Ook dit jaar zal ik me beperken tot een kort verslag van de voornaamste gebeurtenissen per ronde zodat u niet in slaap sukkelt. Titelverdediger en opnieuw huizenhoog favoriet Magnus Carlsen deelde de punten met de tot Amerikaan genaturaliseerde Levon Aronian na een toch wel heel interessante partij, waarbij de wereldkampioen ten oorlog trok en Aronian met een kwaliteitsoffer de schaapjes maar net op het droge kreeg. Ook de jonge Duitser Keymer zat vol vuur en leek aan de winnende hand tegen de al even jonge Indiër Maghsoodloo. Een onnauwkeurigheid deed die laatste afwikkelen naar een gelijk dame-eindspel en puntendeling. Er werd gelukkig ook gewonnen in Wijk, zo had de toekomstige (?) wereldkampioen Ding Liren geen enkel probleem met jonkie (16!) Gukesh die wellicht nachtmerries gaat krijgen van de oprukkende g- en f-pion van de Chinees. Een tweede zege was er met zwart van Adusattorov tegen Rapport. Die laatste staat er om bekend om zijn verrassende openingszetten, dit keer bracht een vreemde Weense partij geen soelaas en kreeg hij een vervelende nederlaag te slikken. Bij de Challengers begon Hollands hoop bij de dames, Eline Roebers, slecht aan haar tornooi met een nederlaag tegen de dertienjarige grootmeester Mishra. Landgenoot Warmerdam zorgde wel voor het volle punt met een variant op het dolle toren-thema ten koste van Pechac.
Ook in ronde twee werd er veel geremiseerd en waren er slechts 2 beslissende games. Zo wist Carlsen het laken naar zich toe te trekken in een Grünfeld tegen Vincent Keymer. De jongeling bood heftig weerwerk en werd pas in het eindspel afgedroogd door de feilloze eindspeltechniek van Magnus Carlsen. Giri is ook weer van de partij en hij liet zich opmerken met een zege tegen Gukesh in een Ragozin die hij kon verzilveren dankzij een mooie combinatie. Ding Liren leek weer op weg naar de zege, op een gegeven moment zei een analyserend chipmonster dat het + 5 stond na een blunder van rivaal Maghsoodloo, maar Ding antwoordde met... een even grote blunder en het eindigde op een gelijkspel. Ook alle andere wedstrijden bij de Masters eindigden op remise, soms na heel wat vuurwerk. Tiens is dat nu niet verboden in Holland? Sensatie bij de Challengers waar topseed Tabatabaei een paard blunderde op zet 7, bleef verder vechten en toch nog won tegen pineut Pechac! Ook Eline Roebers liet zich positief opmerken in het Hollands onderonsje tegen L'Ami, waar ze haar dame offerde en in de daaruit volgende schermutselingen alles terug won + een bonus die naar winst leidde. Knap meid! De dertienjarige Mishra leek een vogel voor de kat tegen Yilmaz, maar bewees nog maar eens een uitzonderlijk talent te zijn toen hij eeuwig schaak uit zijn hoge hoed toverde na een dubbel stukoffer. Nu vergeet ik nog bijna de Duitser Donchenko die het haalde van de Indische Vaishali in een Scheveninger. Op naar ronde drie!
Slechts één enkele partij kende een winnaar bij de Masters. Oud-winnaar Jorden Van Foreest moest de duimen leggen tegen Caruana na een Russische opzet (foei). Caruana stond ijzersterk toen hij een loper kon positioneren op e5 en zowat het hele centrum domineerde. Het eindspel met paard + 6 pionnen (Caruana) en toren + 2 pionnen (Van Foreest) won makkelijk voor eerstgenoemde. Remises kunnen ook best boeiend zijn zo was Erigaisi-Aronian er ééntje om duimen en vingers bij af te likken. Met een goede loper tegen een passief paard had Aronian het voordeel, maar Erigaisi is niet van gisteren en lanceerde een tegenaanval die hem een verdiend halfje opbracht. Achteraf waren beiden vol lof voor elkaar en analyseerden ze verder in stilte in de speelzaal, zelden gezien op dat niveau. De nummers 1 & 2 van de ELO-ranking, Carlsen en Liren, mochten battlen tegen elkaar. Magnus verraste Ding met zijn Londen, maar die laatste kon eerder makkelijk afwikkelen naar een puntendeling. Bij de Challengers dit keer drie beslissingen. Mishra liet zich vangen in een toreneindspel door de Serviër Ivic met een leuke pionpromotie. Sindarov deed het dan weer 'klassiek' met twee torens op de zevende rij tegen Vaishili en L'Ami slikte zijn tweede opeenvolgende nederlaag en dat tegen de Turk Yilmaz.
Wie meer wil weten over Wijk aan Zee die kan een schat aan info vinden op enerzijds de officiële site en anderzijds op chess.com. Ook YouTube is hier van de partij. Laat het smaken !
Onze vaderlandse competitie is terug van start gegaan en ook Meester Steven was een aandachtig toeschouwer. Zie hier zijn verslag van de partij tussen Hendrik en Gabriël: Een intens eindspel met drie verbonden pionnen tegen een toren. Veel plezier met Video 49: Hendrik Lagae-Gabriël Vela.
Nog deze uitsmijter, terugkomende op Wijk aan Zee. Voor het eerst sedert de hoogdagen van corona, zijn er weer amateurschakers en publiek toegelaten. Twee Torrewachters schreven zich prompt in voor een vierkamp met wisselend succes. Go and see: Martijn & Bernard.
De uitslagen van de clubcompetitie:
1ste Klasse: Guido-Frank 1/2, Kris-Marc 1-0, Pauwel-Steven 0-1, Jan-Quinten 0-1.
2de Klasse: Peter-Chris 0-1, Frédérique D.-Koenraad 0-1, Erik-Renaat 1/2, David-Mario 1-0, Yannick-Pieter 1-0, Frederique L.-Stijn 1-0.
3de Klasse: Pierre-Nick 0-1, Dany-Philippe 1/2, Jurgen-Polina 1-0, Hendrik-Gabriël 1-0, Viktor-Brecht 0-1, Diederik-Tim 1-0.
De kalender:
*13-29 januari: Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee.
*29 januari: Zesde ronde Interclubs: LSV-Chesspirant 2 - Roeselare 1, LSV-Chesspirant 6 - Roeselare 2, Rapid Aalter 2 - Roeselare 3.
*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye.
*12 maart: Voordracht Gert Devreese over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop
Geen opmerkingen:
Een reactie posten