maandag 23 april 2012

Lentetornooi Brugge

De website van schaakclub Gazel moet je weten te vinden op het net, maar hun lentetornooi trekt al jaren fans van over de hele provincie - 't is te zeggen, vanuit de ruime omgeving van Brugge en Roeselare. Dit tornooi, dat eigenlijk best de Herman Thienpondt Memorial mag heten, ter nagedachtenis van de veel te vroeg overleden sympathieke bezieler van dit tornooi, is bijna halfweg. Nu vrijdag wordt de vierde ronde gespeeld. Voor het eerst werden er versnelde paringen doorgevoerd: in de eerste twee ronden werd de bovenste helft van het deelnemersveld strikt gescheiden van de onderste helft. Prima om meer tegen gelijkwaardige tegenstand uit te komen voor iedereen - op zijn minst een opvallend en tot nu toe toch positief uitvallend experiment in het West-Vlaamse schaakwereldje. Na drie ronden is Frederic Verduyn de enige met 3/3. Een beetje verrassend als je weet dat toppers als Frederic Decoster en Tom Piceu ook meedoen. Maar zij hebben al een halfje laten liggen. Net als Benny Todts, Jan Vandendriessche en ... Peter Degrieck. Huh - wie? Peter Degrieck, elo 1601, die al won van Maxim De Biscop (1845) en in ronde 3 Jan Vandendriessche vlotjes op remise (met zwart!) hield. Peter is de laatste jaren wel goed bezig, maar wat hij in dit tornooi presteert, hadden we nog niet gezien. In ronde vier krijgt hij Frederic Decoster tegenover zich, maar aangezien hij nu wit heeft, vermoeden we dat Frederic deze week ferm aan het voorbereiden is geslagen. Verder signaleren we dat ook hier vader en zoon Feys niet van elkaars zijde wijken: beiden hebben 2/3. Newly wed Fabio Petralia is ook goed bezig: 1,5/3 (met een remise tegen Francky Goossens). Verder vinden we nog: Yves (1/3 na 0/2), Erik (1), René (0) en Salvatore (0).

3 opmerkingen:

  1. Ik ben al lang voorstander van versnelde paringen omdat je inderdaad meer interessantere partijen krijgt. Een klein foutje van de organisatie hierbij is dat je dan moeilijk als scheidingssysteem voortschrijding kunt gebruiken. Nu de geldprijzen worden toch gedeeld dus is het effect minimaal. Bovendien voor de trofee zal het wellicht niets uitmaken daar ik de lager gekwoteerde spelers zonder of met minder paringspunten bij de start, niet in staat zie om mee te dingen voor de 1ste plaats.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. + zoals in jouw artikel op je blog al duidelijk werd: voortschrijding zou als scheidingscriterium pas als laatste middel mogen gebruikt worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. of zelfs helemaal niet wanneer een serieuze kans bestaat dat het scheidingssyteem ongewenste resultaten zal weergeven (zie situatie in het Deurnse clubkampioenschap van vorig jaar).

      Je kan het vergelijken met een scheidingssysteem gebaseerd op wie het meest met wit heeft mogen spelen. Absurd om zo de rangschikking te maken en dus slechter dan bijvoorbeeld een willekeurig systeem zoals met de dobbelsteen.

      Verwijderen