichtje van de in Roeselare afgewerkte competitiepartijen. Alstublieft...
1ste Klasse: Bernard-Francis 0-1, Jan-Pauwel 1/2 (!), Kris-Francky 1/2, Herman-Geert 1/2 (!).
2de Klasse A: Tom-Renaat 1/2, David-René 0-1, Atef-Eric 0-1, Belgacem-Pieter 0-1 (!), Addie-Frederique 1-0.
2de Klasse B: Philippe-Jos 0-1, Arthur-Salvatore 0-1, Stijn-Jozef D. 0-1, Marc VG-Jorit 1-0 (!), Erik W.-Dany 0-1.
2de Klasse A: Tom-Renaat 1/2, David-René 0-1, Atef-Eric 0-1, Belgacem-Pieter 0-1 (!), Addie-Frederique 1-0.
2de Klasse B: Philippe-Jos 0-1, Arthur-Salvatore 0-1, Stijn-Jozef D. 0-1, Marc VG-Jorit 1-0 (!), Erik W.-Dany 0-1.
woensdag 23 november 2016
Karjakin neemt de leiding in het WK !
Het wereldkampioenschap schaken tussen Carlsen en Karjakin heeft een wel zeer verrassende wending genomen. In de achtste partij nam wereldkampioen Carlsen meer risico's dan nodig en hij kreeg uiteindelijk het deksel op de neus. De verslaggeving van de partijen laat ik deze keer wegens tijdsgebrek aan een echte Candidate Master over, namelijk
CM Martijn Maddens. Zijn deskundige uitleg begint met de tot nu toe enige wedstrijd die geen remise werd, namelijk de achtste ontmoeting tussen beide rivalen.
In partij acht had Magnus wit en hij had het wel een beetje gehad met al die remises... Hierdoor speelde hij de hele dag wat (over)agressief. Hij koos voor d4 gevolgd door een
Colle-Zukertort systeem, wat ook hier in Roeselare zeer populair is (Dit wordt o.a. gespeeld door Fabio en Guido). Deze opening zorgt niet direct voor een winnend openingsvoordeel maar er blijven heel veel stukken op het bord staan, wat dan weer leidt tot zeer ingewikkelde stellingen. Karjakin wist echter precies wat te doen tegen deze opening en Magnus speelde zijn stukken ogenschijnlijk doelloos heen en weer... Zo kreeg Karjakin wat kansen om het initiatief te grijpen. Hij liet deze echter liggen en greep terug naar zijn beproefde recept van stukken ruilen. Dit zette kwaad bloed bij Magnus en hij begon in tijdnood pionnen te offeren. Dit leidde tot een zeer ingewikkelde stelling waarbij niemand echt wist wat er aan de hand was en wit zeker niet beter stond. De eerste objectieve winstkans op zet 37.Da4 liet Karjakin nog schieten waardoor het weer op remise leek uit te draaien. Magnus bleef de onnauwkeurigheden echter opstapelen en vanaf zet 49.Da5 was zijn stelling bijna niet meer te houden. Enkele zetten later kon Sergey Karjakin het eerste volle punt van de match binnenhalen! Magnus Carlsen was furieus en liep weg op de persconferentie wat hem een boete opleverde tussen de 45.000 en de 55.000 euro...
Voor de volledigheid geven we hier ook nog een korte resumé van de drie voorgaande battles, die allemaal op een puntendeling eindigden.
De 4de partij in de match had Karjakin weer wit en hij koos nogmaals voor 1.e4. Carlsen antwoordde met de Ruy Lopez maar liet opnieuw de Berlijnse Verdediging links liggen. Karjakin koos nu voor een zeer bescheiden systeem en Carlsen vermeed de theoretische varianten en verkreeg toch een gelijke stelling. Plots leek het erop dat Karjakin toch nog iets van plan was met Lxh6 maar hij had al snel spijt van zijn aanval en kwam positioneel minder te staan. Magnus Carlsen speelde het daaropvolgende eindspel aanvankelijk zeer goed waardoor hij in een gewonnen stelling kwam, maar net toen hij dacht de buit binnen te halen, ging hij alsnog de mist in waarna het toch nog remise werd.
Tijdens de 5de partij koos Carlsen voor zijn geliefde Giuoco Piano. Karjakin kwam behoorlijk uit de opening maar stond toch nog een tikkeltje minder. Het leek er dus op dat Carlsen weer een hele avond kon proberen zijn tegenstander te testen in een eindspel. Toen gebeurde er echter iets onverwachts, Karjakin speelde een sterk koningsmanoeuvre en Magnus reageerde niet perfect en zijn stelling ging naar de haaien. Natuurlijk verliest onze wereldkampioen niet zomaar en hij kon deze scheve situatie uiteindelijk toch nog rechttrekken.
In partij 6 en 7 had Karjakin telkens wit. Hij koos weer voor een Ruy Lopez in game 6. Magnus antwoordde met de kritieke variant die vrij gemakkelijk tot remise leidde. De 7e partij besloot Karjakin daarom om 1.d4 eens te proberen. Carlsen verraste zijn tegenstander hier door een Chebanenko Slav te spelen. Karjakin kende het kritieke stukoffer 10.a4 gevolgd door 11. Pb5 niet en koos dus maar om stukken te ruilen wat wederom tot een snelle remise leidde.
Als je wil weten of de beste schaker van deze planeet nog kan terugkomen na de opgelopen nederlaag in de achtste partij, dan kan je alles volgen met uitstekend commentaar gegeven door de grootmeesters Svidler & Gustafsson op de schaaksite Chess 24.
Als je liever op onze siliconen vriend vertrouwt, maar zelf geen supercomputer hebt dan kan je hier terecht: Computeranalyse.
Als je een beetje meer uitleg wilt over de winstpartij van Karjakin door iemand die iets van schaken kent, dan moet je zeker eens kijken naar deze korte samenvatting:
Partij 8 - Carlsen versus Karjakin.
Na deze heel deskundige en uitvoerige uitleg van Martijn, waarvoor dank, nog de uitslagen van de inhaaldag in de Roeselaarse clubcompetitie, de uitslagen van de tweede ronde in de Toren van Roeselare en de derde ronde van de West-Vlaamse Liga: :
1ste Klasse: Didier-Guido 1-0, Francky-Pauwel 1/2.
2de Klasse A: Robbert-Renaat 1/2.
2de Klasse B: Jos-Jorit 0-1, Arthur-Marc VG 0-1, Salvatore-Philip 1-0.
De Toren van Roeselare: Sander-Mario 1-0, Michiel-Martijn 1/2, Thijs-Herman 1-0.
West-Vlaamse Liga:
Reeks A: Todts Benny-Da Silva Heleno Jorit 1-0, Deketelaere Francky-Lenoir Aurèle 1/2, Cottegnie Francis-Maddens Martijn 0-1.
Reeks B: Degezelle Geert-Demeuter Robert 1/2, Ottevaere Herman-Vancoillie Guido 1/2.
Reeks D: Vanassche Renaat-Verbanck Mario 1-0.
Alle uitslagen van de Liga kun je hier nog eens nalezen: Uitslagen .
dinsdag 15 november 2016
Wereldkampioenschap schaak van start te New York
Het is eindelijk zover, het wereldkampioenschap schaak is in New York, heden ten dage ook wel Trumpcity genoemd, van start gegaan in de 'Fulton Market Building' een restaurant gelegen in de stadswijk 'the Bronx'. Hoofdrolspelers zijn de huidige wereldkampioen de Noor Magnus Carlsen en de winnaar van het kandidatentornooi de Rus Sergey Karjakin. Carlsen rekende in de vorige titelstrijd af met de Indiër Vischy Anand en wellicht ook met een oude generatie schakers, die niet opgegroeid waren met de computer. Karjakin won eerder verrassend het kandidatentornooi in maart dit jaar voor Caruana en oud-wereldkampioen Anand. Met Carlsen en Karjakin staan voor het eerst twee generatiegenoten oog in oog met elkaar aan het schaakbord. Het zijn geen aanbidders van Caïssa onze teerbeminde schaakgodin. Beide heren maken zich daarentegen schuldig aan afgoderij en koesteren een diepe bewondering voor een nieuwe reeks idolen luisterend naar de namen Houdini, Stockfisch en andere Kommodo's. Stuk voor stuk bits en bytes uitbrakende schaakengines die met allerlei diep berekende en voor een gewone schaakmens onverstaanbare varianten proberen hun aanbidders aan de wereldtitel te helpen.
Van 11 tot 30 november proberen beide topgrootmeesters elkaar de loef af te steken en het grootste deel van de financiële koek van 1 miljoen euro op hun persoonlijke bankrekening te schrijven. Het zou Amerika niet zijn, moest dit gebeuren niet groots opgevat zijn en met de nodige show verslagen worden. Voor het eerst in de geschiedenis van een sportgebeurtenis past men de techniek toe van '360 graden virtual reality'. Helaas is al dat lekkers niet gratis. Hoofdorganisator Agon vraagt minimum 15 dollar voor 'live' gestreamde beelden van het evenement. Echte liefhebbers zitten al voor hun scherm, de anderen wachten wellicht tot chessbase zijn dagelijkse verslaggeving update?
Moeten we veel van dit wereldkampioenschap verwachten? Het is natuurlijk geen Fischer-Spassky te midden van een Koude Oorlog, waarbij miljoenen schaakliefhebbers en ook sportliefhebbers onbekend met het spelletje, aan de buis gekluisterd waren. Er zijn echter wel gelijkenissen: De liefde tussen Rusland en de Verenigde Staten is ook nu niet passioneel te noemen en beide schaakspelers hebben wel een bijzonder idool. Zo is Karjakin een vurig voorstander van de Russische president Poetin en kijkt Carlsen op naar, jawel Donald Trump! Misschien komt 'den Donald' wel eens langs, 'zijne onvoorspelbaarheid' is tot alles in staat.
De tussenstand in het wereldkampioenschap na drie partijen is 1,5-1,5. De bordjes hangen dus mooi in evenwicht, wat niet betekent dat het oersaai was tot nu toe, maar er mag wel wat meer vuurwerk komen. In de eerste partij opende Carlsen met d4 en kwam er een Trompowsky op het bord. Carlsen deed zijn best om er wat van te maken, door voortdurend te zorgen dat er op zijn Engels gezegd wat 'imbalances' in de stelling voorkwamen. Karjakin keepte echter door vroeg stukken te ruilen en zo de spanning uit de partij te halen. Het zo ontstane eindspel was potremise.
De tweede partij was een eerder saaie Ruy Lopez, waarbij Carlsen dit keer met zwart, een eerder klassieke opstelling probeerde in plaats van de Berlijnse (remise) Verdediging. Het werd een zoutloze partij die op een gelijkspel eindigde.
De derde match was de meest interessante: De Berlijnse Verdediging kwam op het bord. Karjakin speelde het echter niet zo accuraat en kwam in moeilijkheden halfweg door enkele zwakke pionnen en zijn overschatte tegenaanval. Hij overleefde omdat Carlsen de beste zetten niet speelde. Naar het einde toe liep het weer bijna mis voor de Rus, maar ook nu zag de huidige wereldkampioen de winnende zet niet. Zijn gespeelde zet leidde naar een theoretische remise na maar liefst 7 uur schaak.
Dat doet ons het beste verhopen voor de rest van het tornooi. Kapitaalkrachtigen kunnen alles live hier volgen: WK Schaken 2016 Live . De anderen kunnen terecht op Chessbase. Alvast veel schaakplezier!
Als toetje nog de uitslagen van de Roeselaarse clubcompetitie:
1ste Klasse: Francis-Herman 1-0, Geert-Louis 0-1, Didier-Kris 1-0 (!), Francky-Jan 1-0,
Pauwel-Guido 1-0, Ben-Bernard 0-1 (!).
2de Klasse A: Renaat-Adhemar 1-0, Frederique-Belgacem 0-1, Pieter-Atef 1-0, Robbert-David 1-0, René-Tom 0-1.
2de Klasse B: Jorit-Stijn 1-0, Jozef-Mario 1-0, Erik-Arthur 1-0.
dinsdag 8 november 2016
Derde ronde interclubs
Nog één keer slapen en het wansmakelijke circus dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen voorstelt is godzijdank afgelopen. Alhoewel afgelopen? Nadien begint het wellicht pas: De Amerikanen zullen wakker worden in een verdeeld land met de helft triomfators en de andere helft ongelukkigen en dat is voor niemand een prettig vooruitzicht. Probeer hier maar eens om als zittend president iets gedaan te krijgen. Het strategisch en tactisch inzicht van een topgrootmeester zou hier waarschijnlijk ontoereikend zijn... Wat ons dan weer naadloos bij het schaakgebeuren in Roeselare brengt...
De schakende Roeselaarse meute mocht weer hun stad vertegenwoordigen in de nationale interclubs. Ons eliteteam trok naar de schaakclub MSV gestationeerd in het Oost-Vlaamse Evergem. De tweede ploeg werd naar buurland Wallonië gestuurd om er Estaimpuis te bekampen. Een kort overzicht van de 'gepleegde feiten':
Dokter Sander kwam naar eigen zeggen redelijk goed uit een voor hem vrij onbekende opening. Troost je Sander, die waar ik in terecht kom vind ik allemaal wereldvreemd, doch dit terzijde. Ons tweede bord bouwde rustig zijn stelling uit terwijl zijn rivaal niet echt een plan leek te hebben. In het middenspel brak de stelling toch open als een rijpe zweer... Sander nochtans bedreven in delicate medische kwesties verloor zijn greep op de stelling. Gelukkig zag de man aan de overkant geen duidelijke winstweg en stelde hij remise voor, wat aanvaard werd. Intussen was Michiel na zijn Noteboom-opening in een gelijkwaardig eindspel beland. Hij moest tijdelijk een paard geven, maar erg was dat niet omdat de viervoeter van de tegenstander ingesloten was en na enkele zetten geslagen kon worden. Helaas pindakaas: Michiel blundert en het vijandelijke paard gallopeert het wijde veld in. Met een stuk minder geeft onze nu ex-paardenvriend dan ook op. Dany werd 'rijp' genoeg bevonden om het zesde bord te vertegenwoordigen in het eerste team, maar dat was niet echt een geschenk. Zijn 1950 ELO sterke opponent was een paar maatjes te groot voor Danyboy die een zeer verdienstelijke partij speelde. Fabio's tegenstander opende passief, waardoor ons vierde bord zich redelijk vlot kon ontwikkelen. Fabs profiteerde niet ten volle van dit voordeel en de match kabbelde rustig verder. In het middenspel kwam er een combinatie op de mat waarbij onze man een dame overhield tegen twee torens en een onveilige koningsstelling. De Evergemmenaar stelde plots remise voor en de vredespijp werd gerookt. Toen Fabio achteraf zijn 'huiswerk' maakte, zag hij dat zijn vriend Stockfish een winstweg voor hem op het bord toverde. Jammer voor onze vierde bordspeler die al voor de derde opeenvolgende keer blijft steken op remise. Bernard speelde naar eigen zeggen zijn beste Benko in zijn schaakcarrière en dat tegen een jeugdig talent dat enkele jaren geleden nog Belgisch kampioen was geworden. Burny was lyrisch over zijn partij net als de geestelijke vader van de opening Benko zelve, die zich voor één keer niet omdraaide in zijn graf bij het aanschouwen van één van Bernards kunstwerkjes, maar met een zalige glimlach op zijn gelaat zag dat het goed was. Wie alles goed heeft bijgehouden komt aan een tussenstand van 3-2 voor de vijand, dat betekent dat Martijn op bord één de meubelen mocht redden. Martijn kreeg een Grand Prix Attack over zich heen, waar hij weinig kennis over had. Hij wachtte lang om te rokeren en dat werkte verbazend goed. Wit offerde een pion om tegenspel te krijgen en die pion kreeg hij later terug van Martijn toen die in tijdnood was verzeild. De finale was potremise met de torens en elk twee pionnen. Martijn speelde door en zijn vermoeide rivaal begon foutjes te maken en uiteindelijk gaf hij ook de partij uit handen. Zo werd toch nog een zuurverdiend punt uit de brand gesleept tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Ploegkapitein Bernard was zo blij dat hij voor Martijn een zoen regelde met wellicht veel liefde gegeven door de knappe barvrouw van een naburig café, waar de rest van de ploeg al geruime tijd aan het nakaarten was...
Ploeg twee mocht hun Waalse vrienden van Estaimpuis gaan bekampen in het nabijgelegen Moeskroen. De strijd vond plaats in een lager schooltje waarvan de speelplaats bedekt was met een dikke laag bladeren in de mooiste herfstkleuren. Een zalig begin van een leuke schaaknamiddag? De start was goed, het vervolg helaas stukken minder: De verwarming liet het afweten en het veel te grote lokaal moest opgewarmd worden met een aftands 'blazertje' van de Moeskroense kringloopwinkel. Gelukkig was er nog warme koffie om geest en lichaam wakker en warm te houden. Een kort verslagje van de gebeurtenissen:
Peter was het eerste klaar met zijn partij. In een vluggertje met Sergent Romain lette ondergetekende weer eens niet op en moest zijn ingesloten toren geven voor een loper. Romain ruilde volgens de schaakregels zoveel mogelijk en beide opponenten kwamen in een eindspel terecht met dame en paard (Peter) tegen dame en toren (Romain) en nog een kudde pionnen aan beide zijden. In een voor hem gewonnen stelling deed Romain enkele mindere zetten en ik kon mijn dame en paard zodanig manoeuvreren dat er mat dreigde. Wit moest zijn toren geven voor mijn paard en plots stond ik een pion voor. Ik had helaas de Martijnspirit niet om dit eindspel uit te melken en ging akkoord met remise. Erik stond er naast mij niet slecht voor met zijn veroverde kwaliteit. Zijn jeugdige tegenstander bleef er echter in geloven en de match kantelde toen een sterk opgesteld paard en een aanval langs de flank Erik tot een ruil verleidde, waarbij hij eindigde met een stuk minder. Na enkele zetten en met een illusie armer gaf onze Rodenbachjongen op. Ook Geert had zich intussen goed kunnen verwarmen aan zijn wedstrijd. Het zag er allemaal nogal complex uit met een extra pion voor zijn tegenstander, maar dat was niet zo erg, want dat was een dubbelpion die weinig kon doen. Remise leek hier de uitslag te worden, tot Geert zich alsnog liet verrassen, zijn dame onbedoeld aanraakte en dan vervolgens in een vork liep. De nederlaag was een feit, Herman kon enkel nog de schade beperken. Onze nestor had na een moeilijke strijd een pion kunnen snoepen van zijn rivaal. In een beklijvende finale kwamen de bordjes weer in evenwicht. Vervolgens zette de man van Estaimpuis een valletje op, waarbij hij een stuk offerde. Herman nam het stuk en moest dan enkele zetten nauwkeurig spelen om mat te voorkomen. Toen dat gelukt was gaf zijn tegenstander op. Het werd dus met 2,5-1,5 een lichte nederlaag. De strijd bovenaan is hiermee nog verre van gestreden...
Als toetje nog de uitslagen van de Roeselaarse clubcompetitie en de nevencompetitie 'De Toren van Roeselare':
1ste Klasse: Bernard-Pauwel 1/2, Guido-Francky 1/2 (!), Kris-Geert 1-0, Louis-Herman 0-1 (!).
2de Klasse A: René-Renaat 1/2 (!), Tom-Robbert 1-0, David-Eric 0-1, Atef-Frederique 0-1, Belgacem-Addie 0-1 (!).
2de Klasse B: Arthur-Jozef De Meye 0-1, Jozef De Meye-Jos 1/2, Dany-Salvatore 1/2, Philip-Eric 0-1.
Toren van Roeselare: Michiel-Mario 1-0.
Ook volgende week dendert de competitietrein verder...
dinsdag 1 november 2016
Niet te missen te Zarren...
De tijd vliegt: De alweer derde editie van de Audiovisuele Quiz van de schaakclub van Kortemark, dat andere clubje waar ik soms wel wat van mijn vrije tijd insteek, piept aan het venster. Op 26 november worden weer heel wat video- en audiofragmenten op het quizpubliek losgelaten. U hoeft echt niet de 'Slimste mens ter wereld' te zijn om deze quizavond te kunnen smaken. Wij beloven dan ook (op ons eerste communiezieltje) een boeiende avond voorzien van de nodige natjes en droogjes. Wie zich wil inschrijven vindt hierboven alle info of die neemt eens een kijkje op de site van de Kortemarkse schaakclub: Schaakclub Kortemark Niet twijfelen doen! Wacht wel niet te lang, want de inschrijvingen lopen vlot binnen...
Er werd zaterdag ook geschaakt bij de Torrewachters. Een (heel) kort overzichtje wegens niet alles gezien:
In eerste zorgde Louis Vandecasteele voor sensatie door de ongenaakbaar gewaande Francis Cottegnie voetje te lichten. Het was de langste partij van de speeldag en waarschijnlijk ook de meest interessante. Louis stond lange tijd een kwaliteit in het nadeel voor een pionnetje, maar hij gaf zich niet zomaar gewonnen. In een beklijvend eindspel wist onze sympathieke Waal, de druk op zijn stelling via de g-lijn te neutraliseren om vervolgens met zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel de wedstrijd te beslissen. Het aanwezige publiek was vol bewondering, de vriendschapsbanden tussen Vlaanderen en Wallonië werden opnieuw hechter. Banden die de afgelopen weken duidelijke barsten vertoonden na het solonummertje van Magnette tegen de Canadezen. Genoeg politiek! Co-leider Kris Muylle profiteerde optimaal van het slippertje van Francis. Door te zegevieren over Herman, die ergens in het centrum een pion moest laten gaan en dat was het begin van het einde. Francky Deketelaere kon nog eens een overwinning bijschrijven op zijn al indrukwekkend palmares. Pineut van dienst was Bernard Logie die met een pion minder aan zijn finale was begonnen. In een paardenstelling zorgden de beter geplaatste viervoeters van Francky uiteindelijk voor de volle buit. Pauwel en Ben hielden het op een snelle puntendeling, na er toch voor te hebben gespeeld volgens beide heren. Ssssst: Ben had die avond nog een niet te missen afspraakje met zichzelf als kwispresentator op zijn eigen Halloweenkwis, waar hij als een look a like van Alice Cooper zorgde voor een heel gesmaakte en griezelige avond.
In tweede ging oudgediende Adhemar met de dame van Atef aan de haal. Zoiets ga je hem nooit afleren! Renaat plooide in het eindspel tegen Belgacem na een lange gelijkopgaande battle. Pieter won uiteindelijk van David in een pionneneindspel met elk nog een toren. Mario verloor van Stijn, hoe weet ik helaas niet meer. Ook Philippe Maddens verloor en dat van Jozef de Meye na dameverlies van eerstgenoemde waarbij een vork op dame en koning de oorzaak was. Salvatore verloor van Jos, die na stukruil een open lijn cadeau had gedaan, waarlangs een toren kon infiltreren.
Tot slot van dit betoog nog dit: Aangezien ik God De Vader niet ben, kan het gerust voorkomen dat er fouten of onnauwkeurigheden in de verslaggeving van het clubkampioenschap voorkomen. Gelieve dat dan ook zo spoedig mogelijk door te geven, dan kan ik dit tijdens de week corrigeren. Foutjes de zaterdag nadien aan den toog melden heeft weinig zin, want geen kat gaat de verslagen van de vorige weken nog (na)lezen...
*Volgende week staat de derde ronde van de nationale interclubs op het schaakprogramma.
Ploeg 1 trekt naar Evergem en de jongens van het tweede team rijden richting Estaimpuis (Steenput voor de vrienden). Geef er een lap op...
woensdag 26 oktober 2016
Speeldag 5
Zaterdag laatstleden traden de (meeste) Roeselaarse gladiatoren voor de vijfde keer deze competitie in het strijdperk. In eerste werden zelfs vijf partijen afgewerkt en dat is niet elke week het geval. Ik probeer een kort verslagje te destilleren uit wat in mijn hersenpan is blijven hangen.
Pauwel zag het lange tijd goed zitten tegen leider Francis en met op een bepaald ogenblik twee extra pionnen in zijn voordeel kunnen we zijn euforie best begrijpen. Helaas pindakaas liep het alsnog mis in het eindspel en kon Pauwel een verdieping lager aan zijn 'bakjes' beginnen. Ben De Cat mocht kampen tegen Francky Deketelaere, maar van een echte match was er nooit sprake. Francky werd vakkundig mat gezet in 20 (!) zetten en dan nog in zijn eigen openingstheorie. Het levert hem een stek in de kelder van het klassement op, geen plaats waar je onze Houdini zou verwachten. Jan Selschotter, ook niet onbekend met deze regionen, behaalde zijn eerste halfje en dat tegen Herman Ottevaere. Het ging hier voortdurend gelijk op en het eindspel met lopers en paarden zag er dan ook nogal remiseachtig uit. Kris had weer aan de 'fitessepillen' gezeten. Louis kreeg de tijd niet om in de wedstrijd te komen: Een vroege infiltratie met de toren op de zevende rij, zorgde voor een vervelende penning op de dame van Louis en een leuke combinatie leverde vervolgens Muylle Junior een stuk op. Bernard zweette dikke parels tegen Guido, die geen onopgemerkt debuut maakt in eerste. Het zag er leuk uit met een koning 'op wandel'. Toen er enkele stukken geruild werden, verdween de grootste druk uit de partij en had Bernard de beste papieren om af te wikkelen naar winst en dat deed hij dan ook...
In tweede was Tom baas over Pieter door een eindspel met enkel pionnen naar zijn hand te zetten. Eerstgenoemde had wel onderweg twee soldaatjes van zijn rivaal te grazen genomen. Nieuwkomer Frederique behaalde zijn eerste zege en dat tegen boezemvriend David. Of ze nu nog vrienden zijn was bij het ter perse gaan niet geweten... Salvatore was zielsgelukkig met zijn remise tegen de taaie Jozef de Meye en Marc Van Gysel kende een makkelijke namiddag tegen Mario, die onderweg een stuk had geblunderd.
Tenslotte was er nog de wedstrijd tussen jong en oud zijnde Jorit en Philippe. Onze ouderdomsdeken bood felle weerstand, maar de jeugd ging met de volle buit huiswaarts.
In een inhaalpartij van onze nevencompetitie 'De Toren van Roeselare' beet Thijs Vermeir in het zand tegen 'oudgediende' Bart Blondeel.
Als toetje nog enkele korte berichten die deze week op de redactie zijn beland:
*De speeldata van Wijk aan Zee 2017 zijn bekend. Het kruim van de schaakwereld geeft elkaar partij van 13 januari tot en met 29 januari. Ook dit jaar zijn er twee hoofdgroepen, namelijk 'the masters' en 'the challengers'.
De deelnemers van de eerste groep worden vrijdag bekend gemaakt. Groep twee kent zijn samenstelling pas in december. Ook dit jaar gaat de ganse bende 2 speeldagen op tour in Nederland. Dit keer staan Haarlem en Rotterdam op het menu. In Haarlem wordt geschaakt in concertgebouw Philharmonie en Rotterdam stelt het Feyenoordstadion ter beschikking! Alle info vind je via deze link: Wijk aan Zee .
*Op 11 november verdedigt wereldkampioen Magnus Carlsen zijn titel tegen uitdager Sergey Karjakin en dat in New York, de stad die volgens Frank Sinatra nooit slaapt. New York, dat is Amerika en er worden dus veel toeters en bellen beloofd bij de verslaggeving rond dit gebeuren. Er worden zelfs virtual reality en panorama's uit de speelzaal van 360° aangeboden! We zijn natuurlijk reuze benieuwd, maar ook een beetje ontgoocheld, want 't zal niet allemaal voor niets zijn. Alles is te volgen via deze link: WK 2016 .
*Op 26 november 2016 is het weer zover, dan gaat de kwis der kwissen opnieuw door! Dat is natuurlijk die van de schaakclub van Kortemark. Voor de geïnteresseerden en liefhebbers van een leuk avondje uit, wordt het stilletjes aan tijd om zich in te schrijven. Er zijn nog enkele plekjes vrij. Waar wacht u nog op? De flyer vind je hier: Quiz 2016 .
dinsdag 18 oktober 2016
Kampioen zijn blijft plezant
Zoals de traditie dat wil, worden enkele schakers na een jaar van hersenpijniging en acute reuma van uren na elkaar zo goed als bewegingloos op een stoel te zitten, in de bloemetjes gezet voor hun heroïsche inspanningen het afgelopen seizoen. Het kampioenenbal ging zoals steeds door in taverne De Kleiputten te Rumbeke. Misschien was dit voor de laatste keer want enkele snode bouwpromotoren hebben wilde plannen met 'De Kleiputten' en de zeer nabije omgeving. Naar verluidt zou dit een sjieke villawijk moeten worden met een vijftiental (serieuze) koopjes. Een exclusief speelterrein voor enkele welstellende doktors van het nabijgelegen in opbouw zijnde AZ Delta? Kwatongen beweren dat onze clubkampioen nu al aan het sparen is... Wat ons dan weer naadloos bij de prijsuitreiking van zaterdag laatstleden brengt. Kampioen in eerste klasse werd, net als vorig jaar Sander Lefere. In tweede ging Geert Degezelle met de oppergaai lopen en derde had zelfs twee jubilarissen met Filip Verstraete en Robbert Degrave. In de nevencompetities blitz en 'De Toren van Roeselare' was het tweemaal Martijn Maddens die in de prijzen viel. Rest mij dan ook nog één ding en dat is alle winnaars een dikke proficiat toe te wensen!
Wie nog eventjes de sfeer wenst op te snuiven van deze prima verlopen avond, kan via de volgende link nog enkele foto's bewonderen: Kampioenenbal 2016
Met een al of niet grote kater of laten we het lichtjes benevelde toestand noemen, mochten we de zondag na het kampioenenbal richting Brugge trekken voor de tweede speeldag in de interclubleague. Of de voorbije festiviteiten een invloed hadden op de speelsterkte van onze ploegen kun je hieronder lezen.
Eerste bord Martijn Maddens, die momenteel een dipje kent, mocht het opnemen tegen Maxime De Bisscop. Martijn was weer niet in goede doen en zweette aanvankelijk dikke parels, gelukkig vond onze CM bijtijds zijn inspiratie en aanvalslust terug. Maxim kon uiteindelijk pionpromotie niet meer tegenhouden en gaf op. Bertje Feys ons tweede bord was dan al op de terugweg richting heimat. Volgens zijn tegenstander Emiel waren ze in een Slavische opening met g4 beland. Bert speelde onnauwkeurig en moest op een gegeven moment kiezen tussen pionverlies of kwaliteitsverlies. Hij verkoos het kwaliteitsverlies, maar kon niet voorkomen dat Emiel zijn pionnenleger uitdunde en afwikkelde naar winst. Derdebordspeler Michiel kwam in een Siciliaan positioneel minder te staan. Een koningsaanval dreigt hem de das om te doen. Wanneer de Bruggeling eventjes de teugels viert, zet Michiel een valletje op in de stelling. Dat lukt wonderwel en levert hem stukwinst op en meteen ook het volle punt want zijn rivaal geeft ontgoocheld op. Dat maakt één-twee halfweg en op de rest van de borden leken de Rodenbachjongens beter te staan, maar in tijdnood sloeg de wedstrijdstress ongenadig toe. Bord zes, Bernardinho stond op een gegeven ogenblik twee pionnen in het voordeel, maar hij kon zijn surplus niet omzetten in winst en eerlijk gezegd ik zag het ook niet. Het was zo'n type van stelling waarbij degene die iets durft te riskeren het deksel op de neus krijgt en daarom werd hier wijselijk remise overeengekomen. Ook aan tafel vier eindigde de partij tussen Fabio en Rens op een puntendeling. Na een puik gespeelde opening (en middenspel) van Fabs kwamen beiden in een eindspel terecht waarin 'onze jongen' door zijn betere pionstructuur winst binnen handbereik leek te hebben. Fabio speelde het eindspel nogal slordig en kwam één luttel tempo tekort om het punt te verzilveren. Jammer maar helaas. Alle druk kwam nu, op de gelukkig brede schouders van Didier te liggen. In een Siciliaan tegen de Zuid-Afrikaan Biwi kreeg hij een koningsaanval over zich heen. Didier herstelde het evenwicht in het middenspel en won zelfs een pion. In tijdnood echter liep het alsnog mis na pionverlies en een beslissende paardvork, waarbij Didiers dame in het mandje verdween. Dat brengt de eindstand op 3-3, zeker niet slecht maar toch een gemiste kans...
De tweede ploeg mocht het opnemen tegen het zesde team van de West-Vlaamse hoofdstad. Dat bleek een allegaartje van taaie en minder taaie jeugdspelers te zijn. Een kort overzichtje van de schermutselingen beginnende met bord vier. Ondergetekende nam het op tegen Roose Hoara een sympathiek Oostends meisje uitkomende voor Brugge. Na zes zetten had ik al een pion te pakken en het ging van kwaad naar erger voor Hoara, die met een bepaald spelstramien in haar hoofd zat, maar dat bleek helaas niet het juiste. Enkele lichte stukken gingen verloren en toen ze na een halfuurtje ook haar dame dreigde te verliezen gaf Hoara op. Intussen was ook Herman in een beslissende spelfase beland. Ook hier leek het een strijd tussen David en Goliath. Nestor Herman had al vroeg een loper extra in een Siciliaan. Hij wikkelde rustig verder af naar winst en een tweede stukwinst voltrekt het vonnis. Twee-nul na nog geen uurtje! Bord één (Pauwel) en twee (Geert) hadden echter heel wat meer moeite met de jeugdige tegenstand. Geert Degezelle kwam in de openingsfase een volledige toren voor dankzij zijn gefianchetteerde loper. Een serieuze tegenvaller voor zijn tegenstander, die het na deze misstap probeerde goed te maken door nu wel met goed schaak op het bord te komen. Geert moest voortdurend op zijn qui vive zijn en haalde het tenslotte. Ons topbord, de op rust zijnde NMBS'er Pauwel moest keihard werken voor de zege tegen het Brugs jeugdtalent Pieterjan Van Daele. Pas na dertig zetten kon Pauwel een klein foutje omzetten naar winst met behulp van zijn loperpaar.
Finaal wezen de bordjes 0-4 aan! De volgende ronde mogen we op bezoek bij leider Estaimpuis 2. Dat wordt wellicht andere koek?
Als toetje nog de uitslagen van de inhaaldag in de Roeselaarse clubcompetitie en de eerste speeldag in de nevencompetitie 'De Toren van Roeselare':
1ste Klasse: Francky-Geert 1-0, Pauwel-Didier 0-1.
2de Klasse A: Tom-Atef 1-0, Eric Claessens-Robbert 1-0.
2de Klasse B: Jorit-Salvatore 1-0, Dany-Jozef De Meye 0-1.
Toren van Roeselare: Mario-Jan Feys 0-1, Herman-Michiel 0-1, Martijn-Sander 0-1 (!).
Volgende week dendert de competitietrein in alle hevigheid verder...
dinsdag 11 oktober 2016
Speeldag 4 en andere verhaaltjes...
Het politieke schaakspel in Amerika nadert zijn ontknoping. Beide hoofdrolspelers houden zich al lang niet meer bezig met mooie combinaties en uitgekiende strategieën om de ander schaakmat te krijgen. Het spel der koningen of in dit geval der (kandidaat)presidenten is ontaard in een vies spelletje moddergooien, waarbij de sportiviteit ver te zoeken is. Trump is hier waarschijnlijk de slechtste schaker: Gegarandeerd heeft hij in de kortste keren boel met de dames op het schaakbord! Het eindspel in deze bijwijlen wansmakelijke vertoning tussen twee mensachtigen, waarvan er straks één het machtigste land op deze planeet zal leiden vindt plaats op 8 november. Degenen die hopen op een groot kampioen zullen schromelijk bedrogen worden...
En nu het goede nieuws: Er werd afgelopen weekend geschaakt in Roeselare en omstreken en hoe!
1ste Klasse: Francis-Kris 1/2, Louis-Didier 1/2, Herman-Guido 1/2, Geert-Bernard 0-1.
2de Klasse A: Renaat-Atef 1-0, Belgacem-Filip 1/2, Adhemar-David 1-0, Frederique-Tom 0-1 en Pieter-René 0-1.
2de Klasse B: Stijn-Arthur 1-0, Jorit-Dany 1-0, Erik W-Mario 1-0.
*De West-Vlaamse Liga was afgelopen zondag aan zijn tweede speeldag toe. Hieronder de uitslagen van onze Torrewachters:
Reeks A: Da Silva Heleno Jorit-Philippe Lepers 1/2, Defour Rudy-Deketelaere Francky 1-0, Lenoir Aurèle-Cottegnie Francis 1/2 en Maddens Martijn-Todts Benny 0-1 (!).
Een zure nederlaag voor Martijn die hiermee zijn kansen op de eindzege zwaar hypothekeert.
Reeks B: Demeuter Robert-Vancoillie Guido 1-0, Ottevaere Herman-Tytgat Karel 1/2 en Devos Johan-Degezelle Geert 1/2.
Reeks C: Vanassche Renaat-Vercruyce Danny 1/2 en Demeyere Kathleen-Verbanck Mario 1-0 (!).
Te diep in Kathleentjes ogen gekeken Mario?
*Volgende week start 'De Toren van Roeselare' jaargang 2 met heel wat schoon volk. Lastig dit keer om een topfavoriet naar voor te schuiven. Titelverdediger Martijn Maddens mag al meteen vol aan de bak tegen clubkampioen Sander Lefere.
*Ook de tweede ronde van de interclubs komen er aan. De eerste ploeg kan zich geen tweede nederlaag veroorloven en mag dit bewijzen zondag aanstaande op bezoek bij Brugge 3. De tweede ploeg volgt in haar zog en mag strijden tegen Brugge 6.
dinsdag 4 oktober 2016
Interclubs van start
De nationale interclubs staan opnieuw op de schaakkalender. Dit jaar is Roeselare opnieuw met twee ploegen van de partij: Eentje in derde A, die normaal een probleemloos seizoen moet kennen en een ander ploegske in vijfde J, dat misschien (voorzichtig) naar boven mag kijken? De kalendermaker had alvast voor een knallende start gezorgd door twee titelfavorieten richting Roeselare te sturen.
Roeselare 1 mocht het opnemen tegen Wachtebeke 2 een team dat bestond uit een allegaartje van Hollanders aangevuld met een aangespoelde Fransman en een verloren gelopen Belg? Deze mix van (wellicht?) verschillende stijlen bleek een wonderrecept voor een zekere teamoverwinning, want onze jongens werden koudweg ingeblikt met 1,5-4,5. Een korte treurzang van de feiten beginnende bij ons hoogste bord. Onze Candidiate Master Martijn Maddens deed zijn titel alle eer aan door voor de enige zege te zorgen. In een saaie Alapin verloor zijn rivaal veel tijd en verkeerde hij al vanaf zet 20 in een nijpende tijdnood. Aanvankelijk ging de man van Wachtebeke uitstekend om met de stress en verdedigde hij prima. Toen hij net voor de tijdscontrole toch een pion verloor, gaf hij in een waarschijnlijk (?) 'houdbare' stelling op. Bert kende zijn dagje niet tegen een Noorderbuur van 2200 ELO, gaandeweg verloor hij het initiatief, liet enkele remisekansen onbenut en na een blunder mocht zijn koning zich te rusten leggen. Dat was voor Bertje Feys de eerste nederlaag na meer dan twintig partijen en dat smaakte ontzettend zuur... Derde bordspeler Michiel Bleys toverde een vreemde opening op het bord, waarin zijn Hollandse gelegenheidsvriend Sven zich aanvankelijk verslikte. Langzaamaan kwam hij echter terug in de wedstrijd om het in het eindspel over te nemen door de slechte pionstructuur van Michiel af te straffen. Fabio op bord vier dikte het puntentotaal van Roeselare lichtjes aan door te remiseren tegen alweer een Hollander, die ruim 200 ELO sterker was op de schaal van dinges, ELO zeker? Fabios geïsoleerde pion die waarschijnlijk geen lang leven beschoren was, werd door de meester vakkundig geofferd om initiatief te verkrijgen. De computer was achteraf niet te spreken over deze zet, maar het lukte tijdens de partij wonderwel. Fabs veroverde zijn offerpion terug en kwam er zelfs ééntje voor. Winst bleek er helaas niet in te zitten en de vredespijp werd gerookt. In een Skandinaviër verloor Didier Dalschaert een pion in de opening en na geruil van stukken verdween nog één van zijn soldaatjes in de doos. Ook ons vijfde bord ging dus de boot in. Wat kon Bernard nog? Ook hij had het niet getroffen met een 200 Elo sterkere rivaal voor zijn neus. Na een nochtans prima gespeelde opening onderschatte hij een koningsaanval en schoot er een pion bij in. Het eindspel bleek hopeloos toen 2 verbonden vrijpionnen onhoudbaar oprukten richting promotie.
Dat maakt een eindstand van 1.5-4.5, niet bepaald een droomstart, maar de pijn wordt enigszins verzacht door het feit dat dit de (op papier) sterkste tegenstander (2093 ELO!) uit de reeks was...
Ook de tweede ploeg mocht op de eerste speeldag direct volle bak aan de slag tegen één van de drie (!) Brugse ploegen die onze reeks rijk is. KBSK 4 is in onze groep het sterkste team op papier en één van de titelfavorieten in onze reeks. Geert Degezelle, een Kortrijkse huurling, die ons dit jaar komt versterken in de interclub keek al meteen de sympathieke Jonny Rogiers in de ogen. Geert bleek wat onder de indruk, want in een soort Hollands-Engels zag hij spoken en pareerde een dreiging die er eigenlijk geen was. Jonny buitte deze blunder genadeloos uit en na een mooi loperoffer werd Geert mat gezet in 20 zetten. Herman kreeg op bord twee de ons allen bekende (of is het beruchte?) Francky Deketelaere voor zich. In een gelijkopgaande partij kwam Herman eerst een pion voor, maar hij verloor hem kort nadien. Beide schakers belandden in een eindspel met de iets betere stelling voor Francky. Helaas voor deze laatste kostte een blunder hem de partij en uiteraard een felbevochten punt. Peter, die zijn eerste partij speelde voor Roeselare dit seizoen, nam in een Siciliaan, het initiatief over in het middenspel en bestookte de koningsstelling van zijn opponent. Een loperoffer klaarde de klus en Pol Jacobus werd matgezet. Het gelijkspel voor de ploeg was hiermee een certitude. Of het meer zou worden lag in de handen van Dany, die een puike partij aan het spelen was tegen Luka. Het eindspel werd aangevat in een materieel gelijke stelling. Luka bleek iets meer ervaring te hebben in deze stressy finale en kon een pion slaan. Hij nam nu over en Dany die in zugzwang kwam, moest plaats ruimen en kon de pionpromotie niet meer stoppen. Het werd 2-2 en daar zijn we uiteraard heel tevreden mee, vooraf had iedereen zonder uitzondering voor deze score getekend...
*Als uitsmijter nog de uitslagen van de zaterdagse Roeselaarse competitie, enkel de resultaten dus bij afwezigheid van een verslagje.
1ste Klasse: Francky-Francis 0-1, Ben-Geert 1-0, Bernard-Herman 1/2, Jan-Kris 0-1 en Guido-Louis 1-0 (!).
2de Klasse A: Erik-Renaat 1-0, Robbert-Pieter 1/2, René-Frederique 1-0, Tom-Adhemar 1-0 en David -Belgacem 0-1.
2de Klasse B: Jos-Eric 1-0, Dany-Marc VG 1/2, Philip-Stijn 0-1, Arthur-Mario 0-1, Marc VG-Philip 1-0.
*Vergeet niet in te schrijven voor het grote kampioenenbal van zaterdag 15 oktober in Taverne De Kleiputten te Roeselare. Ondergetekende moet er ook nog werk van maken...
maandag 26 september 2016
Speeldag 2
Het is natuurlijk voorbarig om na twee speeldagen de nieuwe kampioen te kronen, maar wie in deze competitie met aan elkaar gewaagde spelers start met twee op twee is goed bezig. Francis Cottegnie voert de Roeselaarse lijst met al heel wat uitgestelde partijen aan. Met de hulp van Jan Selschotter, die mij briefte waarvoor dank, probeer ik de voorbije speeldag te reconstrueren. In eerste kreeg verslaggever ter plaatse Jan schaakles over de Londense opening van Francis Cottegnie. Na dubbel pionverlies gooide Jan de handdoek. Kris Muylle, die terug kwam van een deugddoende (schaak ?) vakantie op Ibiza veegde de vloer aan met Guido. De bekende Guidostrategie om de stelling dicht te gooien en af te wikkelen naar remise werkte jammer genoeg niet bij Kris. Louis en Bernard speelden een gelijkopgaande partij en deelden de puntjes. In het (Groot) Kortrijks onderonsje tussen Geert Degezelle en Pauwel Deblauwe was het die laatste die kon zegevieren toen hij het Catalaans van Geert, dankzij een betere kennis van de gespeelde opening, afstrafte. Francky Deketelaere verloor zijn eerste match van het seizoen tegen Didier Dalschaert. Didier had dankzij een penning een paard afgesnoept van zijn rivaal. Francky beperkte aanvankelijk de schade door er drie pionnen voor in de plaats te krijgen. Hij kon helaas dat evenwicht niet behouden in zijn stelling en moest dan ook met het verstrijken van de tijd zijn veroverde pionnen één voor één teruggeven.
In tweede A werd het tussen titelkandidaat Filip Verstraete en nieuweling Renaat Vanassche al heel snel remise. Ook Pieter en Erik deelden uiteindelijk de punten, maar beiden hadden er wel een lange knokpartij op zitten die uitmondde in een eindspelrace met gelijktijdige damepromotie. Pieters extra randpion werd vakkundig geblokkeerd door Erik en het gelijkspel was een feit. Atef bouwde rustig zijn voordeel uit tegen David en na een blunder in het middenspel verloor Tom Van Bruaene zijn paard en de wedstrijd tegen Belgacem. In de langste wedstrijd van deze tweede speeldag, werden er heel wat fouten gemaakt door Adhemar en René, waardoor het spannend bleef tot op het einde. Uiteindelijk was het René die de voorlaatste fout maakte en won. Benjamin Robbert kon zijn vrijpion inruilen voor een toren en zijn stelling zodoende makkelijk uitspelen tegen Frederique.
In tweede B won Jorit een vooruitgeschoven partij tegen Arthur dankzij een pionvork. Mario Verbanck verloor eerst zijn concentratie, dan een kwaliteit en vervolgens zijn partij tegen Philippe Maddens. Stijn en Dany deelden de buit na een match waarin door beiden geblunderd werd. Jos won makkelijk van Marc Van Gysel na vroege torenwinst. In de battle tussen de nieuwelingen Jozef De Meye en Erik Wydaeghe was het Jozef die zijn rivaal kon verrassen en zo het punt binnenhalen...
Nog wat kort nieuws om af te sluiten:
*Volgende week start een verse interclubcompetitie. De eerste ploeg neemt het op tegen Wachtebeke 1 en de tweede ploeg mag meteen vol aan de bak tegen titelfavoriet Brugge 4. Beide teams schaken thuis.
*Ook 'De Toren van Roeselare' is binnenkort terug in ons midden. Vanaf 15 oktober, gedurende zeven speeldagen verspreid over het ganse jaar, wordt er terug gestreden op het scherpst van de snee. Interesse? Talm dan niet langer en geef je naam door aan Bernard Logie.
*Nieuws witheet van de naald: De beroemde schaakcoach en schrijver van enkele schaakklassiekers, Mark Dvoretsky is op 68-jarige leeftijd overleden. Vele schaakliefhebbers koesteren zijn 'Endgame Manual' als de ultieme bijbel van het eindspel. Nu nog tijd vinden om hem ook daadwerkelijk te lezen...
maandag 19 september 2016
Start nieuwe seizoen
Iedereen heeft ongetwijfeld zijn batterijen terug kunnen opladen na deze zwoele (na)zomer. De meest ambitieuzen onder ons hebben tonnen schaaktheorie verorberd en weten wellicht op alle openingszetten gepast en meedogenloos te reageren? Ewel ze mogen het een keer bewijzen, want zaterdag laatstleden werd na de wijze woorden van voorzitter Jozef Reynaert het nieuwe seizoen op gang geschoten. Ook dit jaar verwelkomen we enkele nieuwkomers en zelfs enkele spelers die Roeselare als tweede club hebben gekozen. Normaal volgt hier nu een kort verslagje van de gespeelde partijen...
Aangezien ik dit jaar geen competitie speel en ook niet altijd zal aanwezig zijn op de speeldag ga ik me voortaan beperken tot een opsomming van de resultaten in de verschillende klassen: In eerste verloor Didier Dalschaert van Ieperling Francis Cottegnie, spitsbroeders Pauwel en Herman remiseerden en in het duel tussen de neo-eersteklassers Guido Vancoillie en Jan Selschotter won eerstgenoemde. In tweede A speelden Pieter Menu en de keizer van het Veurnse nachtleven, Renaat Vanassche gelijk. Overwinningen waren er voor Erik tegen nieuwkomer Frederique, Adhemar tegen Robbert, Filip tegen David en René (!) tegen Belgacem. Ook in tweede B was er één duo dat de puntjes deelde en dat waren Salvatore en Marc (Van Gysel). In de andere matchen was er wel een winnaar: Kersvers lid Eric verloor van Ieperling Jorit, die Roeselare als tweede club koos, Jos won van Stijn, Dany van Mario en tenslotte zegevierde Philip tegen Arthur.
Ook de Liga van West-Vlaanderen is opnieuw onder ons. Intussen is het genoegzaam bekend dat deze 55ste (!) editie afwisselend doorgaat in Bredene en Oostende. Aangezien ik ook hier een jaartje oversla, beperk ik mij tot de uitslagen van onze Torrewachters. In de A-Reeks gaat Martijn voor het grote geld. Hij begon alvast goed met een zege tegen Jorit. Opa Francis Cottegnie verloor jammerlijk van Rudy Defour en Francky Deketelaere deelde de punten met Philippe Lepers. In de B-Reeks verloor Geert Degezelle van Brian Wollaert en speelden Herman Ottevaere en Guido Vancoillie gelijk tegen respectievelijk Verbrugghe Patrick en Tytgat Karel. In de D-reeks tenslotte verloor Mario van Jan De Soete en won Renaat van Simon Gellinck. Een overzicht van alle deelnemers en de uitslagen van de eerste speeldag kun je hier terugvinden: Liga Bredene-Oostende .
Als uitsmijter nog deze data om in het helrood aan te stippen in uw agenda:
* 2 oktober 2016: Start van de interclubs. Beide ploegen spelen thuis. De eerste ploeg neemt het op tegen Wachtebeke 2 en de tweede ploeg krijgt KBSK 4 op zijn bord.
* 15 oktober 2016: Kampioenenviering in Taverne 'De Kleiputten' in Roeselare. Zorg dat je erbij bent !!!
maandag 12 september 2016
Sander Lefere in goede doen tijdens zijn eigen simultaan
Clubkampioen Sander Lefere had de eer en ook wel een beetje het genoegen om de aftrap te geven voor het nieuwe schaakseizoen bij de Roeselaarse Torrewachters. Nadat we vorig jaar gevraagd werden door het bibliotheekpersoneel van Roeselare en omdat het ook nog eens reuze meeviel, nodigden we dit jaar ons zelf uit op deze toffe locatie. De Arhusbieb had een magisch effect op de snipverkouden Sander die een score van 16,5/18 (!) neerzette. Geen enkel winstpunt en drie remises waren de schrale oogst van de aanwezige tegenstanders. Guido, Peter en Pieter (Menu) redden de eer van de club, de rest ging al of niet smadelijk ten onder. Zo bengelen de scalpen van Herman, Philip, Mario, Frederique (Lievens), Eric (Wydaeghe), Vardan, Robbert, Arthur, Marc, René, Salvatore, Jos, Edward, Atef en Hubert aan zijn intussen indrukwekkende gordel. Philip Maddens beet het eerst in het stof en onze Robbert hield het langst stand. Sander bewees met dit knappe resultaat dat hij in vorm is. Helaas zal hij dit seizoen zijn titel niet verlengen, want hij neemt een sabbatjaar. De strijd in eerste ligt dus open en volgende week vliegen we er terug in. Enkele nieuwkomers vonden de weg naar onze club en deze mensen heten we dan ook van harte welkom en wensen we heel wat succes toe!
Voor de schakers onder ons die niet genoeg hebben aan een dosis zaterdagnamiddagschaak en een extra shot willen, zijn er deze tips:
*De nationale interclubs vinden we terug op de schaakkalender vanaf 2 oktober. Dit jaar spelen we opnieuw met twee ploegen, ééntje in derde en ééntje in vijfde. Wie interesse heeft om mee te spelen kan zijn naam altijd doorgeven aan Bernard Logie.
*Wie strijd wil voeren in de West-Vlaamse Liga zal zich moeten reppen, want intussen is het geen vijf voor maar vijf na twaalf. U kunt er wellicht nog bij (?) maar lang twijfelen doet u beter niet, want zondag aanstaande start de eerste ronde.
Intussen loopt de schaakolympiade in Baku op zijn laatste benen. De Chinezen gaan bij de mannen zichzelf niet opvolgen, maar wie zich dan wel gaat kronen tot beste wereldteam, dat is voorlopig nog koffiedik kijken. Ook bij de dames krijgen we wellicht een nieuwe winnaar (?), hier doet China het wel prima. De ontknoping kun je volgen op de officiële site van het evenement: Baku 2016.
maandag 5 september 2016
Kortrijk wint de strijd aan de Mandel
De jaarlijks terugkerende broederstrijd tussen de Roeselaarse Torrewachters en de Kortrijkse Groeningekoters werd dit keer afgetekend gewonnen met 9-13 door deze laatsten. Met deze knappe zege op vijandelijk terrein namen de Kortrijkzanen weerwraak voor hun thuisnederlaag met trouwens exact dezelfde cijfers van vorig seizoen. De schermutselingen aan de rivier De Mandel verliepen grofweg in twee fasen: Een eerste veldslag werd beslecht kort na de middag en werd nipt gewonnen door een moedig knokkend Torrewachterleger met 6,5-4,5. Een battle waarbij slechts lichte terreinwinst werd geboekt, want vele onderlinge confrontaties eindigden onbeslist (remise). Helaas driewerf helaas bleek dit succesje niet voldoende voor de eindoverwinning. De Groeningekoters pasten hun strategie aan en walsten in de tweede periode over de uitgebluste en moegestreden Torrewachters. Hierbij gaf de terreinkennis van de meer ervaren vijand de doorslag. Het werd 8,5-2,5 in de tweede ronde, wat uiteindelijk in een eindstand van 9-13 resulteerde. Roeselare toonde zich een waardig verliezer en bood de triomfators een overvloedige maaltijd aan waarbij rode en witte wijnen de kelen smeerden. Na het uitwisselen van de krijgsgevangenen werden de koninklijke agenda's naast elkaar gelegd en werd reeds een nieuwe confrontatie vastgelegd...
Nu het wapengekletter stilaan verstomd is, de oorlogswonden gelikt, wordt het zoetjesaan tijd voor de eigen competitie. Het nieuwe seizoen wordt op gang 'geschaakt' door onze clubkampioen Sander Lefere, die door middel van een simultaan (één tegen allen) zal bewijzen waarom hij nu feitelijk de 'beste' van Roeselare is. Plaats van het gebeuren is de Roeselaarse Bieb Arhus om 14h00 stipt en dat aanstaande zaterdag (10/09). Een prachtlocatie voor een ongetwijfeld leuke schaaknamiddag?
Ook de grote jongens zitten intussen niet stil. De schaakolympiade voor landenteams is intussen vier rondes ver en ook hier is al heel wat bloed gevloeid. China staat momenteel aan de leiding in de mannencompetitie voor Azerbeidjan en Nederland. Het Belgische mannenteam is terug te vinden op een 45ste plaats in de tussenstand. The Belgian Black Knights zorgden tegen China voor een stunt of beter gezegd het laatste bord, Nicola Capone (Met zo'n naam moet je wel je tegenstander schrik inboezemen?) deed de hoofden in zijn richting draaien door remise te spelen tegen wereldtopper Wei Yi. De partij werd onderaan bijgevoegd als extraatje. Ook onze dames doen hun stinkende best om de Belgische eer hoog te houden: Ze wonnen van Djibouti en remiseerden tegen Zuid-Korea. Tadzjikistan en vooral Oezbekistan bleken een maatje te sterk. Alle uitslagen kun je terugvinden op deze pagina: Baku 2016.
maandag 22 augustus 2016
Sander Lefere wint zomercompetitie
Met een dromerige blik staart de winnaar van onze zomercompetitie, Sander Lefere voor zich uit... Dat gestaar in de verte speelde hem geen parten tijdens ons zomerevenement. Sander was één en al concentratie gedurende de verschillende manches en was bij aanwezigheid zo goed als iedere keer in de top twee (!) terug te vinden. Bovendien won hij de ronde handicap en was hij de primus in het eindspel, maar dat laatste had hij een heel klein beetje zelf georganiseerd. Al bij al is hij de meer dan verdiende winnaar van ons zomergebeuren. Proficiat Sander! Ben De Cat die nog een ultieme eindsprint te berde bracht tijdens de finale ronde snelschaak en die deze ook won, komt één punt tekort om alsnog een tiebreak uit de wacht te slepen. Martijn Maddens die maar de helft van de rondes speelde legt beslag op de derde plaats. Het volledige eindklassement is (heel) binnenkort terug te vinden op deze site. Op naar een volgende editie...
De zomervakantie loopt op zijn einde en dat betekent dat we ons stilaan mogen klaar maken voor het nieuwe seizoen. Traditioneel wordt het nieuwe jaar zaterdag aanstaande ingeluid met de vriendenmatch tegen Kortrijk. Deze jaarlijks terugkerende Guldensporenslag van de 21ste eeuw wordt dit keer betwist op Roeselaars grondgebied. De Mandel zal weer rood kleuren en dat natuurlijk liefst met Kortrijks bloed... Het Roeselaars dapper voetvolk dat voor de hoogste eer wil strijden en zijn ziel duur wenst te verkopen, kan zich nog steeds melden bij de (inschrijf)ridder van dienst. Wanneer u sneuvelt kan hij u helaas geen 100 maagden beloven, maar er zal zeker goed (persoonlijk) voor uw vrouw of vriendin gezorgd worden...
Om te eindigen nog twee losse berichtjes:
*Voor de schaakliefhebbers wordt het binnenkort weer smullen met de 42ste editie van de schaakolympiade, die dit keer plaatsvindt in de hoofdstad van Azerbeidjan, Baku. Ik schreef bijna allen daarheen, maar dat zal wellicht niet lukken? Daarom kunt u alles vanuit uw luie zetel volgen via deze link: Olympiade 2016 . We zijn benieuwd of de Chinezen zichzelf gaan opvolgen en of het Belgische team bestaande uit Winants, Vandenbussche, Capone, Soors en teamkapitein Hamblok een rol(letje) van betekenis gaan spelen? Alles is te volgen vanaf 1 tot en met 13 september.
*Vers van de pers: Martijn won afgelopen weekend een tornooitje in Parijs (Paris) en haalde hiermee genoeg ELO-punten om de magische grens van de 2200 ELO te overschrijden en om zijn titel van Candidate Master (CM) aan te vragen. Proficiat Martijn, we krijgen er nu al dorst van...
Vladimir Epishin wint solo de Brugse Meesters
De in Leningrad geboren Rus Vladimir Epishin won net als vorig jaar het tornooi van de Brugse Meesters. In 2015 moest hij nog vijf anderen naast zich dulden en won hij met de scheidingspunten. Dit keer beklom hij solo het podium met 7.5/9, de Italiaan David Alberto werd op een half puntje tweede. De derde plaats (7/9) was voor het Amerikaanse 13-jarige wonderkind Liang Awonder. Net naast het podium gevallen: Onze hoogstgeklasseerde 'local' namelijk Steven Geirnaert (7). De top vijf wordt vervolledigd door onze Noorderbuur Lucas Van Foreest die 6.5 uit 9 haalt.
Al bij al een heel plezant en heel geslaagd schaakevenement waar de voor mij onbekende Epishin (2557 ELO) met de hoofdprijs van 1000 Euro is gaan lopen. Eurootjes die voor hem heel wat meer waard zullen zijn dan de gedevalueerde roebels uit Poetinland. Na wat gegoogel kom ik erachter dat de tornooiwinnaar ooit nog eens derde eindigde in het kampioenschap van Rusland en dat hij zich in een ver verleden tot de secondanten van Karpov mocht rekenen. Genen duts met andere woorden... Ook in de schaaktheorie heeft hij naam gemaakt: Er bestaat een variant van het Benkogambiet die zijn naam draagt. Respect dus voor deze nieuwste Brugse Meester!
