dinsdag 17 februari 2015

Eeuwig schaak voor dummies



Afgelopen zaterdag ging er weer heel wat elektriciteit in de lucht bij de Torrewachters. De speeldag in eerste begon al met een kanjer van een blunder in de partij tussen Johan en Herman. Beiden waren nog volop in de 'ontwikkelingsfase' van hun match toen Johan blijkbaar op een hoger niveau combinaties was aan het berekenen en totaal niet zag dat Herman kon mat geven achter de paaltjes. Noem het schaakblindheid of schaakdementie, het zag er in ieder geval bizar uit en het is iets wat niemand wil meemaken. Het enige pluspuntje voor beide heren was dat ze vroeg aan 'den toog' zaten en die voor zich alleen hadden, want er was nog niemand... Kris Muylle had zich nochtans geweerd om de eerste te zijn. In zijn gekende blitzkriegstijl was hij een pion voorgekomen tegen Pauwel en dit keer ging hij niet in de fout in het eindspel, maar hij maakte het zaakje mooi af. Kris leeft weer en is op weg naar de middenmoot in de klassering. Peter daarentegen zakt iedere week dieper weg in het klassement. In zijn partij tegen Bernard Logie kwam hij nooit in het stuk voor. Het was één van die dagen waarin de inspiratie ver zoek was en het plan van de tegenstander bij wijze van spreken naast je ligt, maar je totaal niets kan ondernemen en langzaam wordt doodgedrukt. Peter was een pion in het nadeel gekomen en verloor even later de kwaliteit, toen besloot hij maar om op eeuwig schaak te spelen met toren, dame en paard. De stelling voor de puntendeling kwam op het bord, maar toen realiseerde Peter zich plots dat Bernard het paard dat hij nodig had net geslagen had en hij gaf onmiddellijk op zonder nog naar het bord te kijken. Haast direct kwam uit het aanwezige publiek een kakafonie van voorstellen en suggesties om eeuwig schaak met alleen de dame te geven. Bernard en vooral Peter stonden er verwonderd naar te kijken. Had Peter dat nu echt laten liggen? Aan den toog was er heel wat hilariteit over Peters gemiste kans tot er de volgende dag een SMS kwam van Bernard: Geen eeuwig schaak ! Houdini had het magische f4 gezien, een pion geven en met secuur spel ontsnapt de koning uit zijn gevangenis. Straf dat iedereen van de aanwezige secondanten in spe die zet had gemist... maar nu hebben we weer iets om volgende week aan 'den toog' over te zeveren. Onder het gejoel door waren Sander en Didier uiterst geconcentreerd bezig, voor zover dat mogelijk was tijdens de ontknoping tussen Peter en Bernard, met een moeilijk toreneindspel naar winst om te zetten. Sander had in de opening dikke parels gezweet, want hij had Didier blijkbaar op zijn terrein getroffen? In het eindspel had de toekomstige kampioen al bewezen dat hij wellicht het meeste eindspelkennis heeft van de Torrewachters en hij won hier dan ook zonder al te veel moeite.

In tweede blijft het spannend en heeft de top elkaar weinig toe. Belgacem, de verrassende leider hield Guido op remise na een wedstrijdje met wisselende kansen, waarin eerst een kwaliteit naar de ene speler ging. Even later bracht de andere de bordjes in evenwicht met een paardvork. Ook Hubert en Tom remiseerden in een eindspel met enkel (?) pionnen. Erik deelt de leiding met Belgacem na een zege tegen Mark Terryn in een toreneindspel, waarin eerstgenoemde een extra pion had. Ook Ivo krijgt aansluiting met de leiders na een belangrijke overwinning tegen de taaie Dany.

In derde schitterde Dimitri nog maar eens door zijn afwezigheid, wat Raf een 'verdiend' forfaitpunt opleverde. Davy weerde zich als een duiveltje, maar moest het punt aan Adhemar laten. Salvatore verloor dan weer tegen de verwachtingen in van Pieter Menu in een gelijk opgaande partij waarin de lange rokade de doorslag gaf. Philip dook een half uur te laat op in de schaakzaal met de mededeling dat hij in het café remise had gespeeld tegen Fons. Rare jongens die schakers!

Rest me nog één ding en dat is wat reclame te maken voor onze sympathieke collega's van Gazel, die ook dit jaar weer hun Lentetornooi organiseren. Wie meer wil weten of belangrijker wil meespelen, die kan alle info vinden via de volgende link: Lentetornooi  De afwezigen zullen weer eens ongelijk hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten