dinsdag 18 november 2014

Onderonsje tussen schakers


Ergens aan de andere kant van deze planeet strijden een jonge blonde knul en een grijzende Indiër voor de wereldtitel. De meeste Torrewachters hadden hiervoor geen verlof genomen, neen 't was hard werken geblazen met de zevende speeldag in de Roeselaarse schaakclub.
Kris Muylle was zoals steeds met een rotvaart uit de startblokken geschoten en tegenstander Herman deed lekker mee. Toen de klok nogal blitzgewijs werd ingedrukt bleek dat beiden met een pionnenkoers gestart waren. Herman, die al enkele jaartjes telt, was toch de snelste om dame te halen en meteen ook de zege binnen te rijven. Kris kent wellicht zijn slechtste seizoen sedert mensenheugenis? Johan speelde weer eens een gekke opening, maar Thijs liet zich aanvankelijk niet in de luren leggen. Reynaert Junior drukte rustig verder en Thijs bezweek uiteindelijk toch. Peter, die prima aan de competitie was begonnen, verkeert momenteel in een vormcrisis en kon ook tegen Louis Vandecasteele het tij niet doen keren. Hij zakt verder weg in de stand en belandt stilaan  op de plaats waar hij thuishoort... Francky, die waarschijnlijk een ferme update van zijn Houdinisoftware heeft doorgevoerd, blijft winnen, maar hij kreeg deze keer wel wat hulp van Bernard, die de oppositieregels nog eens gaat moeten herhalen. Ben kent een wisselvallige seizoensstart met heel wat ups en downs. Ook deze keer liep het mis tegen Pauwel toen hij de ene zet voor de andere speelde met desastreuze gevolgen.
De tweede klasse heb ik wat van minder dichtbij gevolgd, dus hier de uitslagen in vogelvlucht: Jos nam de maat van Adhemar. Hubert was te sterk voor Raf, maar hij kreeg het niet op een presenteerblaadje van de papa van Kris. René verraste dan weer zijn fans met een knappe zege tegen Erik. Ook Pieter was best tevreden met zijn remise tegen Fons Debrouwer. Belgacem was geen partij voor Ivo die dolde met zijn rivaal. Ivo werpt zich zo meer en meer op als dé titelpretendent. Ook Guido hoort thuis in dat selecte groepje na winst tegen Marc Terryn. Stijn en Jan speelden een leuke pot schaak, maar het was uiteindelijk laatstgenoemde die met de volle buit ging lopen. Guy Vandamme en Robbert vochten als leeuwen voor de zege. Onze jongste kwam een stuk voor, maar lette dan eventjes niet op en verloor alsnog. Een zure nederlaag voor Robbert en een oververdiende eerste zege voor Guy. Dany won zonder al te veel 'energieverlies' van Philip. Dimitri tenslotte stuurde al voor de derde keer zijn kat en aangezien we al die beesten niet kunnen blijven voederen krijgt Salvatore zijn verdiende punt. Ook in een schaakclub zijn er regels en ééntje daarvan zegt dat je als je niet kunt komen je je tegenstander moet verwittigen.

Zondag laatstleden werd de vierde ronde van de nationale interclubs gespeeld. De eerste ploeg nam het thuis op tegen KOSK 3, Oostende voor de niet-ingewijden. Het werd een smadelijke nederlaag voor de kustjongens: 4,5-1,5 stond na afloop op de bordjes. De clan Decrop kreeg serieus klop, enkel Drabs en Wollaert konden de pijn nog wat verzachten met een zege tegen Sander, die nochtans niet slecht gespeeld had en een fel bevochten remise tegen onzen Burny. De eerste ploeg mag stilaan terug naar boven beginnen kijken. Ook de tweede ploeg kon feesten: met hun eerste zege en dat tegen Izegem 2. Brent won met zijn Evansgambiet en ook Stijn kende dit keer geen genade voor zijn tegenstander. De remises van Erik en Dany volstonden voor de teamzege.

Als toetje nog dit, voor degenen die de afgelopen tijd in een ander zonnestelsel vertoefden: het wereldkampioenschap schaken is (al meer dan) halfweg en is in een beslissende fase getreden. Momenteel is de stand 4.5-3.5 in het voordeel van Carlsen. Kan Anand nog stunten? Hij zal zich mogen reppen met nog slechts vier partijen op de kalender. Voor wie het allemaal wat van dichtbij wil volgen; hier de officiële tornooisite: Wereldkampioenschap schaken Sochi  en hier kun je de livepartijen volgen: Live-partijen
In het eerstvolgende Torrewachtermagazine, kun je alle partijen vinden met een woordje uitleg. Niet te missen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten