Het was uitkijken hoe Ding Liren de mentale klap had verwerkt nadat hij in de zevende partij een gewonnen partij verloor door tijdnood. We kunnen u alvast geruststellen 'Dingske' is alive & kicking. Met wit bracht hij de Sämisch-variant van het Nimzo-Indisch op het bord. Ding zorgt weer voor sensatie met een loperoffer die hem een mooie lijn heeft voor zijn toren op Nepo's koningsstelling. Vervolgens rukt hij op met zijn d- & g-pion, Nepo ziet alle kleuren van de regenboog en maakt een serieuze blunder in het middenspel. Ding voert de druk op maar Nepo ontsnapt als een ware Houdini aan de nederlaag na een paardoffer, die hem drie pionnen oplevert. Het wordt remise na nog maar eens een wervelende match.
Ook in ronde 9 werden de punten gedeeld, maar pas na een gevecht van 6 uur en 82 zetten! Het wereldkampioenschap schaken blijft een geweldige reclamespot voor de schaaksport met de Chinees Ding en de Rus Nepomniatchi als twee uitstekende ambassadeurs van hun land, stukken beter dus dan de 'grote leiders' van hun vaderland. Deze keer kwam de Berlijnse Verdediging op het bord. Nepo had wel het initiatief, toch kwam Ding nergens in 'levensgevaar'. Nepomniatchi bleef het lange tijd op alle mogelijke manieren proberen, maar verder dan een puntendeling kwam hij niet.
In partij 10 had Ding Liren wit en het publiek verwachtte vuurwerk van de Chinees. Het kwam er niet, maar hij verraste wel door doodleuk een zettenreeks te spelen die recht uit het openingsrepertoire van Nepo kwam. Gewaagd en Nepo had dan ook geen enkel probleem om de remise te halen. Na een Engelse opzet eindigde de finale na 45 zetten in een remise toreneindspel. We kunnen de Rus geen ongelijk geven, met nog vier partijen te gaan en een punt voorsprong begint de druk bij Ding nu torenhoog te worden.
Ook match elf bracht geen winnaar. De zo goed als 'uitgeanalyseerde' (Kan ik dit wel zeggen in het computertijdperk?) Ruy Lopez verscheen op het schaakbord. Het werd de 'saaiste' wedstrijd tot nu toe, maar we gaan niet muggenziften, 'schaakverwennerij' zal achteraf in de schaakgeschiedenis dit tornooi correct omschrijven. Beide heren waren uitstekend voorbereid en konden nergens een winnend voordeeltje boeken. Na 35 zetten was het voorbij toen een zetherhaling op het bord kwam.
Partij twaalf bracht weer heel wat drama, het ging op en neer met wisselende kansen maar voor het eerst ook met heel wat fouten van beide kanten. De tenoren worden moe, maar moeten verder: de wereldkampioen is nog altijd niet gekend. Ding had weer wit en er kwam dit keer wel spektakel met de nochtans als 'braaf' te boekstaande Colle-Opening. Na twaalf zetten stond de koning van Nepo al half in zijn blootje door een halfopen g-lijn, blijkbaar niets om bang voor te zijn want dat is theorie. Ding neemt verder het initiatief en krijgt een uitstekende stelling die langzaamaan doodbloedt. Als de Chinees een foutieve afwachtende zet speelt neemt Nepo over en gaat het in sneltreinvaart verder. De Rus bouwt zijn stelling verder uit en de computers geven hem meer en meer winnend voordeel. Ook Nepo schijnt dat te beseffen en hij gaat nu zelfverzekerd nog sneller spelen om zo snel mogelijk dat tweede punt voorsprong te behalen? Het wordt zijn ondergang, wat de zevende partij was voor Ding wordt de twaalfde voor Nepomniatchi: een gewonnen partij alsnog verliezen. Een fatale blunder kost hem de zege en misschien ook de wereldtitel? Er resten ons nog twee partijen en de tussenstand is 6-6. Wie deze zinderende, dramatische twaalfde game nog eens wil naspelen, of wie geen google op zijn PC heeft 😁 die kan de partij hier vinden.
Deze week geen filmpje van Meester Steven, neen hij was niet op het WK, naar het schijnt hebben Meesters een kleine wedde? De Meester was te vinden op een congres van Natuurpunt over krekels. Vreemd? Ik laat het hem zelf uitleggen: "Vorige vrijdagavond vond de 20ste editie van het Krekeltornooi plaats in Tielt. Onder de 130 (!) deelnemers tekenden ook 8 Torrewachters present nl. Marc Ulenaers, Geert Degezelle, Sean Fontaine, Robbert Degrave, Bernard Logie, Henk Lagae, Yannick Renckens en Steven Keirse. Het Krekeltornooi is één van de gezelligste tornooien van het seizoen, zij het wel één met een heel verraderlijk spelsysteem. De hoogst gekwoteerde spelers krijgen immers een ferme tijdshandicap waardoor het resultaat alle kanten op kan. De tornooizege was niettemin voor één van de elofavorieten Adriaan Roos. Bij de Torrewachters zorgde Yannick met 4 op 5 voor de grootste stunt. O.a. Kurt Houthoofd ging over de knie van Yannick. Door een nederlaag tegen het Koningsgambiet van Bart De Schepper viel Yannick jammer genoeg net naast het podium. Dan had Steven meer geluk, want die kaapte met 4,5/5 de derde plaats weg, goed voor een geldprijs van 50 euro. Marc mocht met 3,5/5 de trofee van beste 60-plusser mee naar huis nemen. Robbert miste met 4/5 de prijs voor beste jeugdspeler op een half scheidingspunt. De overige Torrewachters eindigden verdienstelijk in de buik van het klassement."
Meer info: Uitslagen en foto’s.
De uitslagen van de clubcompetitie: