woensdag 26 november 2014

Carlsen blijft wereldkampioen schaken


In het Russische Sochi, de stad van de voorbije winterspelen werd de afgelopen veertien dagen gestreden om de wereldtitel in het schaken. De strijd ging tussen huidig wereldkampioen en titelverdediger Magnus Carlsen en de winnaar van het kandidatentornooi de Indiër Vishy Anand.
Vishy was op revanche belust, want hij moest zijn titel in hun vorige confrontatie afgeven aan zijn jonge opponent. De meningen over de kwaliteit van de partijen waren nogal uiteenlopend, nochtans was 'the battle' veelbelovend begonnen. Een kort overzichtje : De eerste match eindigt nogal traditioneel op remise en ook dit keer werd hier niet van afgeweken. Vuurwerk was er dan weer in de tweede partij, waarin Anand blunderde in het eindspel en opgaf. De aanwezige journalisten vreesden dat het een walk-over voor Carlsen ging worden. Maar nee hoor, 'De tijger van Madras' klauwde terug en schreef de derde partij op zijn naam na een pittig 'geweigerd damegambiet' waar Carlsen zich in verslikte. De volgende  2 partijen eindigden op een gelijkspel. De zesde confrontatie werd het keerpunt van het tornooi: Magnus blunderde, zijn tegenstander kon twee pionnen winnen, maar zag het niet. Anand wist achteraf te vertellen dat hij te zeer gefocust was op zijn eigen plan en geen rekening hield met een blunder van zijn rivaal. Carlsen won alsnog en gaf zijn tegenstander hiermee een psychologische dreun, die hij niet meer te boven zou komen. Er volgden een reeks van vier remises, de ene al harder bevochten dan de andere tot met partij elf de beslissing viel. Anand nam risico's om zijn achterstand weg te werken; hij offerde een 'kwal' maar duidelijk voordeel stond er niet tegenover. Carlsen verdedigde secuur, won de partij en verlengde meteen zijn wereldtitel. Het leverde de al niet arme Noor een slordige 600.000 euro op, Anand moest het als verliezer stellen met de peulschil van 400.000 euro ! Hoog tijd dus dat ondergetekende nog eens een schaakboek leest om zijn niveau wat op te krikken...

Bij al dit schaakgeweld zouden we nog vergeten dat er ook in Roeselare gestreden werd voor de eer (en de punten). Kort de uitslagen beginnende bij eerste: Louis en Ben blijven kwakkelen en gingen respectievelijk de boot in tegen Johan en tegen de momenteel onklopbaar schijnende Francky Deketelaere. Francky blijft maar winnen en begint zich bovenaan wat eenzaam te voelen in het zog van leider Sander. Bernard legt beslag op plaats drie na een zege tegen Herman Ottevaere. Peter kroop door het oog van de naald tegen Pauwel: hij ontsnapte aan een zekere nederlaag na een blunder van zijn rivaal in het eindspel. Het verlies kwam hard aan want het was de eerste nul die Pauwel dit seizoen moest slikken.

In tweede deelden Adhemar en Stijn de punten net als Fons en Belgacem. Hubert had dan weer geen problemen met Dimitri, die het geen vijftien zetten uithield tegen één van de nestors van de club. Ook Robbert kreeg schaakles en dit van Guido Vancoillie. Dany kende dan weer geen genade voor Guy. De partij met het meeste animo was die tussen Tom en Jan. Tom staat bekend als één van de meest spektakelrijke spelers in de club, ook dit keer trok hij resoluut naar voor en had algauw één van de torens van Jan te pakken met zijn paard. Jan reorganiseerde zijn troepen, Tom kreeg zijn extra paard pas laat terug in het veld en moest beetje bij beetje zijn voordeel teruggeven en tenslotte ging ook het zo goed als veroverde punt terug naar Jan. Van een anti-climax gesproken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten