woensdag 22 februari 2023

Weer eens kort


Na een venijnige griepaanval afgeslagen te hebben met Dafalgan-granaten staat mijn 'zere kop' niet naar schaken. Vandaar dat ik het weer eens 'kort' hou, maar er is ook zoveel interessants niet gebeurd, 't is komkommertijd in schaakland.

Het in deze blog al geciteerde ChatGPT heeft duidelijk nog geen kaas gegeten van schaken. Er circuleert een partij op het internet waar het programma gestoeld op artificiële intelligentie het opneemt met zwart tegen wereldkampioen Stockfish. ChatGPT haalt het maar het heeft hiervoor enkele nieuwe  schaakregels uitgevonden. De programmeurs van dienst (waarschijnlijk die van de maandag?) hebben schaaktechnisch serieuze steken laten vallen, het is zo erg dat het eerder 'fake news' lijkt. Oordeelt u vooral zelf: Stockfish versus ChatGPT.

De wereldschaaktop maakt er een gewoonte van om elkaar weeral eens te bekampen in weer een nieuw tornooi waar weer veel geld valt te rapen. Het eerste (zogezegde) supertornooi na Wijk aan Zee is momenteel aan de gang in Düsseldorf en het luistert naar de naam WR Chess Masters. World Record Chess Masters?  Neen, WR zijn de initialen van een zekere Wadim Rosenstein organisator en mecenas van dit schaaktornooi. Misschien het idee om uw zwart geld nuttig te besteden? De PD Rook Guards Masters in Roeselare is misschien iets voor volgend jaar? Enfin in Düsseldorf zit heel wat schoon volk te bakkeleien voor een groot stuk uit de prijzentaart van 130.000 euro's. Er is 40.000 voorzien voor de winnaar en die komt uit een select groepje topschakers met o.a. Nepomniatchi, So, Giri, Aronian en de plaatselijke held Vincent Keymer. Na zes van de negen te spelen ronden staat Aronian redelijk comfortabel bovenaan met 4.5 uit 6. So & Gukesh, de eerste achtervolgers hebben 3.5. Alle mogelijke informatie over dit evenement, met uitslagen en standen kun je vinden op de officiële pagina van het tornooi.

Meester Steven had deze week heel wat interessant partijmateriaal dat kon dienen voor filmpje van de week. De eindspelen tussen Jürgen en Nick en die tussen Henk en Brecht waren misschien niet volledig correct, maar ze boden zeker leuk lesmateriaal. Toch voelde de Meester zich moreel verplicht om zijn eigen (verlies) partij tegen Marc Ulenaers te bespreken, waarbij hij ruiterlijk opmerkte: "Wanneer men kan stoefen met zijn winstpartijen, dan moet men ook door het stof durven kruipen bij een nederlaag."  Veel plezier met Video 52: Marc Ulenaers-Steven Keirse.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Casper-Frank 0-1, Jan-Robbert 0-1, Marc-Steven 1-0.
2de Klasse: Peter-Frederique 1-0, Yannick-Erik 0-1, Warre-Stijn 1-0, David-Renaat 1-0, Shen-Pieter 1-0.
3de Klasse: Gabriël-Philippe 0-1, Dany-Pierre 1-0, Diederik-Filip 1-0, Henk-Brecht 1/2, Jürgen-Nick 1-0.

De kalender:

*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*5 maart: Achtste ronde Interclubs: Roeselare 1 - Oostende 2, Roeselare 2 - Oudenaarde 2, Roeselare 3 - Oostende 5.
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*19 maart: Waregem 1 - Roeselare 1, Waregem 3 - Roeselare 2, KGSRL 14 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info

dinsdag 14 februari 2023

Net niet & net wel


Een meute schaak liefhebbende Wetteraars stak de Schelde over om een al even schaak gekke kudde Torrewachters gestationeerd aan de Mandel partij te geven. Het werd een beklijvende namiddag waarbij het voor ons eerste team net wel en voor de jongens van ploeg twee net niet werd. Zoals steeds brengt Bert het liveverslag van zijn kompanen en probeert ondergetekende het rapport op te maken van ons tweede team. De derde ploeg was bye en kon de batterijen wat opladen voor de komende rondes.

Bert neemt het woord:
"Terwijl ploeg 3 een ronde mocht rusten en bye over de vloer kreeg, moesten zowel de eerste als de tweede ploeg aan de bak tegen Wetteren.
De eerste ploeg had geluk dat een op papier verzwakt Wetteren naar Den Arend afzakte. Ook wij moesten wat sleutelen aan onze ploeg. Fabio en Steven vervingen Giulia en Bernard. Fabio speelde een gambiet en koos resoluut voor de aanval. Die sloeg echter nooit echt door. Zijn tegenstander ruilde stukken af en richtte zich uiteindelijk op de zwarte koningsstelling. 0-1 voor Wetteren. Bert had het aanvankelijk moeilijk om een aanvalsplan uit te dokteren, maar kon plots snel naar de koningsvleugel schakelen. Hij ruilde uiteindelijk af naar een gewonnen eindspel. 1-1. Michiel speelde een spannende partij. Wit had het ruimtevoordeel, maar Michiel dreigde steeds de stelling open te breken. Eens dat lukte kreeg hij erg goede kansen, maar uiteindelijk werd de partij remise. 1.5-1.5. Steven speelde een heel sterke partij. Zijn tegenstander koos een aanvalsplan, maar had geen rekening gehouden met het feit dat Steven nog niet gerokeerd was. Steven besloot dan ook om voor een tegengestelde rokade te gaan en hij zette een stevige aanval in. De Wetteraar kon die niet pareren. 2.5-1.5 voor ons. Robbert speelde ook een sterke partij. Hij had al snel wat ruimtevoordeel en probeerde via de a-lijn en met een sterk paard de zwarte stelling aan te tasten. Zwart kon de vele dreigingen niet voldoende pareren en beet in het zand. 3.5-1.5. Martijn stond aanvankelijk goed, maar toen zwart een paard op e4 ging neerplanten keerden de kansen. Martijn probeerde nog de stelling open te breken zodat zijn loperpaar iets meer kon doen, maar uiteindelijk werd er afgeruild naar een voor Martijn minder eindspel. Zijn geduldige tegenstander kon het na een lange strijd afwerken. 3.5-2.5. Toch een mooie overwinning voor de ploeg. We zijn nu zeker gered. In de laatste vier speeldagen mogen we ons meten met de top 4. "

Peter neemt het woord:

"Ook ploeg twee kreeg Wetteraars voor de kiezen, een klein detail was hier dat het de ongeslagen en fiere leider in het klassement was. Onze Torrewachters kennende waren die niet onder de indruk. Chris die een zieke Stijn verving, speelde een solide Caro Kann en kon lange tijd gelijke tred houden. Halfweg verslapte echter zijn aandacht en zijn overbuur kreeg initiatief en die liet zijn pion dreigend op h6 postvatten. Chris had geen tegenspel door enkele slecht geplaatste stukken en moest uiteindelijk de duimen leggen. Renaat mocht battlen tegen een 300 ELO-sterkere opponent. Hij weerde zich kranig, maar moest uiteindelijk een pionnetje afstaan om erger te voorkomen. Uiteindelijk mocht onze grote schrijver/schaker (schrappen wat niet past) toch de handdoek werpen na een mooie combinatie van zijn overbuur wat hem een stuk opleverde. Renaat gaf op, maar was toch tevreden met zijn partij. Ook Diederik keek tegen een huizenhoog ELO-verschil aan, het zou echter dé namiddag worden in de nog jonge carrière van de Roeselaarnaar. In een Spaans onderonsje moet Diederik stevig uit zijn pijp komen. Zijn rivaal nam van meet af aan het initiatief en verkreeg een sterk centrum, toen hij ook nog een koningsaanval opzette, was het bij Diederik alle hens aan dek. Hij weerstond vlekkeloos de aanvalsgolven, maar er was een flink stuk van zijn speeltijd verdwenen. Diedie sleepte zich naar de 40 zetten, dat lukte en toen de 'klokstress' verdwenen was, was het Diedie-time met een vork op twee torens en een niet meer te stoppen vrijpion werd een felbevochten maar oververdiend punt behaald. Eerste bordspeler Yannick kwam uitstekend uit de opening en nam het initiatief tegen de op papier sterkere Wetteraar. Halfweg zag het er prima uit voor onze Torrewachter met een ver opgerukt pionnenduo op de g- & de h-lijn. Yannick was misschien iets te zegezeker (?) en maakte even later een inschattingsfout waardoor zijn winnend voordeel verdween als sneeuw voor de zon. De partij kantelde en nu stond de Wetteraar gewonnen, maar hij vond de beslissende doorbraak niet en hij stelde dan maar remise voor, hetgeen Yannick milliseconden later gretig aanvaardde. 1,5-2,5 een nipte nederlaag, maar wel ééntje tegen de leider in de reeks en daarvoor mogen alle spelers van ploeg 2 een pluim op hun hoed steken!"

De aanwezige Meester Steven vond geen speler bereid om zijn partij aan de eeuwigheid te schenken en speelt deze week daarom zelf de hoofdrol in zijn video van de week. Veel plezier met Video 51: Robijn Verlinden-Steven Keirse.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Frank-Marc 1-0, Robbert-Guido 1/2, Didier-Pauwel 1/2.
2de Klasse: Erik-Peter 1/2, Mario-Warre 0-1, Kris-Koenraad 0-1, Renaat-Shen 1-0, Pieter-Frédérique 1-0.
3de Klasse: Tim-Gabriël 0-1, Filip-Dany 0-1, Nick-Diederik 0-1, Brecht-Jürgen 1-0.

De kalender:

*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*5 maart: Achtste ronde Interclubs: Roeselare 1 - Oostende 2, Roeselare 2 - Oudenaarde 2, Roeselare 3 - Oostende 5.
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*19 maart: Waregem 1 - Roeselare 1, Waregem 3 - Roeselare 2, KGSRL 14 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info

woensdag 8 februari 2023

Kort

Torrewachter Marc Ulenaers leerde me Chat GPT kennen, een soort chatbot werkend met artificiële intelligentie waarmee een gebruiker in dialoog kan gaan. Marc is een kind van zijn tijd en ééntje die technologische vooruitgang op de voet volgt. Zo ging hij ook aan het 'knutselen' met het tekenprogramma Dall-E, eveneens gebaseerd op artificiële intelligentie, waarbij je via tekst een afbeelding kan oproepen. Eén van Marcs creaties staat hierboven en het resultaat mag gezien worden. Aan u om het ook eens uit te testen...

Vorige week heb ik bijna een halve BIC leeg gepend met mijn twee blogs, vandaar dat ik het deze week wat korter ga houden.

Luc Winants, Belgisch grootmeester is gisteren veel te vroeg van ons heen gegaan, hij was amper 60 jaar oud. Vele jaren lang was Winants de beste schaakspeler van België en ook lange tijd de enige grootmeester. Hij vertegenwoordigde België op vele schaakolympiades, waar hij goede resultaten behaalde. Luc Winants werd één keer Belgisch kampioen en dat in 1986. Hij kwam ook uit voor diverse Europese clubs waar hij interclub speelde. Aan het eind van zijn veel te korte carrière schaakte hij bij de club van zijn geboortedorp Watermaal-Bosvoorde.

In de Woman Grand Prix-series wordt momenteel het tweede luik (van vier) afgewerkt. Dit tornooi vindt plaats in de Duitse stad München van 1 tot 13 februari. De eerste twee uit het eindklassement plaatsen zich voor de Candidates bij de vrouwen. Momenteel is de Russische Kosteniuk outstanding met 5 uit 6 en anderhalf punt voorsprong op de eerste achtervolgers.

Kort nog wat nieuws van het Niemann-Carlsen front, het is al oud nieuws maar het glipte wellicht door de mazen van het schaaknet met het voorbije Wijk aan Zee? Niemann voegde onlangs dertien (!) pagina's toe aan zijn strafklacht tegen Carlsen. De reden was dat de Noorse speler Tari tijdens de Europese teamkampioenschappen in Oostenrijk zou geroepen hebben 'Cheater Hans' en dat voor driehonderd euro die Carlsen hem zou gegeven hebben. Het begint zo langzamerhand een pijnlijke soap te worden, ik voel aan mijn water dat er hier een nieuwe Netflixserie aankomt...

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Daniël-Quinten 1-0, Jan-Guido 1/2.
2de Klasse: Mario-Peter 0-1, David-Warre 0-1.
3de Klasse: Viktor-Filip 1-0, Dany-Nick 1-0, Philippe-Diederik 0-1.

De kalender:

*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye
*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info

woensdag 1 februari 2023

Prima start van Roeselare in de interclubs

 

Het nieuwe jaar is intussen een maand oud, hoog tijd dus om het interclubseizoen verder te zetten. Roeselare 1 mocht zoetjesaan zijn niveau wat opkrikken om niet in degradatiegevaar te komen, de tegenstander van dienst was Chesspirant 2. Ook ons tweede team was terug te vinden in Lokeren waar ze het opnamen tegen Chesspirant 6. De derde ploeg mocht niet mee en werd verbannen naar het Oost-Vlaamse Aalter. Ook in 2023 verslaat Bert de avonturen van ploeg 1 en neemt ondergetekende de andere teams onder zijn hoede.

Bert neemt het woord:

"Onze eerste ploeg stond voor een belangrijke verplaatsing naar Chesspirant. Punten halen was een must met het oog op de degradatiestrijd. We kregen een piepjong team voor ons, maar al snel werd duidelijk dat we serieus onze mouwen zouden mogen opstropen. Giulia leek aanvankelijk minder te staan, maar ruilde goed af naar een beter eindspel. Ze plantte een sterke toren op e6 neer en won uiteindelijk een pion. In een spannend eindspel wist ze haar tegenstander te verschalken. Robbert speelde een gelijkopgaande partij tegen zijn jeugdige tegenstander. Toen er wat stukken werden afgeruild werd de positie minder complex en werd remise overeengekomen. Michiel speelde een overtuigende partij met wit en kreeg al snel meer ruimte. Toen zijn dame via h7 de zwarte koningsstelling kon binnendringen was zijn stelling gewonnen. Zijn tegenstander spartelde nog wat tegen, maar gaf iets later toch op. Bert kreeg de ruilvariant van het Frans op het bord. Even voordien had hij in de auto nog gezegd dat hij dit zeker niet slecht vindt voor zwart en het zeker geen remisevariant is. Bert bewees dat ook, nam initiatief en won een pion. Het eindspel speelde hij aanvankelijk niet zorgvuldig uit, maar met een leuke afruil kon hij uiteindelijk toch het punt bijschrijven. Bernard speelde een sterke partij. Hoewel hij een pion verloor, nam hij het initiatief en kwam hij beter te staan. Net op het moment dat Bernard dacht dat hij de winst voor het grijpen had, blunderde hij zijn dame weg. Een pijnlijke en onverdiende nederlaag. Martijn speelde een erg spannende partij en stond al snel wat beter. Een dameruil bleek echter niet de beste beslissing. In een uiterst spannend slot won hij een stuk, maar met enkel een loper en een toren tegen een toren op het bord, leek de partij in remise te stranden. Martijn melkte de positie echter zo uit en kon uiteindelijk nog de partij winnen. Straf. 1.5-4.5, een heel mooie overwinning waarna we opschuiven naar de middenmoot van het klassement." 

Peter neemt het woord:

"Ons tweede team was ook te vinden in de lokalen van de chess-aspiranten en deed het bijna even goed als de grote jongens. Renaat kwam goed uit de opening en had de betere pionnenstructuur, zijn overbuur zat namelijk opgescheept met een vervelende dubbelpion. Er werd in het middenspel geruild dat het een lieve lust was, finaal werd een eindspel bereikt met koning en vijf pionnen aan beide zijden. Alles zat muurvast en wie iets ging riskeren die zou de pineut worden. Logischerwijze werd er, ik weet dat het niet gezond is, gerookt maar dan een vredespijpje. Diederik mocht in de ogen van een Merelbeekse deerne kijken. Het werd een opwindend vierpaardenspel met tegengestelde rokades, in het grote boek van Meester Steven lezen we dat we dan de pionnen voor de vijandelijke rokade moeten opspelen. Beide schakers moeten dit naslagwerk gelezen hebben want er ontstond een pionnenrace richting koning. Die dekselse deerne won de race, kwam binnen op de 7de rij en het was uit voor Diederik. Yannick, eerste bordspeler, had voortdurend lichtjes overwicht en na stukkenruil werd dat voordeel alleen maar groter. Helaas nam hij in het eindspel de verkeerde beslissing door een centrumpion te elimineren in plaats van een randpion en het was net die snoodaard die hem de overwinning zou kosten. Zijn rivaal speelde hem handig op en Yannick moest meer investeren in zijn verdediging dan in zijn winstkansen. De partij kende uiteindelijk geen winnaar. Stijn tenslotte, mocht de meubelen redden, enkel een zege kon de ploeg een 2-2 eindstand bezorgen. Het begon als Symmetrisch Engels en ging lange tijd gelijk op tot de dame aan de overkant ongelukkig de paarden afruilde en de weg naar promotie op de damevleugel netjes plaveide voor Stijn. Ze spartelde nog wat tegen met haar pionnenduo op de koningsvleugel, maar Stijn behoudt zijn coolness, wint en het wordt dus 2-2. Prima gedaan jongens!"

"Ploeg drie mocht op bezoek bij de rode lantaren en die bevond zich in het Oost-Vlaamse Aalter. Ruim op tijd kwamen we aan hun lokaal waar geen kat te zien was. Gelukkig kwamen we ook een al even verdwaalde Aalteraar tegen die na een telefoontje ons naar het juiste lokaal, gelukkig op wandelafstand, bracht. Bleek dat de gemeenteraad de lokalen met enkel glas, op non actief had gezet. Enkel dubbelglazige gebouwen (hier Villa Sara) waren nog toegestaan voor de verenigingen... Er werd ook geschaakt en we kregen een zeer jeugdige bende voor de kiezen. Ikzelf kreeg een zekere Vladimir aan mijn schaakbord, zijn naam alleen al bezorgde me kippenvel. Hij vloog er nogal gezwind in en met een openingstruukje had hij al na acht zetten een pion van mij te pakken en was mijn rokade weg. Toen hij een stuk voor zijn koning terugsloeg met de g-pion in plaats van zijn dame, had ik meteen door dat het wel eens heel vlug kon gedaan zijn. Na dameruil viseerde hij nog een pion die hij op alle mogelijke manieren onder druk zette. Van een adempauze profiteerde ik om mijn paard naar het centrum te spelen, waar ik twee pionnen in het vizier had. Hij bleef maar beuken, maar ik had een vervelend schaakje, won mijn pion terug en kon zijn loper insluiten, waarna hij onmiddellijk opgaf en verdween met de noorderzon. Daar zat ik dan na drie kwartier, iedereen nog bezig, een bar zonder barman en niets te beleven in de villa. Aalter verkennen? Tja, we zijn hier nu toch. Gelezen aan het gemeentehuis dat Aalter in 2005 een vijfsterrengemeente geworden is door het  programma Fata Morgana, gezien in de kerk dat een zekere Pieter De Crem lid was van de Corneliusvereniging en dat de enige winkel die open was een dartswinkel was met binnen heel wat volk. Toen ik na een groot uur de villa terug binnenwandelde, zag het er niet goed uit bij Erik. De jonge snaak van Aalter had onze Torrewachter verrast met een ongewone b5-opzet. Erik knokt voor wat hij waard was en houdt zijn kansen gaaf tot het middenspel waar hij na een blunder een loper verliest. Zijn overbuur snoept nog enkele pionnen en ruilt dan vlak voor de finale alles af. Het eindspel met drie soldaatjes in het krijt is kansloos voor onze Torrewachter die dan ook de handdoek werpt. Guido deed het met de Lijm (Colle) opening, plaatste zijn loperpaar dreigend op de vijandelijke koningsstelling en kon die openrijten met een ruil. Een schaakje zorgt even later voor pionwinst. Nog enkele zetten later is het een centraal geposteerd paard van Guido dat zowat de hele stelling domineert en de bewegingsvrijheid van de vijand limiteert. Uiteindelijk loont de Roeselaarse druk, een toren wordt geruild voor de vijandelijke dame en na een matdreiging geeft zijn opponent op. Bij Pauwel ziet het er intussen beroerd uit en we vluchten met zijn allen naar de bar. In de openingsfase had onze Torrewachter zich verslikt en verloor een kwaliteit. Hij kwam onder zware druk te staan, maar de genadeslag bleef uit. Pauwel herademde en hij eiste even later na drie keer dezelfde stelling op het bord de remise op. Mooi mooi mooi, dat levert hem een halfje op en het team de overwinning met 1,5-2,5 !!!"

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Pauwel-Robbert 0-1, Guido-Quinten 1-0, Jan-Frank 1/2, Daniël-Didier 1-0.
2de Klasse: Frédérique D.-Shen 1-0, Koenraad-Pieter 0-1, Yannick-Mario 1-0, Peter-Stijn 1-0, Frederique L.-Renaat 1-0, David-Erik 1-0.
3de Klasse: Gabriël-Polina 1-0, Hendrik-Tim 1-0, Diederik-Brecht 1/2, Jurgen-Philippe 1-0.

Meester Steven speelde afgelopen zaterdag niet, maar hij was wel een aandachtig toeschouwer. Zo keek hij vol bewondering hoe David zijn loper offerde op h7 tegen Erik. David kent zijn klassiekers, want het gebeurde ooit lang lang geleden (1930) in de partij tussen Colle & O' Hanlon.  Veel plezier met Video 50: David Dupont-Erik Claessens.

De kalender:

*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye
*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info