woensdag 18 september 2024

Veni vidi vici Keirski


Hij kwam, zag en overwon... als een succesvolle verre nazaat van Julius Caesar werkte onze clubkampioen Steven Keirse de schaakborden meedogenloos af. De zeventien aanwezige Galliërs werden één na één met hun neus op de feiten gedrukt. Al vroeg in de strijd sneuvelden de eersten en naarmate de zon verder over de hemel trok, viel ook de rest ten prooi aan een ontketende clubkampioen die bewees al vroeg in bloedvorm te verkeren en die hiermee zijn visitekaartje afgaf voor het komende clubkampioenschap. De eindbalans sloeg zwaar door in het voordeel van Steven die maar liefst 15/17 behaalde! Eén luttel schaakwezen kon de kampioen verschalken en na het afweren van een drieste aanval het initiatief overnemen en uiteindelijk zelf de volle buit binnenhalen en dat was zijn bloedeigen zoon Quinten. Prompt werd die laatste zijn vermetelheid bestraft met water en brood en een volle maand geen drinkgeld. Gelukkig smaakte de overwinning zoet en waren de 'straffen' snel vergeten. Diederik Wydooghe & Erik Müller kregen de regerende clubkampioen net niet op de knieën maar konden hem wel een halfje afsnoepen. Een dikke proficiat voor deze drie schakers die het podium haalden. De rest werd genadeloos in de pan gehakt: Dany, René, Philip, Karim, Stijn, Jan, Guido, Renaat, Kyril, Vova, Eric, Pieter, Frank en Peter. Zij mochten naar huis met nul op hun rapport...

Volgende week start onze nieuwe clubcompetitie met 34 deelnemers. Nieuwigheid dit jaar is dat er ook in eerste met voorrondes wordt gewerkt. Kort uitgelegd blijven de besten van de voorrondes in eerste of tweede klasse. De exacte verdeelsleutel werd al doorgegeven via mail. Zorg dat je zaterdag op tijd bent want de binnenstad is verkeersvrij en het gaat zoeken worden naar een parkeerplek. Reden hiervoor is 'De Groote Stooringe', een tweedaags circus- en straattheatherfestival dat heel wat toeschouwers lokt en op diverse pleinen en straten van de Roeselaarse binnenstad doorgaat. Een aanrader voor wie snel klaar is met zijn partij?

De kalender:

*21 september: Start clubcompetitie.
*12 oktober: Rapidtornooi + kampioenenviering Torrewachters Roeselare
*12-13 oktober: Eerste Ligakampioenschappenweekend georganiseerd door Izegem

woensdag 11 september 2024

Meester Glen De Schampheleire

 

De Roeselaarse Torrewachters hadden de eer en het genoegen om les te mogen krijgen van IM Glen De Schampheleire. Glen was niet met zijn fonkelnieuwe Mercedes of een ander duur automerk, wat we misschien vereenzelvigen met een Internationaal Meester (?), naar de Rodenbachstad gekomen, maar hij kwam simpelweg via het spoor van Kortrijk naar Roeselare en hij was bovendien op tijd. Tot daar mijn inspiratieloze opening over tot de orde van enkele dagen geleden.
Meester Glen begon met een korte theoretische uiteenzetting over het belang van het eindspel die hij powerpointgewijs probeerde over te brengen op het meer dan twintig koppen sterke luisterpubliek. Het belang van het eindspel kan inderdaad niet genoeg benadrukt worden en ik moet schaamteloos bekennen dat ik er persoonlijk weinig tijd heb ingestoken in die decennialange (ahum) schaakcarrière van mij. Hierbij verschuilde ik mij achter het 'onnozele' argument dat ik nooit in dat eindspel raak. Nochtans hadden enkele van mijn vrienden mij al gewezen op de niet te onderschatten betekenis van de eindfase van het schaakspel: Er was lang geleden de Cubaanse topper Capablanca die mag beschouwd worden als de eerste eindspelvirtuoos en recenter mag zeker de bijdrage van voormalig wereldkampioen Magnus Carlsen aan de eindspeltechniek niet onderschat worden, maar we wijken af. 
Aan de hand van duidelijke voorbeelden werd door Meester Glen dieper ingegaan, hoe we een voordeel moeten omzetten naar een steeds betere stelling resulterend in een (mogelijke) overwinning. Ik ga hier niet alle tips en tricks opsommen die de revue passeerden, simpelweg omdat ook de verschillende stellingen op het bord een andere aanpak vroegen. Ik heb wel opgestoken dat ook in het eindspel het centrum belangrijk blijft en dat afruilen naar een pionneneindspel niet slecht is, omdat dat soort eindspelen het eenvoudigst zijn. Ik blijf voorzichtig met mijn commentaar, want schaken is altijd een spel van wikken en wegen over een volgende zet, plannen herplannen... 
Tot besluit wens ik nog Glen te bedanken voor de interessante namiddag, de 'stof' werd op een begrijpelijke manier overgebracht en er was heel wat interactie tussen de spelers en de leraar. Bevriende schaakclubs raad ik aan om het zeker ook eens te proberen, meerdere onderwerpen zijn mogelijk en dat alles voor een zacht prijsje. De Torrewachters hebben Glen alvast opnieuw geboekt voor volgend jaar! Tot zolang kunnen we ons misschien in het eindspel verdiepen? Ik som hier willekeurig enkele standaardwerken op: Complete Endgame Course (Silman), 100 Endgames you must know (de La Villa), Chess Endgames for Clubplayers (Grooten) en het 'hardere' werk met Dvoretsky's Endgame Manual en de boeken van Aagaard over het eindspel. U gaat u geloof me vrij niet vervelen!

Ook Meester Steven verveelt zich niet deze dagen. Hij heeft alvast een nieuw filmpje ingeblikt. Een kersvers seizoen rechtvaardigt zelfs een nieuwe look (een likje verf?)... Om het nieuwe schaakjaar aan te vatten koos Steven voor een partij van Michiel Bleys tegen topper in wording Maxime Hauchamps een Belgische FM van amper 15 jaar. Veel plezier met de eerste video van dit seizoen  Video 90: Michiel Bleys - Maxime Hauchamps.

En dan nog een klein detail: Een zekere Steven Keirse, in zijn vrije tijd Meester Keirse of de clubkampioen van de Roeselaarse Torrewachters genoemd, komt zaterdag aanstaande vanaf 14h00 een simultaan geven in ons lokaal De Arend aan het Polenplein in Roeselare. Iedereen welkom, zowel leden als niet-leden, geïnteresseerden, beginners, oud-lieven,... We gaan de Meester het vuur aan de schenen leggen, zorg dan ook dat jullie massaal aanwezig zijn. Tot zaterdag!

Wie nog wil deelnemen aan de clubcompetitie die volgende week zaterdag 21 september start, die kan zich nog aanstaande zaterdag inschrijven. DOEN !!!

De kalender:

*14 september: Simultaan van Steven Keirse, clubkampioen en voorzitter van de Torrewachters.
*21 september: Start clubcompetitie.
*12 oktober: Rapidtornooi + kampioenenviering Torrewachters Roeselare
*12-13 oktober: Eerste Ligakampioenschappenweekend georganiseerd door Izegem

woensdag 4 september 2024

Roeselaarse Torrewachters vegen het stof van hun schaakborden

 

Het nieuwe schaakseizoen werd plechtig ingewijd door onze voorzitter Steven Keirse en om klokslag kwart na twee werden de eerste zetten gedaan op de nog ruwe in te schaken borden. Je kon de hersenen horen kraken, de transpiratiedruppels zien vallen op de vloer en jawel hier en daar ook al enkele mooie combinaties op het bord zien getoverd worden. Zestien schakers en enkele nieuw geïnteresseerden vonden de weg naar ons lokaal De Arend voor een allereerste 'battle'. Eigenlijk bestond die 'battle' uit 5 partijtjes rapidschaak. Toen na enkele uren de stukken werden opgeborgen kon ondergetekende  de volgende eindstand optekenen: Er stond geen maat op onze clubkampioen Steven Keirse die met de maximumscore van 5 uit 5 bewijst dat hij méér dan klaar is voor het nieuwe seizoen. Marc(4) verloor enkel van Steven en Quinten (3.5) vervolledigt de top drie. De rest van het klassement ziet er als volgt uit: Bernard, Sean, Chris, Viktor (3), Jan, Pauwel, Guido (2.5), Fabio en Mario (2), Peter (1.5), Erik en Stijn (1), Dany (0.5).

Volgende zaterdag gaan we verder met de 'inloop' naar de nieuwe competitie. Het wordt wat speciaals en een aanrader voor de schaakmens die wat wenst bij te leren. Niemand minder dan IM (Internationaal meester) Glen De Schampheleire (2393 ELO) komt les geven in ons lokaal De Arend. Zorg dat je zeker ten allerlaatste aanwezig bent om 14h00. Het onderwerp dat zal behandeld worden is: 'Hoe zet ik een klein voordeel om in winst'? De namiddag bestaat grofweg uit drie delen. Eerst wordt een klein stukje theorie onderwezen, vervolgens komen enkele praktijkoefeningen aan bod en tenslotte worden enkele oefeningen op het schaakbord uitgespeeld om wat 'bordfeeling' te kweken. Als je het mij vraagt niet te missen en zeker omdat het gratis is en Glen zijn les aanpast naargelang het niveau van de toehoorders. See you boys (and girls) next saturday!

De kalender:

*7 september: Les Glen De Schampheleire - Onderwerp: Hoe zet ik een klein voordeel om naar winst?
*14 september: Simultaan van Steven Keirse, clubkampioen en voorzitter van de Torrewachters.
*21 september: Start clubcompetitie.
*12 oktober: Rapidtornooi + kampioenenviering Torrewachters Roeselare
*12-13 oktober: Eerste Ligakampioenschappenweekend georganiseerd door Izegem