maandag 18 juli 2016

Maxime Vachier-Lagrave wint het tornooi van Dortmund


Het is niet alleen in Roeselare dat er een zomertornooitje wordt gespeeld, het kruim van de schaakwereld was te vinden in Dortmund en in Bilbao. Het evenement in Dortmund is intussen afgelopen en kende de Fransman Maxime Vachier-Lagrave (uiterst links op de foto) als winnaar. Maxime verkeert in bloedvorm, hij eindigde afgescheiden op de eerste plaats (5.5/7) en stijgt dankzij deze prestatie zelfs naar de tweede plaats op de wereldranking! Ver na hem volgt een triootje met Dominguez Perez, Kramnik en Caruana (4/7). De site van het tornooi kun je hier vinden: Dortmund 2016 .

Wereldkampioen Carlsen, uitdager Karjakin, Nakamura, Giri, So en Wei Yi geven elkaar intussen partij in het Spaanse Bilbao. Carlsen begon, zoals wel meer dit jaar, met een nederlaag en dat tegen de Amerikaan Nakamura, die hiermee zijn allereerste zege boekte op Magnus met de klassieke tijdsverwerking. De wereldkampioen herpakte zich in de volgende ronden en sloeg terug met drie overwinningen op rij. Wei Yi werd overklast in het eindspel en Wesley So werd aan de kant gezet in 26 zetten. Ook Karjakin, de uitdager voor de wereldtitel, had weinig in de pap te brokken tegen de titelhouder. Na een rustige opening trok Carlsen in het middenspel resoluut richting vijandelijke koning en kon na een vernietigende aanval de punten binnenhalen. In de laatste partij van de heenronde kon enkel Giri remise afdwingen. In Bilbao wordt het 3 punten-systeem gehanteerd bij een overwinning, voor een remise krijg je één punt. Dat geeft  halfweg de volgende tussenstand: Carlsen 10/15, Nakamura 7/15 en op drie Giri met 5/15. De rest volgt met 4/15.
Wie meer info wil en de rest van het tornooi wil volgen vanop de eerste rij, die kan hier terecht: Bilbao 2016 .

De grootmeesters van Roeselare werkten zaterdag de derde manche van hun zomertornooi af en dat was een Fischer Random evenement. Tien moedigen verschenen aan de start en na vijf partijtjes kwam de volgende top drie uit de bus: Martijn 5/5, gevolgd door Sander en Ben met 4/5. Martijn mag als beloning de vierde ronde organiseren en dat wordt Gambit Day. Hij zal een tiental gambieten voorbereiden, waarvan we er een vijftal zullen spelen bepaald door het lot. Weer niet te missen dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten