woensdag 20 april 2016

Roeselare ook volgend jaar in derde


Het is ons gelukt, wat met Nieuwjaar een "mission impossible" leek hebben we toch tot een goed einde kunnen brengen. Met de jaarwisseling stonden we daar mooi te blinken op de laatste plaats, de koppen werden bij elkaar gestoken en de beste koppen daarvan werden in het dreamteam gedropt dat dit jaar geen enkele match meer verloor. Aan de start van de voorlaatste ronde waren we mathematisch nog niet zeker, maar dan moesten de schaakgoden ons wel erg slecht gezind zijn en de concurrentie in een begenadigde dag verkeren. Geen van beide werd bewaarheid: Roeselare haalde ietwat onverwacht, maar oververdiend een punt tegen de tweede uit het klassement de (overwegend) jonge garde van Ieper en alle degradatiekandidaten na ons verloren. Zottegem is al veroordeeld, maar ook Estaimpuis, Steenput voor de vrienden, zit in zeer slechte papieren... Volgende week wordt de allerlaatste interclubronde van dit seizoen gespeeld, met een voor Roeselare overbodige verplaatsing naar Wachtebeke. U hebt nog het verslagje van de slag (om) met Ieper te goed. Hier komt het:
Op bord 1 mocht Martijn het, zoals verwacht opnemen tegen Fidemeester Marc Daels, de verwachtingen waren vooraf niet erg hoog gespannen. Martijn kreeg de eerste 16 zetten op het bord van een door hem  eerder gespeelde en verloren partij tegen een grootmeester in Capelle la Grande. Hij won heel wat kostbare tijd hierdoor en toen Marc afweek stelde Martijn remise voor, wat de Ieperling aanvaardde. Het eerste halfje was binnen en dat beloofde voor de rest. Of niet? Bernard Logie kwam in zijn partij tegen een jarige Chaerle Josse op gekend openingsterrein. Na enkele schermutselingen op de damevleugel verdween dat openingsvoordeel als sneeuw voor de zon. Chaerle deed de partij kantelen, veroverde een pion en kwam vernietigend binnen met zijn toren en weg was het punt. Spitsbroeder Pauwel Deblauwe mocht Sofie Huttl partij geven. Deze menselijke uitgave van schaakgodin Caïssa was weer in uitstekende doen. Terwijl ze Pauwel in bedwang hield had ze ook nog tijd om de studie van Rinck op het bord gezet door Herman en waar ik niet uitraakte op te lossen. Amazing (!), maar terug naar de partij. Pauwel was nogal onbesuisd in de aanval getrokken en verwaarloosde hierbij schromelijk zijn verdediging. Sofie counterde gevat en met een mooi paardoffer werd een combinatie ingeluid die dodelijk zou blijken te zijn. Ons laatste bord probeerde nog het tij te keren met een torenoffer, maar Sofie was alert en wikkelde uiteindelijk af naar winst. 2,5-0.5 halfweg dat leek een afstraffing te worden? Fabio nam het op tegen de jeugdige Florian, die de openingstheorie van de gespeelde opening, dewelke weet ik niet meer, beter beheerste. Het ging gelijk op en ons bord werd met een vervelende geïsoleerde centrumpion opgezadeld. Fabio had geen zin om die te verdedigen en nam het initiatief in de partij. Uiteindelijk verwaterde de match en werd het potremise in een toreneindspel. Deze uitslag betekende dat de rest moest winnen om een gelijkspel uit de brand te slepen. Gelukkig stond ons derde bord, gelegenheidsjoker Ben 'Delcatto' De Cat beter dan rivaal Jannes Carpentier.
Ben had een winnende positie na zijn favoriete b4-opening, maar Jannes werkte niet mee en spartelde lang tegen. Ben behield zijn 'coolness' en zorgde met een welverdiende zege voor hoop op het puntje van de redding. Dat verlossende punt moest van Bert komen en Bert ontgoochelde niet. De gespeelde Olifantopening (?), een zeer solide opstelling, bleef lange tijd op slot. Toen de stelling uiteindelijk openbrak kon Bert enkele pionnen snoepen en in het resulterende eindspel werd het met beide dames nog op het bord voorzichtig en geduldig schuiven. Francis, tegenstander van dienst, zag het nutteloze van doorspelen in en gaf op. Hiermee werd het drie tegen drie. Het punt van de redding was binnen en het feest kon beginnen...

De competitie zit in de beslissende weken: In eerste won leider Sander van ouderdomsdeken Herman. Sander offerde een pion in de opening, welke achteraf vergiftigd bleek. Langzaam bouwde onze kampioen in spe zijn voordeel uit en nog een pion ging in de doos en dat was voldoende voor de winst. De inhaalpartij tussen Pauwel en Ben kende op zijn zachtst gezegd een bizar verloop. Pauwel stond knalgewonnen maar ging in de fout wanneer Ben met een wanhoopsschaak uitpakte. Nu komt laatstgenoemde in een winnende positie, maar na zoveel wederzijds geblunder komen beide spelers remise overeen en wordt alles doorgespoeld op het gelijkvloers...
In tweede had leider Geert Degezelle een taaie klant aan Guido Vancoillie. Het ging voortdurend gelijk op, uiteindelijk koos Guido eieren voor zijn geld door eeuwig schaak te geven. Tom Van Bruaene ontsnapte dan weer tegen Mario. In de opening, toen Tom een uiltje knapte (?), moest hij zijn dame geven voor paard en pion. Gelukkig voor hem schoot hij bijtijds wakker en leidde de alles of niets-aanval tot een mat midden op het bord.
Ook in derde was er ééntje die niet goed bij de les was in de openingsfase. Piero moest zijn koningin geven voor een toren tegen David. Het argument dat het een cadeau was, had geen invloed op de eerstejaars Torrewachter die mooi afwikkelde naar winst. Robbert omzeilde mooi de klip, Dany Van Hamme geheten en pakte zonder enige moeite remise in een volkomen gelijk toren + dame-eindspel. Arthur haalde het vlotjes van Vardan in de strijd der jonkies en Adhemar behaalde de volle buit tegen Guy na kwaliteitswinst en vervolgens pionpromotie. In de strijd tussen de Philiepen flipperde Filip Philippe van het bord! Voor alle duidelijkheid Filip Verstraete won van Philippe Maddens...

Voor wie van schaken maar geen genoeg kan krijgen:
Momenteel staan er twee leuke tornooitjes op het programma: *Het kampioenschap van de Verenigde Staten met o.a. Caruana, Nakamura en So (zie ook hier: US Championships 2016).
*In Noorwegen wordt momenteel de sterk bezette Norway Chess 2016 betwist. Met het kruim van de wereldtop: Carlsen, Giri, Topalov,...  Beide tornooien zijn ook via de site van Chessbase live te volgen. Geen dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten