dinsdag 5 januari 2016

Verse Elookes




Aan allen voor de zoveelste keer en wellicht tot vervelends toe: Gelukkig Nieuwjaar en een fantastisch schaakjaar !!! Traditioneel bij de jaarwisseling zijn de kersverse ELO's, waar menig Torrewachter reikhalzend naar uitkijkt? Vooraleer we winnaars en verliezers van naderbij bekijken, eerst deze belangrijke kanttekening: Enkel de voorrondes van tweede klasse zijn in dit overzicht verwerkt, vandaar dat zowat alle eersteklassers status quo blijven of van hun pluimen verliezen. De pluimen gingen vooral verloren door de povere interclubresultaten van de meesten... Maar er is zoals met alle regels natuurlijk één grote uitzondering hierop en die schaker verdient hier een speciale vermelding: (tromgeroffel) Fabio Petralia! De jongste Petralia schrijft 29 punten extra op zijn conto en dat heeft hij te danken aan zijn goede prestaties in diezelfde interclub. Proficiat Fabs! Fabio wordt echter qua grootste ELO-stijging in snelheid gepakt door  (tromgeroffel + vuurwerk) Supermario. Mario Verbanck is de snelste stijger op de Roeselaarse hitlijst met maar liefst 64 punten! Enkele onverhoopte overwinningen in de heenronde van de Roeselaarse competitie liggen hier aan de basis. Zo veroverde hij de scalpen van Marc Van Gysel, Dany Van Hamme en Jan Selschotter. Deze forse ELO-sprong is dan ook een mooie opsteker voor onze Torhoutse schaakheld. Op de derde plaats eindigt Ivo Van Dael met 27 punten extra en dat dankzij de titel in zijn voorrondes. Ander schoon volk in dit lijstje van grootste klimmers zijn Guido (+26), Salvatore (+21), Pieter (+20) en Bert (+18), die hiermee de hoogst gekwoteerde Torrewachter blijft met 2117 ELO. Naast winnaars zijn er helaas ook een pak verliezers en sommigen nemen een serieuze duik in de rangschikking. De aanvoerder van dit weinig benijdenswaardige klassement luistert naar de naam Marc Van Gysel (-46!). Gevolgd door andere pineuten zoals daar zijn René (-42), Dany (-23), Adhemar (-19) en zelfs Martijn (-19). Er is gelukkig voor de meesten nog een terugronde om zich te herpakken. De volledige rangschikking van de club kun je hier nalezen: ELO-lijst .

De beste van de wereld, de Noor Magnus Carlsen, voert ook dit keer zonder pardon de lijst van de beste schaakspelers wereldwijd aan. Met zijn 2844 ELO blijft hij autoritair aan de leiding voor Kramnik (2801) en Giri (2798). Carlsen blinkt ook uit in blitz en rapid, want ook in die klassementen prijkt hij bovenaan (zie hiervoor Ratings ) . Het lijdt geen twijfel dat hij klaar is voor 2016...

Nog enkele losse flodders om mee te eindigen:
*Zaterdag werden twee inhaalpartijen in eerste betwist. Didier won verrassend van Ben, die aanvankelijk makkelijk leek te winnen, maar dan serieus in de fout ging in het middenspel. 'Het kan verkeren' zei Bredero ooit... Louis en Peter hielden het op een logische remise na een rustig potje 'inloop van het jaar'-schaak.
*Aanstaande zaterdag zal het er ongetwijfeld minder rustig aan toegaan met onze Nieuwjaarsblitz. Aan de deelnemende blitze jongens en meisjes wordt gevraagd om ruim op tijd te komen voor hun inschrijving.
*In het verlof werd de inventaris opgemaakt. De kast blinkt zoals ze de afgelopen twintig jaar nog nooit heeft geblonken! Alles werd op orde gezet, gelieve dat ook zo te houden. Dank u!
Wie zijn collectie van oude clubtijdschriften wil aanvullen, die kan bij ondergetekende terecht. Voor een luttele euro per stuk kunt u gouden zaakjes doen. Grote solden dus, met (eventueel) legale koppelverkoop...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten