Ik moet eerlijk bekennen dat ik het schromelijk uit het oog was verloren, maar op dit eigenste ogenblik vindt het wereldkampioenschap klassiek schaken plaats in Astana, de hoofdstad van Kazakstan. De acteurs van dienst zijn de nummers twee en drie uit de huidige ELO-Ranking, met hun geboortenamen ook wel Ian Nepomniatchi en Ding Liren geheten. Zoals u wellicht weet had de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen absoluut geen zin om zich nog maar eens op te laden om zijn wereldtitel te verdedigen en daarom verleende hij zijn vrienden (?) de gunst om voor de hoogste eer te strijden. Een soort van Aert versus Laporte dus maar dan achter het schaakbord met enige zin voor overdrijving... Over het belang van deze match is al veel inkt gevloeid en wie ook wint, die zal voor de schaakgemeenschap maar een tweederangs kampioen zijn, want Carlsen is en blijft de beste. Of niet soms? Terwijl het kruim van de wielersport zich aan het afbeulen was op de kasseien rond Roubaix werd zondag laatstleden het startsein gegeven voor de eerste ronde.
In de eerste ronde kwam de 'good old' Spaanse Opening nog eens op de voorgrond. Nepo toverde een weinig gespeelde voortzetting van de Omgekeerde Lopervariant (voor de kenners) op het bord. Hij was uitstekend voorbereid en Ding liep aanvankelijk wat achter de feiten aan. Na de openingsfase stond wit beter, Zwart had wel het loperpaar maar een mindere pionstructuur. Het doel is nu om die zwakkere pionketen aan te vallen, dat lukt niet echt door het taaie verdedigingswerk van de Chinees. Wanneer in het eindspel de dames worden geruild rest nog een finale met paard + loper versus paard + loper en beide een gelijk aantal pionnen en dat wordt uiteindelijk remise waar vooral Ding tevreden mee mocht zijn.
Nepomniatchi, die toch door velen als de toekomstige wereldkampioen wordt beschouwd, gaf vandaag Ding Liren een schaaklesje wat hem nog lang zal heugen. De Chinees verraste eerst met zijn opening toen hij op de vierde zet h3 speelde, wellicht had hij dat ooit gezien in onze Torrewachtercompetitie? Waarschijnlijker is dat deze zet hem werd aangeraden door zijn secondant Rapport die wel eens 'rare' zetten durft te spelen. Nepo werd hiermee uit zijn voorbereiding gehaald, maar hij komt zonder kleerscheuren uit de opening. Ingespannen denkwerk over zijn elfde zet doet Ding meer dan een half uur verliezen en dan kiest hij nog een mindere voortzetting, waarbij hij een variant niet goed had doorgerekend. Nepo's kansen worden nu duidelijker met een toren op de g-lijn en een loper gericht op de vijandelijke koningsstelling. Ding verliest nu nog meer tijd en speelt enkele onnauwkeurige zetten. Wanneer Nepo ook nog eens tactisch een toren offert voor een loper, wordt duidelijk dat Dings stukken totaal niet samenwerken en hij wordt van het kastje naar de muur gespeeld. Hij geeft uiteindelijk op wanneer een pionaanval op zijn toren de beslissing forceert.
De rustdag heeft Ding Liren deugd gedaan. Vandaag had hij geen enkele moeite om Nepo het scoren te beletten. In een Aangenomen Damegambiet volgden beide rivalen lang de zetten uit een rapid game tussen Ding Liren en commentator Anish Giri, die zich zeer vereerd voelde. Na de zeventiende zet (!) wordt afgeweken van die partij en Ding blijft het initiatief houden. Op zet 27 kiest de Chinees echter eieren voor zijn geld door een veilig remisepad te bewandelen i.p.v. een onzekere pionruil in het centrum. De punten worden gedeeld na zetherhaling. Conclusie: Ding leeft nog en kan nu of beter moet met wit uit zijn pijp komen in de vierde ronde.
*Dit nieuws rolde deze avond nog binnen op de telex van de Torrewachters: Schaakclub het Vliegend Peerd uit Bredene viert dit jaar zijn 75-jarig jubileum. In vroegere tijden werd dan een gratis vat gegeven aan alle dorstige schakers, maar omwille van de doorgedreven alcoholcontroles wordt er nu een (bijna) gratis schaaktornooi georganiseerd. We worden met zijn allen verwacht op zaterdag 6 mei in Bredene. Meer info is onderaan in de kalender te vinden.
*De inschrijvingen voor het West-Vlaams Ploegenkampioenschap in Oostkamp lopen uitstekend. De Torrewachters zijn van plan om hun eigen wereldrecord van vorig jaar qua aantal deelnemende ploegen minstens te evenaren. Wie nog niet is ingeschreven, die moet dringend zijn naam doorgeven aan Bernard Logie of die zal het zijn leven lang beklagen.
*Meester Steven kwam voor zijn filmpje van de week deze keer bij ondergetekende terecht. Niet dat ik zo'n weergaloze partij speelde, het was zelfs slecht na een mindere opening en inspiratieloos middenspel. Gelukkig zag ik het licht in het eindspel en werd ik niet verblind. Veel plezier met Video 57: Peter Degrieck - Koenraad D'haeze.
De uitslagen van de clubcompetitie:
1ste Klasse: Didier-Steven 1/2, Daniël-Frank 1-0, Guido-Jan 0-1.
2de Klasse: Stijn-Chris 0-1, Peter-Koenraad 1-0, Erik-Pieter 1-0.
3de Klasse: Nick-Philippe 1-0, Dany-Henk 0-1.
De kalender:
*16 april: Roeselare 1 - Ieper 1, Roeselare 2 - Deinze 2, Roeselare 3 - Ieper 3.
*21 april: Krekeltornooi in Tielt (Schuiverskapelle) - Meer info *30 april: Mercatel 1 - Roeselare 1, Bye - Roeselare 2, Bredene 2 - Roeselare 3.
*06 mei: Jubileumtornooi 75 jaar Schaakkring Het Vliegend Peerd Bredene - Meer info *13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info *18-21 mei: VSF-Kampioenschap in Schaakhuis Caïssa te Gent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten