dinsdag 16 augustus 2016

Torrewachters nog geen Brugse Meesters?


Het tornooi van de Brugse Meesters is na zes van de negen ronden bijna geschiedenis. Bovenaan blijft het superspannend met twee leiders die 5.5/6 totaliseren, dat zijn wellicht niet toevallig ook de spelers met het hoogste ELO-gehalte: De als een clochard uitziende Rus Vladimir Epishin en de beminnelijke Italiaan David Alberto. Morgen, tijdens ronde zeven staat de clash tussen beide heren gepland. Wie wint zal waarschijnlijk een stevige optie op de tornooizege nemen? Op slechts een half puntje van het leidersduo volgt een triootje met onze Belgische hoop Steven Geirnaert, Lucas de tweede qua leeftijd van de Nederlandse schaakfamilie Van Foreest en nog een verrassende Belg Patrick Moens (1886 ELO !!!). Ik vermeld nog plaats zes, een outsider voor het podium, namelijk de 13-jarige (!) Amerikaan met de wonderlijke naam Liam Awonder, de nummer één van de wereld in zijn leeftijdscategorie, die vandaag de duimen moest leggen tegen Epishin.
Hoog tijd om eens te kijken naar onze Torrewachters. Wanneer we de ELO-ranking vergelijken met de stand, dan lijkt alleen Bernard het goed te doen met zijn 3,5 uit 6 en veertien plaatsen hoger dan zijn ELO-ranking. De vandaag jarige Didier (hip hip rahoe), Pauwel en Francky scoren 3 punten, maar zijn lager dan hun ELO terug te vinden in het klassement. Ondergetekende is met zijn 2,5 te vinden, waar hij verwacht werd. Winnen van lager gekwoteerde spelers en verliezen van de hoger gerangschikten veel schiet je daarmee natuurlijk niet op. Mario sluit de rij met 1,5 maar hij was ook al eens bye. Al bij al een prachtig tornooi: prima locatie en dito organisatie, democratische prijzen en zowat iedere ronde een stevig schaakduel. Wat wil een 'schaakmens' nog meer? De ontknoping van het tornooi is hier te volgen: Brugse Meesters 2016.

De zesde manche van ons zomergebeuren, de eindspelstellingen konden op heel wat bijval rekenen van het aanwezige publiek. Organisator Sander Lefere bleek over de meeste eindspelkennis te beschikken en kon dan ook moeiteloos de eindzege binnenhalen. Steven Keirse en Didier Dalschaert volgden op ruime afstand en maakten het podium compleet. Volgende week is Ben De Cat, de 'Master of Ceremony'. Hij zal ons vergasten op 'paard in de zak'. Als ik het allemaal goed heb begrepen, hebben beide spelers een extra paard dat ze op een willekeurig tijdstip in het spel mogen brengen, zonder bij deze zet een stuk te slaan. Een naar verluidt populaire schaakvariant, die je natuurlijk kunt uitbreiden door het extra paard te vervangen door een ander stuk of zelfs een pion. We zijn alvast benieuwd, Ben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten