woensdag 29 juni 2022

Caruana en Nepomniatchi verdelen en heersen in het Kandidatentornooi


We zijn meer dan halfweg in het Kandidatentornooi en één ding staat wellicht vast en dat is dat Firouzja niet de uitdager van Carlsen gaat worden. De droomkandidaat van de Noor speelt matig en voelt zich duidelijk niet in zijn sas. Wellicht spelen het gebrek aan ervaring op dit niveau en de torenhoge verwachtingen die in hem door de schaakpers werden gesteld een grote rol. Is de kamp voor de wereldtitel dan een verloren zaak? Tja, onduidelijk wat Carlsen, die vooraf had aangegeven geen zin te hebben in een tweekamp zonder Firouzja, nu gaat doen?  Speelt hij niet dan wordt het hoogstwaarschijnlijk een duel tussen Caruana en Nepomniatchi voor de wereldtitel. Dat zijn zowat de enige twee schaakspelers die soms eens doen wat de anderen precies vergeten zijn en dat is eens winnen. Het gevolg is een klassement met Caruana en Nepo bovenaan en de rest op toch al een respectabele afstand.

We nemen de draad terug op waar we hem lieten vallen. De vijfde ronde kende opnieuw allemaal remise-uitslagen, maar sommige waren fel bevochten. Zo speelden Nakamura en Nepomniatchi een Russisch partijtje, waarin de Japanse Amerikaan er niet in slaagde om de fatale slag toe te dienen. Nepo ontsnapte met zijn dame en kon even later met zetherhaling remise afdwingen. Gevleid dat wel. Ook Ding Liren miste een grote kans op de volle buit tegen Teimour Radjabov. In een Catalaan had Ding met zwart groot voordeel, maar de afwerking bleef uit. Fabio Caruana had het knap lastig met de Siciliaanse Opening van Richard Rapport, halfweg keerden de kansen en met zetherhaling werd ook hier remise afgedwongen. Firouzja en Duda deden het ook op zijn Russisch, gaven elkaar geen duimbreed toe en ruilden dat het een lieve lust was. Het resultaat was dan ook een logische remise.

De zesde ronde bood meer afscheiding in de tussenstand met twee zeges. Zo won Nepomniatchi tegen Duda in een Réti-opening die erg makkelijk speelde voor de Rus. Caruana haalde het dan weer met de zwartjes tegen Firouzja die een kwaliteit had geofferd en hem nooit meer terug zag of er enig voordeel uithaalde. Rapport begon sterk tegen Radjabov maar verslikte zich bijna in het eindspel met ongelijke lopers. Teimour liet de kans liggen en het werd uiteindelijk eeuwig schaak. Tussen Nakamura en Ding was het nooit saai, er werd op het scherpst van de snee geknokt, maar afscheiding kwam er nooit, het werd uiteindelijk na enkele witte offers remise door eeuwig schaak.

Ook in ronde zeven waren Nepo en Caruana op de afspraak. Ze voegden nog maar eens een vol punt toe aan hun tussenstand. Nepo haalde het van Rapport in een (weer eens) Russisch onderonsje, waarin hij met groot voordeel de dame ruilde voor zijn twee torens. Duda en Nakamura begonnen gelijk, schaakten gelijk en eindigden logischerwijze gelijk, meer was hier niet over te zeggen. Ook bij Alireza Firouzja en Ding Liren draaide het uit op een gelijkspel na een eerder zoutloze wedstrijd. Meer vuurwerk was er bij Caruana en Radjabov. Die eerste liet zich aanvankelijk verrassen door de O'Kelly-variant van het Siciliaans. Toen Fabio wat was bekomen keerden de kansen langzaam, eerst kwam hij een pionnetje in het voordeel en uiteindelijk haalde hij de volle buit binnen.

Halfweg het tornooi nam leider Nepomniatchi een snipperdag. Het Schotse Vierpaardenspel met Ding Liren als rivaal werd snel remise. Caruana op een zuchtje van Nepomniatchi verslikte zich in Hikaru Nakamura. Hij verloor in een Open Spaanse Opening, waarin hij wat achter de feiten aanliep, maar door het niet accurate spel van zijn rivaal toch nog tegenkansen kreeg, die echter niet het verhoopte resultaat opleverden. De Hongaar Richard Rapport behaalde zijn eerste zege in het Kandidatentornooi door de mij onbekende Glekvariant. In het eindspel had Rapport duidelijk initiatief en via de h-lijn dodelijke kansen. Firouzja die totaal zijn stempel niet kan drukken op het tornooi, moest weer eens vrede nemen met een gelijkspel na een bijna 100-zetter tegen Teimour Radjabov.

Ronde negen bracht ons het duel tussen de twee fiere leiders Caruana en Nepomniatchi. Die eerste mocht na zijn mentale dreun van gisteren absoluut niet verliezen, anders begon Nakamura gevaarlijk dicht in zijn nek te hijgen. In een Russische partij kwam Fabio Caruana lichtjes in het voordeel, maar toen halfweg de meeste stukken werden geruild was de spanning uit de wedstrijd en werd de vredespijp gerookt. Nakamura kon niet profiteren van het puntenverlies van de leiders, slechter nog hij verloor van Radjabov en dat was wellicht niet het plan? Naka offerde een pion om de koningsstelling van zijn rivaal open te rijten, maar de witte koning bleek toch veilig genoeg te staan en Radjabov pakte enkele uren later de volle buit. Hoogste ELO 'Dingske' Liren pakt eindelijk zijn eerste overwinning in dit tornooi en dat tegen de Pool Duda. Na een Engelse opzet ging het lange tijd gelijk op tot 'Dingske' een pion kon snoepen, enkele zetten later ging Duda in de fout en kon hij de zege op zijn buik schrijven. Ook Alireza Firouzja kon voor de eerste keer winnen op de Candidates. In een scherpe Spaanse partij met Richard Rapport speelde de Iranees al snel zijn f-pion op en offerde hij twee pionnen om zekerheid te krijgen over het feit dat Rapports koning in zijn blootje stond. Rapport vond de juiste verdediging niet en bezweek onder het aanvalsgeweld van Firouzja.

Wordt (nog maar eens) vervolgd


Zaterdag aanstaande gaan we van start met ons zomerprogramma, bij de eerste manche zal er geblitzt worden, zorg dat je erbij bent... Er ligt ook een nieuwe Torrewachter klaar voor de clubleden, naar ik mag hopen uw favoriete zomerlectuur?


De kalender:

*2 juli: Snelschaakkampioenschap West-Vlaamse Schaakliga te Oostende
*3 juli: 26ste Jeugdtornooi KOSK in Oostende
*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters

woensdag 22 juni 2022

Valse start voor Firouzja op het Kandidatentornooi


Betekent dit slecht nieuws voor het wereldkampioenschap volgend jaar? Wereldtopper Firouzja zowat de enige (?) schaker waartegen huidig wereldkampioen Magnus Carlsen zijn titel wil verdedigen, is niet bepaald schitterend gestart in Madrid. Drie remises en één zure nederlaag tegen dan nog de verliezende finalist van het vorige WK-duel Nepomniatchi is geen rapport om welgezind mee thuis te komen. De weg is nog lang en er kan nog veel gebeuren, maar mentaal is dit toch een dreun voor het Iranees-Franse supertalent.

Vorige week vrijdag mocht Alireza Firouzja zich al schrap zetten tegen Radjabov in een toreneindspel met een pion minder. Hij slaagde er na veel zwoegen in om remise uit de brand te slepen. In deze eerste ronde waren er twee beslissende partijen: Nepo haalde het met de zwartjes van Ding Liren en Caruana kon Nakamura verrassen in een Spaanse partij. In de vierde en laatste match gaf de betere stelling van Duda de doorslag niet tegen Rapport, het bleef bij een puntendeling.

De Chinees Ding Liren speelde na zijn smadelijke nederlaag in de eerste ronde op veilig. Het werd een eerder zoutloze Italiaan tegen Duda die op remise eindigde na herhaling van zetten. De winnaars van gisteren Ian Nepomniatchi en Fabio Caruana deden het ook op zijn Italiaans maar met meer vuurwerk. Fabio kwam een pion voor, maar Ian kreeg de nodige compensatie. Vlak voor het einde kreeg Caruana nog een reuzekans met een kwaliteitsoffer, maar hij durfde wellicht niet? Ook hier dus een puntendeling. Firouzja sleepte weer na een thriller een half punt uit de brand in een op een bepaald ogenblik verloren stelling. Een Siciliaan mondde uit in een dubbel toreneindspel waar de Iranees pijnlijk blunderde met zijn toren. Gelukkig voor hem vond Rapport de winstweg niet. De enige winstpartij van de dag was ook de langste van de namiddag. Een Berlijnse opzet eindigde in een complex eindspel waarbij Radjabov zich verslikte tegen Nakamura en het halve punt uit handen gaf.

De derde ronde bracht alleen maar gelijke spelen, maar zoals hierbij wel meer het geval is, viel er heel wat te beleven op de borden. Radja en Nepo begonnen op z'n Catalaans aan een spectaculaire opzet, die naarmate de tijd vorderde naar een toreneindspel en remise ging na herhaling van zetten. Bij de Grünfeld tussen Ding en Rapport eindigde de match op gelijkaardige wijze maar nu met een dame-eindspel. Firouzja en Nakamura schaakten een Nimzo-Indiër op het bord waarin Alireza langzaamaan de bovenhand leek te nemen, maar verrast werd door de rekencapaciteiten van blitzwonder Nakamura. Ook hier dus een gelijkspel en dat was ook de einduitslag in de wedstrijd tussen Caruana en Duda. Een leuke pot Siciliaans gekruid op de wijze van Najdorf eindigde met een eindspel van paard en loper en elk een nest pionnen. Beide heren 'battelden' erop los en speelden tot er geen materiaal meer over was om te winnen. That's the spirit!

Opnieuw drie gelijke spelen in ronde vier en... de zwanenzang van Firouzja. In een Najdorf was er 20 zetten lang niets aan de hand tot een onnauwkeurigheid van Firouzja in zijn game met Nepo, achteraf het begin bleek van een reeks mindere tot ronduit slechte zetten die hem naar de afgrond voerden. Een complexe stelling in tijdnood tot een goed einde brengen, was dit keer te hoog gegrepen voor de Iranees. Rapport-Nakamura en Duda-Radjabov kunnen we bespreken met vier woorden: Berlijnse-verdediging-saai-remise. Bij 'Dingske' en Caruana viel er veel meer te beleven met hun Ragozin. Caruana verloor in het middenspel een pion , maar had genoeg compensatie om de meubelen te redden. Het soldaatje meer van 'Dingske' bleek niet voldoende om de partij naar winst af te wikkelen.

Wordt vervolgd


De kalender:

*2 juli: Snelschaakkampioenschap West-Vlaamse Schaakliga te Oostende
*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters

woensdag 15 juni 2022

Kandidatentornooi 2022 gaat donderdag 16 juni van start


Geen komkommertijd in het schaken, vanaf morgen wordt een tegenstander gezocht die het mag opnemen tegen huidig wereldkampioen Magnus Carlsen. Het duel voor de wereldtitel zou gespeeld worden in het voorjaar van 2023. Waar werd nog niet beslist en tegen wie Magnus het gaat opnemen dat wordt dus in de komende drie weken bepaald. Gaat Carlsen wel spelen, dat is een ander paar mouwen. De huidige wereldkampioen is wat uitgekeken op de titel en kan naar eigen zeggen zich niet meer voldoende opladen voor deze stressy weken. Enkel goede vriend en mogelijke opvolger Alireza Firouzja zou Carlsen nog de moeite waard vinden om tegen te knokken voor de hoogste eer. Gelukkig voor de Noor kon Alireza zich plaatsen door het Grand Swiss Tornooi te winnen, hij won de afvallingskoers waar 108(!) schakers aan deelnamen. Tweede werd Fabiano Caruana en ook hij mag meespelen met de 'grote' jongens. Caruana mogen we stilletjes aan een vaste waarde noemen in kandidatentornooien. De Grand Prix, een andere selectiewedstrijd voor deze Candidates werd gewonnen door de Amerikaan met samoeraïbloed in zijn aderen Hikaru Nakamura. Hij haalde het voor de jonge belofte Richard Rapport, die ook van de partij zal zijn in Madrid waar het 'schaakfeestje' door zal gaan. Ian Nepomniatchi die in de vorige tweestrijd om de wereldtitel een serieus pakske slaag kreeg van Magnus Carlsen mag het nog eens proberen. De laatste drie plekjes in dit elitair gezelschap gaan naar Duda die de Word Chess Cup won, nog een afvallingskoers met nog meer spelers, 206 om precies te zijn! Karjakin die werd uitgesloten omwille van zijn grote liefde voor Sint Poetin werd vervangen door Ding Liren, de speler met de hoogste ELO die nog niet geplaatst was. En dan was er ook nog een wildcard uitgereikt door de wereldschaakbond FIDE en die ging naar de Azeri Teimour Radjabov.  Deze acht gaan u  (hopelijk) de komende drie weken vermaken met topschaak...?  Alle info van het kandidatentornooi kun je hier terug vinden. 

*De Torrewachters deden afgelopen zaterdag mee met hun 'stap éners en stap tweeërs' aan het Debutantentornooi in Izegem. Onze jonkies deden het goed tot zeer goed en achteraf was iedereen best tevreden met zijn allereerste tornooitje tegen niet-Torrewachters. Een kort verslagje kun je nalezen op de site van de Izegemse schaakclub en binnenkort ook in ons clubblad.

*Het nieuwste nummer van het interactieve schaakinitiatief is uit. Het juninummer vind je hier. Veel leesplezier.

De kalender:

*2 juli: Snelschaakkampioenschap West-Vlaamse Schaakliga te Oostende
*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters

woensdag 8 juni 2022

Wat een koning lijden kan...

 

De titel verwijst niet naar het 'pardon' dat koning Filip vandaag uitsprak in zijn speech aan het Kongolese volk, maar ik vond hem leuk passen bij de cartoon hier boven. Enfin dat volstaat als inleiding. Zaterdag werden de laatste schermutselingen betwist in onze Torrewachtercompetitie, er breekt nu een periode aan van relatieve rust (?) achter het bord en het is voor ondergetekende op schaakschrijfgebied komkommertijd... Hoog tijd misschien om terug wat internationale tornooien aan bod te laten komen, dat is al weer een hele poos geleden. De grote jongens hebben niet stilgezeten en zijn zich zoetjesaan aan het opwarmen voor het Kandidatentornooi dat volgende week van start gaat (17/06) in de Spaanse hoofdstad Madrid. Volgende week meer daarover.
Aan de Torrewachters kan ik intussen melden dat ik hoogzwanger ben (dat is al een tijdje hoor ik de meesten denken 😏) maar dan van het volgende nummer van ons tijdschrift. Verder zal ik waarschijnlijk vanaf juli terug wat zomeractiviteiten organiseren voor de liefhebbers. Hoofdvoorwaarde is wel dat er minstens tien deelnemers zijn per zaterdagnamiddag, organiseren vraagt wat inspanning/voorbereiding en dan moet er natuurlijk ook wat interesse zijn of een mens houdt dat niet vol. Het zomerschaak zou doorlopen tot begin september, wanneer de nieuwe competitie opgestart wordt en tussenin twee weken onderbroken worden wanneer ondergetekende na twee jaar terug een schaakreisje plant (eind juli-begin september). Tot schaakblogs...

Uitslagen Torrewachtercompetitie: 

Eerste klasse: Kris-Robbert 0-1.
Derde klasse: Diederik-Chris 1-0, Gabriël-Robben 1-0.

De kalender:

*11 juni: Debutantentornooi (Jeugdschakers tot en met stap 2) te Izegem
*2 juli: Snelschaakkampioenschap West-Vlaamse Schaakliga te Oostende
*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters

woensdag 1 juni 2022

Kampioen zijn is (nog steeds) plezant

 

De vaderlandse competitie zit er zo goed als op, nog enkele schermutselingen in de rand en de definitieve eindstand kan toevertrouwd worden aan de geschiedenisboeken. Hoog tijd om de nieuwe Torrewachterkampioenen eens in de schijnwerpers te plaatsen. In onze eredivisie werd dat zonder pardon Robbert Degrave. Vooraf werd hij tot voornaamste kanshebber gebombardeerd, een favorietenrol die hij meer dan waar heeft gemaakt, met nog drie partijen te gaan is hij nu al zeker van zijn eerste titel. Pauwel is verdienstelijk tweede geworden en Didier zal vermoedelijk de derde plaats innemen. In de tweede klasse, kweekvijver van jong talent en wachtkamer van de eeuwige beloftes, was het een stuk spannender. Lange tijd leek het of Yannick Renckens met de hoofdvogel ging lopen, maar dat was buiten Keirse Junior gerekend. Na een ultieme en feilloze eindspurt wipt de zoon van de vader net over Yannick in de eindafrekening. Volgend jaar dus twee Keirses in eerste klasse als dat maar goed komt. Voor de derde stek gaat het nog tussen Fréderic en Casper, twee kersverse leden...


In de derde klasse was de gouden medaille voor Diederik Wydooghe. Met nu al 8,5/9 kun je moeilijk zeggen dat hij het niet verdiend heeft. Wat de andere podiumplaatsen betreft, hier zijn er nog enkele gegadigden die zich op een zakdoek van elkaar of misschien wel op dezelfde zakdoek bevinden? De volgende speeldag gaat hier meer klaarheid scheppen. Aan alle kampioenen een dikke proficiat enne... doe zo verder zeker 😊.

*Ook in de West-Vlaamse Liga werden enkele schakers tot kampioen gekroond. In de A-Reeks (+1700 ELO) ging de eerste plaats eerder verrassend naar Harald Larsen. De B-Reeks (-1700 ELO) was voor belofte Meysman Kaito. Om de één of andere reden, ik zit er voor niets tussen, werd er ook nog een prijs gegeven voor de -1500 ELO, tja je voelt hem wellicht al komen... die ging inderdaad naar ondergetekende. Naar beneden denderen in ELO kan soms zijn voordelen hebben, maar of ik nu fier moet zijn met deze titel?

*Meester Steven was zodanig fier over zijn poulain Quinten, ook wel zoon geheten, dat hij er prompt een nieuwe video aan wijdde. U kunt getuige zijn van de ultieme titeljump van Quinten in zijn laatste match van het seizoen. Veel plezier met  Video 36: Quinten Keirse-Pieter Menu.

Uitslagen Torrewachtercompetitie: 

Eerste klasse: Seppe-Frank 1/2, Robbert-Didier 1-0.
Tweede Klasse: Quinten-Pieter 1-0.
Derde klasse: Pierre-Erik 1-0.

De kalender:

*4 juni: Inhaalronde eerste, tweede en derde klasse (namiddag - in het lokaal)
*11 juni: Debutantentornooi (Jeugdschakers tot en met stap 2) te Izegem
*2 juli: Snelschaakkampioenschap West-Vlaamse Schaakliga te Oostende
*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters