maandag 29 februari 2016

Kandidatentornooi 2016 komt eraan

Magnus Carlsen is al enkele jaren wereldkampioen schaken, dat is hij natuurlijk niet voor het leven. Op geregelde tijdstippen moet Carlsen de schaakring in om een robbertje te vechten met een uitdager. Het spreekt vanzelf dat niet iedereen de beste van de wereld mag uitdagen. Die uitdager wordt bepaald via een kandidatentornooi, waar acht uitgekozen spelers onderling uitmaken wie de beste is. Dit jaar vindt dit schaakevenement plaats in Moskou van 11 tot 29 maart. De winnaar mag eind dit jaar strijden in een tweekamp tegen wereldkampioen Magnus Carlsen voor de wereldtitel. Een ongetwijfeld boeiende battle die volgens de laatste geruchten zal gespeeld worden in de Verenigde Staten. De precieze locatie is nog niet bekend en zal wellicht toegewezen worden aan de stad die de meeste dollars op tafel gooit. De deelnemers aan dit kandidatentornooi vormen een select en bont gezelschap die via verschillende vooraf opgestelde regels hun ticket verdienden. Een kort overzicht van de 'gelukkigen': Allereerst is er de verliezende finalist van het vorige WK de Indiër Vischy Anand, die als voormalig wereldkampioen door Carlsen werd onttroond.
Ook de Russen Karjakin en Svidler zijn van de partij en dit door hun goede prestaties in de Chess World Cup 2015, een eliminatietornooi dat startte met 128 deelnemers en eindigde met de finale tussen beide spelers. Caruana en Nakamura plaatsten zich dan weer dankzij hun topprestaties in het regelmatigheidscriterium de Fide Grand Prix 2014-2015, dat  plaatsvond in achtereenvolgens Baku, Tashkent, Tbilisi en Khanty-Mansiysk. Plaatsen zes en zeven worden toegewezen op basis van de ELO-rating en die felbeheerde uitnodigingen gaan naar de Bulgaar Topalov en de Nederlander Giri.
Het allerlaatste ticket is een wildcard die door de organisatoren uitgereikt wordt en die gaat dit keer naar Levon Aronian.
Wanneer we een blik werpen op dit 'kruim' van het voorbije schaakjaar, valt het moeilijk te zeggen wie nu de uitgesproken favoriet is. Anand wordt een jaartje ouder, maar hij werd ook de vorige keer niet bij de kanshebbers gerekend en toch stond hij er. Wanneer we zuiver naar de ELO-rating kijken dan behoren Caruana, Giri en Nakamura tot de topfavorieten. Giri heeft het psychologische voordeel dat hij met het oog op een mogelijke WK-match nog nooit verloor van Carlsen, nadelig voor hem is dan weer dat hij geen veelwinnaar is. Karjakin en Svidler lijken niet echt een rol van betekenis te zullen spelen, maar met Russen ben je nooit klaar. Aronian en Topalov hebben pakken ervaring met dit soort van stresserende tornooien, waar veel op het spel staat. Misschien staan zij wel bovenaan het podium na veertien ongetwijfeld spannende rondes? Alles valt binnenkort minutieus te volgen op de officiële site van het tornooi: Moskou 2016.

'Kandidaten' zullen de Torrewachters waarschijnlijk nooit leveren? Dat betekent niet dat er niets te beleven viel zaterdag in de competitie: In eerste klasse was het 'bijltjesdag'. Korte, hevige partijen en geen remises, dat hebben wij graag... Ben, die van het afgelopen weekend zijn verjaardagsweekend had gemaakt, was het eerste slachtoffer van de speeldag. Didier had zijn punt in geen tijd verdiend. Ook Pauwel had zijn dagje niet, hier was Louis de killer van dienst. Louis merkte achteraf schertsend op dat die mannen van Capelle-la-Grande toch niet veel hadden bijgeleerd? Wat Bernard betrof ging dat statement op, ook hij verloor immers, maar dat was na een gelijkopgaande battle, waarin leider Sander onderweg twee pionnetjes had weggesnoept. Francky bewees dan weer wel dat zijn 'stage' in Capelle hem iets had bijgebracht. Belgacem verloor in de opening een paard voor een pion en werd langzaam maar zeker weggedrukt. Het eindspel werd dan ook een hopeloze onderneming met toren en paard in het verlies. Herman liet dan weer een zekere remise liggen tegen Kris in een eindspel met ongelijke lopers.
In tweede haalde de meer ervaren Jan Selschotter het makkelijk van een verdienstelijk spelende Pieter Menu, wat hem weer doet meespelen bovenaan, want Ivo leed schipbreuk tegen Tom 'Tactics', die zowaar aan de leiding komt. Een eerste plaats die hij moet delen met Hubert, die zijn tweede of mischien is het al zijn zesde (?) jeugd beleeft. Hubert gooide hoge ogen door Guido een pijnlijke nederlaag aan te smeren: Ik heb nog weinig matchen gezien waarin Guido twee (!) stukken verliest... Jozef Reynaert, met terug opgeladen batterijen en een gezond bruin kleurtje na een voorjaarstripje, had zijn handen vol aan Salvatore, die pas plooide in het eindspel.
In derde blijft Robbert bovenaan na een zege tegen Arthur, die eerder ook al de mindere was van Mark Terryn. Adhemar haalde het van Raf en Dany gaf 'schaakles' aan nieuwkomer David. Piero tenslotte wikkelde op zijn gemakske af naar winst tegen Guy. Volgende week is het voor de meesten inhalen en staat de voorlaatste ronde van De Toren van Roeselare op het programma. In een vooruitgeschoven match voor dit tornooi kon Peter nog eens winnen en dat van Stijn.

Tot slot nog deze uitsmijters:
*Vrijdag gaat de 35ste editie van het Lentetornooi in Brugge van start met intussen 44 deelnemers.
*Volgende zondag is het dan weer nagelbijten voor onze interclubploeg met de levensbelangrijke confrontatie tegen die andere degradatiekandidaat Estaimpuis. Supporters, sympathisanten en schaakgroupies zijn welkom, op voorwaarde dat ze de stilte kunnen bewaren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten