zondag 11 december 2016

Schaakjaar 2016 loopt op zijn einde


Schaakjaar 2016 loopt op zijn einde. Volgende week staat behalve speeldag drie in De Toren van Roeselare ook een inhaaldag gepland bij de Roeselaarse Torrewachters. Langs deze weg dan ook een warme oproep om zoveel mogelijk partijen in te halen. Bernard deed alvast een poging om één en ander in eerste te plannen (zie zijn mail van 5/12). Ontgoochel hem niet ! Ook in tweede kan nog heel wat ingehaald worden. Een lijst van alle achterstallige partijen kun je op de site terugvinden en wel hier: In te halen partijen. Voor enkele tweedeklassers zal het er nog om spannen of ze al dan niet na Nieuwjaar in tweede mogen blijven of dat ze verhuizen naar derde klasse. Aan iedereen alvast veel succes toegewenst.

Voor wie de afgelopen maand op een andere planeet vertoefde: Magnus Carlsen heeft in New York zijn wereldtitel verlengd en dat na 3-1 winst in de tie breaks, waarin over winst en verlies werd beslist via 4 rapidpartijtjes. Het schaakjaar wordt traditioneel uitgewuifd met enkele vaste waarden op de schaakkalender. Een kort overzicht:

In Londen gaat momenteel de London Chess Classic door, een topevenement waarbij het kruim van de schaakwereld aangevuld met een plaatselijke held, elkaar partij geven van 9 tot 18 december. De London Chess Classic is het laatste onderdeel van de Grand Chess Tour die eerder dit jaar al de Franse hoofdstad Parijs en ons eigenste Leuven aandeed. Kersvers wereldkampioen Carlsen en uitdager Karjakin likken nog hun wonden van het voorbije WK en zijn niet van de partij. Wel aanwezig zijn o.a. So, Caruana, Anand, Aronian, Nakamura en de nummer 1 van Engeland Michael Adams. Na drie van de te spelen rondes staat So alleen op kop. De officiële website vind je hier: London Chess Classic 2016.

Voor de schakende mannen (en vrouwen) die op een originele manier hun tijd willen doden tussen Kerst en Nieuwjaar is er het charmante tornooi van Böblinger in Duitsland. Intussen is op hun website te lezen dat het volledig vol zit, u zult het dus vanuit uw luie zetel moeten volgen. Wie zich wel kon inschrijven is Torrewachter Martijn Maddens en een hele karavaan schakers van Zottegem. Een evenement om naar uit te kijken vanaf 26 december!

Voor schakers die nog origineler uit de hoek willen komen en eens Nieuwjaar wensen te vieren terwijl ze met de schaakstukken druk doende zijn, is er het oudste tornooi ter wereld Hastings dat plaatsvindt van 28 december tot en met 5 januari. Dit jaar zijn ze aan de 92ste editie toe! Dit wereldvermaarde schaaktornooi kent een rijke geschiedenis, waarin ook enkele (nog levende) Torrewachters een kleine rol hebben gespeeld...

Traditioneel eindigen we met ons overzichtje van de in Roeselare afgewerkte competitiepartijen:

1ste Klasse:  Guido-Francis 0-1, Jan-Bernard 1-0 (!), Herman-Francky 0-1, Geert-Didier 0-1.
2de Klasse A:  David-Renaat 1-0 (!), Atef-René 0-1, Addie-Eric 0-1.
2de Klasse B:  Arthur-Dany 0-1, Dany-Philip 0-1 (!), Mario-Jos 0-1, Stijn-Salvatore 1/2, Erik-Marc 0-1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten