dinsdag 25 februari 2020

Brugs Lentetornooi gaat binnenkort van start


Op 6 maart is het weer zover, dan gaat namelijk de 39ste editie van het Brugse Lentetornooi of zo u het wil de zesde Diamond Edition van start. De organisatie is in handen van de Brugse schaakclub Dolle Torre. Gedurende zeven ronden om de veertien dagen wordt geschaakt op hoog niveau in het clublokaal van de Brugse schaakclub. Wie schaken een warm hart toedraagt moet dit evenement zeker op zijn agenda plaatsen!  Ikzelf heb al menig uurtje versleten achter het schaakbord tijdens dit tornooi en het moet gezegd het is een leuke afsluiter van het schaakseizoen. De Interclubs lopen op hun einde en in de meeste clubs zijn de kampioenen gekend, m.a.w.. het schaakseizoen gaat zich binnenkort transformeren naar de komkommertijd. Het Lentetornooi vormt dan ook voor velen een verlengstuk van het huidige schaakjaar en een unieke kans om eens tegen een hoger gekwoteerde speler uit te komen en waarschijnlijk ook te verliezen? Altijd leuk om eens goed op uw bek te gaan... Wie meer wil weten die kan hier meer info vinden. De voorlopige deelnemerslijst kun je vinden door onderaan op deze pagina op 'huidig toernooi' te klikken. Ik ga alvast het goede voorbeeld geven en mij inschrijven 😛.

Ewout, onze huisreporter, is ook deze week terug van de partij met een verslagje van de gebeurtenissen op clubniveau:

"Afgelopen zaterdag stond de zesde speeldag van de terugronde op het programma. In eerste klasse komt de ontknoping steeds dichterbij, al zijn er nog een aantal spelers met een relatief grote partijachterstand. Ook tweede en derde klasse beginnen langzaamaan de laatste rechte lijn in te gaan. Elk punt is belangrijk en het ging er dus erg bloedig aan toe. Maar liefst 90% van de partijen had een winnaar."

"Dit weekend werden tien partijen aan het totaal toegevoegd. Drie daarvan werden in eerste klasse gespeeld. Herman en Kris speelden beneden een Afgewezen Damesgambiet, waarin Kris uiteindelijk aan het langste eind trok. 0-1. Steven kon zich na zijn verlies tegen Robbert vorige week geen nieuwe misstap veroorloven tegen Jos. In een Benonistelling speelden hij de opening nochtans niet optimaal, maar Jos strafte dit niet af. Na een tactische complicatie mepte Steven zijn tegenstander tegen het canvas met een mooie mataanval. 0-1. Steven doet zo wat hij moet doen om zijn kansen op het kampioenschap te vrijwaren. Steven verhoogt de druk op Ben op deze manier. Bernard speelde tegen Peter de Alapin, wat bekend staat als een anti-Siciliaanse opening, maar bij Peter was die boodschap niet aangekomen, want hij ging toch voor zijn geliefkoosde Draak-structuur. Bernard kon dan ook moeiteloos het centrum inpalmen waardoor hij gevoelig beter uit de opening kwam. Peter voelde zich (ietwat voorbarig misschien) tegen de muur geduwd en offerde daarom een loper, maar het mocht niet baten. Met het extra materiaal kon Bernard de partij afmaken. 1-0. Met nog drie speeldagen te gaan, maken er nog slechts 3 spelers mathematisch kans op het kampioenschap: Steven, Ben en Robbert, al is het voor Robbert slechts een waterkansje. De ontknoping blijft ongemeen spannend."

"In tweede klasse werden 4 partijen afgewerkt. Marc en Shen belandden vanuit een Benoni opening na transpositie in een Siciliaanse stelling, waarin al snel veel stukken afgeruild werden nadat Marc een pion won. Marc leek op weg naar winst omdat hij een vrijpion bezat, maar Shen offerde zijn laatste licht stuk voor eeuwig schaak, waardoor hij de remise veilig kon stellen. ½-½. Erik speelde het Damesgambiet tegen Pieter, wat Pieter afwees met Pf6. Daardoor won Erik het centrum met een snelle cxd4 en e4. Hij bleef vanuit dit centrum genadeloos doorbeuken op de stelling van Pieter, die op de koop toe nog eens een erg slechte loper had. Uiteindelijk wist Erik materiaal en even later de partij te winnen. 1-0. René speelde tegen Stijn in een echte kelderkraker in tweede klasse. Beide spelers zitten deze terugronde in de hoek waar de klappen vallen en het punt zou dus des te zoeter smaken. René koos voor zijn Engelse opening en beide spelers wisten elkaar lange tijd in evenwicht te houden, tot Stijn naar eigen zeggen blunderde en er het bijltje bij neerlegde. 1-0. Zo wist René zijn eerste volle punt van de terugronde binnen te halen. De laatste partij was die tussen Frederique en Ewout. Frederique speelde tegen Ewout de opening die hij het beste kent, nl. de Bird-opening. Ewout had zich echter goed voorbereid en had hier dus weinig moeite mee. Frederique lapte een van de openingsprincipes aan zijn laars en koos voor een premature aanval, al was die op zich niet meteen slecht. Zijn eerstvolgende zet blunderde hij echter meteen een stuk. Een zestal zetten later blunderde Frederique een tweede stuk na een aftrekaanval op zijn dame. Ewout staat natuurlijk niet zomaar op de eerste plaats in het klassement, en met twee stukken aan extra materiaal had hij dan ook niet veel moeite om de overwinning over de streep te halen. 0-1. Ewout blijft zo een foutloos parcours rijden en behoudt het uitzicht op de kampioenstitel die hij zo begeert, al is zijn programma, met achtereenvolgens Erik, Seppe, Jan en Marc, verre van een gezondheidswandeling te noemen. De rest van het klassement staat op een zakdoek, met vier spelers die een puntentotaal van drie hebben."

"In derde klasse stonden drie partijen gepland. Dany moest tegen Salvatore winnen als hij zijn kansen op het kampioenschap gaaf wou houden. Hij haalde dan ook een van Fischers meest gespeelde openingen uit de kast: het Konings-Indisch. Hij wist hiermee snel een extra loper te winnen, waarna hij het eindspel ook kon converteren. 1-0. Polina en Diederik belandden in een Philidor, waarin Polina vol voor de aanval op Diederiks koningszijde koos. Daarvoor moest ze echter wel heel veel ruimte geven op haar eigen koningszijde en na een tactische truc van Diederik kwam ze plots een toren achter en was het boeken toe. 0-1. Philip en Tom kwamen in een Italiaanse stelling terecht, waarin Tom koos voor een snelle f5. Dit was een beetje prematuur, maar Philip strafte dit niet meteen af, waardoor Tom het centrum in handen kreeg en een aanval kon inzetten op Philips koningsvleugel. Tom duwde goed door en wist het deze keer wel af te maken. 0-1. Dany komt een stapje dichter bij het kampioenschap, en de clash op de laatste speeldag met David zal dus wellicht bepalend zijn voor de afloop in derde klasse."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Jos-Steven 0-1, Bernard-Peter 1-0, Herman-Kris 0-1.
2de Klasse: Marc VG-Shen 1/2, Erik C.-Pieter 1-0, Frederique-Ewout 0-1, René-Stijn 1-0.
3de Klasse: Dany-Salvatore 1-0, Polina-Diederik 0-1, Phillip-Tom 0-1.

Ter info:

Het klassement en alle uitslagen in de Torrewachtercompetitie kun je ook terugvinden op de site van de schaakbond. Alstublieft, geen dank : 1ste Klasse, 2de klasse, 3de klasse.

De kalender:

*18 februari - 29 februari: Aeroflot Open in Moskou.

*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen
*6 maart: Eerste ronde Lentetornooi Brugge (aanrader)
*8 maart: Ronde 9 Interclubs: Roeselare 1 naar Jean Jaures 2 en Roeselare 2 mag naar Estaimpuis 2.
*15 maart: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 (thuis) versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.

woensdag 19 februari 2020

Caïssa heeft ons verlaten...


Mijn bezinningsmomentje van vorige week heeft weinig uitgehaald. Het werd een memorabele zondagse schaaknamiddag, maar helaas voor de verkeerde redenen. Beide Roeselaarse teams haalden niet hun beste niveau en het mag gezegd... hadden dit keer het geluk niet aan hun zijde. Schaakgodin Caïssa was ons deze ronde niet gunstig gezind en heeft ons verlaten wellicht voor een jonger en knapper 😀 schaakteam? We hopen dat ze tijdig tot inkeer komt en inziet dat (schaak)karakter primeert op uiterlijk... De wedstrijdverslagen hieronder komen van Bert, vaste verslaggever van het eerste team en voor de tweede ploeg gelegenheidsjournalist Renaat, actief Interclubber bij de Veurnse 'vrienden'.

Bert neemt het woord:
"Met KGSRL wachtte op speeldag 8 onze naaste achtervolger. De Gentse ploeg beschikt wellicht over het beste zestal in onze reeks? Op alle zes de borden werd er meer dan twee uur geschaakt. Het zag er echter al snel niet goed uit voor ons. Fabio speelde voor het eerst zijn nieuwe opening en stond al snel beter. Hij miste echter enkele keren de beste voortzetting en toen hij een stuk verloor was het helemaal over. Ben stond aanvankelijk goed, maar moest plots toch de rol lossen. Wit drong met een heel mooi kwaliteitsoffer de zwarte stelling binnen en mocht later het punt bijschrijven. Michiel kreeg een hele moeilijke variant op het bord en wist hier niet echt goed mee raad. Zijn ervaren en sterke tegenstander speelde enkele mooie krachtzetten. 0-3. Martijn zinde op revanche na zijn onverdiende nederlaag van vorig jaar tegen de Gentse. Martijn nam al snel het initiatief, pootte een pion op d6 en won uiteindelijk vrij makkelijk. Bert bouwde zijn stelling mooi op en leek na een leuk kwaliteitsoffer het punt binnen te rijven. In tijdnood ging het echter nog bijna verkeerd. Zijn tegenstander zag in een moeilijke stelling een winstvariant niet. Enkele zetten later won Bert materiaal en de partij. Jan stond aanvankelijk beter, maar kon zijn goede voorbereiding niet omzetten in een winnende aanval. Ons vijfde bord weigerde meermaals remise, maar moest uiteindelijk toch in een puntendeling berusten. 2.5-3.5. Een verdiende overwinning voor de Gentse. In het klassement blijven we op kop, al is onze voorsprong nu nog heel gering."

Renaat neemt het woord:
"16 februari 2020 gaat de geschiedenis in als de dag van de match Roeselare 2 – Veurne 1. De gladiatoren stromen toe. Op bord 1 Bernard Logie (1743 ELO) – Jean Lucas. Op bord 2 Pauwel Deblauwe (1713 ELO) – Geert Verslype. Op bord 3 hebben we Robbert Degrave (1605 ELO) tegen de in interclub debuterende Ivan Vandenbroucke. En op bord 4 Peter Degrieck ( 1603 ELO) – Diederik Wydooghe , ons standaardbord. Ondertussen kunnen we bij Roeselare 1, 3 borden van boven de 2100 ELO in actie zien. Zij staan 1ste in de 3de nationale en spelen vandaag tegen KGSRL 4.
Bernard heeft een verzwakking in zijn pionnenstructuur. Ivan krijgt een penning  met loper en paard en dame tegen wat later een verzwakking van de pionnenstructuur kan betekenen. 14u31 Geert staat lichtjes beter ontwikkeld. 15u16 Diederik staat een half uur achter in tijd met wel nog een gelijke stelling. Jean komt een pion voor (maar Bernard komt zeggen dat hij een stuk gaat winnen). Bernard komt dus een loper tegen 2 pionnen voor. Dat blijft speelbaar. Bernard zegt dat hij dat wint. 16u Bernard staat zwaar gewonnen tegen Jean. De 3 andere borden staan nog redelijk gelijk. Diederik komt een kwaliteit voor. Ivan en Robbert zitten met een open stelling met ingewikkelde pionnenstellingen. Jean heeft, naar mijn inzien, de aanval op zijn stelling een beetje getemperd. Bernard komt binnen met zijn dame in de stelling van Jean. Jean komt zeggen “C’est un méchant, il a piègé mon fou”. Diederik heeft het bijkomende half uur gehaald met nog steeds de kwaliteit voor. 16u55 Diederik en Peter Degrieck spelen remise. Roeselare 2 – Veurne 1 voorlopig 0,5 -0,5. Peter is blij met zijn remise!? Relatief gezien dan, want Diederik stond beter! Bij Jean zijn er 2 torens geruild. Jean geeft op. 1,5 – 0,5 voor Roeselare. 17u13 op de 19e  zet had Bernard remise voorgesteld. Ivan gaat een eindspel in met elk een dame en 5 pionnen, met hij een paard tegen een loper. Geert staat slecht. Ivan heeft een remisevoorstel aanvaard. 2 – 1 voor Roeselare, maar Geert staat plots een paard voor na de dameruil. Geert 2 paarden en 2 pionnen tegen 1 paard en 2 pionnen. Pauwel geeft op. Geert wint. De derby wordt een 2 – 2 gelijkspel. Veurne 1 stunt tegen een titelkandidaat. 18u18."

Een interclubronde dus om snel te vergeten, gelukkig was er het afgelopen weekend ook clubcompetitie en hier zat Ewout op de eerste rij voor een (uitgebreid) verslagje.

Ewout neemt het woord:
"Zaterdag kwamen we halverwege de terugronde van het clubkampioenschap. De eersteklassers mogen hun eindsprint stilaan beginnen in te zetten en ook voor de tweede- en derdeklassers begint het klassement vorm te krijgen. De speelruimte van onze club was deze week dan ook goed gevuld en er werden in totaal 11 partijen afgewerkt.

Drie van die partijen werden in eerste klasse gespeeld. Bernard en Pauwel belandden in een Chigorin-Frans. Beide spelers hielden elkaar goed in evenwicht, zoals ze dat al wel even doen en een remise was dan ook het juiste resultaat. ½-½. Tegen Jos haalde Ben een minder bekende opening vanonder het stof: de Trompowsky-aanval. Jos had dit niet meteen verwacht en Ben kon snel materieel overwicht behalen, wat hij dan ook wist om te zetten in een vol punt. 1-0. De interessantste partij van de middag was evenwel die tussen Steven en Robbert. Steven ging vol voor de aanval en offerde een pion in de Lg5-Najdorf-variant van het Siciliaans. Robbert wist echter goed alle gaten te dichten en Steven had het lastig om de juiste vervolgzetten te vinden. Uiteindelijk belandden ze in een evenwichtig eindspel, met even veel materiaal aan beide kanten, maar Robbert had enkele vrijpionnen die gevaarlijk dicht kwamen opzetten en bezat ook de actievere koning. Robbert zette dit strategische overwicht ook om en smeert Steven zo zijn eerste nederlaag van het seizoen aan. 0-1. Robbert zet zo opnieuw grote stappen voorwaarts en houdt het kampioenschap ook spannend. De strijd is zeker nog niet gestreden, nu Ben opnieuw wat dichter is geslopen. Ben heeft een partij minder gespeeld en op de laatste speeldag is er ook nog de onderlinge clash, waardoor Ben nog langszij kan komen.

In tweede klasse werden vier partijen afgewerkt. René haalde tegen Seppe de Dame-Indische Verdediging uit de kast. Hij leek ook lange tijd geen problemen te hebben. Na een grote stukkenruil kwamen ze in een eindspel met dames en ongelijke lopers terecht. In normale situaties zou dit altijd tot remise moeten leiden, maar René miste de juiste voortzetting om remise te halen meerdere keren. Uiteindelijk maakte hij dan ook een fatale fout waarna Seppe een geforceerde mataanval had. 1-0. Pieter en Frederique kwamen na transpositie in een Pirc-stelling terecht. Lange tijd hielden ze ook gelijke tred, tot Frederique in een vlaag van verstandsverbijstering zijn sterke loper weggaf, zonder compensatie. Daarna duurde het dan ook niet lang voor Pieter zijn tegenstander mat zette. 1-0. Jan en Erik speelden de ruilvariant van het Frans. Normaal gezien leidt deze opening tot heel evenwichtig en remiseachtig spel. Erik vergat echter zijn koningszijde genoeg te beschermen en toen hij een loperoffer op h7 niet aannam liet Jan er geen gras over groeien en zette hij een onhoudbare mataanval in. 1-0. De laatste partij van de speeldag in tweede klasse was die tussen Shen en Stijn. Shen speelde Schots, waarin hij snel een pion offerde voor activiteit. Even later won hij die pion dan wel terug, maar Stijn had het evenwicht qua activiteit hersteld. Beide spelers kwamen dan ook in een evenwichtig eindspel terecht waarbij ze allebei nog het zware geschut bezaten. Stijn leek een dreigende aanval in elkaar te boksen, ten koste van enkele pionnen en de bescherming van zijn koning, maar Shen vond de juiste verdedigende zetten. De offers die Stijn gebracht had, kwamen hem dan ook duur te staan wanneer Shen zelf een mataanval opzette. 1-0. Halverwege de terugronde lijken de ratings redelijk gerespecteerd te worden in het klassement, met een uitschieter bij Seppe, die ondertussen toch wel de revelatie van de jaargang genoemd mag worden.

Ook in derde klasse stonden vier partijen op het programma. Diederik en Dany ruilden snel enkele lichte stukken af, en smeten de positie volledig dicht. Het was dan ook moeilijk om vooruitgang te maken, waarna ze het op remise hielden. ½-½. Polina accepteerde het damesgambiet van Tom, maar dat beviel haar niet supergoed. Ze liep al snel tegen serieus materiaalverlies aan, waarbij ze een licht stuk en enkele pionnen verloor. Tom ging daarop vrolijk verder met pionnen van het bord te vegen, maar vergat het ook af te werken. Uiteindelijk eindigde de partij met pat en dus remise. ½-½. Salvatore en David raakten na twee zetten al uit de theorie. David spande een valletje voor Salvatore en die tuinde er met open ogen in. Met een kwaliteit voorsprong maar een pion minder leek het eindspel verre van makkelijk af te werken te zijn, vooral toen David nog een extra pion weggaf. Salvatore leek daardoor genoeg compensatie te hebben voor de kwaliteit, maar uiteindelijk blunderde hij zijn dame weg en kon David toch het volle punt binnenrijven. 0-1. Ook Renaat en Eric kwamen snel uit de theorie, waarna Eric een stuk beter uit de opening kwam. Hij had een van Renaats pionnen weten af te snoepen en kon ook een aanval lanceren. Renaat liep dan ook tegen meer materiaalverlies aan en gaf er ten slotte dan ook de brui aan. 1-0. In derde klasse heeft David zich ondertussen opgeworpen als titelkandidaat, maar hij heeft ook al de meeste partijen gespeeld en de rest van zijn programma is niet meteen het makkelijkste, met nog partijen tegen Dany en Renaat in het verschiet."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Steven-Robbert 0-1 (!), Pauwel-Bernard 1/2, Ben-Jos 1-0, Herman-Didier 0-1.
2de Klasse: Seppe-René 1-0, Jan-Erik C. 1-0, Pieter-Frederique 1-0, Shen-Stijn 1-0.
3de Klasse: Diederik-Dany 1/2, Tom-Polina 1/2, Eric W.-Renaat 1-0, Salvatore-David 0-1.

Ter info:

Het klassement en alle uitslagen in de Torrewachtercompetitie kun je ook terugvinden op de site van de schaakbond. Alstublieft, geen dank : 1ste Klasse, 2de klasse, 3de klasse.

De kalender:

*18 februari - 29 februari: Aeroflot Open in Moskou.

*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen
*6 maart: Eerste ronde Lentetornooi Brugge (aanrader)
*8 maart: Ronde 9 Interclubs: Roeselare 1 naar Jean Jaures 2 en Roeselare 2 mag naar Estaimpuis 2.
*15 maart: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 (thuis) versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.

dinsdag 11 februari 2020

Tussendoortje


"Als ge niets te vertellen hebt, kunt ge beter zwijgen." Het zijn niet de woorden van een groot denker, maar van mijn oma zaliger. Er valt deze week weinig 'groot' internationaal schaaknieuws te rapen en zowat iedereen van de Torrewachterfamilie zit met zijn gedachten bij de volgende Interclubronde. De clash met Gent en Veurne zijn weer eens cruciale matchen, misschien dat onderstaand stukje schaakpoëzie geplukt van het wereldwijdse spinnenweb de zenuwen helpt bedaren en voor de nodige inspiratie kan zorgen...


“Het kan verkeren” 

Schaken bouwt aan het karakter:
ik leer geduldig zijn,
niet roekeloos het doel bestormen
dat wordt de ondergang
maar behoedzaam
de stukken schuiven
elk naar eigen aard
kiezend weloverwogen plaats
in fascinerende structuren. 
Het gaat langzaam, 
te langzaam voor mijn aard. 
Ineens luid hinnikend 
grijpt mijn witte paard 
triomfantelijk zijn kans
ik kan het niet meer houden
het maakt een fraaie vreugdesprong
en valt de koning, dame 
en ook een toren aan! 
Vol verrukking, in een zalig weten
zie ik alles aan. 
De zwarte koning gaat beduusd opzij. 
Keuze: koningin of toren? 
Die is er niet voor mij. 
Gretig grijpt mijn hand
de fel begeerde dame
en zet haar resoluut aan de kant. 
Mijn paard valt nu op zijn zij, 
en werpt een laatste blik op mij. 
Mijn goede, goede witte paard, 
een koningin is toch een offer waard! 
Dan schrijdt de versmade 
grote zwarte toren 
majesteitelijk, onverbiddelijk 
dreigend ver naar voren. 
Wie doet hem wat?
Plotseling word ik moe 
en héél erg mat.

Ab Visser


De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Didier-Kris 0-1, Bernard-Steven 0-1, Jos-Herman 1/2, Peter-Pauwel 0-1.
2de Klasse: Erik-Seppe 1-0.
3de Klasse: David-Diederik 0-1, Polina-Philip 1-0, Renaat-Salvatore 1/2.

Ter info:

Het klassement en alle uitslagen in de Torrewachtercompetitie kun je ook terugvinden op de site van de schaakbond. Alstublieft, geen dank : 1ste Klasse, 2de klasse, 3de klasse.

De kalender:

*16 februari: Ronde acht Interclubs: Beide ploegen thuis, Roeselare 1 tegen KGSRL 4 en Roeselare 2 tegen Veurne 1.

*18 februari - 29 februari: Aeroflot Open in Moskou.
*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen
*8 maart: Ronde 9 Interclubs: Roeselare 1 naar Jean Jaures 2 en Roeselare 2 mag naar Estaimpuis 2.
*15 maart: Ronde 10 Interclubs en kampioenenbal (?): Roeselare 1 (thuis) versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.

dinsdag 4 februari 2020

Roeselare blijft scoren in de Interclubs


De Nederlandse kunstenaar Escher werd wereldberoemd met zijn schilderijen met wiskundige, soms absurde illusies. Een creatieveling met wellicht een passie voor de schaaksport toverde bovenstaande schaakillusie uit zijn hoge hoed. Promotie naar tweede klasse lijkt niet langer een schaakillusie te zijn voor ons eerste team (Wat een inleiding 😀). Ik ga de druk niet nodeloos hoog leggen, maar met nog slechts vier partijen te gaan en drie punten los moet het nu al wel heel slecht lopen om de titel nog uit onze handen te laten glippen. Voor de gelegenheid heb ik de resterende rondes aan de kalender toegevoegd. Tweemaal Gent, Ieper en Brugge zijn geen makkelijke maar ook weer niet onoverkomelijke hindernissen. Ook de tweede ploeg blijft op 'titelkoers', enkel Tielt staat die droom nog in de weg. Zondag laatstleden remiseerden de leiders tegen Veurne en daardoor komt Roeselare 2 op slechts één punt. Met nagenoeg dezelfde tegenstanders in de resterende wedstrijden is alles nog mogelijk. In het slechtste geval kunnen we nog beste tweede worden, maar een titel smaakt natuurlijk zoveel zoeter.
Bert was er bij tegen Izegem en brengt verslag van het eerste team, terwijl ondergetekende op citytrip naar Gent mocht met de tweede ploeg...

"Op speeldag 7 wachtte ons de dichte verplaatsing naar Izegem. Onze buren verkeren in degradatienood, maar konden voor deze belangrijke wedstrijd niet rekenen op enkele sterkhouders. Net zoals reeds verschillende keren dit jaar hadden we dus opnieuw wat geluk alvorens de partijen nog moesten beginnen. De derby startte met een minuut stilte voor de overledenen Marc Clevers en Joe Cordy. Bert zocht onmiddellijk de aanval op en won een pion. Zijn tegenstander probeerde die terug te winnen, maar ontwikkelde daardoor zijn stukken niet. Bert liet zijn stukken goed samenwerken en na twintig zetten kon wit opgeven. 0-1. Ook Ben zocht dadelijk de aanval op. In een moeilijke stelling kon hij enkele zwarte stukken afruilen waarna de zwarte koning in het midden van het bord terecht kwam en uiteindelijk mat ging. 0-2. Ondanks die vroege dubbele voorsprong zag het er op dat ogenblik niet echt goed uit. Jan won al snel een pion en stond beter, maar vergat daarna vooruit te schaken. Zijn tegenstander kwam beter en beter in de partij en miste een winnende combinatie. Jan kwam uiteindelijk toch nog weg met een remise. Ook Bernard stond aanvankelijk veel beter. Ons zesde bord opende echter zijn eigen koningsstelling en kreeg het daarna knap lastig. In een heel moeilijk eindspel werd uiteindelijk remise overeengekomen. 1-3. Martijn kwam iets te zelfverzekerd aan zijn bord en trapte in een openingsvalletje. Dat kostte hem de dame tegen een toren en een paard. De witte Izegemnaar miste daarna verschillende winstvoortzettingen waarna Martijn uiteindelijk heel knap verdedigde en toch een halfje in de wacht kon slepen. Michiel stond de ganse partij ogenschijnlijk beter en belandde in een eindspel met twee lopers tegen twee paarden. De jonge zwartspeler kon echter de stelling gesloten houden waarna er na een lange strijd ook remise werd overeengekomen. 2-4. Een heel mooie overwinning waarbij niemand verliest tegen de buren van Izegem. De volgende ronde wacht onze naaste achtervolger Gent."

"Achteraf gezien bleek de lage emissiezone in de Gentse binnenstad onze grootse rivaal. Met twee auto's die een gezegende leeftijd hadden bereikt en niet meer boetevrij in het centrum konden rijden, een speler die geen wagen had en onze jongste die enkel nog maar met botsautootjes had gereden, hadden we weinig keus. Zo werd het een treinreisje richting Gent. Met Pauwel als gids belandden we in een leuk restaurantje aan de voet van het Gravensteen, waar de voorbereiding op de schaaknamiddag niet plaatsvond met Stockfish, maar met het verorberen van friet met zalm of steak. Voldaan trokken we richting het beroemde Schaakhuis Caïssa in de Abrahamstraat waar het startschot om twee uur werd gegeven. Ondergetekende haalde na enkele mindere ervaringen zijn Siciliaans nog eens boven. Het werd een leuke partij, waarin ik initiatief had, maar toch op mijn hoede moest zijn, want mijn rivaal kon enkele keren gevaarlijk tegen prikken. Ik kon al snel zijn koningsstelling open rijten, maar het vervolg was minder duidelijk. Toen ik in het middenspel kon infiltreren met schaak ging het plots snel: Zwaar materieel verlies of mat waren de keuzes die mijn tegenstander voor de kiezen kreeg. Een stevig dilemma en hij gaf dan ook op. Na een korte analyse konden we nog het einde van Club-Antwerp met een Stropke in de hand meemaken. Intussen was ook Guido op bord vier klaar. Guido kende een rustige namiddag toen de Gentenaar na een kalme opening op zet tien zijn paard 'en prise' liet staan. Guido, één van onze meer beleefde leden, nam dit smakelijke voorgerechtje dankbaar aan. Na nog wat geschuifel kon ons vierde bord nog twee centrumpionnen snoepen. Een pseudo-torenoffer dwong de tegenstander op de knieën en na wat stukkengeruil
vatte Guido de finale aan met een licht stuk en twee extra soldaatjes. De moegestreden tegenstander gooide dan ook zijn erg bezwete handdoek in de ring. Op de achtergrond zag Pauwel dat het de goede richting uitging voor de ploegzege. Met een twee-nul tussenstand aanvaardde hij dan ook het remisevoorstel van zijn overbuur in een gelijkwaardige stelling ontstaan na een saaie Siciliaan. Robbert kon voor een bonus zorgen en dat gebeurde ook. Na een opening uit het Hoge Noorden had onze jongste de betere stelling. Hij ging dameruil uit de weg en na afruil van de lichte stukken zag het er veelbelovend uit. Een eerste pion ging in het mandje en de Gentse stelling stuikte in elkaar. De Buffalo spartelde nog wat tegen, Robbert zette nog een melktandje bij en er gingen nog twee soldaatjes in het nu overvolle mandje, het sein voor de Gentenaar om op te geven. Het puntenverlies van Tielt, zorgt er voor dat we nu zowat in hun nek hijgen en de druk verhogen. Er resten ons nog vier zware speeldagen..."

Ewout onze thuisjournalist is terug van weggeweest na, hoop ik voor hem, succesvolle examens? Hij brengt in zijn gekende stijl het verslag van de afgelopen speeldag in de Torrewachtercompetitie.

