dinsdag 24 januari 2017

Ook een wereldkampioen kan verliezen...


Dat mocht de Noor Magnus Carlsen huidig wereldkampioen en topfavoriet voor een zesde tornooizege in Wijk aan Zee met scha en schande ondervinden. In de achtste ronde ging hij onderuit tegen de twintigjarige Hongaar Richard Rapport. Rapport die zich in de onderste regionen van het klassement bevindt opende met een Reti en zorgde ervoor dat Carlsen met zwart nergens kansen op voordeel kreeg. De Noor wou het wat forceren en schoof nogal optimistisch zijn d-pion vooruit. Rapport reageerde met een opstoot van zijn e-pion en zwart kwam in de problemen. Met een paardoffer probeerde Carlsen het tij te doen keren, maar een sluwe combinatie van de Hongaar dwong dameruil af en dat betekende meteen ook het einde van de partij, want enkele geforceerde zetten later zou zwart een stuk verliezen en meteen ook de wedstrijd. Aan het eind van dit verslag kunt u dit heroïsch gevecht nog eens naspelen... In de vandaag betwiste negende ronde zette de wereldkampioen al een deel van zijn scheve situatie recht door als enige te winnen en dat van de Nederlander Loek van Wely. Hij nadert zo tot op een half punt van leider Wesley So en houdt met nog vier ronden te gaan zijn kansen op de eindoverwinning gaaf. Er zijn echter nog heel wat kandidaten voor een podiumplaats want het verschil tussen de nummer één en plaats zeven bedraagt een luttel puntje. De tussenstand bij de Masters is hier terug te vinden.
Ook bij de Chalengers is nog van alles mogelijk. Topseed de Oostenrijker Markus Ragger staat nog steeds bovenaan, maar hij heeft het gezelschap gekregen van de Israëliër Ilia Smirin. Het leidersduo wordt op de voet gevolgd door een viertal spelers. De Nederlandse jonge talenten Bok en van Foreest ontgoochelen wat met respectievelijk een elfde en twaalfde plaats in het tussenklassement. De tussenstand bij de Challengers kun je hier raadplegen.

En nu nog enkele korte schaakberichtjes: 

*Volgende week zondag is het terug 'interclubben' geblazen met voor beide Roeselaarse teams een thuiswedstrijd tegen de mannen (en vrouwen?) van Oostende.
*De lente is nog niet in het land en toch maakt het Brugse Lentetornooi opnieuw zijn opwachting. Op 3 maart wordt het startschot gegeven voor de eerste ronde. Alle info vind je op de gloednieuwe site van de organisatoren SK Dolle Torre.
*Er werd ook geschaakt bij de Torrewachters en in de West-Vlaamse Liga en dit zijn de uitslagen:
1ste Klasse:  Jan-Francis 0-1, Guido-Kris 0-1, Bernard-Louis 1/2, Francky-Didier 0-1, Herman-Ben 0-1.
2de Klasse:  Robbert-Erik 1-0 (!), Adhemar-Tom 0-1, Stijn-Jos 0-1.
3de Klasse:  Philip-Atef  0-1 (!), Mario-Eric 1-0, Renaat-Frederique 1-0, Hubert-Dany 1-0, Belgacem-Marc 1-0.
Liga Reeks A:  Jorit Da Silva Heleno-Rudy Defour 1/2, Martijn Maddens-Francky Deketelaere 1-0, Benny Todts-Francis Cottegnie 1-0.
Liga Reeks B:  Robert Demeuter-Herman Ottevaere 0-1, Geert Degezelle-Patrick Verbrugghe 1/2.
Liga Reeks D:  Marcel De Maertelaer-Renaat Vanassche 0-1, Mario Verbanck-Simon Gellinck 0-1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten