De uitslagen van de clubcompetitie:
maandag 30 januari 2023
Giri wint in extremis Wijk aan Zee
woensdag 25 januari 2023
Ma(g)nusje van alles
Wereldkampioen Magnus Carlsen doet in Wijk aan Zee een bescheiden poging om zijn negende tornooizege binnen te halen, maar hij heeft het niet onder de markt. Het is voor de 'Mozart van het schaken' zelfs een historisch tornooi aan het worden, want hij verloor twee keer op rij en dat was al acht jaar geleden... Toch is hij nog niet definitief uitgeschakeld voor het goud, daarvoor moet er wel gewonnen worden en liefst veel en dat kan hij. Als die weerbarstige haardos hem maar geen parten speelt of is deze bedoeld als sneer naar goeie vriend Niemann?
We nemen de draad terug op waar we hem lieten vallen en dat was aan de start van de vierde ronde. Sensatie in de zaal wanneer Anish Giri titelverdediger Magnus Carlsen een zeldzame nederlaag aansmeert. Na een Dame-Indische start speelde Giri 18 zetten een partij na van zijn tegenstander Magnus uit lang vervlogen tijden met een dubieus (?) pionoffer in de opening. Het bracht hem geen windeieren, Giri had initiatief en Magnus krabde zich geregeld in zijn wilde haren. Er kwam een tactisch middenspelgevecht op het bord met veel penningen, waarbij het loperpaar van Giri uiteindelijk voor stukwinst zorgde en de opgave van Carlsen. De stunt van Giri werkte blijkbaar inspirerend voor de jonge Indiër met de vreselijke naam Praggnanandhaa die naast hem aan het battlen was tegen de nummer twee van de wereld Ding Liren. Pragga overwon de Chinees na een lange Italiaanse veldslag met een eindspel van torens en paarden. Zijn stukken werkten beter samen en hij kwam een beslissende pion voor. Ook de achttienjarige Abdusattorov haalde een vol punt binnen en dat ten nadele van Maghsoodloo. Abdu kwam met een nieuwtje in de stokoude Spaanse opening waarbij hij zijn loper en prise zet om hem later met initiatief terug te winnen. Het eindigt in een gevecht met beide dame en toren en een aantal pionnen, waarbij Abdu de beste 'schuiver' blijkt. Bij de Challengers vier beslissende games: Donchenko haalde het met zwart van Pechac waarbij zijn d-pion doorslaggevend bleek. Ivic won van Vaishali door zijn twee torens op de zevende rij te nestelen. Yilmaz had dan weer geen moeite met de Nederlander Warmerdam in een dame- en lopereindspel. Landgenoot L'Ami deed het een stuk beter in een lang eindspel tegen piepkuiken Mishra.
Ook ronde vijf was historisch te noemen en niet alleen door de aparte omgeving waarin werd gespeeld en dat was de Johan Cruiff Arena in Amsterdam, maar ook en vooral door enkele opmerkelijke uitslagen. Zo won de Oezbeek Abdusattorov zijn tweede opeenvolgende partij, maar dat was wel met zwart tegen een zekere Magnus Carlsen. Voor het eerst in acht (!) jaar verliest Magnus twee keer op rij. In een Engelse opening speelt de wereldkampioen zijn loper om de korte rokade te beletten, maar hij laat daarvoor wel zijn toren en prise staan. Abdu neemt het kwaliteitsoffer aan en komt dreigend opzetten met zijn stukken. Na heel wat geruil lijkt de complexe stelling op remise uit te draaien. Abdu slaagt er in om een pion te snoepen in een dame-eindspel en zo keren de kansen definitief in zijn voordeel. Abdusattorov neemt hiermee solo de leiding in de tussenstand en is een naam voor de toekomst. Van Foreest die niet zijn beste Wijk lijkt te spelen ging de boot in tegen Maghsoodloo in een Aangenomen Damegambiet. Maghie offerde zijn paard om een gevaarlijke vrijpion te creëren, Van Foreest gaf later de kwaliteit terug maar de spanning bleef in de wedstrijd met nu een pionoffer van Maghsoodloo en dat was de juiste weg naar de zege. De laatste beslissende partij was die tussen de tot Amerikaan genaturaliseerde Aronian en de jonge Duitser Keymer. Aronian haalde het in een Spaanse partij die uitmondde in een complex eindspel met lopers en paarden. In de B-Groep, the Challengers, vielen dit keer drie beslissingen. De Turk Yilmaz overklaste zijn tegenstander de Iraniër Tabatabaei nadat die laatste blunderde met een pover kwaliteitsoffer. Sindarov een uit Oezbekistan afkomstige grootmeester won na een lang toreneindspel van rode lantaren Pechac. Het Hollandse onderonsje tussen Beerdsen en Roebers, zal vooral die laatste nachtmerries bezorgen. In een gewonnen stelling blunderde Roebers tegen Beerdsen die een gevecht met zijn klok leverde (1 minuut op de klok) en dankzij het mistasten van zijn rivale het punt in de schoot kreeg geworpen.
Ronde zes bracht weinig verandering in de tussenstand, slechts twee winnaars bij de Masters en drie bij de Challengers. Wesley So, ja die is ook aanwezig in Wijk, kon na vijf remises eindelijk eens winnen. De good old Ruy Lopez werd nog eens van onder het stof gehaald en gekruid met heel wat leuke aanvallende ideetjes. So's tegenstander de Duitser Keymer had een pion gesnoept in de opening, maar 'vergat' dan om zijn voordeel te versterken. So kwam terug gelijk en kort erna een pion voor, de match kabbelde verder naar een eindspel paard versus loper en de meerderheid aan pionnen voor de loperzijde wat makkelijk won voor de Amerikaan. Zijn landgenoot Caruana was de andere triomfator na een overwinning tegen de jongste Master de Indiër Gukesh. In een Ragozin was het loperpaar van Caruana aartsgevaarlijk, de koningsstructuur werd open gereten en een oprukkende pion vergezeld van een toren deden de rest. Bij de Challengers speelden onze Noorderburen een hoofdrol. Zo won ouwe taaie L'Ami tegen Warmerdam na een interessante Slavische opening met wisselende kansen. In het middenspel stond Warmerdam overwegend en klaar om de genadestoot uit te delen, L'Ami kwam echter met een briljant tactisch idee dat uitdraaide op ondekbaar mat. Eline Roebers is op papier de zwakste leerling van de klas met haar 2361 ELO, maar als je haar ziet spelen... Haar favoriete speler is Tal en net als haar grote voorbeeld durft ze ook al eens wat riskeren. Misschien jeugdige roekeloosheid, maar dat had Tal ook en hij heeft de top bereikt. Tegen Donchenko probeerde Eline een variant op de doorschuifopening van de Caro Kann waarbij heel wat pionnen naar voren trekken. Leider Donchenko kon het gevaar elimineren en het punt achter zijn naam noteren. Tenslotte hadden we nog Rameshbabu die het haalde van 'lijstduwer' Pechac. Rameshbabu zou volgens mijn informanten, het zusje zijn van Praggnanandhaa die het mooie weer maakt bij de Masters.
Ronde zeven is tot nu toe de meest 'beslissende' van het tornooi, er waren heel wat partijen die een winnaar kenden. Leider Abdusattorov bewees nog maar eens dat hij niet toevallig solo de lijst aanvoert. In een Russisch (foei) onderonsje met Erigaisi, de winnaar van de Challengers vorig jaar, behaalde hij een knappe zege met de zwartjes. Hij creëerde eerst een vrijpion langs de d-lijn en offerde dan nog eens een toren voor winst. Pragga was de meerdere van Van Foreest met hier ook een gevaarlijke vrijpion die na heel wat geschuif de forcing kon voeren. So boekte zijn tweede overwinning van het tornooi na winst tegen jonkie Gukesh, die een fatale fout maakte in het middenspel. Carlsen kon nog eens een vol punt achter zijn naam schrijven en dat tegen een wild spelende Rapport die zijn paard offerde in de opening. Later volgt nog een kwaliteitsoffer, maar Magnus verdedigt vlekkeloos en als de dames geruild worden is het uit met de pret voor Rapport. Bij de Challengers vielen maar liefst zes zeges te rapen op een totaal van zeven partijen. Het was chaos troef tussen Tabatabaei en L'Ami met wederzijdse fouten en kansen, maar uiteindelijk ging eerstgenoemde met het punt lopen na een soort 'trapjesmat' met toren en dame. Rameshbabu haalde het van Supi na een kolossale blunder van die laatste. De Hollander Beerdsen is dan weer goed op weg om zijn laatste grootmeesternorm te halen na een zege tegen jonkie Mishra die hij verraste met een nieuwtje in de Najdorf. In het duel voor de leidersplaats klopte Donchenko Yilmaz na een positioneel lesje. Rode lantaren Pechac kon eindelijk eens winnen, Adhiban was hier de pineut. Eline Roebers tenslotte offerde een pion in de opening tegen Sindarov, die ze nooit meer terug zag. Kan gebeuren...
Bent u er nog? Hier het verslag van ronde acht: Magnus is back in business, hij zette aartsrivaal Caruana opzij met zwart in een Spaanse opening. Na een gelijk opgaande start leidt een onnauwkeurigheid van Caruana in het middenspel tot pionverlies en kan de titelverdediger afwikkelen naar een winnend eindspel. De resterende drie zeges bij de Masters werden alle geboekt door spelers die nog niet hadden gewonnen. Richard Rapport kan wel eens raar uit de hoek komen en hij deed dat nu ook tegen Pragga met een ongewone variant in het Italiaans. Hij kon uiteindelijk het eindspel van loper tegen toren en pionnen naar zijn hand zetten toen Pragga door zijn vlag ging. Jorden Van Foreest haalde het van Arjun Erigaisi in een Koningsindiër. Erigaisi bracht heel wat stukken rond de vijandelijke koning, zijn aanval stokte echter en de tegenaanval van Jorden mocht er zijn: Hij gaf zijn paard voor drie pionnen en kreeg zo een duo van verbonden vrijpionnen die de doorslag gaven. De jongste van de bende, de Indiër Gukesh speelde op het scherpst van de snee tegen de Iraniër Maghsoodloo. Het werd een dubbeltje op zijn kant toen er mat dreigde voor de Indiër en Gukesh toch nog winnend kon tegenprikken. Bij de Challengers haalde Yilmaz het van Sindarov, die foutief zijn toren offerde om de koningsstelling van zijn rivaal aan diggelen te slaan. Een pionoffer van Velimir was dan weer voldoende voor een winnend eindspel tegen Pechac. Adhiban toverde een knap tactisch torenzetje uit zijn mouw tegen Supi en boekte hiermee zijn allereerste overwinning.
In ronde negen zorgde Anish Giri voor sensatie door Ding Liren te kloppen met de zwartjes. Het was een partij die over en weer ging en waarbij Giri terugvocht uit een verloren positie en Ding zowat halfweg de draad kwijtraakte en zijn greep op de partij verloor. Uiteindelijk zorgde een paardoffer van Giri voor de genadeslag. Rapport boekte zijn tweede zege na winst tegen Erigaisi in een Nimzo-indiër. Toen hij zijn koning in veiligheid wou brengen na een aanval op zijn koningsvleugel met de lange rokade liep het alsnog mis. Erigaisi blunderde in een al verloren stelling en het was uit na 25 zetten. Intussen had leider Abdusattorov alle moeite van de wereld om het hoofd boven water te houden tegen de Duitse belofte Keymer. Uiteindelijk werd het remise na 89 zetten en was de ongeslagen leider ontsnapt door het kleinste gaatje. Bij de Challengers vloeide er intussen bloed, liters donkerrood vocht stroomde over vele borden. De Turk Yilmaz haalde het in een wilde Najdorf van de Indische Vaishali. Adhiban won zijn tweede op rij, Eline Roebers was de pineute in een al even wilde aanvalspartij als die hierboven. Zonde dat je hier geen punten voor krijgt. Landgenoot L'Ami zorgde dan weer voor sensatie door leider Donchenko slaag te geven na winst in een beklijvend toreneindspel. Sindarov haalde het van Mishra na tactisch overwicht in het centrum. In het Hollandse gevecht tussen Warmerdam en Beerdsen trok de eerste aan het langste eind na een intense Siciliaanse battle.
Heel wat leuks dus om na te spelen via de officiële site of op chess.com. Veel plezier!
De uitslagen van de clubcompetitie:
dinsdag 17 januari 2023
(Uit) Wijk (en) aan Zee
Onze vaderlandse competitie is terug van start gegaan en ook Meester Steven was een aandachtig toeschouwer. Zie hier zijn verslag van de partij tussen Hendrik en Gabriël: Een intens eindspel met drie verbonden pionnen tegen een toren. Veel plezier met Video 49: Hendrik Lagae-Gabriël Vela.
Nog deze uitsmijter, terugkomende op Wijk aan Zee. Voor het eerst sedert de hoogdagen van corona, zijn er weer amateurschakers en publiek toegelaten. Twee Torrewachters schreven zich prompt in voor een vierkamp met wisselend succes. Go and see: Martijn & Bernard.
De uitslagen van de clubcompetitie:
dinsdag 10 januari 2023
Martijn verlengt nogmaals zijn titel van blitzkampioen na een ware thriller
Op zondag 12 maart (voormiddag) hebben we Gert Devreese te gast in Roeselare (exacte locatie volgt nog).
Gert Devreese is journalist bij de krant De Standaard. De afgelopen 20 jaar interviewde hij zowat alle topschakers van de wereld, van Karpov over Kasparov tot Carlsen. Hij schreef er een boek over “My most memorable interviews – 35 conversations with chess stars”. (zie: https://chess.co.uk/products/my-most-memorable-interviews-35-conversations-with-chess-stars-gert-devreese) Beluister ook de podcast bij De Standaard https://www.standaard.be/cnt/dmf20221208_94895663.
Dhr. Devreese zal ons ruim een uur lang onderhouden met sappige anekdotes. Misschien krijgen we eindelijk een antwoord op prangende vragen als:
Wat gaat er om in het brein van die topschakers? Zijn ze wereldvreemd of staan ze met beide voeten in de wereld? Hoe komt het dat zo weinig dames weten door te dringen tot de absolute wereldtop? Hoe zit dat eigenlijk met het valsspeelschandaal?
donderdag 5 januari 2023
Wie wordt de snelste Torrewachter?
Zeer geachte Torrewachters, sympathisanten en lezers van deze blog, het bestuur van schaakclub De Torrewachters wenst u allen een gezond en voorspoedig schaakjaar 2023 toe! Dat 2023 u (ook dit jaar) die langverwachte titel of die briljante partij mag schenken...
Zaterdag aanstaande 7 januari staat de traditionele opener van het nieuwe jaar op het menu: De Nieuwjaarsblitz !!! Een niet te missen evenement. Zorg dat u zeker om 13h45 aanwezig bent, zodat op tijd kan gepaard worden, ondergetekende wordt een jaartje ouder en het paren gaat niet meer zo snel 😊...
Intussen zijn de eerste ELO's van 2023 op de mensheid losgelaten. Veel zeggen die eigenlijk niet, enkel de laatst gespeelde rondes van de interclub werden verwerkt. Ik geef hier de grootste stijgers en dalers mee voor wat het waard is. Bij de gelukkige stijgers prijkt dit jaar Bernard bovenaan met een toename van 24 ELO-eenheden, Yannick dikt zijn ELO aan met 13 eenheden en het podium wordt vervolledigd door Diederik met 9 stuks. Voor de rest zijn er bijna alleen maar verliezers te noteren bij de Torrewachters. Martijn, de lijstaanvoerder, krijgt de grootste klap: -29, Marc deed het bijna even slecht met -27 en dan is er nog het duo Giulia & Pauwel die het met 17 punten minder moeten doen. Waar u zich bevindt in deze hitlijst, dat kunt u hier terug vinden.
Tot slot nog deze afsluiter, heet van de naald: Kleine meisjes worden groot, Machteld van Foreest, lid van de beroemde van Foreest-schaakfamilie is op haar vijftiende Nederlands Kampioene geworden, de jongste ooit in de Nederlandse schaakgeschiedenis. Machteld was lang geleden te zien op de Brugse Meesters waar ze als 10-jarige (!) al hoge ogen gooide. Ze haalde het in een tiebreak tegen de regerende kampioene Anne Haast met een kurkdroge 2-0. Opmerkelijk was ook dat ze won van Eline Roebers, het Nederlandse toptalent, die vorig jaar grote stappen heeft gezet richting wereldtop.