Uitslagen van de clubcompetitie:
De kalender:
Uitslagen van de clubcompetitie:
De kalender:
Daarbij komt dat Stad Roeselare best genereus is als het op de subsidiëring van evenementen en verenigingen aankomt. Dat liet de organisatie toe om een aantrekkelijke pot aan ratingprijzen te voorzien. De deelnemende Torrewachters werden bedankt met een kleine naturaprijs.
Het bosgenot-tornooi bestaat uit twee tornooien, nl. een rapid over 7 ronden in de namiddag en een blitz over 11 ronden ’s avonds. Over de beide tornooien samen waren er 57 unieke deelnemers en dat kan best een succes genoemd worden.
De rapid is gewonnen door Emile Boucquet (Roeselaarnaar die voor Brugge speelt), in de blitz kaapte Quinten Ramacker de eerste plaats weg dankzij een overwinning op Steven Keirse in de laatste ronde. Over de twee tornooien samen was de Franse WFM Oriane Soubirou de beste (met twee tweede plaatsen). Zo mocht ze de wisselbeker overnemen van een andere WFM, nl. Daria Van Duyfhuys. Yves Surmont was de beste Torrewachter in het rapidtornooi. Robbert was de beste in de blitz."
Wie alle uitslagen en standen nog eens vanuit zijn luie zetel wil bekijken die kan hier terecht.
Voor we met zijn allen de feestdagen tot ons nemen, smakelijk verorberen en er geen kater aan over houden nog deze warme oproep aan onze tweedeklassers. Er resten jullie nog twee speeldagen namelijk 23 & 30 december om jullie laatste partijen te spelen en misschien wel een 'blijfticket' voor tweede te bemachtigen. Maak er gebruik van ! Om alvast in de sfeer te komen is het zaterdag niet verboden om te spelen met kerstmuts...🎅
Uitslagen van de clubcompetitie:
De kalender:
De uitslagen van de clubcompetitie:
De kalender:
Bert neemt het woord:
"Op speeldag 5 stond een waar burenduel op het programma. Met Izegem kwam de laatste in de stand op bezoek, maar toch waren we op ons hoede. Giulia en Robbert konden niet meespelen, Fabio en Marc namen hun plaats in. Bernard kwam goed uit de opening en leek de beste kansen te hebben. Hij weigerde eerst remise, maar even later rookte hij toch de vredespijp met zijn tegenstander. Fabio speelde een sterke partij en kon al snel twee belangrijke lijnen voor zijn torens openen. De witte aanval sloeg door, Fabio won materiaal en even later de partij. Bert stond al snel beter en liet een goede en vrij simpele winstkans onbenut. Zijn tegenstander verdedigde daarna goed. Toen Bert het verkeerde plan koos schakelde zijn tegenstander over naar een koningsaanval. Bert liep even later mat. Marc speelde een spectaculaire partij waarbij zijn stukken aanvankelijk wat ongelukkig stonden. Doordat zijn tegenstander wel erg veel risico nam kwam Marc zichtbaar beter te staan. Toch ging het ook hier mis en kon de Izegemnaar een punt bijschrijven. Alle hoop was gevestigd op Michiel en Martijn. Michiel speelde een evenwichtige partij en probeerde in tijdsnood een combinatie op te zetten. Zwart verdedigde niet nauwkeurig waarna Michiel materiaal won. 2.5-2.5. Alle ogen waren op Martijn gericht. Hij speelde een erg aanvallende partij met onder andere een mooi schijnoffer. Martijn won materiaal, maar kreeg het nog even moeilijk in het eindspel. Hij bleef echter koelbloedig en won. 3.5-2.5. Een zwaar bevochten overwinning waardoor we ons waarschijnlijk nu al verzekeren van een extra jaartje in derde nationale."
Peter neemt het woord:
"De tweede ploeg moest noodgedwongen spelen met twee debutanten. Casper en Sean werden voor de Izegemse leeuwen gegooid, maar dat bleken tamme poesjes te zijn. Derde bordspeler Casper matte geduldig zijn tegenstander af, het begon met pionwinst na een verzwakte koningsdiagonaal, vervolgens kaapte hij een stuk na een tactische blunder van zijn rivaal, gevolgd door wat piongesnoep in het eindspel. Met zo'n overmacht is het opletten voor pat, maar Casper liet zich niet vangen. Sean kreeg een zéér jeugdige knaap aan zijn bord. Het ongetwijfeld jeugdige enthousiasme zorgde voor een eerste grote fout na een vreemd openingsoffer. Sean schaakte verder in een zetel en maakte het nog mooi af, niet met de door iedereen geziene mat in twee, maar naar eigen zeggen koos hij voor een mat in vijf om esthetische redenen! Sean kan dus niet alleen schaken, maar ook nog een potje zeveren en dat hebben we graag. Intussen was het pleit op het eerste bord al beslecht. Grijze eminentie Pauwel speelde tegen oudgediende Johan Debrouwere en het werd al snel remise. Pauwel had namelijk een 'houten hoofd' en zag overgelukkig dat zijn jeugdige medestrijders super gemotiveerd aan de start waren verschenen. Zoals hierboven al uitvoerig beschreven ontgoochelden ze opa Pauwel niet. Buurman Yannick tenslotte had het knap lastig in de opening toen het jonge Izegemse geweld een Fried Liver Attack op zijn schaakbord toverde. Na de stevige start vertraagde het Izegemse tempo zienderogen en Yannick nam het initiatief over. Hij sneed met f5—f4 – f3 als een mes door de witte stelling met mat als gevolg. 3.5-0.5 was het finale eindresultaat. Na het verlies van onze dichtste concurrenten Knokke en Aalst komen we zowaar alleen aan de leiding."
De uitslagen van de clubcompetitie:
De kalender:
Over naar de Challengers, waar ons schaakhart bij het aanschouwen van de deelnemerslijst, hogere regionen gaat opzoeken... Ja wel maar liefst twee Belgen staan op de loonlijst van het tornooi: Hoogste Belgische ELO Daniël Dharda en ook Stefan Beukema komt zijn schaakkunsten demonstreren. Onze jongens gaan het niet makkelijk hebben, want gedurende 13 rondes komen ze onder andere te staan tegenover de Oekraïner Korobov, de beste vriend van Magnus de man met de wilde haardos Niemann, Nederlands hoop bij de vrouwen Eline Roebers en een 16-jarige luisterend naar de naam Marc Andrea Maurizzi, de Franse wereldkampioen bij de junioren. Het deelnemersveld heeft weer alles in zich om een legendarische editie van het Tata Steel Chess Tournament voort te brengen. Allen daarheen! De thuisblijvers kunnen alles volgen via de officiële website.
Meester Steven laat zich verontschuldigen voor het feit dat hij deze week geen filmpje heeft. De Meester is snipverkouden en stemloos, hij zag het echt niet zitten om zijn partij tegen Yannick met gebarentaal op te nemen 😁. Hoog tijd dat we de Meester nog eens in de bloemetjes zetten voor zijn vele werk en toewijding voor de schaaksport. Deze noeste arbeid wordt soms ver in Vlaanderen opgemerkt: Wessel van Kessel één van de initiatiefnemers achter Schaakinitiatief Vlaanderen blijkt een regelmatig bezoeker van onze site en de videootjes van Steven te zijn. Deze vzw organiseert volgend jaar drie leuke activiteiten. Alles in deze blog bespreken, zou ons te ver leiden. Ik geef daarom de links door, dan kunnen jullie alles eens op jullie gemak lezen en misschien wel inschrijven hiervoor?
De uitslagen van de clubcompetitie:
Peter neemt het woord:
"Tweede bordspeler Marc had het over een droge positionele partij die dan nog eens gespeeld werd in een hete Oostendse stal. Enfin ondanks het vochtverlies won onze Torrewachter na 15 zetten een pion en ruilde dan volgens de regels zoveel mogelijk. In het eindspel waren zijn stukken een pak actiever dan die van zijn rivaal en het werd nog een makkelijke winst. Pauwel nam de handschoen op tegen de sympathieke schaakmens Luc V. Het werd een Siciliaans onderonsje met heel wat vuurwerk. Pauwel had het licht gezien en offerde zowaar een stuk voor twee pionnen en het initiatief. El Sympathico Luc V. is echter niet van gisteren, de sloeber offerde lekker terug en het werd een game met wisselende kansen. De man van de zee nam op een bepaald ogenblik teveel risico met een 'blote' koning en het combinatiemonster in Pauwel ontwaakte en dat leverde hem een stuk en een pion op. Het Oostendse wanhoopsinitiatief baarde een muis en Pauwel kon weeral een punt op zijn naam schrijven. Op het eerste bord was Fabio aarzelend begonnen na een voor hem onbekende opening. Hij weerde zich in het middenspel kranig en kon een stevige stelling uitbouwen. Intussen was het al twee-nul voor de 'goei' en Fabio bood wijselijk remise aan, dat werd gretig aanvaard en zo was de ploegwinst al binnen. Yannick mocht 'Pircen' en verwachtte zich aan een saaie partij. Zijn rivaal had echter andere plannen en trok eerder onbesuisd met zijn pionnen voorwaarts op de damevleugel. Yannick hield makkelijk stand en er werd een tweede front geopend in het centrum, waarbij de pion op e5 de hoofdrol speelde. De Oostendenaar loste echter zijn greep op het centrum en verkoos ervoor om een pion op de b-lijn te dekken. Niet zo verstandig want nu was het Yannick die het middenveld bestookte. Pionwinst was het begin van het einde voor zijn overbuur, die na nog enkele mindere zetten finaal kopje onder ging. 0.5-3.5 een zege waarmee we aan de leiding komen in onze reeks."
"Ook onze derde ploeg werd gesignaleerd op de Vesten in de buurt van de Menenpoort. Als eerbetoon aan de talrijk gesneuvelde Engelse soldaten haalde Stijn zijn Engels boven. Aanvankelijk had hij de bovenhand in een complexe stelling. Toen Stijn een aanval kon opzetten nabij de vijandelijke koning leek de buit binnen, helaas pindakaas, Stijn begon gulzig pionnen te verorberen en zag niet dat de Ieperling een stuk kon winnen. De rest van de partij moest eigenlijk niet meer gespeeld worden want de aangerichte schade was te groot. Gelukkig deed Renaat het een stuk beter. Stukwinst in het middenspel, vervolgens wel een succesvolle verorbering van smakelijke pionnen, met als apotheose een paardoffer met mat in vier. Ook op schaakgebied kan een 'groot schrijver' groot zijn... Diederik kwam uitstekend uit de opening en rokeerde kort. Zijn tegenstander rokeerde dan weer lang en het spektakel kon beginnen. Een ongeschreven wet in het schaken zegt immers dat je dan met je pionnen voor de vijandelijke koningsstelling naar voor moet stormen. Dat deed onzen Diederik, alleen beperkte de Ieperling zich louter tot verdedigen en wist hij niet (?) dat ook hij een pionnenstorm aan de andere kant moest ontketenen. De partij werd in de finale uiteindelijk beslist door een pion die op de zevende rij mat gaf. Good old Guido kwam in een Konings-Indisch gevecht terecht waar hij al snel een centrumpion verloor. Hij knokte echter terug en enkele zetten later stond het materieel gelijk. Een verkeerde wilde vijandelijke paardvork op koning en toren leverde Guido een paard op maar een ook hier 'blote' koning. De vijand probeerde met een toren te infiltreren via de open g-lijn, dat plan mislukte echter en toen Guido een dubbelaanval op koning en loper uit zijn hoge hoed toverde was het kalf verdronken. 1-3 dat zijn goede punten op ons rapport."
Meester Steven was ook in zijn zetel een stille getuige van al dit 'oorlogsgeweld'. Eén veldslag kon hem uitermate bekoren en zo liet hij zich verleiden tot een videootje met gruwelijke oorlogsverslaggeving. Veel plezier met Video 69: Bert Feys-Florian Vandamme.
De uitslagen van de clubcompetitie:
De schaakclub van het Belgische leger, 'The Belgian Military Chess Club', organiseert voor het tweede jaar op rij een memorial voor wijlen Ben De Cat. Ben was niet alleen een fervent verdediger van het vaderland, maar ook een zeer gewaardeerd lid van onze schaakclub de Torrewachters. Intussen is het al weer 3,5 jaar geleden dat deze sympathieke schaakmens ons verliet. De schaakgemeenschap is hem niet vergeten, bij deze een warme oproep om deel te nemen aan het Rapid- & Blitztornooi georganiseerd door de schaakclub van defensie. Het tornooi bestaat uit twee onderdelen, namelijk een rapidtornooi dat start in de vroege namiddag (13h00 stipt) en een blitztornooi dat 's avonds (19h00 stipt) op gang wordt geschoten. Het is mogelijk om aan beide evenementen deel te nemen. Alle info kun je terug vinden hierboven of door op de link te klikken onderaan. Ik geef nog mee dat er gespeeld wordt op het 'Kerelsplein' in Roeselare en dat is een andere locatie dan vorig jaar. Tot op 16 december?
Intussen is de West-Vlaamse Liga twee ronden ver. Drie spelers vertegenwoordigen de Roeselaarse eer en dat zijn Yannick, Samuel en Renaat. Eigenlijk zijn deze drie musketiers, zoals hun roemrijke voorgangers, ook met zijn vieren, want ook Mario, die bij de Torrewachters schaakt als tweede club, speelt Liga. Tot nu toe kennen onze helden 'wisselend' succes en dat kunt u hier zelf nagaan. En dat gegeven brengt ons dan weer naadloos bij Meester Steven, die dit keer zijn oog heeft laten vallen op de ligapartij van Samuel uit de tweede ronde. Veel plezier met Video 68: Samuel D'Haene - David Catteeuw.
De uitslagen van de clubcompetitie:
De uitslagen van de clubcompetitie:
Op 23 oktober is in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden niet in Zwitserland maar wel op het eiland Man de FIDE Grand Swiss van start gegaan. Deze Grand Swiss bestaat eigenlijk uit 2 grote tornooien, enerzijds is er het grote open tornooi waar maar liefst 114 sterke mannelijke schakers, hoofdzakelijk grootmeesters aan deelnemen. Anderzijds is er ook een damestornooi met een heel sterk 50-koppig deelnemersveld. Beide tornooien zijn belangrijk voor het Kandidatentornooi (wie hier wint mag tegen de wereldkampioen uitkomen), de eerste twee van beide evenementen zijn automatisch geplaatst voor de kandidatencyclus. Er worden elf ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De totale prijzenpot bedraagt maar liefst 600.000 dollar, waarvan 460.000 voor de mannen en 140.000 voor de vrouwen. Van financiële gelijkheid is in de schaakwereld duidelijk nog geen sprake.
Momenteel zijn reeds zes ronden gespeeld bij de mannen, maar liefst 8 spelers staan aan de leiding met 4.5/6. De meest bekende in deze meute topschakers zijn Esipenko, Erigaisi, Nakamura, Caruana en Wojtaszek. De winnaar van de vorige editie Firouzja, jawel onze modekoning is terug boven water gekomen, staat 13de (4/6). Wie we ook terugvinden in dit pak toppertjes is onze nationale trots Daniël Dardha met een ELO-prestatie van 2595 en dat is ongeveer gelijk met zijn ELO (2580). Daniël is momenteel 96ste met 2.5 uit 6. Hij verloor in de eerste ronde van Bacrot en later ook nog van Bluebaum. Leuk was dan weer zijn remise tegen oude krijger Ivanchuk. Bij de vrouwen is er één leidster met 5 uit 6 en dat is de Oekraïnse Anna Muzychuk. Op een halfje volgen onder andere Stefanova en Goryachkina. Bij de dames helaas geen spoor van Belgen, wel is er onze onvermijdelijke noorderbuur Eline Roebers. Het is voorlopig niet haar beste tornooi met haar 2.5/6 en een dertigste plaats. Wie meer wil weten over het FIDE Grand Swiss schaaktornooi die kan hier terecht.
De uitslagen van de clubcompetitie:
Bert neemt het woord:
Peter neemt het woord:
"De misschien wel grootste schaakclub van ons Belgenlandje, de KGSRL stuurde zijn elfde (!) ploeg richting Roeselare. Ondergetekende voor de gelegenheid op bord 4, nam het op tegen een sympathiek Stropke in een Siciliaans gevecht. In het middenspel werd een eerste keer flink afgeruild, waarbij ook de dames in het bakje verdwenen. De nettowinst voor mezelf was een stuk voor een pion. De partij kabbelde rustig verder naar een eindspel met toren + pionnen tegen toren + paard + pionnen. Het werd geduldig schuiven over het bord want de Gentenaar was met zijn toren binnen gedrongen om pionnen te smullen. Mijn extra paard zorgde uiteindelijk voor de zege na een paardvork op koning en toren. Eerste bordspeler Fabio was kort en tegelijk hard voor zichzelf. Hij commentarieerde zijn wedstrijd als volgt: een tamme opening overgaand in een saaie partij en een zeer efficiënte blokkade van mijn tegenstander, waardoor de partij eindigde op een logisch gelijkspel. Yannick startte goed en had al snel een mooie 'outpost' op de vijandelijke damevleugel. Hij maakte het zichzelf weer eens moeilijk door niet te rokeren en daardoor een centrale pionnenstorm van toch wel 10 beaufort over zich heen te krijgen. Gelukkig luwde de storm na wat geruil. Er kwam terug evenwicht in de stelling en remise leek de uitslag te worden. Vreemd genoeg liet zijn rivaal plots zijn vrijpion in de steek en besloot hij om alles op zijn verdediging te zetten. Yannicks vrijpion op de zevende rij ondersteund door een koppel torens bezorgde hem toch nog het volle pond. Marc, op bord twee, moest het hardst aan de bak. Een passieve opening en ook hier geen rokade (Is dat een nieuwe trend in schaakland?) zorgde voor onnodige druk op zijn monarch. De partij was scherp met kansen aan beide zijden. Toen de ploegoverwinning voor Roeselare al binnen was, bood de ongetwijfeld dorstige Gentenaar dan maar remise aan. Marc was echter genadeloos en gunde zijn tegenstander zijn drankje niet. Het verbouwereerde Stropke was danig van zijn melk (ook een drankje) en blunderde in een reeds verloren stelling een kwaliteit. 3,5-0,5 met deze uitslag mochten we thuis komen..."
"De derde ploeg kreeg een duidelijk jeugdigere Chesspirant op bezoek dan ons eerste team. Het werd niettemin een verbeten gevecht voor de puntjes. Jan, onze joker op het eerste bord was het snelst klaar. Een Pirc tegen een duidelijk hoger ELO-gekwoteerde overbuur speelde onze Torrewachter zonder noemenswaardige problemen. In het eindspel stond hij zelf lichtjes beter, maar remise was hier wellicht het hoogst haalbare? De punten werden uiteindelijk broederlijk verdeeld. Renaat kwam behoorlijk uit de opening maar had zijn (zon)dagje niet. In het middenspel verprutste hij een pion en enkele (naar eigen zeggen) zwakke zetten deden hem in een hopeloze stelling belanden. Een wanhoopsmataanval met pion en toren was wellicht iets te doorzichtig? Het gevolg was een eerder makkelijke zege van de 'Chesspiraat' na een niet te stoppen promotiepion. Gelukkig kon Diederik de bordjes terug in evenwicht brengen. Na een goede opening kon hij een paard ruilen voor twee pionnen. In een iets mindere stelling werd heel wat afgeruild en dat was in 'Diedie's' voordeel. Hij slaagde er in om twee soldaatjes uit te lopen en na dameruil was het koekenbak. Stijn tenslotte kwam terecht in de voor mij onbekende Hillbilly-Attack van de Caro Kann. Zijn rivaal had aanvankelijk het initiatief en kon de a-pion snoepen. Gelukkig voor Stijn beukte hij zijn stelling niet verder open. Onze Torrewachter schoof de stelling dicht en er leek geen doorkomen aan met een mooie remise voor ploeg 3 tot gevolg. 2-2 was het finaal verdict."
Mascotte Cyriel & mama-coach Margot waren intussen op hun sloeffen het lokaal binnen getreden, waar ze zich onmiddellijk ontfermden over papa Bert die na lange tijd weer eens met een nederlaag werd geconfronteerd. Meester Keirse was onder de indruk van dit idyllische gezinstafereel en bood zijn psychologische kennis aan. Een tegenslag wordt immers zoveel beter verwerkt, wanneer je het in de groep werpt 😉... Veel plezier met Video 66: Diana Musabayeva - Bert Feys.
"Ons derde team mocht een streekderby uitvechten tegen titelkandidaat (?) Tielt en kreeg een serieus pak voor de broek. Stijn deed het op zijn Engels en kon aanvankelijk gelijke tred houden. Het werd een leuke game met wisselend initiatief, die eindigde in een finale waarin de vrijpionnen de hoofdrol opeisten. Stijn verloor zijn promovenduspion, terwijl de soortgenoten van zijn rivaal voor de winst zorgden. Renaat kreeg een stevige tegenstander voor zijn neus, maar kwam nog behoorlijk uit de opening. Even later gaat het fout na een paardvork op zijn torens. Renaat reageert met een mataanval, maar de man van Tielt ontsnapt door het kleinste gaatje. De kansen keren en na paardverlies geeft onze Torrewachter er de brui aan. Bij boezemvriend Diederik werd de strijd aanvankelijk in het centrum uitgevochten. Een doorgeschoven pion kostte hem echter na een wilde combinatie een paard en ook de zege. Guido, eerste bordspeler, had het over een lekker 'Spaans onderonsje' op het kampioenenbal dat gevolgd werd in zijn interclubmatch door een 'Franse schotel'. De ruil- ook wel remisevariant van het Frans genoemd kwam op het bord en er werd geruild dat het een lieve lust was. De surpluspion van Guido was te zwak om op meer te hopen en uiteindelijk werd tot een puntendeling besloten. Guido redde dus de eer na een zware namiddag voor het derde team 3,5-0,5..."
*In het Amerikaanse St.Louis wordt van 5 tot 17 oktober uitgemaakt wie het waardig is om de titel van Amerikaans kampioen te dragen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen is het kruim van de Amerikaanse schaakwereld aanwezig. Caruana, So, Aronian (die heeft zich geamerikaniseerd), Sevian, Shankland,... Enkel Nakamura is de grote afwezige, voor de fans één troost: zijn vrouw is er wel, een zekere Atousa Pourkashiyan, iemand? Zij mag strijden bij de dames tegen onder andere Krush en Yip. Maar eigenlijk is de ganse schaakwereld maar in één ding geïnteresseerd en dat is in de resultaten van Hans Niemann, jawel de beste vriend van Carlsen komt nog eens zijn (anale?) kunsten vertonen op een tornooi met een zekere allure. Slecht doet hij het niet want hij staat tweede na titelverdediger Fabio Caruana. Alles valt hier te volgen.
Meester Steven tenslotte bespreekt dit keer een partij van één van onze newbies namelijk Simon Therry. Hij was danig onder de indruk en voorspelt de andere spelers die in zijn poule zitten een warme namiddag. Veel plezier met Video 64: Simon Therry - Frédéric Delameilleure.
Bert neemt het woord:
"Na een deugddoende zomervakantie stond op zondag 24 september
alweer de eerste ronde van het nieuwe interclubseizoen op de agenda. Met Doornik
kwam een gevaarlijke tegenstander op bezoek. Vorig jaar verloren we op de
eerste speeldag nog met zware 1-5 cijfers van de Henegouwers. Bert stond al
snel beter. Zijn tegenstander kon al na tien zetten niet meer rokeren waarna
Bert rustig zijn stelling opbouwde en zijn stukken ontwikkelde. Zijn
tegenstander probeerde met een mataanval toch nog tegenkansen te creëren, maar
met een leuk offertje en na de ruil van de dames stond Bert enkele pionnen
voor. 1-0. Fabio kwam goed uit de opening, maar besliste plots om voor een
dameruil te gaan. Toen het witte paard plots op e5 kwam te staan, liep het
helemaal verkeerd. Fabio's stelling zakte plots helemaal in elkaar. 1-1. Martijn
had al snel voorsprong in ontwikkeling. Toen zijn tegenstander met zijn paard op
a2 een pion ging halen counterde Martijn met een leuk offer op b5. Met een
leuke truuk kon hij daarna een stuk winnen. 2-1. Giulia bouwde opnieuw haar
partij goed op en stond echt ok. Plots ging één van haar paarden echter
verloren. Met een stuk minder speelde Giulia nog even door, maar tevergeefs.
2-2. Michiel stond al snel erg goed, maar zocht naar een manier hoe hij zijn stelling
kon omzetten in een winstpunt. Met het kwaliteitsoffer Tc6 kreeg hij erg goede
grip op de stelling. Terwijl zwart quasi niets kon doen, offerde Michiel nog
een pion om de zwarte koningsstelling open te breken. Zijn tegenstander zag dat
die aanval zou doorslaan en gaf op. 3-2, een erg sterke partij van Michiel.
Steven speelde een spectaculaire partij en gaf een stuk voor enkele pionnen. De
aanval van zijn tegenstander leek aanvankelijk dreigend, maar Steven hield
alles onder controle. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een eindspel waar
Steven misschien zelf de beste kansen had. Met een remise stelde Steven echter
de winst van de ploeg veilig. 3.5-2.5. Een mooie overwinning tegen een ervaren
team."
Peter neemt het woord:
"Marc Ulenaars, de Tieltse Tornado debuteerde op het eerste bord en hij legde een nagenoeg foutloos examen af. De opening ging gelijk op, maar in het middenspel zorgde een aftrekaanval voor wat animo. Marc won een pion en de Veurnenaar schoot daarop wakker en sloopte de Roeselaarse pionnenmuur voor de gerokeerde koning. Marc bewaarde zijn kalmte en infiltreerde via de ontstane halfopen g-lijn naar vijandelijk gebied. Een winnende koningsaanval deed de rest. Pauwel nam het op tegen strijder van vele oorlogen, Aurèle Lenoir. Die sluwe vos is nog altijd zijn streken niet verleerd, in het middenspel kon hij een pion snoepen van onze Torrewachter, die wel wat strategische compensatie kreeg in ruil. Pauwel zette een dwingende aanval op die Aurèle tot een stukoffer dwong om het onvermijdelijke uit te stellen. Het vervolg werd er niet makkelijker op en in een gecompliceerd middenspel ging een Veurnse toren in het bakkie. Pauwel zette vervolgens de kroon op het werk en het was 2-0. Ondergetekende speelde een bizarre opening, waarbij enkele voorzichtige vijandelijke aanvallen werden afgeslagen. In het middenspel kreeg ik licht overwicht, maar deed dan waar ik de laatste tijd zo goed in ben geworden: Eens flink blunderen. In een poging om een dubbele torenaanval op te zetten, sloot ik mijn eigen toren op. Mijn rivaal profiteerde en ruilde zijn loper voor mijn lamme toren. Het eindspel was niet te houden met dame en loper tegen dame en toren en het was plots 2-1. Bij Yannick ons derde bord zag het er verschrikkelijk slecht uit en een puntendeling met Veurne leek in de maak. Yannick is echter opgegroeid in het slijk van de Mandel en grootgebracht met vervuilde riviervis m.a.w. hij heeft leren vechten om te overleven. Hij was nochtans goed begonnen tegen Jean Lucas beter gekend als 'L'homme avec le petit chien': Yannick kon al snel een kwal winnen, maar had dan geen oog voor de vijandelijke dame die infiltreerde in zijn ongerokeerde stelling. Die Dolle Mina kostte hem uiteindelijk een volle toren en een al even volle loper, om nog maar te zwijgen van die ver opgerukte pion die ook Dolle Mina wou worden. Hopeloos en kansloos om dit verder te spelen? Tja onze Torrewachter schaakte lustig verder en na een sluw pionnenspel smeerde hij Jean Lucas eeuwig schaak aan! Het werd zowaar 2.5-1.5 onverhoopt, misschien onverdiend, maar Yannicks vechtlust werd zeker beloond."
"In ploeg drie keek Renaat in de wakkere ogen van een jonge Deinzenaar. Hij kwam goed uit de opening, maar verloor dan snel een soldaatje in het middenspel. Vervolgens werd er geruild dat het een lieve lust was, alle zware en bijna alle lichte stukken verdwenen in de doos. In de finale namen de vier paarden het tegen elkaar op, verder was het vier tegen vijf pionnen. Van dit paardeneindspel had de Deinzenaar duidelijk meer kaas (haver?) gegeten dan onze Torrewachter. Hij sloeg nog twee pionnen en was op weg naar promotie. Renaat moest een paard afgeven om dat te vermijden en vond dat het na 57 zetten welletjes was en hij gaf op. Boezemvriend Diederik hield het 82 (!) zetten vol, maar kon wel de volle buit binnen halen. Het sterk gespeelde Damegambiet van zijn overbuur bezorgde deze laatste een stevig centrum en een ingesloten loper voor onze Torrewachter. Helaas pindakaas de jonge snaak begint af te ruilen en geeft hiermee zijn voordeel weg. Diederik komt terug in de match en kan alvast één van de centrumpionnen slaan. Even later gaat ook een tweede in het mandje en zo verovert Diederik het centrum. Zwart panikeert en offert een toren om de druk te weerstaan. In de finale is hij dan ook niet opgewassen tegen het Roeselaarse torenpaar en het punt is binnen voor onze Torrewachter. Guido deed het op zijn Frans met de doorschuifvariant. Hij kwam beter te staan met een veilig gerokeerde zwarte koning, zijn blanke overbuur bleef in het centrum hangen. Guido kon echter niet profiteren. In het middenspel werden dames en torens geruild en het ontstane eindspel met telkens 6 pionnen tegen paard en loper verzandde in remise. Brent was voor de gelegenheid eerste bordspeler en hij deed het goed. Het begon nogal aarzelend en stroef aan beide kanten, maar dat veranderde al gauw toen een 'paard aan de rand' (niet altijd een schand) een pion kon snoepen in de vijandelijke stelling. De ban bleek gebroken en het ging van kwaad naar erger voor de Deinzenaar, die al snel twee stukken 'miste' op zijn bord. Zijn stelling zakte als een kaartenhuisje in elkaar en hij gaf ontgoocheld op na amper 21 zetten. Zo werd ook hier de eindstand 2.5-1.5, nipt maar oververdiend. Meester Steven, die het schaken in de eerste ploeg combineerde met alle partijen gade te slaan, pikte deze match eruit voor zijn volgende filmpje. Veel plezier met Video 62: Brent Buyse - Olivier Beirnaert."
De uitslagen van de clubcompetitie: