dinsdag 8 maart 2016

Roeselare wint nu ook van Steenput

Ook in de achtste ronde kon Roeselare het laken naar zich toetrekken in de Nationale Interclubs, dit keer waren onze Waalse vrienden van Steenput of in het Frans Estaimpuis de pineuten. Een kort verslagje van uw reporter ter plaatse: Vijfde bordspeler Pauwel zorgde voor een blitzstart door een openingsfout van zijn tegenstander in "De Leeuw" na tien zetten genadeloos af te straffen. De Waalse dame verdween al na een half uurtje in de doos. Een betere start tegen een rechtstreekse degradatiekandidaat konden we echt niet gedroomd hebben. Bernard nam het op tegen een oud-Torrewachter, de genaamde Xavier Vandenabeele, momenteel verzeild in Henegouwen en spelend voor Estampuis. Burny offerde een pion voor snelle ontwikkeling en stond niet slecht met zijn loperpaar, maar wie Xavier vroeger nog gekend heeft als lid van onze club, weet dat hij een te duchten rivaal is. Hij knokte terug en Bernard kon zijn voordeel, het loperpaar niet op het bord houden. De ontstane stelling zag er gelijkwaardig uit en er werd dan ook remise overeengekomen. Intussen was ook Herman bezig met de afwikkeling van zijn partij. Helaas voor de ploeg had hij zijn dagje niet. Het eindspel met loper en pionnen was een hopeloze zaak voor hem, zeker als je twee 'soldaatjes' mist. Halfweg was de tussenstand gelijk, het kon nog alle kanten op enkel Fabio leek beter te staan...
Bert bracht niet echt duidelijkheid door remise te spelen tegen 'good old' Pascal Bauwe. Het zag er voor de niet-kenners behoorlijk saai uit en er werd heel wat geschoven, Bert leek de bovenhand te halen zeker toen hij een penning uit zijn mouw toverde, wat jammer genoeg ogenblikkelijk werd beantwoord door Pascal met een tegenpenning. Zo schiet een mens natuurlijk niet op... Martijn versus Marcel oftewel de slag tussen de best gekwoteerde spelers van beide ploegen was een Siciliaanse bedoening, waarin volgens Martijn Maddens een vervelende Alapinvariant werd gespeeld. Martijn nam het initiatief en zijn opponent ging in de fout om de aanval af te slaan: Hij gaf eerder onnodig een toren voor een loper. Martijn bouwde rustig zijn stelling verder uit en na wat stukkengeruil, kwam hij in een winnende positie. Net voor de vlag viel gaf tegenstander Marcel op. Hiermee werd het 3-2 en was het niet voor de eerste keer dit seizoen, dat alle druk op de schouders van de frêle Fabio terechtkwam. Zijn tegenspeler had zich waarschijnlijk de nodige moed ingedronken om de verre verplaatsing naar Roeselare mentaal aan te kunnen. Hij zag er behoorlijk happy uit, maar dat kan ook te maken hebben met een zeer sympathieke inborst? De partij begon een beetje vreemd met 1. d4 Pc6. maar 'Fabs' bouwde een mooie stelling uit en kwam met voordeel uit de opening. Toen zwart naliet om te rokeren brak Fabio het centrum open. Zwart reageerde met een paardoffer voor twee pionnen en had lichtjes initiatief,  maar onze Torrewachter had alles onder controle: De aanvallende stukken werden afgeruild en wit dicteerde het spel. Na lang zwoegen was promotie met de laatste overgebleven pion de weg naar het zuurverdiende punt. 4-2 (!) een volgende stap richting behoud was gezet. Als we een blik op de tussenstand werpen dan staan we bijna halfweg met toch al 5 ploegen na ons. Met nog drie zware rondes te gaan, met Ieper en Gent uit de bovenste regionen van het klassement en Wachtebeke die net na ons staat, mogen we het vel van de beer evenwel niet verkopen vooraleer deze geschoten is... Michel Vandenbossche van Gaia zal dit graag horen...

De voorlaatste ronde van ons Roeselaars tornooike 'De Toren van Roeselare' werd zaterdag gespeeld, wat betekent dat het ook inhalen geblazen was in de competitie. In eerste kon rode lantaren Belgacem net niet stunten tegen Pauwel Deblauwe. Laatstgenoemde stond op een gegeven moment knalverloren door pion- en kwaliteitsverlies, een zet ingegeven door schaakgodin Caïssa zelve deed de partij alsnog kantelen en beide heren waren uiteindelijk tevreden met een puntendeling. Ook Louis en Bernard kozen voor een remise. Laatstgenoemde stond wel beter, maar hij wilde zich sparen voor de wedstrijd van zondag tegen Estaimpuis, een nobele gedachte! Kampioen Sander kon in zijn vierde match tegen ondergetekende eindelijk het remisespook van zich afschudden. Peter werd geveegd in een Caro Kann, waarin een klassiek torenoffer, wat wit niet kende, de doorslag gaf.
In tweede klasse kwam leider Hubert Gryson niet verder dan remise tegen rivaal Marc van Gysel. Met de zware stukken van het bord, was het moeilijk voor één van beide heren om beslissend voordeel te halen.
Jos Reynaert gaf Pieter Menu schaakles, Pieter beloonde hem met het volle punt. In derde was Filip duidelijk de betere van Piero, die er nooit aan te pas kwam. Dany kon dan weer twee punten aan zijn totaal toevoegen na zeges tegen jonkie Arthur en Guy Vandamme. De laatste partij in derde was die tussen Adhemar en René en ook hier werden uiteindelijk de puntjes netjes verdeeld.
In De Toren van Roeselare offerde Marc Segaert duchtig stukken aan de schaakgoden. Het mocht niet baten, ongeslagen Martijn liet zich niet vangen en won nog maar eens. Ook de tweede plaats lijkt nu vast te liggen: Thijs stuntte weer eens door van Herman te winnen. Herman kwam achteraf met het excuus dat hij zwak speelde omdat hij teveel naar de slechte stelling van buur Pauwel had gekeken...

En om te eindigen nog wat kort schaaknieuws:
*Op deze Internationale Vrouwendag (8 maart) mag ik dit natuurlijk niet vergeten: In het Oekraïnse Lviv strijden uitdaagster Hou Yifan en titelhoudster Mariya Muzychuk voor de wereldtitel bij de vrouwen. Veel is er nog niet gebeurd, na 5 partijen staat het 3-2 voor Hou, die één keer won en voor de rest remise speelde. Met nog vijf partijen te gaan hopen we dan ook op wat meer vuurwerk... De officiële site van het gebeuren vind je hier: WK Vrouwen 2016.
*Vorige week zondag vertegenwoordigde onze Robbert de Torrewachters op het Vlaams Kampioenschap   in Mechelen. Hij speelde mee met de pionnen, de leeftijdscategorie tot 10 jaar en eindigde op een negentiende plaats met 3.5/7 op een totaal van 39 deelnemers. Proficiat Robbert !!! Robberts schaakavonturen vind je hier: Vlaams Kampioenschap Mechelen.
*Voor de echte schaakfreaks is er volgend weekend nog dit opmerkelijke tornooi: De 24 uur blitz van Zottegem voor duo's. Dit evenement is de langverwachte opvolger van de legendarische Nacht van de Kameleon in Landegem. Een must voor iedere schaker op deze planeet. Interesse? Neem dan hier een kijkje: 24 Uur Blitz. Onze Martijn is alvast van de partij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten