woensdag 10 april 2024

Kandidatentornooi 2024

 

Wordt Nepomniatchi weer eens de te kloppen man op het Kandidatentornooi in het Canadese Toronto? Na vijf van de 14 rondes staat de vice-wereldkampioen gedeeld eerste met de Indiër Gukesh. Beide hebben 3.5 uit 5 behaald. Op een half puntje volgt Italo-Amerikaan Fabio Caruana. De nu wel eeuwige belofte Firouzja staat laatste met 1.5 en zal ook nu weer niet meestrijden voor de wereldtitel. Hiermee is nog maar eens bewezen dat in twee zaken uitblinken of de beste proberen te zijn niet samen gaan. De Fransman van Iraanse afkomst zal moeten kiezen tussen zijn succesvolle modecarrière of de wereldtop behalen in het schaken. Magnus Carlsen die met argusogen het tornooi volgt, ziet als mogelijke winnaars Nepo, Caruana en Nakamura.
Bij de vrouwen ligt alles mogelijks nog dichter bij elkaar dan bij de mannen. Tussen leidster Tan (3.5/5) en de laatste Muzychuk (2/5) ligt amper anderhalf punt. De voormalige Chinese wereldkampioene leidt hier dus de debatten voor Goryachkina (3) en Lagno (2.5). Lei één van de ratingfavorieten die verrassend verloor in de eerste ronde van Tan bengelt op de voorlaatste plaats met (2) en zal zich moeten herpakken. Alle uitslagen/partijen van zowel de mannen als de vrouwen zijn terug te vinden op de officiële site van het tornooi. Momenteel wordt ronde 6 gespeeld, als ik goed gerekend heb met het uurverschil dan starten de partijen om 21h30 onze tijd.

Nog kort deze mededelingen:

*Momenteel wordt in Blankenberge het Vlaams Kampioenschap gespeeld. Het kruim van Vlaanderen (?) is opgedeeld in drie groepen. We hebben een gesloten groep van 18 experten met op het eerste zicht vooral veel jeugdig geweld. Na zes ronden staat hier solo aan de leiding de Jongeheer Ruzhansky Elias (4.5) gevolgd door Jacob Dreelinck en Raats Joppe beide (4). In Blankenberge zijn naast de tweedeverblijvers ook de schaaksenioren actief. Tussen een dertigtal oudjes ontwaar ik zowaar enkele Torrewachters: Yves Surmont  (2/4), Bernard (2/3) en Pauwel (2/4). Het voorlopige podium wordt hier ingenomen door grootmeester Motwani (3.5/4) een Schotse Belg die ooit op zijn doos kreeg van Michiel, op plek 2 staat Knors (3.5) gevolgd door Goormachtigh (3). De grootste groep in de kuststad is echter de Open Reeks (50 deelnemers) met hier na zes partijen aan de leiding Dauw (5.5), Van Zyl-Rudd (5.5) en Maes (5). Ook hier een Torrewachter, maar hiervoor moet ik mijn loupe bovenhalen: Onze Sean met (3/5). Alle standen en uitslagen zijn weer te vinden via deze linkenpagina van Bycco (Belgian Youth Chess Championships Organizers).

*De zon scheen deze week niet veel en daardoor raakten de batterijen van Meester Steven niet volledig opgeladen.  Deze week dus geen filmpje maar vanaf volgende week staat hij u met vernieuwde energie terug te woord en te beeld.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Didier-Marc 1/2, Guido-Frank 0-1, Yannick-Warre 0-1, Pauwel-Jan 1-0.

2de Klasse: Nick-Henk 0-1, Diederik-Gabriël 1/2, Pieter-Chris 0-1.

3de Klasse: Pierre-Philip 1/2, Mario-Tim 1-0.

De kalender:

*19 april: 21ste Krekelschaaktornooi in Tielt.
*21 april: Ronde 11 Interclubs: Mercatel 1 - Roeselare 1, Aalter 1 - Roeselare 2, Aalter 2 - Roeselare 3.
*27 april: Debutantentornooi in Izegem
*04 mei: Schaaktornooi in Bredene. Organisatie Schaakclub 'Het Vliegend Peerd'.
*18 mei: Rapid Ploegenkampioenschap te Brugge. Meer info volgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten