woensdag 20 mei 2015

Martijn strandt op een zucht van de Vlaamse titel ?


Martijn Maddens - Stefan Dockx            Zwart aan zet

Wil ik eens een lovend artikel schrijven over de avonturen van 'onzen Martijn'  op het Vlaams kampioenschap en dan pakt Jan Gooris uit met een extra editie van Vlaanderen Schaakt Digitaal... ik was direct zo goed als uitverteld. Ere wie ere toekomt, het dient gezegd het extra nummer mocht gezien worden: een mooi overzicht per ronde gekruid met enkele prangende fazes uit een toch wel zeer opmerkelijk tornooi. Proficiat Jan voor je noeste arbeid en de inspanningen die je levert om schakend Vlaanderen digitaal te verwennen. Weinig kans dat hij dit onder ogen krijgt, maar ik wou het toch eens zeggen.

Torrewachter Martijn Maddens nam deel aan het Vlaams kampioenschap in Berchem en werd er bij de achttienkoppige groep van de experten ingedeeld. "Ik ga veel klop krijgen!" vertelde Martijn me kort voor het tornooi. Al bij al viel het nogal mee? 't Is natuurlijk te zien vanuit welk standpunt je alles bekijkt... Martijn eindigt met slechts 2.5 punten achterstand op Vlaams kampioen Stefan Dockx. Als ikzelf had meegespeeld strandde ik wellicht op 4.5 punten van de kampioen, ook een meer dan verdienstelijke uitslag voor ondergetekende... Of niet? Natuurlijk niet, Stefan werd Vlaams kampioen met 'slechts'  4.5/7 en met de scheidingspunten, want maar liefst zeven spelers hadden na afloop van de laatste ronde hetzelfde aantal puntjes gesprokkeld. Was dit dan een middelmatige editie? Neen hoor, het tornooi stond bol van de verrassingen en personeelswissels aan de top. Alles kun je op je gemak nalezen in het laatste nummer van Vlaanderen Schaakt Digitaal of op de website van de Antwerpse Liga: Vlaams Kampioenschap 2015  In de rechterbovenhoek vind je de link naar het tornooi en kun je ook alle partijen downloaden. Wie alvast eens wil voorproeven kan bovenstaande stelling eens aan een nader onderzoek onderwerpen. Stefan Dockx had zwart tegen Martijn in de derde ronde en haalde met zijn negentiende zet beslissend voordeel. Hoe?
Martijn werd uiteindelijk zestiende, een plaats lager dan zijn rating. Echte schakers blijven uiteraard niet bij de pakken zitten: Onze 'held' is vrijdagavond te bewonderen op het Lentetornooi in Brugge, waar hij met nog twee speeldagen te gaan, aan de leiding staat...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten