woensdag 17 juli 2024

FF uitblazen

 

Momenteel ben ik toe aan wat welverdiende rust, tot ik voldoende uitgerust ben 😁 laat ik hier wat praktische info na voor leden, toekomstige leden en geïnteresseerden in de Schaakclub De Torrewachters van Roeselare.

Iedereen is van harte welkom, zowel jong-oud, beginner-gevorderde, m-v-x, alle rassen en standen, ... Bij de Torrewachters primeert schaakplezier en dat is jawel een elementair mensenrecht.

Schaken is éen van de goedkoopste sporten op deze planeet. Senioren (+ 20 jaar) worden lid en aangesloten bij de Belgische Schaakbond voor 60 euro, Junioren (-20 jaar) lid + Bond voor 30 euro. Wie lid wil worden van de Torrewachters en zich niet wenst bij de Bond aan te sluiten, die betaalt eveneens 30 euro. Schakers die Roeselare als tweede club wensen die betalen ook 30 euro. Inschrijven voor het clubkampioenschap dient ten allerlaatste op 14 september te gebeuren.

Kort nog enkele data bij de start van het schaakseizoen die de 'twijfelaars' kunnen noteren om eens langs te komen en van de clubsfeer te proeven:

*31 augustus: Introductietornooitje voor oude en nieuwe leden en uiteraard ook geïnteresseerden.

*7 september: Les Glen De Schampheleire - Onderwerp: Hoe zet ik een klein voordeel om naar winst?

*14 september: Simultaan van Steven Keirse, clubkampioen en voorzitter van de Torrewachters.

*21 september: Start clubcompetitie.


Wie vragen heeft of meer info wenst over de Torrewachters die kan hier terecht.

Tot schaaks !!!


De tornooikalender:

*27 juli - 03 augustus: Open van Charleroi. 
*04 augustus - 08 augustus: Open van Geraardsbergen.
*10 augustus - 16 augustus: Brugse Meesters.
*17 augustus - 25 augustus: Open van Brasschaat.

donderdag 11 juli 2024

Verslagje bestuursvergadering

 

Zoals vorige week aangekondigd dit keer een kort verslagje van de bestuursvergadering, met enkele data om vast te pinnen in uw agenda en een klein opgelicht sluiertipje wat betreft het volgende met rasse schreden naderend kakelvers schaakseizoen...

*Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, het lidgeld voor volgend jaar wordt licht verhoogd. We moesten wel want de nieuwe Tesla van de voorzitter, de maîtresse van de penningmeester en de toegenomen consumptie van onze secretaris van vele sloten witte wijn, namen een steeds grotere hap uit ons budget... 😁. Grapkeuh, het zijn eerder de gestegen kosten bij de Belgische Bond en Liga die ons noodzaken om deze ingreep uit te voeren. Aangezien iedereen onder jullie een geïndexeerd loon of pensioen ontvangt, mag dit geen probleem vormen. Het is bij mijn weten de eerste keer deze eeuw (!) dat u wat dieper in uw geldbuidel gaat moeten tasten. Concreet het lidgeld van de senioren wordt verhoogd naar 60 euro, de junioren zijn welkom na een bijdrage van 30 euro en wie Roeselare als tweede club verkiest, die zal eveneens 30 euro moeten dokken. Hiermee blijven we één van de goedkoopste clubs van België.

*Ook de ledenbevraging van enkele maanden terug werd besproken. Een 27-tal leden vulden de enquête in, zodat we een goed beeld hebben van wat er leeft in de club. Zo was er een ruime consensus onder de deelnemers omtrent de huidige formule van het clubkampioenschap. Die gaan we dus behouden, er was meer verdeeldheid over het aantal te spelen partijen. De meesten verkiezen een tabel met tien deelnemers, een tweede groep kan zich vinden in de tabel van 12 en een minderheid wil meer of minder spelen. De knoop is hier nog niet doorgehakt omdat we simpelweg nog niet weten hoeveel Torrewachters het clubkampioenschap gaan spelen. De nieuwe formule van kampioenenviering, een rapidtornooi in de namiddag en een etentje 's avonds kon op heel wat bijval rekenen. Er komt dus een vervolg en dat op 12 oktober 2024 op dezelfde locatie. Binnenkort meer hierover.  

*De start van het nieuwe schaakjaar is eerder herkenbaar met een frisse toets om te beginnen. We starten op 7 september met een les gegeven door Glen De Schampheleire een Internationaal Meester met een rating van 2393 ELO. Voor jullie gaan lopen, Glen zorgt voor een thema waar iedereen van de club iets aan heeft en kan meenemen in zijn clubpartijen. Leerzaam dus en bovendien helemaal gratis. Een week later op 14 september mag clubkampioen Steven Keirse de arena in om simultaan te spelen tegen wie zich ook geroepen voelt, leden, niet-leden, jong oud,... Op 21 september is het dan zover en wordt het nieuwe clubkampioenschap op gang geschoten met laat ons hopen heel wat knallers van partijen en veel schaakgenot voor onze leden.

*Tot slot kan ik ook nog vermelden dat we ook dit jaar verder gaan met de jeugdwerking op zaterdagvoormiddag. Eind september/begin oktober bent u terug welkom bij Meester Stijn en zijn lesgevers. Wie zich geroepen voelt om ook les te geven of mee te werken aan een les die kan zijn naam altijd doorgeven aan Stijn.

*Dat was kort de bestuursvergadering. Ik ga er eventjes tussenuit na een lang blogseizoen. Het was me een eer en een waar genoegen om u het afgelopen jaar tot mijn lezers te mogen rekenen. Ik hoop u terug te zien over een grote maand, ergens na de Brugse Meesters (21 augustus). In de tussentijd hoop ik mijn schaken wat te verbeteren in de Open van Gent, op mijn hoogtestage 😁 in Praag en afsluitend bij de Brugse Meesters.

Tot binnenkort en een prettige vakantie aan allen!

De kalender:

*06 juli - 14 juli: Belgisch Kampioenschap Schaken in Lier.
*20 juli - 24 juli: Open van Gent
*27 juli - 03 augustus: Open van Charleroi. 
*04 augustus - 08 augustus: Open van Geraardsbergen.
*10 augustus - 16 augustus: Brugse Meesters.
*17 augustus - 25 augustus: Open van Brasschaat.

woensdag 3 juli 2024

Kort

 

*Zoals ik vorige week al aankondigde, kan het Brugse Meesters Tornooi het bordje volzet aan zijn toegangspoort hangen. Wie toch nog zijn kans wil wagen komt op een lijst terecht en wordt misschien nog wel een 'lucky loser' die op het allerlaatste ogenblik nog wordt toegevoegd aan de deelnemerslijst? Ik zou zeggen wacht niet te lang en klik op deze link. Veel succes!
Wie niet kan wachten tot 10 augustus, die kan misschien deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap Schaken in Lier, wat vrijdag 5 juli van start gaat met een openingsreceptie en een sponsorsimultaan. Zaterdag gaat dan de eerste ronde van start. Wie geen zin heeft in een volledig tornooi kan misschien wel de randactiviteiten smaken met dit weekend een publiekssimultaan op de Grote Markt, een avondlijke schaakkroegentocht en een demo van schaakboksen op diezelfde Grote Markt op zondag. Enkele Torrewachters moeten niet meer overtuigd worden, ik zie Pauwel en Marc als 'mogelijke' Belgische kampioenen 😁.

*De nieuwste ELO-Lijst is in het land, de eerste na de 'overdreven' opwaardering. Zoals te verwachten was zijn er hier en daar serieuze correcties doorgevoerd. Aan de winnende kant van de ranglijst vinden we het volgende podium: Met de kampioen in derde David Dupont op de eerste plaats (+102), op stek 2 staat Yannick die debuteerde in eerste (+89) en ook Warre was nieuw en verbaasde vriend en vijand (+82). Waar winnaars zijn, zijn helaas ook verliezers: Op drie Frank (-93), op twee met een stevige tik van (-111) Guido, maar de opperpineut is tromgeroffel: Chris met een ferme klets van (-117). Wie de schade/winst bij zichzelf wil opmeten die kan hier een kijkje nemen.

*In grensstad Menen werd een nagelnieuwe schaakclub boven de doopvont gehouden. Er is blijkbaar al heel wat interesse want de Meense Leieschakers tellen intussen een 40-tal leden. Het lokaal van deze jonge club is gevestigd op de Grote Markt in de Boegie Woegie. De voorzitter luistert naar de naam Nico Ramacker en er werd al een heuse website op poten gezet. Veel succes jongens (en meisjes)!

*Na het mislukte tactische schaakgevecht volgend op de inferieure Tedesco-Opening, mogen onze nu wel (steen) Dode Duivels terug naar huis. Dat betekent dat het Bestuur van de Torrewachters eindelijk kan vergaderen en dat op volgende week woensdag 10 juli. Ik ga een dagje later mijn blog schrijven en breng dan een kort verslagje over de bestuursvergadering. Akkoord?

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste KlasseAlles gespeeld - Steven clubkampioen.

2de Klasse: Alles gespeeld - Sean kampioen.

3de Klasse: Alles gespeeld - David kampioen.

De kalender:

*06 juli - 14 juli: Belgisch Kampioenschap Schaken in Lier.
*20 juli - 24 juli: Open van Gent
*27 juli - 03 augustus: Open van Charleroi. 
*04 augustus - 08 augustus: Open van Geraardsbergen.
*10 augustus - 16 augustus: Brugse Meesters.
*17 augustus - 25 augustus: Open van Brasschaat.