"Afgelopen zaterdag was de eerste inhaaldag van de tweede helft van dit schaakseizoen. Gezien het redelijk groot aantal uitgestelde partijen, werd een relatief grote opkomst verwacht. Er werden dan ook negen partijen afgewerkt.
In derde klasse vonden drie partijen plaats. Renaat speelde zijn eerste partij van het seizoen tegen Tom. Na enkele foutjes van Tom wist Renaat de volle buit binnen te rijven. Renaat wil dit jaar opnieuw kampioen worden in derde klasse en hij heeft dus een eerste stap in die richting gezet. 1-0. Naast Renaat en Tom zaten Dany en Polina tegenover elkaar. Na een evenwichtige partij kwamen ze in een eindspel terecht waarin Polina het loperpaar had tegenover een paard en een loper. Uiteindelijk rookten beide spelers de vredespijp. ½-½. Daarnaast werd in derde klasse ook een heuse topper gespeeld tussen David en Eric Wydaeghe. Beide spelers stonden vooraf op respectievelijk plaats 1 en 2 in het klassement. Bij winst kon Eric over David springen. In een Slavische opening kreeg David een heel sterke aanval. Hij won een toren maar vond daarna niet meteen de juiste voortzetting wanneer Eric een van zijn torens bedreigde. Eric liet echter na om een herhaling van zetten te forceren, waarna David zijn materieel overwicht toch kon omzetten in een zege. 1–0. David breidt zijn voorsprong in het klassement dus ook een beetje uit, maar voor de achtervolgers is nog niets verloren.
Ook in tweede klasse werden drie partijen gespeeld. Marc speelde tegen Pieter zijn typische variant van de Konings-Indische aanval. De stukken werden snel terug naar de doos van herkomst verwezen, waarna er een pionneneindspel ontstond met maar liefst zeven (7!) pionnen aan elke kant. Beide kemphanen konden daarna geen vooruitgang meer boeken, waarna ze het op een remise hielden. ½-½. René en Shen kwamen na een symmetrisch Engelse opening in een eindspel met ongelijke lopers terecht. Ook hier was het verdict dus remise, een resultaat waar geen van beide spelers echt iets mee kan doen. ½-½. Stijn en Ewout kwamen in een gesloten Siciliaanse stelling terecht. Stijn offerde correct een stuk op e6, waarvoor hij drie pionnen kreeg. Hij vond daarna echter de juiste voortzetting niet. Ewout kon de dameruil forceren, waardoor de grootste angel uit Stijns aanval verdwenen was. Uiteindelijk wist Ewout een pion terug te winnen en even later gaf Stijn een tweede pion weg, waarbij hij op de koop toe een van zijn torens en zijn koning liet vorken. Hij gaf er toen maar de brui aan. 0–1. Ewout blijft zo op titelkoers, maar met nog meer dan de helft van de partijen te spelen, is er zeker nog niets beslist.
Ook bij de grote meneren van eerste klasse kwamen 6 mensen partij geven. Bernard speelde tegen Didier zijn geliefde Caro-Kann en dat beviel hem ook wonderwel. Hij kreeg een betere positie, maar miste toen enkele winnende voortzettingen. Uiteindelijk moest hij vrede nemen met een remise. ½-½. Jos speelde tegen Kris het Londensysteem. Na enkele kleine foutjes van Jos, kon Kris het initiatief overnemen. Hij wist dan ook de partij tot een goed (voor hem dan toch) einde te brengen. 0-1. In de negende en laatste partij van deze inhaaldag zaten Steven en Peter tegenover elkaar. Steven zag het zitten en knalde een koningsgambiet op het bord. Peter accepteerde het gambiet, maar was duidelijk niet zo heel bekend met de theorie. Hij gaf de pion vrijwel meteen terug, waarna Steven het centrum volledig in handen had. Toen Steven plots een stuk wist te winnen, gaf Peter dan ook de pijp aan Maarten. 1-0. Steven onderstreept hiermee nog maar eens zijn dominantie dit seizoen."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Didier-Bernard 1/2, Steven-Peter 1-0, Jos-Kris 0-1.
2de Klasse: René-Shen 1/2, Stijn-Ewout 0-1, Marc VG-Pieter 1/2.
3de Klasse: David-Eric W 1-0, Dany-Polina 1/2, Renaat-Tom 1-0.

De kalender:

*9 februari: Tweede deel van het Vlaams Jeugdkampioenschap te Mechelen met Robbert.
*16 februari: Ronde acht Interclubs: Beide ploegen thuis, Roeselare 1 tegen KGSRL 4 en Roeselare 2 tegen Veurne 1.
*18 februari - 29 februari: Aeroflot Open in Moskou.
*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen
*8 maart: Ronde 9 Interclubs: Roeselare 1 naar Jean Jaures 2 en Roeselare 2 mag naar Estaimpuis 2.
*15 maart: Ronde 10 Interclubs en kampioenenbal (?): Roeselare 1 (thuis) versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.