woensdag 13 september 2023

Robbert gaf simultaan (en zag dat het goed was?)


Wanneer de vorige clubkampioen zich waagt aan een simultaan, dan kunnen we bij wijze van spreken het nieuwe seizoen al ruiken. Zoals een eeuwenoude traditie het wil, werd de nieuwe competitie op gang getrokken met een simultaan, één tegen allen dus. Robbert Degrave was de hoofdacteur van dienst en hij ging de (ongelijke) strijd aan met 15 vermetele schakers. Bijkomende beproeving was niet alleen de verzengende hitte maar ook de open deurdag van heel wat dansscholen op het pleintje beneden, die onder begeleiding van de nodige "boenke boenke' muziek hun euh beste beentje kwamen voorzetten. Robbert snelde de eerste zetten als een Formule 1-piloot langs de borden, maar verloor heel wat snelheid in het middenspel. Dat betekent niet dat hij het slecht deed, verre van: Na drie en een half uur wezen de bordjes 11,5/15 aan voor onze simultanist. Robbert scalpeerde Sander, Quinten, Yannick, Fabio, Médard, Guido, René, Mario, Pieter en Simon. Hij moest de punten delen met Frank, Steven en Chris. Zijn meerdere moest hij helaas ook erkennen in Sean en Peter. Al bij al een knappe prestatie van onze clubkampioen. Volgende week begint de nieuwe clubcompetitie met de traditionele verdeling in drie groepen. In eerste strijden 12 moedigen via heen- en terugwedstrijden voor de titel van Roeselaars clubkampioen. Alle anderen worden verdeeld in twee groepen, die voor Nieuwjaar strijden voor hun ticket om in tweede te blijven. Na de jaarwisseling gaat het gevecht voor de 'gelukkigen' verder in tweede,  de 'minder gelukkigen' verhuizen naar derde klasse.

Er is eindelijk meer nieuws opgedoken over de West-Vlaamse Ligacompetitie. Op de site van die Liga vind je alle info terug over de komende Ligakampioenschappen die dit jaar georganiseerd worden door Groeninge Kortrijk. Opgelet om de één of andere duistere reden wordt ronde 1 op 8 oktober geschaakt in Brugge! Wie mee wil spelen kan zich zelf inschrijven op de site of zijn naam doorgeven aan ondergetekende. Wie er nog een nachtje over wil slapen, die kan hier de nodige info vinden.

Wat het internationaal schaaknieuws betreft:

Het Wereldkampioenschap voor vrouwenteams georganiseerd door Polen is intussen afgelopen... and the winner is Georgië na een spannende finale tegen Kazakstan. Voor de volledigheid geef ik nog de samenstelling weer van het winnaressenteam: Khotenashvili, Arabidze, Batsiashvili, Javakhisvili en Melia. De namen gaan we wellicht niet onthouden, de partijen misschien wel en die kun je vinden samen met veel andere info op de officiële site.

Ook het Tata Steel schaaktornooi in India behoort tot de geschiedenisboeken. Het eerste deel, de rapidpartijen, ging  zonder pardon naar een ontketende Maxime Vachier -Lagrave met 7 uit 9 voor Radjabov (5,5) en Praggnannandhaa (5). Na het rapidgedeelte volgden nog 18 blitzpartijen! Hier was Grischuk de 'snelste' met 12 uit 18 voor Abdusattorov (11) en nog maar eens Praggnannandhaa (11). Wie meer wil weten die kan hier nog een kijkje nemen. 

De kalender:

*16 september: Start nieuwe competitie Roeselaarse Torrewachters
*24 september: 1ste ronde Interclubs
*8 oktober: 1ste ronde West-Vlaamse Liga in Brugge 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten