dinsdag 26 januari 2016

Gezellig druk


Het was gezellig druk in ons lokaal afgelopen zaterdag: maar liefst 17, al dan niet serieuze, partijen werden betwist achter het schaakbord. Er vloeide heel wat bloed en tranen en er vielen ook enkele verrassende uitslagen te noteren. Een kort overzicht...
In eerste zorgde rode lantaren Belgacem voor een stunt door Bernard op remise te houden en hiermee zijn eerste halfje in eerste klasse te scoren. Het ging lange tijd gelijk op, dan leek Bernard het te gaan halen. Belgacem bleef echter niet bij de pakken zitten en zorgde voor een gevaarlijke tegenaanval op de koningsstelling en zijn rivaal vertrouwde het zaakje niet en er werd remise overeengekomen. Peter had nog een eitje te pellen met Didier, helaas pindakaas: In een gelijkwaardige stelling probeerde Peter Didier zijn toren op te sluiten, een paardvork zorgde er echter voor dat het ondergetekende was die zijn toren mocht afgeven. Daardoor blijft Didier Dalschaert in het zog van de leiders. Ook die lieten geen steek vallen: Kris Muylle is nog altijd in bloedvorm, dit keer speelde hij Pauwel, ook gene duts, tactisch van het bord. Herman Ottevaere moest de wet van de sterkste ondergaan en die luisterde aan zijn bord naar de naam van Ben De Cat. Achteraf was Herman vol lof over zijn tegenstander: "Ik maakte niet echt grote fouten en toch kwam ik er niet aan te pas!" Ben blijft door deze zege zijn titelkansen gaaf houden...
Ook in tweede viel er een verrassing te noteren: Good Old Hubert diende de titeldromen van Ivo een stevige dreun toe. Hoe ben ik helaas vergeten... Guido had weinig moeite met Senior Petralia, in tegenstelling tot Geert en Tom die lange tijd bikkelden om de overwinning maar uiteindelijk de puntjes deelden. Jan Selschotter gaf Atef een pakske slaag: Hij zette mat met dame alleen en dat  kon omdat Atef belange na nog niet ontwikkeld was! Tenslotte was er nog de leuke battle tussen Pieter Menu en Marc van Gysel, die nogal abrupt eindigde toen eerstgenoemde door zijn vlag ging, weliswaar in een verloren partij, maar Pieter verschoot zich toch een behoorlijke bult!
Derde klasse kende eveneens een ongewone uitslag: Benjamin Robbert hield Marc Terryn op remise en die mag van geluk spreken dat Robberts laatste pion een randpion was en niet kon promoveren! Onze andere 'jonkie' Arthur kreeg dan weer schaakles van de ervaren Filip. Philippe kende geen problemen tegen Guy en ook David ging vlotjes over Vardan. René had dan weer zijn handen vol met een stug spelende Raf Muylle, maar kon toch het laken naar zich toehalen. De langste partij van de tweede competitiedag, was die tussen Adhemar en Erik. Aanvankelijk gelijk opgaand, maar in het eindspel had Adhemar onderweg twee pionnen weggesnoept van Erik. In een eindspel met elk een paard en twee tegen zero pionnen leek het voor Addie een uitgemaakte zaak, maar hij vond de oplossing niet en aanvaardde dan maar de remise. Erik zal wellicht de schaakgoden op zijn blote knieën bedankt hebben?
Wie goed geteld heeft komt aan vijftien partijen, nog twee te gaan dus: Francky won na heel wat zweet van Sofie Hütl een inhaalpartij uit de West-Vlaamse Liga en Stijn en Dany speelden gelijk voor de Toren van Roeselare.

Nog enkele losse berichtjes om af te sluiten:
*Zondag werd de vijfde ronde in de liga gespeeld. Kort de uitslagen van de Torrewachters: Francky speelde remise tegen Jannes Carpentier. Herman remiseerde na een korte partij met het jonge talent Jorit en Pauwel won zijn match tegen Francky Nolf. In de C-reeks speelden Geert Degezelle en Erik Galle remise. In de reeks van de jonge wolven en de iets minder jonge veulens, de D-reeks waren onze twee Torrewachters aan het feest: Stijn won knap van Germain Vallenpint en Supermario deed de broek af (figuurlijk welteverstaan) van Kathleen Demeyere. Meer uitslagen en standen vind je hier: Liga 2016.
*Intussen zijn de wereldschaaktoppers in Wijk aan Zee aan hun laatste week begonnen. Magnus Carlsen die afwachtend begon met enkele remises, heeft wat peper in zijn reet gestoken. Met vier overwinningen op rij prijkt hij op dit ogenblik solo aan de leiding. Zie hiervoor Wijk aan Zee 2016.
*Om te eindigen nog een aankondiging van een schaaktornooi gloeiend heet van de naald: Het leuke Brugse Lentetornooi komt er aan: Vanaf 4 maart vliegen ze er terug in voor zeven ronden lang schaakplezier. Inschrijven doe je hier: Lentetornooi 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten