dinsdag 20 januari 2015

Schoolschaak te Roeselare


Maar liefst 200 kinderen uit het Lager en Middelbaar onderwijs gaven elkaar partij afgelopen zaterdag in Roeselare en dat konden de Torrewachters niet aan zich laten voorbijgaan. Mental coach Bernard trommelde een zestal geïnteresseerden op om te helpen op dit schaakfeest. In de handen van Tom Piceu verliep de paring nagenoeg vlekkeloos en ook de arbiters Marc Clevers en Glen Dayer kweten zich vol overgave van hun niet altijd makkelijke taak. Het legertje kinderen was immers vol enthousiasme en op sommige momenten heel moeilijk stil te krijgen. Al bij al was het een heel leuke ervaring en ik heb heel wat nieuwe schaakregels en recht toe recht aan strategieën ontdekt, maar die waren niet altijd zuiver op de graat. Het voornaamste was echter dat de jeugd zich amuseerde en aan de lachende gezichtjes te zien vormde dat geen probleem. De winnaars zowel in het Lager als in het Middelbaar onderwijs waren schakers uit provinciehoofdstad Brugge. Achteraf was iedereen tevreden en in de wandelgangen werd dan ook stiekem gesproken over een volgende Roeselaarse editie...

Enkele kilometers verder werd intussen de Roeselaarse competitie verdergezet, daar ik niet live aanwezig was een korte impressie van hetgeen ik heb opgevangen 'aan den toog'. In eerste blijft Francky maar winnen, maar dit keer had hij alle hulp van boven nodig. Tegenstander Johan Reynaert was een volle loper voorgekomen, maar ging alsnog onderuit in het eindspel. Hiermee komt Francky, met één match meer gespeeld aan de leiding en wat staat er volgende week op het menu in eerste? Jawel de vooruitgeschoven partij tussen Francky en oud leider Sander! Didier en Ben speelden remise in een stelling waarin een dame geruild werd voor drie stukken.
In tweede won Ivo van Jos en hiermee beperkt hij de schade op leider Guido. Erik bleef Tom Tactics de baas, maar het meeste animo leek te vinden in de partij tussen René en Hubert, gewonnen door deze laatste, toen René nogal voorbarig remise eiste na drie maal dezelfde stelling.
Derde klasse tenslotte  schonk zeges aan Pieter Menu tegen Guy Vandamme, Adhemar tegen Raf en Salvatore walste over Davy in zeven zetten. Maar toch waren het onze 'jonkies' die voor sensatie zorgden: Robbert boekte zijn eerste overwinning tegen nieuwkomer Kenny en Dimitri Vercruyce deed alle hoofden oplichten met een remise tegen oud-kampioen Fons Debrouwer! Proficiat mannen!

Volgende week is uw reporter weer niet ter plaatse, maar in Wijk aan Zee voor zijn jaarlijkse schaakuitstap. Volgende week mag u hier dan ook een verslagje verwachten van het Wimbledon van het schaken. In afwachting kunt u via deze link het gebeuren zelf live meevolgen:
Wijk aan Zee  Schaakplezier zal hier niet ontbreken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten