donderdag 8 juni 2023

Caruana op titelkoers in Norway Chess

 

Een dagje later dan gewoonlijk en daar is een goede reden voor: Gisteren was er namelijk bestuursvergadering. Traditioneel rond deze periode wordt gekeken naar het verleden (jaar) en de toekomst. De Torrewachters kunnen terug kijken op een geslaagd seizoen met mooie interclubresultaten, een druk bezet clubkampioenschap met heel wat nieuwe gezichten en een bloeiende jeugdwerking. Wat de toekomst betreft werden heel wat ideeën uitgewisseld, maar is er nog niet zo heel veel concreets afgesproken. Misschien toch al dit om jullie schaakgoesting wat te temperen of aan te wakkeren naargelang je het bekijkt: Het zomerprogramma zal (waarschijnlijk) van start gaan op 1 juli met een les van Meester Steven, onderwerp nog te bepalen. Eind augustus zal het zomerschaak ook eindigen met Meester Steven uitgedost met witte stofjas en de klassieke bordenwisser. De jeugdwerking wordt in september/oktober verder gezet. Wie zich geroepen voelt of interesse heeft om jeugdles te geven...u bent van harte welkom en kunt altijd terecht bij Stijn voor een woordje uitleg. Meer info over het volgende seizoen volgt binnenkort via deze weg of valt met de postduif in uw mailbox.

In het Noorse Stavanger loopt het Norway Chess Tournament stilaan op zijn einde. Met nog één speeldag te gaan moet het al heel slecht lopen voor Fabiano Caruana om de tornooiwinst niet binnen te halen. De Italo-Amerikaan staat eenzaam aan de leiding met 16 punten, hij won vier wedstrijden en verloor er slechts ééntje, de rest was remise die hij al of niet in zijn voordeel beslechtte na een Armageddonpartij. Tweede is, terug van weggeweest, Hikaru Nakamura (13,5) met 2 gewonnen partijen, geen verliespartij en maar liefst 6 remises. Nakamura staat ook virtueel terug op de tweede plaats in de ELO-ranking door zijn prestatie in Stavanger. Derde in de tussenstand is de Indiër Gukesh (13) met 2x winst, 1x verlies en 5 remises. Ik hoor het u zeggen: Waar in godsnaam is Carlsen gebleven? Tja die stond lang ergens achteraan, maar is nu opgerukt naar plaats vijf (10,5). Opmerkelijk is dat Carlsen één keer verloor, nog geen enkele partij kon winnen (!) en zeven keer remise speelde waarna hij in de Armageddon partij telkens het laken naar zich toe trok. Zou hij met zijn gedachten bij zijn goede vriend Niemann vertoeven? Van het Niemannfront valt er weinig nieuws te rapen, in de wandelgangen wordt gefluisterd dat alles 'in den minne' werd (zal worden) geregeld. We zullen u op de hoogte houden. Meer nieuws over het lopende Norway Chess Tournament is te vinden op hun site.

Uit Ieper vernemen we nog het droevige nieuws dat Francis Cottegnie overleden is. Hij was enkele jaren lid van Roeselare waar hij samen met zijn kleinzoon Jorit speelde. Francis werd intussen in intieme kring begraven. Condoleren kan hier en dit is de rouwbrief.

De uitslagen van de clubcompetitie:


De kalender:

*15-19 juli: Open van Gent - Meer info.
*29 juli-05 augustus: Open van Charleroi - Meer info.
*06-10 augustus: Open van Geraardsbergen - Meer info.
*12-18 augustus: Brugse Meesters - Meer info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten