woensdag 22 december 2021

Wijk aan Zee editie 2022 komt eraan


Het eerste serieuze tornooi van het nieuwe jaar is Hollands van makelij en wordt nu reeds voor de 84ste keer georganiseerd door multinational en staalgigant Tata Steel. Van 14 januari tot en met 30 januari 2022 is het kruim van de schaakwereld present in het kustplaatsje Wijk aan Zee voor een dertienrondig tornooi. Het zag er naar uit dat er dit jaar iets meer ging toegelaten worden, maar onze nieuwe vriend Omikron heeft wat roet in de snertsoep (=plaatselijke lekkernij, die overvloedig stroomt tijdens het evenement) gestrooid. Dit jaar zijn opnieuw 28 topschakers (op enkele uitzonderingen na allemaal grootmeesters) aanwezig netjes verdeeld over twee groepen, meer specifiek 'The Masters' en  'The Challengers'. Er is jammer genoeg net als bij de vorige editie weer geen publiek toegelaten en deze week na de nieuwe lockdown in Nederland werd ook het ganse amateurtornooi geschrapt, dat is balen voor Torrewachter Bernard die al jaren een trouw deelnemer is. 
Laat ons even een blik werpen op het deelnemersveld beginnende met de elitegroep 'The Masters'. De nieuwe en ook de oude wereldkampioen Magnus Carlsen zijn schizofreen verenigd om het eigen persoonlijk record van zeven tornooizeges scherper te stellen. Daarvoor moet de Noor wel voorbij onder andere eeuwige rivaal en oud-winnaar Fabiano Caruana, de net niet-winnaar van vorig jaar Giri, de sympathieke Mamedyarov en de toch wel verrassende tornooiwinnaar van 2021 Jorden van Foreest. Deze toppers worden aangevuld met enkele mindere goden die luisteren naar de namen Rapport, Duda, Karjakin en Esipenko. Wellicht om deze blogger een kl*&"@t af te trekken werden er nog twee Indiërs aan de lijst toegevoegd met de heerlijke namen Vidit Santosh Gujrathi en een zekere Rameshbabu met de praktische familienaam Praggnanandhaa. Hoog tijd dat die een (kort) koosnaampje krijgen 😏. 
The Challengersgroep bestaat traditioneel uit nobele onbekenden die gestaag een stijgende beweging proberen te maken op de ELO-ladder. Ik ontwaar drie Hollanders, de Nederlandse kampioen Warmerdam, de schakende broer van Jorden Lucas van Foreest en vaste klant Erwin l'Ami. Als ik mijn loupe bovenhaal zie ik zowaar een Belg, onze Belgische kampioen Daniel Dharda. Dat wordt wellicht de eerste belangrijke test voor dit zestienjarig schaaktalent, die door sommigen een plaats in de top 100 van de wereld wordt voorspeld! Wij zijn benieuwd, alles is te volgen via de officiële site.

Zaterdag laatstleden werd de laatste ronde gespeeld van de Ben-De-Cat-Memorial. Martijn Maddens werd de fiere winnaar met 8,5 uit 9, Steven Keirse werd tweede (7,5) en Robbert Degrave (6,5) maakt het podium volledig. De winnaars worden in de bloemetjes gezet op 8 januari net voor de start van ons blitztornooi, wat doorgaat in de Zilverbergstatie. Intussen blijft Martijn niet bij de pakken zitten: Hij is moederziel alleen vertrokken naar het Franse Vandoeuvre Les Nancy waar hij op een sterk bezet tornooi, zijn stinkende best probeert te doen. Na 7 ronden heeft hij de helft van de punten en dat doet hem ongeveer in de helft van de tornooitabel belanden. Je kunt onze schaakster eventjes zien op seconde 50 in dit filmpje en de site van het tornooi kun je dan weer hier vinden.

Wanneer we het over filmpjes hebben, dan valt natuurlijk de naam van Meester Keirse. In een uit onze Memorial geplukte partij legt hij kort het principe uit van ongelijke lopers. Veel plezier met Video 31: Martijn Maddens-Kris Muylle.
Rest mij nog om iedereen namens het bestuur een Vrolijk en vooral gezond Kerstfeest te wensen. De Nieuwjaarswensen hou ik voor een volgende blog...

Laatste ronde Ben-De-Cat-Memorial

Pauwel-Martijn 0-1, Kris-Steven 0-1, Ewout-Robbert 0-1, Guido-Yves 0-1, Bernard-Frederique 1-0, Frederic-Stijn 1/2, Jan-Fabio 1/2, Peter-Quinten 1/2, Seppe-Jozef 1-0, Polina-David 1-0, Erik-Pieter 1-0, Salvatore-René 1/2, Chris-Renaat 1-0.

De kalender:

*8 januari: Blitz in de Zilverbergstatie
*15 januari: Terugronde Torrewachtercompetitie 1ste - Verderzetting voorrondes 2de
*23 januari: Derde ronde Liga West-Vlaanderen in Brugge

woensdag 15 december 2021

Magnus Carlsen blijft wereldkampioen


Magnus Carlsen verlengt zijn wereldtitel na winst in de titelstrijd tegen Ian Nepomniachtchi.
Hij won met 7,5-3,5 en na elf van de veertien te spelen partijen kan hij niet meer bijgehaald worden door zijn rivaal. De wereldkampioen ziet zijn bankrekening aandikken met een goeie 60% van de prijzenpot van twee miljoen, u mag zelf uitrekenen wat dat exact is 😁. Het is nu al voor de vijfde keer dat Magnus de titel pakt en hij lijkt het een beetje beu. Onlangs vertelde hij in een interview dat de wereldtitel hem niet meer kan motiveren, behalve als de tegenstander Firouzja heet. Dit toptalent onlangs genaturaliseerd tot Fransman heeft de afgelopen maanden een steile opgang gemaakt op de ELO-ladder en staat momenteel tweede. Dit topduel is inderdaad de natte droom van vele schaakliefhebbers, maar daarvoor moet Firouzja 'The Candidates' winnen en dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan...

Ik neem de draad op waar ik hem veertien dagen geleden heb laten liggen en ga kort nog eens de resterende partijen bekijken. Ja ik weet dat het oud nieuws is, maar als blogger ben ik niet genoeg betaald om u dagelijks het meest recente schaaknieuws te serveren...

Het was twee-twee gelijk toen het startschot van de vijfde partij werd gegeven. Voor het eerst in het tornooi kwam Nepomniachtchi beter uit de opening, maar de angst om te verliezen was te groot om op de beslissende momenten door te duwen, het werd dan ook remise na herhaling van zetten.

Partij 6 bracht eindelijk wat afscheiding en zoveel meer, want het was niet alleen de eerste partij op een wk in vijf jaar die niet op remise eindigde, het was ook het langste titelgevecht ooit met maar liefst 136 zetten. Hiermee werd het bijna 45-jaar oude record van Korchnoi & Karpov gebroken. De partij was Catalaans van opzet en begon rustig. Eenmaal in het middenspel steeg de spanning zienderogen, Nepomniachtchi verkreeg na loperruil activiteit in het centrum en na nog wat geruil kwam volgende materiaalverhouding op het bord: Ian Dame en loper versus Magnus Twee torens en een paard. De complexiteit van de game was enorm en beiden haalden net de eerste tijdcontrole. Het bleef een dubbeltje op zijn kant en na ruim zeven (!) uur spelen haalde Magnus ternauwernood de tweede tijdscontrole. Een kwaliteitsoffer van de titelhouder bracht een zeer bizarre materiaalopstelling op het bord: Toren, paard en twee pionnen (M) tegen dame alleen (I). Theoretisch remise, maar Carlsen bleef maar de stelling uitmelken en finaal ging Nepomniachtchi in de fout en verloor.

Beide spelers verschenen wellicht doodvermoeid aan hun bord voor de zevende ronde. De Spaanse stelling die ontstond had niet veel om het lijf en halfweg werd lustig geruild zodat de meeste spanning uit de wedstrijd verdween. Aangezien geen remise mocht overeengekomen worden voor zet 40, werd er wat weg en weer geschoven zonder veel planning tot de veertigste zet bereikt was.

Partij 8 brengt ons het Russisch, blijkbaar een wapen van Nepo om als zwartspeler een antwoord te bieden op de opzet en de aanvallen van zijn tegenstander. Het leek lange tijd weer op remise te eindigen tot Nepo 'iets' met een pionzet probeerde en Carlsen een voordeel gaf. Toen hij later weeral gewaagd een pion vooruitschoof, ging het mis. De pion verdween in het bakje en Carlsen werkte het eindspel professioneel af en boekte zijn tweede zege. Met een tussenstand van 5-3 wordt het nu heel lastig voor de sympathieke Nepo.

De veer lijkt nu definitief gebroken bij Nepomniachtchi, want hij verliest nu ook de negende ronde, maar dat had hij vooral aan zichzelf te danken. Na een opzet met c4 moest Carlsen behoorlijk wat tijd spenderen in de opening, maar veel voordeel leek het voor de wanhopige (?) Rus niet op te leveren. De stelling leek op weg naar remise tot Nepomniachtchi het nodig vond om gigantisch te blunderen en zijn loper te laten opsluiten! Het resultaat was: weg loper en weg punt. 6-3 is nu zo goed als onmogelijk om nog terug te komen. 

De tiende partij zal de geschiedenisboeken niet halen, het werd een saaie bedoening waarin nogmaals het Russisch werd geprobeerd, een game waarin Nepo niet kon en Carlsen niet wou. Deze slaapverwekkende partij sleepte zich dan ook naar de 40ste zet en remise.

De elfde confrontatie werd meteen ook de laatste. Na een Italiaans begin, ontstond een complex middenspel waarin Nepomniachtchi weer eens blunderde, alhoewel er niet veel aan de hand lijkt, maar de wereldkampioen tovert een verrassende aanval uit zijn hoge hoed en offert een kwaliteit voor een koningsaanval. Uiteindelijk komen beide kemphanen in een toreneindspel met een extra pion voor Magnus terecht. Zo'n kans moet je hem natuurlijk niet geven, de Noor boekt zijn vierde zege en dat is genoeg om zijn wereldtitel te verlengen. Proficiat Magnus namens de Roeselaarse Torrewachters!

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie: 

1ste Klasse: Daniel-Marc 1-0, Peter-Seppe 1/2.
2de Klasse B: Stijn-Polina 1-0, Erik-Gabriël 1/2, Frederique-Filip 1-0, Pieter Shen 1-0.
Ben-De-Cat-Memorial: Martijn-Kris 1-0.

De kalender:

*18 december: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*18 december: Laatste ronde Ben-De-Cat-Memorial in de Zilverbergstatie
*19 december: GEEN Interclub
*08 januari: Blitzkampioenschap Roeselare
*23 januari: Derde ronde Liga West-Vlaanderen in Brugge

woensdag 8 december 2021

Torrewachterfamilie breidt uit


Het belangrijkste schaaknieuws van het afgelopen weekend was niet dat Carlsen Nepomniachtchi aan het vermorzelen is, ook niet dat de derde ronde van de Interclubs op het programma stond, maar natuurlijk het heuglijke nieuws dat de Torrewachters er een klein schaakbroertje bij hebben. Cyriel Feys is zijn naam, 49,5cm groot en 3,405 kg zwaar, mama Margot en papa Bert zijn apetrots met hun knappe spruit. Na de aangifte op het stadhuis werd Cyriel onmiddellijk ingeschreven bij de Torrewachters in stap 0, de schaakstukgewenning 😀. Een dikke proficiat namens de ganse Torrewachterfamilie is hier uiteraard op zijn plaats! 

Beste schaakconcullega's dat was natuurlijk de reden dat Bert niet mee was op interclubverplaatsing naar Mechelen, het verslagje komt deze keer van Steven wat de eerste ploeg betreft en de schaakavonturen van ploeg twee in Doornik worden verslagen door ondergetekende.

"Na de zware nederlagen op de eerste 2 speeldagen, mochten we zondag eens proberen punten te pakken op verplaatsing bij TSM Mechelen. Door het langverwachte (maar slecht getimede) bezoek van de ooievaar ten huize Feys, moesten we het dit keer doen zonder ons fiere eerste bord en topscorer van vorig seizoen. Gelukkig stuurde Bert ons luttele ogenblikken voor de start nog een Whatsapp met een motivational speech vanuit de kraamkliniek. En dat had wel wat effect op de ploeg, want voor de eerste keer dit seizoen leek het alsof we op de meeste borden onze voet naast die van onze tegenstander konden plaatsen. Op het laatste bord was Pauwel supergemotiveerd voor zijn eerste partij in tweede. Hij verkreeg een prachtige aanvalsstelling en die had hij winnend kunnen (om niet te zeggen moeten) afronden, had hij de aanval met iets meer overtuiging doorgeduwd. Door onnodig zijn dame in veiligheid te brengen, gaf hij zijn tegenstander de tijd om uit te verdedigen en dodelijk te counteren. Heel spijtig. Fabio was op het zevende bord de enige Torrewachter die niet in zijn beste doen was. Fabio had de opening iets te passief gespeeld en miste de tactische scherpte om de daaropvolgende aanval te overleven. Bernard speelde een sterke partij, maar opende op een verkeerd moment de stelling waardoor hij onder zware druk van het loperpaar van de tegenstander kwam. Met anderhalve minuut voor 10 zetten, hoopten we dat Bernards tegenstander de bal nog zou misslaan bij de eerste tijdcontrole, maar helaas bleef die foutloos zodat de derde nederlaag ook een feit was. Dat was echter meteen het laatste verliespunt van de namiddag. Op het vijfde bord had Robbert een heel scherpe Siciliaanse stelling. In mijn ogen leek Robbert iets beter te staan, maar eerlijk gezegd kon het beide kanten uit, tot er plotseling heel veel stukken afgeruild werden en er een remisestelling overbleef. Op het vierde bord speelde Giulia een heel fascinerende partij. Met de open g-lijn op haar koningsstelling dacht ik even dat ze met de rug tegen de muur aan het spelen was, maar bij nader inzien bleken de verzwakkingen bij haar tegenstander minstens even zwaar door te wegen. Remise was een mooie uitslag. Ikzelf kreeg op het derde bord een speculatief gambiet tegen. Dankzij het vele online-blitzen tijdens de lockdown, wist ik hiermee om te gaan en kon ik alle tactische valletjes handig ontwijken en stukkenruil afdwingen. Na 20 zetten waren de aanvalskansen opgedroogd en mocht ik met een pluspion het eindspel in. Met paard en loper tegen een sterk gecoördineerd loperpaar, vond ik echter geen winstplan. Ik ben nog wat blijven doorploeteren na een vroeg remisevoorstel van mijn tegenstander, maar moest uiteindelijk vrede nemen met zetherhaling. Michiel gooide op het tweede bord zijn hele hebben en houden naar de koningsvleugel van zijn tegenstander, maar ging daarbij gruwelijk in de fout. Gelukkig voor Roeselare miste zijn tegenstander een mooi paardoffer, waardoor Michiel terug kon overnemen. Met een pluspion en beter ontwikkelde stukken was het eindspel eenvoudig gewonnen. Op het eerste bord kwam Martijn goed uit de opening tegen Mathias De Wachter. In het middenspel leek Martijns positie zienderogen te verslechteren tot de tijdnoodfase, waarin de Mechelaar zich genoodzaakt zag om zetherhaling toe te staan. Met een 5-3-nederlaag tegen een ploeg die gemiddeld 250 punten hoger gekwoteerd staat, kunnen we al bij al niet ontevreden zijn."

De tweede ploeg mocht naar buurland Wallonië om er Doornik te bekampen. Ruim op tijd werden we door onze uberchauffeur Guido veilig afgezet aan de poort van een eerder bouwvallig schooltje. Toen de deur eenmaal openging, zagen we dat ook binnen de tand des tijds had toegeslagen. Waarschijnlijk werd hier geen les meer gegeven? De pingpongclub en de schaakclub bleken hier hun vaste stek te hebben. Al bij al was het nog een gezellige boel binnen, in wat vroeger de refter of de sporthal moet geweest zijn waren de borden coronaproof opgesteld voor een ongelijke strijd. Doornik is namelijk één van de kandidaat-kampioenen in onze reeks en ze hebben hun rol méér dan waar gemaakt. Een verschil van net geen 450 ELO gemiddeld zorgde omstreeks 17h30 voor een kurkdroge 4-0.  
Ondergetekende mocht het opnemen tegen een jonge Waalse knaap. Spelen tegen jeugdigen heeft zo zijn nadelen, hun ELO toont nooit wat ze waard zijn, want bij velen is er nog wat groeimarge, maar wat veel erger is, is dat ze zelden trakteren en met een droge lever schaken is voor mij een bijkomende handicap. Enfin in het kort verliep de partij als volgt: het werd een Siciliaans onderonsje waarin mijn Waalse vriend eerst aanviel op mijn koningsvleugel, toen het spel verlegde naar de damevleugel en terugkeerde naar de koningsvleugel om met zijn paarden nu wel een doorgang te forceren. Ik verloor een stuk en kon opgeven. Tijd om mijn droge lever te bestrijden ? Vergeet het... de barman was nog druk aan het schaken, wat een schaker lijden kan! Erik, ons derde bord probeerde het op zijn Frans. Gewaagd in een regio waar ze wat Frans kennen. Beiden speelden dan ook heel lang theorie met in het middenspel een te verwaarlozen plusje voor de man van Doornik. Erik bleef puik presteren maar liep op zet 36 in een valletje, hij nam een pion en kreeg prompt een dubbele aanval op loper en toren te verwerken. Dodelijk in deze fase van het spel en onze Torrewachter gaf dan ook op. Debutant Yannick op bord vier, was dolgelukkig dat hij mocht meespelen en dan ook nog eens supergemotiveerd. De ideale ingesteldheid voor een zege? Zeker, maar het werd net niet. Na ook hier een Siciliaanse opening stond onze Torrewachter zowaar duidelijk beter. Er verschenen diepe rimpels op het gelaat van zijn rivaal, die op een gegeven moment 20 minuten nadacht over een zet. De tijdsdruk en de bijhorende stress namen voor beide spelers toe, in een wellicht winnende stelling ruilde Yannick echter verkeerd, de kansen keerden en zijn belangrijke promotiepion ging verloren. Hij probeerde nog wat tegen te strubbelen, maar het punt was gaan vliegen. Toch een sterk debuut waarmee Yannick bewees een wissel voor de toekomst te zijn. Guido had de eer en het genoegen om op bord één te spelen tegen een + 2050 ELO-speler. In een Winawer deed hij het uitstekend. Zijn stevige centrumblokkade, 'Guido's Stonewall', remde de centrumaanval af. Toen Guido kort rokeerde, veranderde onze 'Doornikker' van strategie en hij richtte nu al zijn pijlen op de koningsstelling en liet het centrum ongemoeid. Guido kon net op tijd verdedigers aanvoeren om alles te dekken. Een schijnoffer nu weer in het centrum, waarbij een belangrijke pion werd geslagen brak de wedstrijd open. Guido's Stonewall begon scheuren te vertonen en werd langzaam maar zeker gesloopt. In tijdnood offerde onze Torrewachter nog wanhopig zijn dame om het ergste te voorkomen, maar mat werd onafwendbaar en hij gaf op. 4-0 een te verwachten resultaat, maar we hebben ons alle vier kranig geweerd!

*De wereldkampioenmatch tussen titelverdediger Magnus Carlsen en uitdager Ian Nepomniachtchi is na mijn verslag van vorige week in een beslissende fase gekomen. Na de winst van Carlsen in een marathonpartij lijkt Nepo wat door zijn beste krachten heen te zitten en hij verloor nog twee keer. Met een tussenstand van 6,5-3,5 en nog vier wedstrijden te spelen is het uit voor de moedige Rus met de moeilijke naam. Volgende week meer, dan neem ik de draad terug op waar ik hem liet liggen. Wie alles tot nu toe nog eens wil bekijken die kan hier terecht.

*Meester Steven geloofde in Mechelen zijn ogen niet en zag Michiel héél knap zegevieren tegen Jan Rooze, Internationaal Meester en gewezen Europees Kampioen bij de senioren. Veel plezier met Video 30: Michiel Bleys-Jan Rooze.

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie: 

2de Klasse A: Diederik-René 1/2, Renaat-Robben 1-0.
2de Klasse B: Polina-Pieter 0-1, Erik-Casper 1/2.
Ben-De-Cat-Memorial: Quinten-Ewout 0-1.

De kalender:

*11 december: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*11 december: Ronde 9 clubkampioenschap (namiddag - in het lokaal)
*18 december: Laatste ronde Ben-De-Cat-Memorial in de Zilverbergstatie
*19 december: Vierde ronde interclubs: Roeselare 1-Deurne 1 & Roeselare 2-Ieper 3 
*08 januari: Blitzkampioenschap Roeselare
*23 januari: Derde ronde Liga West-Vlaanderen in Brugge