Hoog tijd om eens te kijken naar wat onze Roeselaarse Meesters ervan gebakken hebben. Francky Deketelaere kende niet bepaald een droomstart met 1,5/4, maar hij zette een verschroeiende eindsprint in en eindigde met 5,5 op 9 als hoogste Torrewachter en behaalde zowaar de eerste prijs bij de -1800 ELO. Een dikke proficiat Francky! Didier Dalschaert deed het verre van slecht met 5 uit 9. Opmerkelijk was dat hij geen enkele remise speelde. Bernard Logie en Peter Degrieck volgen op een zucht met 4,5 en Pauwel Deblauwe moet tevreden zijn met 4 punten. De eregalerij van de Torrewachters wordt afgesloten met Mario Verbanck die 2,5 wist te sprokkelen. Alle uitslagen en standen kun je vinden op de site van de organisatoren: Brugse Meesters 2016.
De intussen zevende manche van ons zomertornooi het 'paard in de zak' gebeuren kon slechts zes Torrewachters warm maken om zich richting lokaal te bewegen. Het werd nochtans een leuke bedoening die gewonnen werd door Ben De Cat ex aequo met Didier Dalschaert. Volgende week eindigt de zomercompetitie met een blitz, waarbij we eens een andere tijdscontrole zullen proberen namelijk elk drie minuten + 2 seconden bijkomend per zet. Vuurwerk is alvast verzekerd...
Schakers die wensen mee te spelen in de vriendenmatch tegen Kortrijk dienen zich dringend aan te melden, want op 3 september is het reeds zover. Gelieve uw naam en ELO aan ondergetekende door te geven + de mededeling 'schaken', 'enkel eten' of 'schaken en eten'. De afwezigen zullen zoals steeds ongelijk hebben...
Wie Marc Clevers een groot plezier wil doen, die kan zich inschrijven voor het Liga gebeuren dat dit jaar doorgaat in Bredene en Oostende. Inschrijven kan hiervoor ook via ondergetekende. Wie daarentegen de Roeselaarse schaakclub de Torrewachters een groot plezier wenst te doen, wel die schrijft zich natuurlijk in voor het nieuwe schaakseizoen. U zult het u niet beklagen...
dinsdag 16 augustus 2016
Torrewachters nog geen Brugse Meesters?
Het tornooi van de Brugse Meesters is na zes van de negen ronden bijna geschiedenis. Bovenaan blijft het superspannend met twee leiders die 5.5/6 totaliseren, dat zijn wellicht niet toevallig ook de spelers met het hoogste ELO-gehalte: De als een clochard uitziende Rus Vladimir Epishin en de beminnelijke Italiaan David Alberto. Morgen, tijdens ronde zeven staat de clash tussen beide heren gepland. Wie wint zal waarschijnlijk een stevige optie op de tornooizege nemen? Op slechts een half puntje van het leidersduo volgt een triootje met onze Belgische hoop Steven Geirnaert, Lucas de tweede qua leeftijd van de Nederlandse schaakfamilie Van Foreest en nog een verrassende Belg Patrick Moens (1886 ELO !!!). Ik vermeld nog plaats zes, een outsider voor het podium, namelijk de 13-jarige (!) Amerikaan met de wonderlijke naam Liam Awonder, de nummer één van de wereld in zijn leeftijdscategorie, die vandaag de duimen moest leggen tegen Epishin.
Hoog tijd om eens te kijken naar onze Torrewachters. Wanneer we de ELO-ranking vergelijken met de stand, dan lijkt alleen Bernard het goed te doen met zijn 3,5 uit 6 en veertien plaatsen hoger dan zijn ELO-ranking. De vandaag jarige Didier (hip hip rahoe), Pauwel en Francky scoren 3 punten, maar zijn lager dan hun ELO terug te vinden in het klassement. Ondergetekende is met zijn 2,5 te vinden, waar hij verwacht werd. Winnen van lager gekwoteerde spelers en verliezen van de hoger gerangschikten veel schiet je daarmee natuurlijk niet op. Mario sluit de rij met 1,5 maar hij was ook al eens bye. Al bij al een prachtig tornooi: prima locatie en dito organisatie, democratische prijzen en zowat iedere ronde een stevig schaakduel. Wat wil een 'schaakmens' nog meer? De ontknoping van het tornooi is hier te volgen: Brugse Meesters 2016.
De zesde manche van ons zomergebeuren, de eindspelstellingen konden op heel wat bijval rekenen van het aanwezige publiek. Organisator Sander Lefere bleek over de meeste eindspelkennis te beschikken en kon dan ook moeiteloos de eindzege binnenhalen. Steven Keirse en Didier Dalschaert volgden op ruime afstand en maakten het podium compleet. Volgende week is Ben De Cat, de 'Master of Ceremony'. Hij zal ons vergasten op 'paard in de zak'. Als ik het allemaal goed heb begrepen, hebben beide spelers een extra paard dat ze op een willekeurig tijdstip in het spel mogen brengen, zonder bij deze zet een stuk te slaan. Een naar verluidt populaire schaakvariant, die je natuurlijk kunt uitbreiden door het extra paard te vervangen door een ander stuk of zelfs een pion. We zijn alvast benieuwd, Ben...
maandag 8 augustus 2016
Brugse Meesters komen eraan
Voor wie geen boodschap heeft aan de Olympische Spelen en ook een broertje dood heeft aan Pokemons jagen is er gelukkig nog dat koninklijke spel schaken genaamd. De zomerslaap der schakers loopt op zijn einde, met de regelmaat van een dolgedraaide klok worden immers nieuwe schaakinitiatieven aangekondigd. Een klein overzicht beginnende met de Brugse Meesters. Volgende week is het opnieuw zover: Van 14 tot en met 18 augustus kunt u de schaakspieren rollen in het Brugse KTA, waar u op dit ogenblik van schrijven een honderdtal medestanders zult aantreffen. Onder hen een zestal Torrewachters die de Roeselaarse kleuren ongetwijfeld fel gaan verdedigen? De achterban kan zijn morele steun kwijt via de site van het tornooi: Brugse Meesters.
Ook het West-Vlaamse Ligacircus heeft op de valreep nog een locatie of beter een dubbele locatie gevonden om zijn tenten op te slaan. Na de vorige rustig wegkabbelende editie te Brugge is het nu de beurt aan Bredene (eerste drie ronden) en Oostende (laatste vier ronden). De aftrap wordt gegeven op 18 september en de formule is eender aan die van vorig jaar. Geïnteresseerden kunnen hier hun honger stillen: Liga 2016-2017.
Voor wie het allemaal niet snel genoeg gaat is er nog op zaterdagavond 13 augustus het West-Vlaams snelschaakkampioenschap dat doorgaat in het Brugse KTA, Rijselstraat 7.
Tot slot nog wat clubnieuws: De vijfde ronde van ons zomertornooi, het rapidgebeuren werd foutloos gewonnen door (onze bijna Candidate Master (CM)) Martijn Maddens, gevolgd op ruime afstand door Michiel en Sander, die op hun beurt het ruime acht deelnemers sterke peloton achter zich lieten. Volgende week heeft kampioen Sander ons eindspelvuurwerk beloofd: Enkele eindspelstellingen met gelijkaardige kansen voor wit en zwart zullen op het aanwezige publiek worden losgelaten. Het is aan u om 'het einde' winnend te bereiken ten koste van uw rivaal aan de andere kant van het bord. Weer niet te missen dus !!!
Vergeet intussen niet uw jaarlijks lidgeld te storten en dat voor 30 augustus. Het zou zonde zijn moest u volgend seizoen geen deel uitmaken van die fantastische Roeselaarse schaakclub De Torrewachters...
Ook het West-Vlaamse Ligacircus heeft op de valreep nog een locatie of beter een dubbele locatie gevonden om zijn tenten op te slaan. Na de vorige rustig wegkabbelende editie te Brugge is het nu de beurt aan Bredene (eerste drie ronden) en Oostende (laatste vier ronden). De aftrap wordt gegeven op 18 september en de formule is eender aan die van vorig jaar. Geïnteresseerden kunnen hier hun honger stillen: Liga 2016-2017.
Voor wie het allemaal niet snel genoeg gaat is er nog op zaterdagavond 13 augustus het West-Vlaams snelschaakkampioenschap dat doorgaat in het Brugse KTA, Rijselstraat 7.
Tot slot nog wat clubnieuws: De vijfde ronde van ons zomertornooi, het rapidgebeuren werd foutloos gewonnen door (onze bijna Candidate Master (CM)) Martijn Maddens, gevolgd op ruime afstand door Michiel en Sander, die op hun beurt het ruime acht deelnemers sterke peloton achter zich lieten. Volgende week heeft kampioen Sander ons eindspelvuurwerk beloofd: Enkele eindspelstellingen met gelijkaardige kansen voor wit en zwart zullen op het aanwezige publiek worden losgelaten. Het is aan u om 'het einde' winnend te bereiken ten koste van uw rivaal aan de andere kant van het bord. Weer niet te missen dus !!!
Vergeet intussen niet uw jaarlijks lidgeld te storten en dat voor 30 augustus. Het zou zonde zijn moest u volgend seizoen geen deel uitmaken van die fantastische Roeselaarse schaakclub De Torrewachters...
Abonneren op:
Posts (Atom)