zaterdag 12 december 2015

De Toren van Roeselare

Het hoogste gebouw van Roeselare - Flatgebouw 'De Ooievaar'

Neen, ik ben het niet vergeten en neen het is niet omdat ik op een nogal lullige manier van Guido verloor in ons tornooitje De Toren van Roeselare dat ik geen verslagje wou schrijven deze week... De reden is natuurlijk omdat het vandaag D-Day (=decision day) is voor de Kortemarkse Schaakclub met hun tweede quizavond. Er viel daardoor deze week heel wat te checken omtrent quizinhoud en aanverwante zaken. Zo werden de powerpointpresentaties werkelijk met de loupe onder handen genomen om ieder punt en komma juist te krijgen en enkele 'belangrijke' levensvragen zoals: 'Moet er in de preparé die dient om op de broodjes te smeren nu een ei of niet?' of  'Geven we nu een speculoosje of een ander koekje bij de koffie?' schreeuwden om een antwoord. Over een uurtje beginnen we met de zaal klaar te zetten en precies over datzelfde uur wordt de competitie in Roeselare op gang geschoten. Maar eerst zoals beloofd het relaas van vorige week.

De Toren van Roeselare kende zijn derde speeldag en voor de eerste keer waren alle deelnemers present. Stijn keek voor de eerste keer in zijn nog jonge schaakcarrière Ben in de ogen. Hij moet 'wreed verschoten' zijn, want deze partij werd eerst beëindigd. Ben walste over zijn tegenstander in zijn gekende blitzkriegstijl en Stijn kon daar of beter bracht daar niets tegenover. Martijn Maddens, die andere kandidaat om de eerste Torentornooizege binnen te halen faalde niet  tegen Herman Ottevaere. In de opening kon Martijn een pion stelen, vervolgens offerde hij een kwaliteit en wat Herman ook speelde, nog een pion ging verloren en dat was voldoende om de winst binnen te halen. Ook Dany en de geestelijke vader van het tornooi Thijs speelden een relatief korte pot schaak. Thijs had er duidelijk zin in, want zijn lijf zat vol aanvalsdrift. In het ontstane eindspel gaf Dany er de brui aan, want hij stond twee stukken in het verlies. Goed voor de cafébaas die meteen een extra bak Duvel uit de kelder haalde. Tenslotte was er nog de match tussen Guido en Peter, waarin Guido beter uit de opening kwam en Peter vervolgens in het middenspel terug in het spel kwam en dan lullig zijn loper weggaf voor niets. Een vroeg Sinterklaasgeschenk dat Guido met beide handen gretig in ontvangst nam. Peter speelde nog wat door, omdat Guido niets wou overhaasten en op zijn gemakske wou spelen om geen fouten te maken en gelijk had hij. Guido won uiteindelijk en Peter die mag na deze nederlaag volgende week op het 'bye'-bankske zitten. Jawel ronde vier van De Toren staat dan op het menu met de wellicht (?) beslissende topper voor de eindzege tussen Ben en Martijn.

Er waren die zaterdagnamiddag ook nog enkele inhaalpartijen in eerste en tweede. Hier ultrakort nog een verslagske: Bernard vertelde mij aan den toog, plaats waar schakers zich thuisvoelen, dat hij een pion had geslagen op f7 en dan de strategie van de aanval op de twee vleugels had toegepast en had gewonnen van Louis. In tweede won Marc Van Gysel zonder pardon van Piero. Geert Degezelle moest aanvankelijk op zijn hoede zijn tegen Robbert, maar na stukwinst werd het freewheelen naar de zege. Mario had dan weer geen problemen met de jonge Vardan en Ivo had minder moeite dan verwacht met belofte Atef, die opgaf in het eindspel met een stuk en twee pionnen in zijn nadeel.

Ik ga nu afsluiten, want de zaal wacht op mij. Amuseer jullie deze namiddag en voor wie wat inspiratie wil opdoen: Momenteel is het toptornooi 'London Chess Classic' aan de gang met het kruim van de wereldtop. Alle info vind je op hun site London Chess Classic ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten