woensdag 28 augustus 2024

Torrewachters zaterdag terug van start

 

Zaterdag aanstaande, 31 augustus om precies te zijn, komen de Torrewachters eindelijk (massaal) terug naar hun vertrouwde heimat Café Den Arend op het Polenplein in Roeselare. Vanaf 14h00 wordt het nieuwe seizoen op gang geschoten met een rapidtornooitje voor leden, niet-leden en het resterende deel van de mensheid die interesse vertoont in de schaaksport. We gaan het simpel houden voor de eerste keer en 5 partijtjes afwerken van 15 minuten per persoon, dus geen tijdshandicap om nieuwe mensen niet af te schrikken, het leven is al moeilijk genoeg. Wie niet wenst mee te spelen, maar een kijkje wenst te nemen, de sfeer wil opsnuiven of met enkele vragen zit, die mag natuurlijk gerust binnenwippen. Het volledige startprogramma, noem het de voorbereiding voor de competitiestart van 21 september kun je hieronder (kalender) terugvinden.

Wat ik langs deze weg ook nog wil bekendmaken aan de schakende bevolking is dat onze buren uit Izegem dit jaar de organisatie van de Ligakampioenschappen ter hand nemen. Een nieuwe organisator die meteen gaat voor vernieuwing. De Ligakampioenschappen worden namelijk gespeeld in 2 weekends met een totaal van zeven partijen. Het eerste weekend gaat door van 12 tot 13 oktober en het volgende weekend dat er geschaakt wordt is dat van 8 en 9 februari 2025. De aandachtig lezende en eventueel geïnteresseerde Torrewachter krabt zich nu ongetwijfeld de haren uit het hoofd? Inderdaad op 12 oktober gaat onze kampioenenviering door met een rapidtornooi in de namiddag. Aiaiai moeten we onze buren teleurstellen en vrezen dat de Izegemmers banbliksems over de Torrewachters gaan uitroepen? Neen na aandachtig lezen van het reglement (jawel ik kan ook lezen) blijkt er een mogelijkheid te bestaan om bij maximaal drie partijen vooraf een bye aan te vragen. Dus we hebben geen excuus 😁, wie nog eventjes alle info tot zich wil laten komen die kan hier de Flyer van de Ligakampioenschappen raadplegen en zich wie weet binnenkort inschrijven?

Als uitsmijter nog wat internationaal schaaknieuws: Onze goede maar onbereikbare vrienden de grootmeesters van de schaaksport vertoeven momenteel op de Sinquefield Cup in het Amerikaanse Saint Louis. Het tornooi loopt op zijn laatste benen en er is dus een grote kans dat het al voorbij is wanneer u dit leest. Ik ga het niettemin spannend houden: momenteel leidt de Frans-Iranees Firouzja maar hij wordt op de hielen gezeten door de Italo-Amerikaan Caruana.  Die laatste heeft ook de beste papieren om de Grand Chess Tour 2024 te winnen en dat was dan weer een regelmatigheidscriterium waar Saint-Louis de afsluiter was.

Meester Steven is nog niet terug in 'videomood', tot zolang (?) neem ik de honneurs waar. Binnenkort, van 10 tot 23 september gaat in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de 45ste Schaakolympiade door. Normaal worden bij dit soort aangelegenheden enkel onze hersenen gepijnigd met schaakpartijen en dito analyses. Dit jaar hebben ze er niet beter op gevonden om een officieel Olympiadelied in het leven te roepen. Een zekere Rose May en Raul teisteren alvast mijn oren met Trojan War. Het begint met een schorre vrouwenstem, ik moet dringend eens auditie doen bij Tien Om Te Zien (kwestie van klein te beginnen), maar het wordt gaandeweg beter. Het is niet echt My Cup of Tea, maar oordeelt u vooral zelf over Trojan War.

De kalender:

*31 augustus: Introductie rapidtornooitje voor oude en nieuwe leden en uiteraard ook geïnteresseerden.
*7 september: Les Glen De Schampheleire - Onderwerp: Hoe zet ik een klein voordeel om naar winst?
*14 september: Simultaan van Steven Keirse, clubkampioen en voorzitter van de Torrewachters.
*21 september: Start clubcompetitie.

woensdag 21 augustus 2024

10de editie Brugse Meesters groot succes

 

Eén van de leukste schaaktornooitjes uit onze contreien is ongetwijfeld het Brugse Meesters Tornooi. Dit jaar konden de organisatoren het bordje volzet uithangen en terugkijken op een meer dan geslaagde tiende editie. Het eerste decennium werd dan ook passend gevierd en de vier schaakdapperen die alle jaargangen hadden meegemaakt werden in de bloemetjes gezet of beter beloond met een mooie cartoon van Herr Seele. Onze eigenste Torrewachter Pauwel Deblauwe was één van de gelukkigen (links op de foto), verder naar rechts opschuivend zien we Francky Nolf (Bredene), Herr Seele, Tijs Cocquyt (Oostende) en tenslotte Raf Barzeele (Brugge). De 'ceremonie protocollaire' werd verder gezet met een huldiging van de winnaars uit de verschillende categorieën onder goedkeurend oog van de Brugse burgemeester Dirk De fauw (jawel zonder hoofdletter) en de directeur van het Sint-Lodewijkscollege Bert Vandenberghe. 
De Open Reeks, zeg maar de 'grote jongens', werd overtuigend gewonnen door de Turkse grootmeester Sanal Vahap (2570 ELO) die een perfecte score van 9 op 9 neerzette. Tweede werd de 20-jarige Belg Van Volsem Merlijn (7) en op drie eveneens met 7 onze noorderbuur Smeets Kobe. 
Bij de U1800 was het een stuk spannender, daar won Hans Temmerman (7,5/9) met de scheidingspunten van Jonas Buysens (7.5). Ewoud Demeestere legde hier beslag op de derde stek (7).
Nieuw dit jaar was het seniorentornooi (Gesponsord door de CM?) waar een dertigtal grijsaards aan deelnamen. Eerste werd hier de Nederlander Caspar Kruijf (5,5/7) die ook hier met een banddikte de Gentse Johan Goormachtigh (5.5) achter zich kon houden. Het podium kleurt verder Frans met Alain Fayard (5) op drie. Het Belgisch Kampioenschap ging dit jaar niet door in Brugge maar in Lier, waar zoals u weet Dardha weer eens nationaal kampioen werd. Ter compensatie werd daarom een soort elitetornooi gehouden gesponsord door schaakboekenuitgeverij Thinkers Publishing. Dit internationale schaakfeestje waar beloftevolle spelers op jacht konden gaan naar een norm (Er zijn er drie vereist om grootmeester te worden.) werd gewonnen door Daniël Howard Fernandez (6/9), voor de mooie verschijning Teodora Injac (6) en de Pool Krzysztof Raczek (5.5). 
De problemen met SWAR lijken enigszins opgelost? U kunt dan ook alle uitslagen en standen terugvinden op de site van de Brugse Meesters
Ook enkele Torrewachters waren aanwezig in Brugge, alhoewel die meer en meer tot de groep van de uitgestorven 'diersoorten' lijken te behoren? Volgend jaar moet dat beter kunnen! 
Ik hoop dat ik er geen vergeet:
U1800: Mario (3/9).
Senioren: Bernard (4/7), Pauwel (3.5), Marc (3), Peter (2.5).

Meester Steven is binnenkort terug met zijn veelgeprezen videootjes, in afwachting hier de link naar een filmpje van het Brugse Meesters Tornooi geschoten door regionale TV-zender Focus/WTV.

De kalender:

*31 augustus: Introductie rapidtornooitje voor oude en nieuwe leden en uiteraard ook geïnteresseerden.
*7 september: Les Glen De Schampheleire - Onderwerp: Hoe zet ik een klein voordeel om naar winst?
*14 september: Simultaan van Steven Keirse, clubkampioen en voorzitter van de Torrewachters.
*21 september: Start clubcompetitie.