maandag 25 juni 2018

Nakamura wint het Parijse luik van de Grand Chess Tour


Het tweede luik van de Grand Chess Tour, de doortocht door Parijs, werd nipt gewonnen door blitzspecialist Hikaru Nakamura. Deze Amerikaan met Japans bloed in zijn aderen kon de eindzege in Parijs op zijn naam schrijven dankzij zijn overwinning in het tweede tornooigedeelte namelijk het blitzen. Hier nam hij overtuigend (12/18) de maat van Aronian (11) en het duo Vachier-Lagrave & Karjakin (10,5). Dankzij zijn tweede plaats in de 'rapid' bezorgt de gecombineerde score hem de eindzege (23) voor Karjakin (21,5) en So (21). Het zag er lange tijd naar uit dat Karjakin met zijn blitzstart, 6,5 uit 9 op de eerste dag, zonder problemen en met een straat voorsprong ging winnen. De jonge Rus crashte echter op dag twee met slechts 4 uit 9. Waarschijnlijk te diep in het Parijse nachtleven gedoken, Sergey? 'Naka' was de regelmatigste en kon wellicht zijn zenuwen het best onder controle houden, de terechte winnaar dus. Wanneer we de voorlopige tussenstand in het Grand Chess Tournament, na Leuven en Parijs in ogenschouw nemen, dan leidt So (21) de rangschikking voor Nakamura (20) en Karjakin (19). De heren grootmeesters kunnen het nu wat kalmer aan doen en genieten van hun reeds verdiende zakgeld, want de volgende afspraak voor het Grand Chess Circus komt er pas op 10 augustus met de passage in Saint Louis. Allen daarheen lijkt me hier een voorbarige opmerking...

De zomervakantie voor de 'werkende' mens onder ons staat voor de deur. De ideale ontspanning om eventjes weg te duiken van een jachtig en ongetwijfeld stressvol beroepsleven is misschien een deelname aan één van de op komst zijnde zomertornooien. Ver hoeft u het niet te zoeken, hieronder alvast een korte selectie uit Vlaanderen vakantieland:

*De traditionele opener voor velen blijft de Open van Gent, ook wel de Eastman Open genoemd. Van 14 tot en met 18 juli 2018 in het Sint-Barbaracollege te Gent.
*Ook de Brugse Meesters gaan nog een tornooitje organiseren en dat van 12 tot en met 16 augustus. Voor meer info en inschrijving kun je hier terecht.
*Spijtig dat ook het oergezellige 'Geraardsbergen' in dezelfde periode wordt geschaakt, namelijk van 11 tot en met 15 augustus. Alle info voor dit evenement vind je dan weer hier.

Wanneer we even over de landsgrenzen van republiek Vlaanderen kijken, dan zien we ook dat onze Waalse broeders zich op schaakgebied niet onbetuigd laten:

*Een klassieker op de kalender is hier de Open van Charleroi mee tellende voor het Belgische kampioenschap. Meer informatie vind je terug op de tweetalige website van de club van Charleroi. Een site in de twee landstalen het Frans en... het Engels! Rare jongens die Walen (rechtzetting: ook in Brugge (hierboven) kennen ze beide landstalen niet :) ) .
*In Luik kennen ze gelukkig wel nog een woordje 'Vlams'. Hier gaat van 10 tot 15 augustus het tornooi van 'De Maagd' (La Vièrge) door. Interesse? Neem dan een kijkje op deze site (scrollen naar beneden voor het Nederlands).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten