woensdag 23 februari 2022

Net niet

 

Het internetcircus draait op volle toren, de achtste ronde sloeg zijn tenten op in respectievelijk het verre Temse en het nabijgelegen Izegem. Ons eerste team was op vele vlakken de evenknie van de Temsenaren en de eerste punten waren lange tijd voor de Torrewachters maar helaas finaal glipten ze door hun handen. De tweede vertimmerde Roeselaarse bende kreeg in Izegem een titelkandidaat voor de kiezen, het werd weer een serieus pakske slaag, maar aandachtige lezer ook dit keer konden we met opge(g)heven hoofd de arena verlaten 😌...

Bert voert het woord:
"Met Temse gingen we op bezoek bij een heel ervaren team dat al jaren meedraait in tweede klasse. Op papier leek het ook een van de teams die we misschien wel aan zouden kunnen? Omstreeks 16h00 leek het er op dat we geschiedenis zouden schrijven en we onze eerste punten in tweede klasse zouden halen. Enkel Bert stond toen al minder en verloor een uurtje later de partij na een mataanval die hij totaal niet had zien aankomen. Martijn domineerde zijn tegenstander. Zwart verdedigde passief en daarvan profiteerde de net 30 geworden Torrewachter om op de damevleugel een doorbraak te forceren. Michiel stond na de opening al snel minder, maar leek toch het evenwicht te herstellen. Uiteindelijk beet hij toch in het zand tegen zijn jonge tegenstander. Steven stond al snel veel beter en weigerde remise. Kort daarna maakte zijn tegenstander met een schwindle de partij extra interessant. Steven bleef op winst spelen, maar moest uiteindelijk toch vrede nemen met remise. Ook Giulia stond al snel erg goed. Onze Torrewachtster koos resoluut voor de aanval en leek omstreeks 16h30 te gaan winnen. Plots liep het echter verkeerd en ging ze nog de boot in. Robbert koos ook al snel voor het initiatief. Zijn tegenstander bekwam het loperpaar, maar Robbert probeerde met enkele krachtzetten toch dat initiatief te behouden. De partij resulteerde uiteindelijk in een remise. Ook Bernard speelde resoluut voor de winst. Hij brak de damevleugel open en leek de partij naar zich toe te trekken. In een moeilijk eindspel werd het uiteindelijk remise. Ook Fabio stond al snel beter. Zijn betere stelling resulteerde in een pionnetje meer, maar Fabio kon het niet afmaken. Remise. 5-3, een zure nederlaag tegen een ploeg die zeker niet veel beter is dan ons. Spijtig, hier zat veel meer in."

Peter neemt het woord: 
"Bij de doorgestuurde ploegopstelling begin vorige week, kreeg ik plaats drie toebedeeld en een grote kans op opa Feys (vader van Bert hierboven). Naarmate de week vorderde maakte ik promotie, halfweg de week bord twee en jawel bij het moment van de waarheid bord 1. Tja niet echt een eer, eerder een vergiftigd geschenk, ik mocht immers kampen tegen een zestienjarig veulen Lars Vanhee geheten. Deze jonge belofte heeft al de kaap van de 2000 ELO gerond en was dan ook geen partij voor mij. Hij kwam al snel een pion voor en ik huppelde zoals wel meer de laatste tijd achter de feiten aan. Eén pion werden er twee en drie als ik het me nog goed herinner, maar eigenlijk wil ik het eerder snel vergeten. Toen ik mijn koning liet rusten, was het ook uit op bord vier en bord drie. Neen ook hier vielen geen verrassingen te noteren. Stijn speelde een soort van Koningsindisch tegen d4, maar zijn rivaal bleek beter opgelet te hebben in het middelbaar tijdens de lessen Koningsindisch. Al bij al speelde Stijn behoorlijk mee, hij offerde halfweg zelfs een paard voor twee pionnen, wat volgens de Izegemmer theorie bleek te zijn maar dan wel met de loper in plaats van te slaan met het paard. What the hell, Stijn had zich geamuseerd en dat is nog altijd het voornaamste. Op bord vier mocht Yannick het opnemen tegen jawel opa Feys. Jan Feys zat aan het begin van de week op bord drie en degradeerde naar bord vier op zondag, maar hij bleek geen godsgeschenk voor onzen Yannick. Onze IC-debutant probeerde een Siciliaans sausje te mengen met een snuifje Koningsindisch maar het werd niet echt een succes. De stelling gaf duidelijk voordeel voor Feys Senior en toen onze Torrewachter verkeerd afruilde met zijn toren i.p.v. de dame ging het van kwaad naar (veel) erger. Opa Feys citeerde het achteraf gevat als volgt, zwaaiend met zijn wandelstok en krakende stem:" Het was al redelijk verkakt, maar door die blunder met de toren was het zeer aangenaam spelen voor mij..." Einde citaat. Op bord twee was Erik in een Boedapest Gambiet beland, niet echt zijn ding. Hij weerde zich kranig en verloor halfweg een pion, als ik het me nog scherp voor de geest kan halen, na een halfuur gepeins van zijn overbuur. Het bleef een leuke partij, die resulteerde in een tricky eindspel met elk een tros pionnen, een toren en een licht stuk. Toen Erik wat onbesuisd zijn pionnen liet oprukken, werd zijn paard ingesloten en gaf hij ontgoocheld op. Nogmaals 4-0 op ons cv. Welke schaakploeg gaat ons nog willen...😒?"

De kalender:

*26 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*26 februari: Terugronde eerste, tweede en derde klasse (namiddag - in het lokaal)
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*6 maart: Vierde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*13 maart: Negende ronde interclubs: Roeselare 1 - Belgian CC 1 & Roeselare 2 - Aalter 1
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde
*20 maart: Vierde ronde interclubs (inhaal): Roeselare 1 - Deurne 1 & Roeselare 2 - Ieper 3
*27 maart: Tiende ronde interclubs: Opwijk 1 - Roeselare 1 & Landegem 2 - Roeselare 2

woensdag 16 februari 2022

Interclubs not the place to be


Terwijl de wereld angstvallig toekijkt hoe de schaakmatch tussen superego's Biden en Poetin gaat aflopen, gaan wij eens een blik werpen op de afgelopen interclubspeeldag (wat een openingszin 😒en dat wegens gebrek aan inspiratie en tijd). Door familiale verplichtingen was ik niet op het appel en daarom neemt Bert de honneurs waar voor beide teams.

Bert met zijn onweerlegbare analyse van ploeg 1:

"We zijn alweer toe aan de vijfde ronde van de interclubs. Voor de tweede keer speelden beide ploegen thuis. Roeselare 1 ontving Mechelen 1. In elopunten zeker niet de sterkste ploeg uit de reeks, maar wel een heel erg jonge ploeg met veel progressiemarge. Het zag er al snel niet goed uit voor ons. Pauwel stond al vlug verloren tegen een jong schaaktalent. Hij verloor eerst materiaal, wat later de partij. Ook Bert kwam er nauwelijks aan te pas. Na dertien zetten theorie, offerde zijn tegenstander een pion. Bert nam die pion aan, waarna het al snel van kwaad naar erger ging. De zwartspeler rondde een eindspel met een pion meer af. Giulia kwam in een vreemde opening terecht waarbij haar koning op het rare veld h3 kwam te staan. Ze hield lange tijd goed stand, maar moest uiteindelijk ook de duimen leggen. Robbert stond lange tijd gelijk, maar dacht met een stukkenafwisseling positief verder te kunnen zetten. Hij schatte de afwikkeling echter fout in en verloor even later de partij. Steven stond lange tijd goed en leek zelf voor het initiatief te kunnen gaan. Ook hier liep het plots verkeerd. Wit kwam in een beter eindspel en won even later. Martijn speelde een partij met wisselende kansen. De omstaanders hadden soms het gevoel dat hij zou winnen, wat later dacht iedereen aan remise. Uiteindelijk verloor ook ons tweede bord na een lange strijd. Onze pijlen waren toen nog gericht op Fabio en Michiel. Fabio stond aanvankelijk heel erg goed, maar na enkele mindere zetten kwam hij verloren te staan. In een partij met wisselende kansen kon Fabio het tij nog keren, hij leek zelf op weg naar winst, maar uiteindelijk kon hij het eindspel niet afmaken. Remise, na een heel spannende wedstrijd. Net zoals zo vaak dit seizoen hoopten we dat Michiel een winstpunt kon binnenhalen. Ook hij speelde een spannende wedstrijd waarin het niet altijd duidelijk was wie beter stond. Michiel zette net als tegen Jean Jaurès een mooi matpatroon op en kon kort na zessen de winst binnenhalen. 1.5-6.5. Opnieuw een zware nederlaag. Dit jonge Mechelen heeft een mooie toekomst voor zich aan het schaakbord."

Bert kijkt met een kritisch oog naar ploeg 2:

"De tweede ploeg nam het zondagmiddag op tegen Bredene, een sterk viertal dat nog maar één wedstrijd verloren had. Op het eerste bord moest Guido het opnemen tegen Maarten Passchyn, een gevestigde waarde binnen de West-Vlaamse schaakwereld. Er kwam een Alapin op het bord, die door beide zijden rustig werd opgebouwd. Door een onoplettendheid van Guido sneuvelde zijn randpion op a2. Van de nood een deugd maken dacht Guido en hij ontwikkelde zijn stukken via de ontstane halfopen a-lijn. De Bredenaar kon echter alles pareren en zijn tegenaanval op de andere vleugel was wel succesvol door het gebrek aan verdedigers. Een subliem loperoffer zorgde voor het fatale nekschot en mat in drie werd onvermijdelijk. Stijn kreeg een uit schaakpensioen terugkerende krijger voor zich. Zijn vijfjarige afwezigheid had niet echt invloed op zijn schaakspel, hij speelde zijn Siciliaan nagenoeg foutloos. Ergens tussen midden- en eindspel moest Stijn de rol lossen en de wet van de sterkste ondergaan. Een andere oude krijger de Roeselaarse Erik Claessens deed het op zijn Engels. Hij kreeg een behoorlijke 'attack' te verwerken, maar de aanval van zijn rivaal stokte en onzen Erik kreeg zowaar tegenkansen, die hij met beide 'pollekes' aannam. De koning van Bredene stond plots in zijn blootje, jammer genoeg ruilde Erik verkeerd af en kwam een kwal achter. Uiteindelijk waren het de pionnen (en de vele ELO's meer) die Erik de das om deden. Yannick op het laatste bord, deed zijn stinkende best, maar kwam iets minder uit de opening. Na een best genietbare game kwam hij in een eindspel met enkele soldaatjes minder en hij moest finaal het onderspit delven. 0-4  Een zware nederlaag tegen een sterke tegenstander, maar ploeg 2 kon met opgeheven hoofd de arena verlaten..." 

De kalender:

*19 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*19 februari: Terugronde eerste, tweede en derde klasse (namiddag - in het lokaal)
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde

woensdag 9 februari 2022

Strijd voor de laatste twee plekjes voor het Kandidatentornooi

 

De snertsoep in Wijk aan Zee is nog maar pas koud geworden of de heren schakers moeten alweer hard aan het werk. De Grand Prix is terug in ons midden onder een sterk gewijzigde formule. Zij werd opgedeeld in drie deeltornooien, het eerste vindt nu plaats in Berlijn, het volgende in Belgrado en voor deel drie vonden ze precies geen steden meer bereid, want ook dat gaat naar Berlijn. 24 spelers konden zich kwalificeren en die moeten aan twee van de drie tornooien deelnemen, ieder tornooi bevat daarom slechts 16 spelers. Volgt u nog, want de uitleg zit er nog niet op. 
Bij ieder deeltornooi worden de zestien deelnemers ingedeeld in 4 poules waar ze elkaar onderling den duvel mogen aandoen. Wie het best deze vaardigheid beheerst of met andere woorden de winnaar van elke poule, die mag verder naar de halve finale en eventueel de finale. Per tornooi worden Grand Prix-punten verdiend, de twee spelers die na hun 2 tornooien het meeste punten pakken, die pakken ook de laatste twee plaatsen in het kandidatentornooi. Wie dat wint die mag wereldkampioen Carlsen uitdagen voor de wereldtitel. Inderdaad een ganse bedoening voor twee stoeltjes. Het eerste Berlijnse onderdeel valt hier te volgen. Momenteel leider in hun poule de heren schakers genaamd Nakamura, Aronian, So en gedeeld Wojtaszek/Fedoseev.

*Meester Steven neemt de draad terug op, waar hij hem vorige week na het eerste deel van de schoonheidsprijs had laten liggen. In het tweede deel volgen middenspel en ontknoping van de beklijvende partij tussen Surmont en Keirse. Veel plezier met Video 33: Yves Surmont-Steven Keirse.

*De oudste nog levende grootmeester is op acht februari maar liefst 100 jaar oud geworden en hij is tevens de laatste overlevende deelnemer van het legendarische tornooi van Zurich (1953). Hij luistert naar de naam Yuri Averbakh en hij verkeert nu in uitstekende conditie nadat hij vorige zomer Covid overwon. Zijn mentale gezondheid houdt hij op peil met de analyse van eindspelen, de meesten van die leeftijd spelen bingo...😏

De kalender:

*12 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*12 februari: Terugronde eerste, tweede en derde klasse (namiddag - in het lokaal)
*13 februari: Zevende ronde interclubs: Roeselare 1-Mechelen 1 & Roeselare 2-Bredene 1
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde

woensdag 2 februari 2022

Herstart Interclubs geen succes voor Roeselare

 

Afgelopen weekend kregen we terug groen licht van de schaakbond om onze favoriete bezigheid terug uit te oefenen. De Roeselaarse ploegen lieten het zich geen twee keer zeggen en trokken respectievelijk richting Gent en Waregem om een halve dag later terug thuis te komen met een illusie armer en een pakske slaag rijker. Zoals wel meer gebeurt in deze blog vertelt Bert waar het goed en fout liep bij de eerste ploeg en doet ondergetekende het verhaal van ons tweede Roeselaarse team. 

Bert neemt het woord:
Met Jean Jaures gingen we op verplaatsing naar de voorlaatste in de stand. Bij aankomst bleek dat ze met een heel sterke ploeg voor de dag kwamen. Een Rus, een handvol Nederlanders... De Gentenaren waren duidelijk op hun hoede voor de Torrewachters. Bert overhandigde voor aanvang aan iedere Torrewachter een doopsuikertje van Cyriel. Hij vergat echter zijn eigen te trakteren. Bert kwam tegen een Russische grootmeester iets beter te staan na de opening, maar verloor in twee zetten compleet de pedalen en een stuk. 1-0. Op bord 2 sprong Frank in. Hij verving Robbert die thuis in quarantaine zat. Frank koos voor een moderne variant en weerde zich voortreffelijk tegen een 2400+. Uiteindelijk beet hij ook in het zand. Giulia leek een kwaliteit te winnen dankzij een openingsvalletje. Dat valletje werkte echter in de omgekeerde richting. Zwart kreeg de bovenhand en won even later de partij. Bernard speelde een gambiet en kwam al snel goed te staan. Toen zijn tegenstander remise voorstelde, hapte Bernard toe. Opnieuw een sterk resultaat tegen een degelijke tegenstander. Steven stond na de opening al snel minder. Zijn koning stond centraal op het bord en Steven moest veel verplichte zetten spelen. Hij toonde echter veerkracht en hield het lang spannend. Uiteindelijk moest ook hij het onderspit delven. Ook Martijn kwam niet goed uit de opening. Hij moest constant verdedigen en ook zijn koning kwam centraal te staan. Uiteindelijk verloor hij een kwaliteit en de partij. Michiel stond al snel iets beter. Het werd een spannende partij tegen een ervaren Nederlandse tegenstander. Uiteindelijk wist Michiel het laken naar zich toe te trekken en kon hij een mataanval opzetten langs de h-lijn. Ook Pauwel stond al snel goed. Hij won een dame voor twee lichte stukken en kon daarna met enkele damezetten de overgebleven zwarte stukken aanvallen. Pauwel miste misschien wel enkele vluggere winstvarianten, maar wist toch mooi het punt binnen te halen. 5.5-2.5, een nieuwe nederlaag, maar tegen een wel heel sterke tegenstander.

Peter neemt het woord:
Hier geen Hollanders, Russen of Oeikranezen te zien, maar een handvol Waregemse Belgen waarvan er ééntje toch Portugese roots had. Onzen Erik mocht het op bord vier opnemen tegen Nuno Pinto een sympathieke Portubelg die veel te laag gekwoteerd staat. Ikzelf heb enkele jaren geleden een pakske slaag gekregen van deze kerel en ook Erik kreeg een stevige rammeling. Hij liet zich verrassen in de Benko-opening door het zwarte agressieve spel en moest op zet veertien zijn loper afgeven. Het was vechten tegen de bierkaai en ons vierde bord vond het dan ook welletjes en gaf op na 25 zetten. Ondergetekende mocht opdraven op het derde bord. Ook hier liep het al gauw fout in de opening, een dubbele aanval met de dame kostte een pion. Maar één pion? Tja precies een belangrijke, de c-lijn kwam open en wit infiltreerde mijn stelling. Ondergetekende mocht verdedigen als een pro, het hielp allemaal geen zier. De stelling speelde zichzelf voor wit en langzaamaan kwam het einde in zicht voor zwart. De steriele tegenkansen werden vakkundig teniet gedaan en ondergetekende mocht beschikken. Jan voor de gelegenheid uit het verre Langemark-Poelkapelle overgevlogen naar de Gaverbeek nam bord twee voor zijn rekening. Hij bracht de good old Ponziani op het bord wat zijn tegenstander niet kende, want die verloor hopen tijd. Dan ga ik me ook er maar eens voor zetten dacht Jan na zet tien en besteedde ruim een kwartier aan zijn volgende zet, waar hij prompt een pion wegblunderde. Maar ook zijn rivaal voelde zich niet lekker in de stelling en vertrouwde het zaakje niet. Uiteindelijk nam hij toch de pion na weer sloten tijd te hebben gesoupeerd. De partij kabbelt verder en tot Jans huizenhoge verbazing stelt zwart remise voor op zet 20, een aanbod dat hij direct aanneemt wegens zijn slechtere stelling, waar ook Stockfish het mee eens was. Jan redt zo met een gelukje onze eer, want op bord één ging ook Guido als laatste ten onder na een sterke partij. Een klassieke Winawer zorgde voor een dubbelpion op de vijandelijk c-lijn welke Guido zoals hij het op de schaakschool heeft geleerd direct onder vuur nam. De man van Waregem moet ook les gevolgd hebben want er volgde een pionnenopmars met de g- & h-pion. Guido moest alles uit de kast halen voor zijn verdediging en dat leek te lukken na ruil van torens en dames. Helaas pindakaas kwam ons 1ste bord in tijdnood en er volgde een akelige paardvork waarbij een kwaliteit en ook het punt verloren gingen. 3,5-0,5 een serieus verlies, met als enige voordeel dat we nu niet in de ijskoude Gaverbeek moesten springen, zoals de winnaar moet doen bij Waregem Koerse...

*Ook Meester Steven heeft niet stilgezeten deze week, in zijn nu al 32ste video, bespreekt hij de partij die de schoonheidsprijs won op het afgelopen memorialtornooi. Een onafhankelijk jury beoordeelde de inzendingen (9 stuks) en die was redelijk unaniem wat de winnaar betrof. Hier volgt het eerste deel (de opening) van de schoonheidsprijs. Veel plezier met Video 32: Yves Surmont-Steven Keirse.

*Ons gewaardeerde Torrewachterlid Marc Ulenaers meldde me nog het volgende:
Begin maart wordt een schaakweekend 'Chess & Learn' georganiseerd door Schaakinitiatief Vlaanderen en dat in Blankenberge. Schaaklessen en schaakpraktijk worden afgewisseld met een natje en een droogje. Lesgevers van dienst zijn o.a. Paul Motwani & Wessel Van Kessel. Iedereen is er welkom, maar er moet vooraf ingeschreven worden en het is niet gratis. Alle info vind je hier.

De kalender:

*5 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*5 februari: Terugronde eerste klasse - Verderzetting voorrondes tweede klasse (namiddag - in het lokaal)
*13 februari: Zevende ronde interclubs: Roeselare 1-Mechelen 1 & Roeselare 2-Bredene 1
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde

dinsdag 1 februari 2022

Ontknoping aan Zee

 

Het is hem weer eens gelukt, wereldkampioen Magnus Carlsen won afgelopen weekend het 84ste tornooi van Wijk aan Zee en dat al voor de achtste keer. De Noor was al solo recordhouder en dikte deze knalprestatie dus nog wat verder aan. Hij was zaterdag na zijn zege op Caruana al zeker van de eindwinst, omdat hij op de laatste dag moest spelen tegen de Rus Dubov en die was na een positieve coronatest verdwenen uit het tornooi. Carlsen kan terugkijken op een heel geslaagd evenement met geen enkele nederlaag en belangrijke zeges tegen wereldtoppers als Giri, Mamedyarov, Rapport en Caruana. Een blik op het eindklassement toont ons op één Carlsen (9,5/13) op anderhalf punt gevolgd door Mamedyarov en Rapport. 
De prestatie van de jonge Indiër Erigaisi bij de Challengers was mogelijk nog straffer, 10,5/13 met 8 overwinningen en vijf remises. Is de nieuwe Anand opgestaan? Benieuwd wat hij volgend jaar gaat uitspoken bij de grote jongens, bij de Challengers ging het precies iets te makkelijk? Op twee volle punten volgen Nguyen en Bjerre. Belgisch kampioen Dardha deed het al bij al nog zo slecht niet, hij haalde net de top tien met 5.5/13. Wie alles van uitslagen en standen nog eens wil bekijken op zijn gemakske, die kan terecht op de officiële site. Hieronder ga ik kort verder met de verslaggeving van het gebeuren, verdergaand met ronde 10.

Ronde tien bracht ons vier beslissingen, waarvan drie zwarte zeges, voor wie er mocht aan twijfelen 'black matters'! Caruana nam het op tegen Rapport en het ging lange tijd gelijk op tot een onnauwkeurigheid van de Italo-Amerikaan Rapport in het voordeel bracht en die zijn pionmeerderheid op de koningsvleugel gaf de doorslag. De Zweed Grandelius behaalde zijn eerste zege van het tornooi na een zinderende partij tegen de Rus Dubov. Hij was naar eigen zeggen slap aan zijn partij begonnen, maar kwam na een uur of twee aan het venster piepen en greep de kansen die Dubov hem aanbood. Grandelius beukte en Dubov verdedigde lange tijd feilloos en het eindigde met een finale met T + 2 pionnen (wit) tegen T + P + 1 pion. Het Indisch onderonsje tussen Vidit en Pragga eindigde ook hier op een zwarte zege na ruim zes uur en vijftig minuten intens schaken. Wit was dan weer aan het feest in de game tussen Esipenko en titelverdediger Van Foreest die lange tijd een opgesloten toren had. De engines gaven de game echter remise, maar Jorden zag die weg helaas niet.  
Bij de Challengers remiseerde de eenzame leider Erigaisi tegen de Russin Shuvalova. Slechts twee beslissingen in de B-groep met zeges voor de Deen Bjerre en voor de Indiër Ganguly. Nationale trots Dardha en de Tsjech Nguyen hielden de bordjes in evenwicht.

De elfde ronde startte ruim twee uur voor het officiële begin, toen de organisatoren een persbericht de wereld instuurden dat Dubov uit het tornooi was gestapt nadat hij een positieve coronatest had afgelegd. Rapport kreeg zo een forfaitpunt cadeau die hem in de stand op een halfje brengt van leider Carlsen. Die laatste miste verrassend de winnende voortzetting in een toreneindspel tegen de Indiër Vidit. Het Hollands schaakfeestje tussen Van Foreest en Giri werd zegevierend afgesloten door eerstgenoemde na een Nimzo-Indische opzet. Giri had aanvankelijk wat druk op de damevleugel, maar na een voordelige ruil nam Van Foreest over en zijn aanval op de koningsvleugel was beslissend. Caruana won met zwart van Pragga na een onnauwkeurigheid in het middenspel van die laatste.
Bij de Challengers kon L'Ami een halfje halen, niet zo evident, tegen veelwinnaar en leider Erigaisi. De achtervolgers Bjerre en Nguyen sluipen dichterbij na respectievelijk overwinningen tegen Murzin en Vogel. Dardha kwam er niet aan te pas tegen de Italiaan Maurizzi, die zijn koningsstelling openreet en de jonge Belg kon enkele zetten later inpakken.

Het is binnen voor wereldkampioen Magnus Carlsen, zijn achtste in Wijk aan Zee is een feit na een overwinning in de twaalfde ronde op eeuwige rivaal Caruana. Die zege was er gekomen na een kwaliteitsoffer die de Noor voordeel gaf in het eindspel. Mamedyarov rukt nu op naar plaats twee na een zege met zwart tegen Vidit die vreselijk blunderde en zijn eigen mataanval zag veranderen in verliezend stukverlies. De Amerikaan Shankland kon in deze voorlaatste ronde zijn eerste vol punt binnen halen, pineut van dienst was Karjakin die in minder dan twee uur kon inpakken.
Erigaisi schrijft het tornooi bij de Challengers op zijn naam, na een salonremise tegen één van zijn naaste achtervolgers Nguyen. Hij kan niet meer bijgehaald worden aan de top van het klassement. De Kazak Jumabayev haalde het van de Russin Shuvalova en verder waren er Hollandse feestjes bij Van Foreest (broer van) die Dardha verraste met al of niet toegestane kwaliteitswinst (?) en bij ancien L'Ami die Ganguly overwon.

De laatste ronde was niet de traditionele handjesschudronde, want er werd nog hard gebikkeld voor een goede plaats in het eindklassement. Na de zekere tornooiwinst van Carlsen bij de Masters en van Erigaisi bij de Challengers leek het vuur wat uit het tornooi verdwenen? Niets was minder waar, er vielen drie beslissingen bij de Masters. Karjakin won nog eens en dat tegen Vidit, die al na tien zetten remise aanbood. Karjakin speelde door en dat loonde want Vidit speelde zijn 'remiselijn' niet echt accuraat en ging uiteindelijk ten onder. Uittredend tornooiwinnaar Jorden Van Foreest won zijn laatste partij en dat tegen Sam Shankland. Hij kan terugkijken op een uitstekend tornooi met zijn zesde plaats. Wie ook tevreden mag zijn is de 16-jarige Pragga die zijn eerste Wijk aan Zee afsloot met een zege tegen de taaie Rus Esipenko.
De onbetwiste winnaar bij de Challengers Erigaisi eindigde zijn tornooi in grote stijl door een 'zwarte' zege tegen Maurizzi. Verder waren er nog winstpartijen voor de Nederlander L'Ami en de Rus Murzin. Leuk was dat de confrontatie tussen de Nederlandse kampioen Warmerdam en onze Belgische champ Dardha eindigde op een knappe zege voor die laatste. Nooit gedacht dat wij Belgen de Hollanders ooit zouden pakken in schaken...

De kalender:

*5 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*5 februari: Terugronde eerste klasse - Verderzetting voorrondes tweede klasse (namiddag - in het lokaal)
*13 februari: Zevende ronde interclubs: Roeselare 1-Mechelen 1 & Roeselare 2-Bredene 1
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde