woensdag 17 februari 2016

Het mysterie van de verdwenen schaakstukken


Toen het stadsbestuur deze zomer het idee opperde om een schaakspel op de Grote Markt te plaatsen, was menig lid van schaakclub De Torrewachters laaiend enthousiast. Iedereen vond het gewèèèldig, om het met de woorden van Eddy Wally zaliger te zeggen. Gratis reclame voor de schaaksport op een plek waar heel wat volk flaneerde op weg naar de winkelstraten, daar kon men moeilijk tegen zijn. Toch kwam een gezonde portie scepticisme naar boven: Vragen over vooral de praktische realisatie werden gesteld aan den toog van het schaaklokaal 'De Arend'. Wie is verantwoordelijk voor de stukken? Wie kijkt hiervoor in het weekend? Enfin, logische vragen waar men in dat gebouw op de Grote Markt wel duchtig over vergaderd zou hebben... Een veertiental dagen terug verschenen de schaakstukken midden in de week eindelijk op hun natuurlijke habitat, het schaakbord. Zaterdag erop was het clubdag, dus waarom geen ommetje maken en de stukken eens 'voelen'? Groot was dan ook mijn verbazing toen een zwart paard gaan lopen was. Huh, na enkele dagen al gebeurde wat we eigenlijk wel een klein beetje voorspeld hadden. De week erop waren alle stukken verdwenen, veilig opgeborgen naar verluidt om verdere vandalenstreken te voorkomen. Hoe moet het nu verder? In politiekringen werd vernomen dat de beelden van de bewakingscamera's opgevraagd werden. Als die van het wazige type zijn, zoals die soms worden opgevoerd in opsporingsprogramma's dan zullen die ons geen moer verder helpen.
Drie mogelijk onderzoekspistes worden bewandeld: Allereerst denkt men aan een studentikoze grap. Lang lang geleden (in de 20ste eeuw) was het een nationale sport om de reclameposters in bushokjes te ontvreemden. Menige studentenkamer was opgesmukt met een foto van een knappe jongedame die een of ander product aan de man of vrouw probeerde te brengen. Zouden de studenten en studentinnen van de 21ste eeuw hun actieterrein verlegd hebben naar de schaaksport?
Op de tweede plaats wordt gedacht aan radicaliserende jongeren. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar sedert de Grootmoefti van Saoedi-Arabië een fatwah heeft uitgesproken over het schaken omdat het tijdsverspilling is en tot rivaliteit leidt onder de spelers, mogen alle schaakstukken ter wereld terecht vrezen voor hun leven.
De derde piste is misschien de minst plausibele? Een filmfreak en hevig fan van 'The Godfather' zou het paard gestolen hebben om de beroemde scene met de paardenkop in bed na te spelen. Dit lijkt compleet van de pot gerukt, maar er lopen, geloof me gerust, heel wat rare kwieten rond op deze planeet.
Enfin de Roeselaarse politie laat blijkbaar niets aan het toeval over? Nu de BOB-campagne over haar hoogtepunt heen is zouden zelfs extra manschappen toegewezen zijn aan de onderzoekscel. Wie nuttige tips heeft die kunnen leiden tot een stroomversnelling in het onderzoek, die mag altijd De Torrewachters contacteren. Discretie verzekerd...
(wordt bij belangwekkend nieuws ongetwijfeld vervolgd)

Gelukkig waren de stukken van de talrijke schakers zaterdagnamiddag niet verdwenen.  Daar ondergetekende het schaaktornooi van Capelle-la-Grande met een blitzbezoek vereerde, is het verslagje samengesteld uit de notities van Jan Selschotter.
In eerste stonden er twee leuke schaakhapjes op het menu. Sander won na een leuke partij van Didier, toen damewinst dreigde gaf die laatste op. Een match die je kunt terugvinden in de volgende Torrewachter. Ook Ben en Louis zorgden voor een aangenaam kijkstuk. Louis speelde de pannen van het dak en zette Ben onder zware druk. Uiteindelijk redde 'Delcatto' zijn vel met eeuwig schaak.
In tweede speelden de titelpretendenten Marc Van Gysel en Jan Selschotter remise in een korte Franse afruilvariant waarin weinig vuur zat. Dat was goed nieuws voor die andere twee toppers in tweede Guido en Ivo die het tegen elkaar opnamen. In een ellenlange partij was het uiteindelijk Ivo die kon zegevieren in een toreneindspel met elk zes pionnen. Ivo uiteraard dolgelukkig en terug op 'koers' na zijn uitschuiver tegen Hubert van enkele weken terug. Diezelfde Hubert moest vrede nemen met een gelijkspel tegen Pieter, ondanks zijn twee pionnen extra. 'Watskeburt' Hubert? Tom Van Bruaene won razendsnel van Salvatore met een mooi damemat en de hulp van twee pionnen. De zotste partij was die tussen Mario en Atef. Atef gaat lopen met Mario's madam, maar laat zich toch nog in de luren leggen door een tactisch paardgrapje en de sterke verbonden centrumpionnen van Supermario.
Ook in derde sensatie: Robbert gaat iets te vlug door zijn opening en komt een stuk in het verlies tegen Erik. Onze Benjamin speelt door en dat loont uiteindelijk nog na een blunder van zijn rivaal. 'Watskeburt' Erik? Raf maakt 'kipkap' van Vardan en Marc Terryn doet hetzelfde met Philippe. Filip tenslotte, blijkbaar een grote dierenvriend, speelt een succesvolle Orang Oetan tegen David...

Kort nog wat impressies van Capelle-la-Grande: Leuke sfeer, imposante speelzaal en maar liefst 538 deelnemers! Een Open om U tegen te zeggen ! Bij het doorlopen van de zaal vielen me weer enkele knappe speelsters op, dit keer vooral 'Made in Roumania' en 'Made in Oekrain'. Ook de jonge zus van Hou Yifan was hier blijkbaar? De gelijkenis was treffend, maar ze had toch een andere naam. Verder zag ik de immense baard van schaaklegende Joesoepov en een kleine 'kabouter' van 2259 ELO en de titel van Internationaal Meester luisterend naar de naam Nihal Sarin. Na wat gegoogel ontdekte ik dat deze knaap 11 was, afkomstig uit Indië en de derde beste van de wereld in zijn leeftijdscategorie. Respect!
Na vijf van de negen ronden behaalden onze West-Vlamingen de volgende scores: Francky Deketelaere 2, Pauwel Deblauwe 2, Bernard Logie 2.5, Martijn Maddens 3 wat de Torrewachters betreft. Aurèle Lenoir 3, Pascal Bauwe 3, Marc Daels 3.5, Harald Larsen 3, Pieter Truwant 2.5  en Francis Cottegnie 2. Intussen heeft onze kleine Indiër 3.5/5 met al een grootmeesterscalp aan zijn buidel. Nu is het tijd voor de belangrijkste bijzaak ter wereld: Gent-Wolfsburg! Gent mag voor mij geen landskampioen voetbal worden, maar we zijn niet haatdragend... ze mogen gerust de Champions League winnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten