Bert neemt voor de laatste keer dit seizoen het woord:
"De laatste match van het seizoen bracht ons richting
Sint-Amandsberg waar we de leider in de ogen keken. Die had met een gelijkspel
genoeg om kampioen te worden. Wij wilden het hen graag moeilijk maken en
startten vol goede moed. Bij Bernard liep het echter snel mis. Zijn
tegenstander koos voor een gevaarlijk zijvariantje. Bernard vond de juiste
verderzetting niet en verloor snel een stuk en de partij. Bert offerde een
pion, maar kreeg daarvoor wel een sterke loper op c6. Zijn tegenstander
verdedigde niet nauwkeurig en verloor een stuk. 1-1. Giulia speelde haar beste
partij van het seizoen. Met technisch sterk spel won ze een pionnetje. In de
eindstelling kon ze uiteindelijk ook mooi het zwarte paard insluiten 2-1. Ook
Robbert speelde erg sterk. Zijn tegenstander probeerde tegenspel te creëren door
een kwaliteit te offeren, maar Robbert bleef koelbloedig en sloot in het
eindspel ook nog een van zwarts lopers in. Martijn speelde een interessante
partij en leek via een tactisch grapje een kwaliteit te winnen. Hij kon
echter zijn eigen b-pion niet meer redden waarna wits a-pion doorliep. Een
jammerlijke nederlaag voor ons eerste bord. Michiel kreeg al snel het loperpaar
en melkte een technisch moeilijk eindspel mooi uit. Een mooie overwinning
tegen een taaie tegenstander. 2-4 voor ons. Een sterke prestatie tegen Mercatel
die door de nederlaag geen kampioen is. Proficiat aan KOSK met de titel. Wij
eindigen toch nog mooi vierde na een heel wisselvallig seizoen."
Peter schraapt nog eens zijn zoetgevooisde stem:
"Pauwel was verhinderd en Yannick, die een hekel heeft aan het warme zuiden, kwam opdraven als joker en tevens supersub voor ploeg drie. Hij nam het op tegen een stugge 'Kazak' die met zijn Poolse opening Yannick op onbekend terrein bracht. De spanning in het centrum liep op en het was moeilijk inschatten voor onze Torrewachter wat het Kazakse plan was en daarom stelde hij zijn rokade uit. Toen de Bredense wurggreep hem dreigde te verstikken offerde Yannick zijn loper voor initiatief en infiltreerde in vijandelijk gebied. De buit was navenant, want hij kon het middenspel aanvatten met een extra toren. In een gehavende stelling werd de vijandelijke koning opgejaagd over de helft van het bord. Het was nu nog een kwestie van tijd voor een pion aan de overkant raakte of beter voor het mat werd. Dat slippertje met zijn toren in het eindspel vergeven we Yannick graag, want hij haalde uiteindelijk oververdiend het punt binnen. Guido werd in zijn poep gebeten door een 'zwarte leeuw'. Na een rustige opzet sloeg zijn rivaal toe met zijn oprukkende pionnen richting koning. Guido kon de eerste aanvalsgolf goed afweren, maar de tweede aanval kostte hem na een blunder een stuk. Na het strategische geruil kwam de man van Bredene in een gewonnen eindspel terecht en zijn punt was binnen: 1-1. Ondergetekende mocht kampen tegen een soldaat van vele oorlogen Etienne Doom. De partij ging lange tijd gelijk op en ik had wat initiatief en een vaag plan waarbij ik een offer voorbereidde op zijn koningsstelling, daarvoor bracht ik mijn paarden wat dichter en Etienne kreeg plots last van hippofobie. Hij sloeg aan het rekenen en het tellen en verloor meer dan een half uur voor hij uiteindelijk een paard ruilde. Er was nog niet zoveel aan de hand, maar hij kwam in tijdnood en begon fouten te maken. Ik kon een pion snoepen en kwam beter te staan in een eindspel met dames en torens, dat ik relatief makkelijk kon afwikkelen naar mat. Eerste bordspeler Fabio mocht kampen met de Bredense Ava. Ze verraste Fabio met haar Engelse start en had lichtjes initiatief met ook hier dreigende paarden. De partij kabbelde verder naar een finale met dames en een licht stuk, met twee pionneneilandjes voor Fabio en vier voor Ava. Ze stelde dan ook remise voor wat Fabio onmiddellijk aannam, de buit (teamwinst) was immers binnen: 1,5-2,5"
De Interclubs 2022-2023 zijn hiermee naar de geschiedenisboeken verdreven. Ploeg één eindigt knap vierde en zorgt er nog voor dat de kustjongens van Oostende kunnen promoveren. Beste Glenn, nu hebben we toch wel een bak bier verdiend of waarom niet een vat als dat goedkoper moest zijn in verzendingskosten? De tweede ploeg wordt in zijn eerste levensjaar knap zesde in zijn reeks en het derde team wordt in extremis nog tweede na kampioen Brugge.
Nu nog snel snel de beloofde update van het wereldkampioenschap schaken tussen Nepo en Dingske. Met een 6-6 tussenstand kon het nog alle kanten uit. De resterende twee partijen beloofden een zeer stressvolle bedoening te worden. Ronde 13 begon op zijn Spaans en was voor beide heren niet foutloos. De partij kantelde voortdurend, eerst was er de centrale piondoorstoot van Nepo, waar Ding gek genoeg beter uit kwam. Nepo slaat even later terug met een mooie damezet en Ding moet een kwaliteit offeren om de meubelen te redden. Uiteindelijk wordt het remise door zetherhaling. Game 14, de laatste kans voor de schakers om tie-breaks te vermijden. Ding met wit bracht een Nimzo-Indiër op het schaakbord met een gewaagde voortzetting op zet 12. Nepo neemt het initiatief over en komt beter te staan door een betere pionnenstructuur. De Rus heeft voortdurend de bovenhand maar vindt de weg naar beslissend voordeel maar niet. Beide hoofdrolspelers van dit zinderende tornooi komen in een toreneindspel terecht met een pion meer voor Nepo, maar wat die laatste ook probeert na maar liefst 90 zetten(!) is het remise. Op naar de tie-breaks. Vier rapidgames moesten uitsluitsel geven over de wereldtitel, was dat niet zo dan volgden nog enkele blitzpartijen. Ding begon goed aan zijn eerste rapidgame, maar gaf dan zijn voordeel weg en kon uiteindelijk zijn match redden door eeuwig schaak. In match 2 was het Nepo die de forcing kon voeren in een Spaanse partij, maar ook hier sloeg de stress toe en werd het remise. Partij drie was Catalaans van opstelling, hier hield Nepo makkelijk stand dankzij de ongelijke lopers. 1,5-1,5 op naar de laatste rapidpartij. Ruy Lopez kwam nog maar eens op het bord, Nepo kwam minder uit de opening en had een passieve loper. Na een pionoffer van de Rus leek het remise te worden, Ding in tijdnood (!) bleef proberen en het loonde ook nog. Hij kwam gewonnen te staan, nu was het Nepo die in tijdnood de remise niet zag en verloor. Een duur verlies want dat betekende dat Ding Liren de nieuwe wereldkampioen klassiek schaken werd. Maar wat een tornooi hadden beide rivalen gespeeld, ééntje om duimen en vingers bij af te likken. Proficiat dan ook aan beide heren voor deze schaakverwennerij.
Het filmpje van Meester Steven was vorige week ergens verloren geraakt tussen de papieren op mijn bureau. Gelukkig heb ik het terug gevonden zodat u nu kunt genieten van de wervelende confrontatie tussen Frederique & Chris. Veel plezier met Video 59: Frederique Lievens - Chris Galle.
De uitslagen van de clubcompetitie:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten