woensdag 26 april 2023

WK-Koorts in Astana

 

Het wereldkampioenschap klassiek schaken nadert zijn ontknoping, met nog twee matchen te spelen is de tussenstand 6-6. Na mijn vorig verslag stond het 4-3 in het voordeel van Ian Nepomniatchi en was het achtervolgen geblazen voor Ding Liren. Er werden wat remises gespeeld, maar ronde 12, vandaag geschaakt zorgde voor de nodige suspens en de Chinees maakte gelijk. Een kort verslagje volgt beginnende met ronde 8.

Het was uitkijken hoe Ding Liren de mentale klap had verwerkt nadat hij in de zevende partij een gewonnen partij verloor door tijdnood. We kunnen u alvast geruststellen 'Dingske' is alive & kicking. Met wit bracht hij de Sämisch-variant van het Nimzo-Indisch op het bord. Ding zorgt weer voor sensatie met een loperoffer die hem een mooie lijn heeft voor zijn toren op Nepo's koningsstelling. Vervolgens rukt hij op met zijn d- & g-pion, Nepo ziet alle kleuren van de regenboog en maakt een serieuze blunder in het middenspel. Ding voert de druk op maar Nepo ontsnapt als een ware Houdini aan de nederlaag na een paardoffer, die hem drie pionnen oplevert. Het wordt remise na nog maar eens een wervelende match.

Ook in ronde 9 werden de punten gedeeld, maar pas na een gevecht van 6 uur en 82 zetten! Het wereldkampioenschap schaken blijft een geweldige reclamespot voor de schaaksport met de Chinees Ding en de Rus Nepomniatchi als twee uitstekende ambassadeurs van hun land, stukken beter dus dan de 'grote leiders' van hun vaderland. Deze keer kwam de Berlijnse Verdediging op het bord. Nepo had wel het initiatief, toch kwam Ding nergens in 'levensgevaar'. Nepomniatchi bleef het lange tijd op alle mogelijke manieren proberen, maar verder dan een puntendeling kwam hij niet.

In partij 10 had Ding Liren wit en het publiek verwachtte vuurwerk van de Chinees. Het kwam er niet, maar hij verraste wel door doodleuk een zettenreeks te spelen die recht uit het openingsrepertoire van Nepo kwam. Gewaagd en Nepo had dan ook geen enkel probleem om de remise te halen. Na een Engelse opzet eindigde de finale na 45 zetten in een remise toreneindspel. We kunnen de Rus geen ongelijk geven, met nog vier partijen te gaan en een punt voorsprong begint de druk bij Ding nu torenhoog te worden.

Ook match elf bracht geen winnaar. De zo goed als 'uitgeanalyseerde' (Kan ik dit wel zeggen in het computertijdperk?) Ruy Lopez verscheen op het schaakbord. Het werd de 'saaiste' wedstrijd tot nu toe, maar we gaan niet muggenziften, 'schaakverwennerij' zal achteraf in de schaakgeschiedenis dit tornooi correct omschrijven. Beide heren waren uitstekend voorbereid en konden nergens een winnend voordeeltje boeken. Na 35 zetten was het voorbij toen een zetherhaling op het bord kwam.

Partij twaalf bracht weer heel wat drama, het ging op en neer met wisselende kansen maar voor het eerst ook met heel wat fouten van beide kanten. De tenoren worden moe, maar moeten verder: de wereldkampioen is nog altijd niet gekend. Ding had weer wit en er kwam dit keer wel spektakel met de nochtans als 'braaf' te boekstaande Colle-Opening. Na twaalf zetten stond de koning van Nepo al half in zijn blootje door een halfopen g-lijn, blijkbaar niets om bang voor te zijn want dat is theorie. Ding neemt verder het initiatief en krijgt een uitstekende stelling die langzaamaan doodbloedt. Als de Chinees een foutieve afwachtende zet speelt neemt Nepo over en gaat het in sneltreinvaart verder. De Rus bouwt zijn stelling verder uit en de computers geven hem meer en meer winnend voordeel. Ook Nepo schijnt dat te beseffen en hij gaat nu zelfverzekerd nog sneller spelen om zo snel mogelijk dat tweede punt voorsprong te behalen? Het wordt zijn ondergang, wat de zevende partij was voor Ding wordt de twaalfde voor Nepomniatchi: een gewonnen partij alsnog verliezen. Een fatale blunder kost hem de zege en misschien ook de wereldtitel? Er resten ons nog twee partijen en de tussenstand is 6-6. Wie deze zinderende, dramatische twaalfde game nog eens wil naspelen, of wie geen google op zijn PC heeft 😁 die kan de partij hier vinden.


Deze week geen filmpje van Meester Steven, neen hij was niet op het WK, naar het schijnt hebben Meesters een kleine wedde? De Meester was te vinden op een congres van Natuurpunt over krekels. Vreemd? Ik laat het hem zelf uitleggen: "Vorige vrijdagavond vond de 20ste editie van het Krekeltornooi plaats in Tielt. Onder de 130 (!) deelnemers tekenden ook 8 Torrewachters present nl. Marc Ulenaers, Geert Degezelle, Sean Fontaine, Robbert Degrave, Bernard Logie, Henk Lagae, Yannick Renckens en Steven Keirse. Het Krekeltornooi is één van de gezelligste tornooien van het seizoen, zij het wel één met een heel verraderlijk spelsysteem. De hoogst gekwoteerde spelers krijgen immers een ferme tijdshandicap waardoor het resultaat alle kanten op kan. De tornooizege was niettemin voor één van de elofavorieten Adriaan Roos. Bij de Torrewachters zorgde Yannick met 4 op 5 voor de grootste stunt. O.a. Kurt Houthoofd ging over de knie van Yannick. Door een nederlaag tegen het Koningsgambiet van Bart De Schepper viel Yannick jammer genoeg net naast het podium. Dan had Steven meer geluk, want die kaapte met 4,5/5 de derde plaats weg, goed voor een geldprijs van 50 euro. Marc mocht met 3,5/5 de trofee van beste 60-plusser mee naar huis nemen. Robbert miste met 4/5 de prijs voor beste jeugdspeler op een half scheidingspunt. De overige Torrewachters eindigden verdienstelijk in de buik van het klassement." 

Meer info: Uitslagen en foto’s.


De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Frank-Quinten 1-0, Guido-Pauwel 0-1, Marc-Daniël 1-0, Casper-Robbert 0-1.
2de Klasse: Erik-Mario 0-1, Peter-Shen 1/2, Yannick-Frédérique D. 1-0, Frederique-Chris 0-1.
3de Klasse: Pierre-Philippe 1-0, Jurgen-Henk 0-1, Dany-Polina 1-0, Diederik-Gabriël 0-1.

De kalender:

*30 april: Mercatel 1 - Roeselare 1, Bye - Roeselare 2, Bredene 2 - Roeselare 3.
*06 mei:  Jubileumtornooi 75 jaar Schaakkring  Het Vliegend Peerd Bredene - Meer info
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info
*18-21 mei: VSF-Kampioenschap in Schaakhuis Caïssa te Gent.

woensdag 19 april 2023

Een WK Schaken om van te smullen


Het wereldkampioenschap klassiek schaken is halfweg en het is op zijn zachtst gezegd een zinderende wedstrijd met twee kompanen die ervoor gaan en bij momenten topschaak spelen. Geen mens die nog durft voorspellen wie nu de beste van de twee is, na zeven partijen is de tussenstand 4-3 in het voordeel van Nepomniatchi. Straks meer over het WK, zondag laatstleden werd ook de voorlaatste ronde van de Interclubs betwist met wisselend succes voor de Roeselaarse teams: Een eerste ploeg die nipt de duimen moest leggen tegen Ieper 1, een derde ploeg die het al even nipt haalde van Ieper 3 en onze tweede ploeg die Deinze met een kurkdroge 4-0 terug naar huis stuurde. Zoals wel meer dit seizoen zat Bert op de eerste rij om de verslaggeving van ons eliteteam in handen te nemen en zorgde ondergetekende voor het relaas van ploeg 2 en 3.

Bert neemt het woord: "Met de komst van Ieper stond een belangrijke wedstrijd voor de Torrewachters op het programma. Ieper zette met Linton Donovan zijn joker in op het eerste bord waardoor de Westhoekploeg met een erg sterk team naar De Arend afzakte. Bernard rookte al na elf zetten de vredespijp en kon beneden het eerste halve puntje vieren en de Amstel Gold Race volgen. Bert won al snel in de opening twee pionnen en kon die verzilveren in een winstpunt. Giulia speelde een evenwichtige partij tegen de Ieperse voorzitter, een puntendeling was hier dan ook het logische resultaat. Robbert kreeg van meet af aan een koningsaanval op zijn dak, hij probeerde tegen te stribbelen op de damevleugel maar dat was niet echt een succes. Zijn jeugdige, maar toch al best ervaren tegenstander kon het eerste volle Ieperse punt binnenhalen. Tweede bordspeler Michiel had moeite om zijn witveldige loper in het spel te brengen. In een strategische partij profiteerde zijn rivaal met een snedige koningsaanval. Toen die doodbloedde werd remise overeengekomen. Teamwinst of -verlies lag dus in handen van ons eerste bord Martijn, die speelde tegen de sterke Linton Donovan. Aanvankelijk leek het goed te gaan en ging de match gelijk op. Na enkele uren begon de vermoeidheid toe te slaan en kreeg de Ieperling de bovenhand. Het werd alsnog 2,5-3,5 opnieuw verlies tegen de buren uit Ieper. Op de laatste speeldag staat de gezondheidswandeling naar de leiders geprogrammeerd..."

Peter neemt het woord: "Onze tweede ploeg mocht het opnemen tegen een jeugdploeg van Deinze. Stipt op tijd kwam moederkloek Nele Vanhuyse, in een ver verleden nog competitie spelend in Roeselare onder het strenge oog van wijlen Herman Ottevaere, het lokaal binnen met haar vier kinderen, de strijd kon beginnen. Renaat en Arjen waren elkaar waard in de opening die geen afscheiding bood. Met een slim truukje kon Renaat in het middenspel via een paardvork een kwaliteit snoepen, die hij kon behouden tot het eindspel. In de finale gaf de toren de doorslag tegen de vijandelijke loper, al was het nog uitkijken voor pat. 1-0 voor de 'goeie' in no time, Renaat had meer tijd op zijn klok dan aan de start van de wedstrijd en dat na 66 zetten! Ook bij Stijn ging het snel, ik laat mij niet opjagen dacht onze webmaster die al snel een stuk won en nog ééntje en tenslotte makkelijk kon mat zetten. 2-0 ! Diederik moest meer tijd spenderen om de zege binnen te halen. Ook hier een jeugdige tegenstander die sneller speelde dan zijn schaduw, na afloop had de jonge snaak 2h00 op zijn klok staan! Na een Tarraschverdediging gingen drie lichte stukken in de doos. Een penning op de vijandelijke dame leverde een zuivere loper op voor onze Torrewachter. Diederik kwam wat in tijdnood, gelukkig was het eindspel relatief eenvoudig. Met zijn extra loper sloeg hij de laatste pion op de koningsvleugel terwijl zijn koning grote kuis hield op de damevleugel. Promotie was een feit en even later ook de volle buit. Yannick, eerste bordspeler schaakt graag, vandaar wellicht dat hij altijd zo'n ellenlange partijen speelt? Hij opende agressief en stond uitstekend opgesteld met zijn stukken met hun vizier gericht op de vijandelijke koningsstelling. Hij miste echter een logische winstzet en liet de Deinzenaar terug in het spel komen. Yannick leek beter te staan met een h-pion die op promoveren stond, maar zijn rivaal dicteerde de wet met een eindeloze reeks van schaakjes. Eén schaakje was er echter teveel aan, Yannick kon de dames afruilen en hierdoor kon de h-pion promoveren en was het 4-0 een geweldige afsluiter voor ploeg twee die de laatste ronde bye is. Intussen dropte Nele haar kroost in haar bakwagen en kon ze de lange weg terug naar Deinze aanvatten..." 

"Ploeg drie begon al meteen met een gelukje aan hun match, want de tegenstander van Pauwel zond zijn kat, die geen enkele kans maakte in haar wedstrijd tegen Pauwel. Pauwelke blij, zo kon hij iets doen wat hij nog veel liever doet dan schaken en dat is pinten pakken of beter gezegd pinten kappen. Ondergetekende mocht een Iepers talentje in de ogen kijken, kwam algauw enkele pionnen voor en sukkelde dan in slaap wellicht door de wijn van het middagmaal. Toen ik terug wakker werd, zag ik dat de Ieperling wat truukjes probeerde en toch probeerde het initiatief te nemen, wat hem sierde! In het eindspel ruilde hij wellicht foutief de torens waardoor het voor mij een stuk eenvoudiger werd om het af te maken. 2-0 halfweg. Fabio blunderde in de opening en verloor zo snel een kwaliteit, hij liet het niet aan zijn hart komen en ging vol in de aanval. Dat loonde want zijn overbuur kon niet rokeren en verloor een licht stuk. Fabs begon de vijandelijke koning op te jagen, maar miste dan onbegrijpelijk een mat in drie. Uiteindelijk werden de punten gedeeld op voorstel van... Fabio. Gelegenheidsspeler Jan kreeg een taaie ervaren schaker voor de kiezen. Hij verslikte zich in de opening maar kon de schade enigszins beperken en belandde in een moeilijk eindspel van paard tegen loper en een rist pionnen. Het leek alle kanten uit te gaan, het zag er eerst verloren uit en dan weer remise maar een slimme blokkade van de promotieweg met zijn paard zorgde voor een knappe winst voor Ieper. 2.5-1.5 was finaal een krappe maar verdiende zege voor Roeselare."

Gauw gauw nog enkele zinnen over het wereldkampioenschap met Nepo en Dingske. In ronde vier opende Ding op zijn Engels en kon hij een sterke pionstructuur opbouwen in het centrum. Nepo blunderde vreselijk in het middenspel, waar Ding zijn toren offerde voor een paard en zo een zekere winstweg voor zichzelf plaveide. Hiermee bracht de Chinees de tussenstand op 2-2. De vijfde partij werd er ééntje voor in de schaakgeschiedenisboeken. Het stokoude Spaans kwam op het bord, maar Nepo speelde het met een verrassende frisheid en inventiviteit dat Ding duizelde van het begin tot het bittere einde van de partij. Hij verloor heel wat tijd in de openingsfase en liep voortdurend achter de feiten aan. Kleine foutjes in het middenspel werden grotere in de beslissende fase waar een gedurfd g5 de koningstelling opblies en naar knappe winst leidde. Mooi mooi, verplichte kost om na te spelen. Ronde zes en Ding stond met zijn rug tegen de muur, hij moest eigenlijk winnen om zijn kansen gaaf te houden, tja hij deed het wel zeker! Er kwam een Londen op het bord, alleen was het niet het systeem wat Ding voor ogen had. Op zet twaalf wijkt hij af van de theorie en Nepo verliest veel tijd om een passend antwoord te vinden. Enkele pionoffers en een geactiveerde toren zetten het Chinese leger in gang op weg naar eeuwige roem. Wanneer generaal Ding een briljante eindcombinatie op het slagveld brengt, waarbij een dameoffer geforceerd naar mat leidt is de tussenstand in dit wervelende wk weer in evenwicht: 3-3! Ronde zeven en weer kwam een historische partij voorbij, maar misschien om de verkeerde reden? Ding verraste Nepo in de opening door voor het Frans te kiezen, wat een specialiteit van de Rus is. Nepo verkoos om niet in te gaan op de scherpste voortzettingen. Ding verkreeg het initiatief maar verloor hier veel tijd bij, halfweg offerde hij zelfs een kwaliteit om zijn loperpaar te activeren. Het zag er allemaal indrukwekkend en zeer kansrijk uit, alleen kwam de moedige Ding in extreme tijdnood: 8 zetten spelen in minder dan een minuut, zonder increment is haast ondoenbaar en wat te verwachten was gebeurde: Ding gaf een gewonnen partij weg door een blunder in tijdnood. 4-3 voor Nepo, maar wellicht zal de mentale schade voor Ding groter zijn dan het verliespunt? Donderdag weten we meer...

Tot slot nog dit: Enkele Torrewachters waren aanwezig op de jeugdkampioenschappen in Mechelen. Hoe Gabriël en Polina schaakten kun je hier terugvinden. Beiden kwamen ook duidelijk in beeld in het volgende filmpje.

Mario Verbanck is en blijft een onvoorspelbare speler achter het bord. Als hij zijn dagje heeft, zijn er veel spelers waarbij het angstzweet uit hun poriën gutst. Dit keer was Stijn de pineut, maar hij werkte wel een beetje mee met Mario. Meester Steven was getuige van dit alles. Veel plezier met Video 58: Mario Verbanck - Stijn Herreman.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Quinten-Didier 0-1, Frank-Pauwel 1/2, Steven-Daniël 1-0.
2de Klasse: Mario-Stijn 1-0, Warre-Renaat 1-0, Frédéric D.-Peter 1-0, Pieter-Frederique 0-1.
3de Klasse: Philippe-Filip 1-0, Tim-Pierre 0-1, Brecht-Nick 1-0.

De kalender:

*21 april: Krekeltornooi in Tielt (Schuiverskapelle) - Meer info
*30 april: Mercatel 1 - Roeselare 1, Bye - Roeselare 2, Bredene 2 - Roeselare 3.
*06 mei:  Jubileumtornooi 75 jaar Schaakkring  Het Vliegend Peerd Bredene - Meer info
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info
*18-21 mei: VSF-Kampioenschap in Schaakhuis Caïssa te Gent.

woensdag 12 april 2023

Ian Nepomniatchi en Ding Liren strijden voor de wereldtitel


Ik moet eerlijk bekennen dat ik het schromelijk uit het oog was verloren, maar op dit eigenste ogenblik vindt het wereldkampioenschap klassiek schaken plaats in Astana, de hoofdstad van Kazakstan. De acteurs van dienst zijn de nummers twee en drie uit de huidige ELO-Ranking, met hun geboortenamen ook wel Ian Nepomniatchi en Ding Liren geheten. Zoals u wellicht weet had de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen absoluut geen zin om zich nog maar eens op te laden om zijn wereldtitel te verdedigen en daarom verleende hij zijn vrienden (?) de gunst om voor de hoogste eer te strijden. Een soort van Aert versus Laporte dus maar dan achter het schaakbord met enige zin voor overdrijving... Over het belang van deze match is al veel inkt gevloeid en wie ook wint, die zal voor de schaakgemeenschap maar een tweederangs kampioen zijn, want Carlsen is en blijft de beste. Of niet soms? Terwijl het kruim van de wielersport zich aan het afbeulen was op de kasseien rond Roubaix werd zondag laatstleden het startsein gegeven voor de eerste ronde.

In de eerste ronde kwam de 'good old' Spaanse Opening nog eens op de voorgrond. Nepo toverde een weinig gespeelde voortzetting van de Omgekeerde Lopervariant (voor de kenners) op het bord. Hij was uitstekend voorbereid en Ding liep aanvankelijk wat achter de feiten aan. Na de openingsfase stond wit beter, Zwart had wel het loperpaar maar een mindere pionstructuur. Het doel is nu om die zwakkere pionketen aan te vallen, dat lukt niet echt door het taaie verdedigingswerk van de Chinees. Wanneer in het eindspel de dames worden geruild rest nog een finale met paard + loper versus paard + loper en beide een gelijk aantal pionnen en dat wordt uiteindelijk remise waar vooral Ding tevreden mee mocht zijn.

Nepomniatchi, die toch door velen als de toekomstige wereldkampioen wordt beschouwd, gaf vandaag Ding Liren een schaaklesje wat hem nog lang zal heugen. De Chinees verraste eerst met zijn opening toen hij op de vierde zet h3 speelde, wellicht had hij dat ooit gezien in onze Torrewachtercompetitie?  Waarschijnlijker is dat deze zet hem werd aangeraden door zijn secondant Rapport die wel eens 'rare' zetten durft te spelen. Nepo werd hiermee uit zijn voorbereiding gehaald, maar hij komt zonder kleerscheuren uit de opening. Ingespannen denkwerk over zijn elfde zet doet Ding meer dan een half uur verliezen en dan kiest hij nog een mindere voortzetting, waarbij hij een variant niet goed had doorgerekend. Nepo's kansen worden nu duidelijker met een toren op de g-lijn en een loper gericht op de vijandelijke koningsstelling. Ding verliest nu nog meer tijd en speelt enkele onnauwkeurige zetten. Wanneer Nepo ook nog eens tactisch een toren offert voor een loper, wordt duidelijk dat Dings stukken totaal niet samenwerken en hij wordt van het kastje naar de muur gespeeld. Hij geeft uiteindelijk op wanneer een pionaanval op zijn toren de beslissing forceert.

De rustdag heeft Ding Liren deugd gedaan. Vandaag had hij geen enkele moeite om Nepo het scoren te beletten. In een Aangenomen Damegambiet volgden beide rivalen lang de zetten uit een rapid game tussen Ding Liren en commentator Anish Giri, die zich zeer vereerd voelde. Na de zeventiende zet (!) wordt afgeweken van die partij en Ding blijft het initiatief houden. Op zet 27 kiest de Chinees echter eieren voor zijn geld door een veilig remisepad te bewandelen i.p.v. een onzekere pionruil in het  centrum. De punten worden gedeeld na zetherhaling. Conclusie: Ding leeft nog en kan nu of beter moet met wit uit zijn pijp komen in de vierde ronde.

*Dit nieuws rolde deze avond nog binnen op de telex van de Torrewachters: Schaakclub het Vliegend Peerd uit Bredene viert dit jaar zijn 75-jarig jubileum. In vroegere tijden werd dan een gratis vat gegeven aan alle dorstige schakers, maar omwille van de doorgedreven alcoholcontroles wordt er nu een (bijna) gratis schaaktornooi georganiseerd. We worden met zijn allen verwacht op zaterdag 6 mei in Bredene. Meer info is onderaan in de kalender te vinden.

*De inschrijvingen voor het West-Vlaams Ploegenkampioenschap in Oostkamp lopen uitstekend. De Torrewachters zijn van plan om hun eigen wereldrecord van vorig jaar qua aantal deelnemende ploegen minstens te evenaren. Wie nog niet is ingeschreven, die moet dringend zijn naam doorgeven aan Bernard Logie of die zal het zijn leven lang beklagen.

*Meester Steven kwam voor zijn filmpje van de week deze keer bij ondergetekende terecht. Niet dat ik zo'n weergaloze partij speelde, het was zelfs slecht na een mindere opening en inspiratieloos middenspel. Gelukkig zag ik het licht in het eindspel en werd ik niet verblind. Veel plezier met Video 57: Peter Degrieck - Koenraad D'haeze.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Didier-Steven 1/2, Daniël-Frank 1-0, Guido-Jan 0-1.
2de Klasse: Stijn-Chris 0-1, Peter-Koenraad 1-0, Erik-Pieter 1-0.
3de Klasse: Nick-Philippe 1-0, Dany-Henk 0-1.

De kalender:

*16 april: Roeselare 1 - Ieper 1, Roeselare 2 - Deinze 2, Roeselare 3 - Ieper 3.
*21 april: Krekeltornooi in Tielt (Schuiverskapelle) - Meer info
*30 april: Mercatel 1 - Roeselare 1, Bye - Roeselare 2, Bredene 2 - Roeselare 3.
*06 mei:  Jubileumtornooi 75 jaar Schaakkring  Het Vliegend Peerd Bredene - Meer info
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info
*18-21 mei: VSF-Kampioenschap in Schaakhuis Caïssa te Gent.

woensdag 5 april 2023

Lei Tinjie wint overtuigend van Tan Zhongyi

 

Wegens niet echt veel schaakgoesting wat dan weer te wijten is aan weer eens griep of toch iets wat er sterk op lijkt, ga ik het nog eens kort houden en de draad gewoon terug opnemen waar ik hem vorige week heb laten vallen.

*De Candidates-cyclus van 2023 kent haar winnaar, het is de Chinese Lei Tingjie geworden die het overtuigend haalde van haar landgenote Tan Zhongyi met 3,5-1,5. Tan moest de laatste ronde iets proberen en kwam verrassend met het Colle-Zukertort Systeem op de proppen. Haar snode plan slaagde niet omdat ze tegen een goed voorbereide en bij wijlen sterk schakende Lei uitkwam. Lei mag het dankzij deze tornooizege in juli opnemen tegen huidig dameswereldkampioene Ju Wenjun. Ik heb de partij uit de laatste ronde helemaal gratis toegevoegd...

*In New Delhi is het derde tornooi van vier van het Grand Prix evenement bij de dames afgelopen.
Na de wat chaotische start (zie vorige week) is het toch nog goed gekomen. Na negen partijen werd het eindklassement aangevoerd door Goryachkina, Zhu en Assaubayeva met tekens 6 uit 9.

*Meester Steven zocht het voor zijn filmpje van de week deze keer in de derde klasse van onze Torrewachtercompetitie. Veel plezier met Video 56: Brecht Reyntjens-Tim Santy.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Steven-Frank 1-0, Casper-Marc 0-1, Pauwel-Guido 1-0, Quinten-Robbert 1/2.
2de Klasse: Warre-Chris1-0, Stijn-Yannick 0-1, Renaat-Mario 0-1.
3de Klasse: Henk-Filip 1-0, Brecht-Tim 1-0.

De kalender:

*16 april: Roeselare 1 - Ieper 1, Roeselare 2 - Deinze 2, Roeselare 3 - Ieper 3.
*21 april: Krekeltornooi in Tielt (Schuiverskapelle) - Meer info
*30 april: Mercatel 1 - Roeselare 1, Bye - Roeselare 2, Bredene 2 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info
*18-21 mei: VSF-Kampioenschap in Schaakhuis Caïssa te Gent.