maandag 21 december 2015

Eindejaarsblues...

 

Het jaar zit er zo goed als op. Het schaakgeweld in Roeselare is wat aan het afnemen: De samenstelling van tweede en derde klasse is gekend en in eerste worden enkel nog inhaalpartijen uit de heenronde betwist. Straks meer hierover, maar eerst een uitsmijter (of is dit nu een binnensmijter ?) in de vorm van deze schitterende schaakmunt ter ere van grootmeester Paul Keres. Misschien is deze 2 euromunt uitgegeven door zijn geboorteland Estland naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn geboorte wel hét schaakgeschenk voor onder de kerstboom? Veel gaat het u alvast niet kosten...
Wie was Paul Keres ook alweer? Wel Paul Keres was een grootmeester uit Estland en een gewaardeerd auteur van schaakboeken. Hij behoorde tot de absolute wereldtop van 1935 tot 1965. Keres 'miste' tot vijf keer toe de kans om voor de wereldtitel te spelen. Zo won hij in 1938  het AVRO tornooi, waardoor hij het mocht opnemen tegen de toenmalige wereldkampioen Alexander Alekhine. Omwille van de Tweede Wereldoorlog is die match nooit doorgegaan. Hij deed verder nog vier keer mee aan kandidatentornooien, waarin hij telkens hoog eindigde, maar tot een wereldtitelkamp zou het nooit meer komen. Door deze en nog een andere resem aan excellente tornooiprestaties werd hij één van de sterkste spelers uit de schaakgeschiedenis die nooit wereldkampioen werden. Hij kreeg dan ook tal van 'liefkozende' bijnaampjes als 'Paul De Tweede', 'De Eeuwige Tweede' en 'De Kroonprins van het Schaken'. In de openingstheorie leeft zijn naam voort in diverse varianten, waarbij de Keresaanval in het Siciliaans de meest bekende is. Paul Keres stierf onverwacht in 1975 aan de gevolgen van een hartaanval.

In ons neventornooitje De Toren van Roeselare werd de vierde ronde afgewerkt. De topper tussen Martijn en Ben voor wellicht de tornooizege eindigde op een zege voor Martijn Maddens. Het was een gelijkopgaande partij, die in het eindspel werd beslist. Ben begon zijn concentratie en goesting te verliezen en gaf enkele pionnen cadeau. Een vroeg kerstgeschenk dat Martijn met graagte aannam. Van de andere betwiste partijen kan ik enkel de uitslag meegeven: Herman Ottevaere remiseerde met Marc Segaert en Thijs kon na een marathonpartij winnen van Guido Vancoillie.
In eerste liet leider Sander een halve steek vallen in zijn inhaalpartij tegen Francky Deketelaere: Het werd remise in een eindspel met elk twee torens en drie pionnen. Voor de geschiedenisboeken nog 'vlug vlug' de uitslagen van enkele inhaalmatchen in tweede: Jan Selschotter won van Vardan en speelde remise tegen Tom. Ook Jos Reynaert en Marc Van Gysel deelden de punten. Dany kon dan weer zegevieren en dat tegen Piero, terwijl Atef won van benjamin Robbert en Ivo en Geert na een hardbevochten duel remise overeenkwamen. Jan Selschotter en Ivo Van Dael zijn hiermee de winnaars van de voorrondes in tweede. Proficiat aan beide heren!

Tot slot nog uw wekelijkse dosis schaakinspiratie, dit keer met het sterkbezette Open Tornooi van Qatar, waar in de eerste ronde enkele opmerkelijke resultaten op het scherm verschenen: Zo moest wereldkampioen Magnus Carlsen (2834) tevreden zijn met remise tegen Nino Batsiashvili (2498) en verloor het Chinese toptalent Wei Yi (2730) van nobele onbekende Gagare Shardul (2470). Meer hierover op de site van Chessbase of op de site van het tornooi zelve: Qatar Masters Open 2015

Het bestuur van schaakclub De Torrewachters Roeselare wenst alle leden, sympatisanten en lezers van deze blog een Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten