zondag 17 september 2017

Nieuwe competitie schiet uit de startblokken


Zaterdag laatstleden iets na tweeën werd het nieuwe schaakseizoen plechtig ingeluid door onze voorzitter voor het leven Jozef Reynaert. Jozef heette de talrijke aanwezigen van harte welkom en wenste hen veel succes waarop de klokken werden ingedrukt en de eerste zetten van de verse Torrewachtercompetitie op de borden verschenen. Aangezien ik dit jaar opnieuw actief deelneem aan 'het geschaak' probeer ik een kort verslagje te schrijven van wat ik heb gezien of gehoord. Schiet niet op de pianist (verslaggever) als ik u niet persoonlijk (uitgebreid) vernoem want ondergetekende wordt tussenin ook nog verondersteld een (deftige) partij te schaken...
Kampioen Ben de Cat nam een valse start in zijn partij met Didier Dalschaert. Didier speelde een meer dan degelijke partij en haalde de volle buit binnen na een sluwe combinatie waarbij hij eerst tweemaal een kwaliteit offerde en vervolgens een succesvolle mataanval opzette. Tussen Jan en Bernard ging het lange tijd gelijk op, maar toen Bernard een pion won, ging het snel bergaf voor penningmeester Jan. Herman en Francky gaven elkaar dan weer geen duimbreed toe en de match evolueerde naar een remise-eindspel met elk een paard en pionnen. Francky weigerde het remisevoorstel van Herman en speelde koppig door, dat loonde even later toen Herman jammerlijk blunderde. Bij Peter en Louis bleven de bordjes in evenwicht na een leuke Siciliaanse pot schaak. Eén van de titelfavorieten Kris Muylle ontgoochelde niet en diende Jorit, die vorig jaar kampioen was in tweede, zijn eerste nederlaag toe.
Wat ons naadloos bij tweede klasse brengt: In de match tussen Dany Van Hamme en Jozef De Meye was er geen winnaar of misschien toch... de cafébaas, want beide heren maakten er een wel heel snelle remise van. Ook Filip Verstraete en Jozef Reynaert deelden de punten, maar hier duurde de confrontatie toch iets langer. Nieuwkomer Lawrence ging de boot in tegen Hubert, toen die laatste met een schaakje de vijandelijke dame kon veroveren. Marc Van Gysel won van Renaat na stukwinst en Eric Claessens deed hetzelfde tegen René toen die zomaar een toren blunderde. Minder goed verging het Stijn, die met een kwaliteit en pluspion niet voldoende had voor winst: De drieste aanval van Pieter Menu eindigde met mat. Een andere nieuwkomer John Destreel won probleemloos in een twintigtal zetten van Frederique Lievens: Die laatste werd simpel mat gezet met paard en loper. Tenslotte hebben we nog de langstdurende wedstrijd van onze eerste speeldag en dat was de partij tussen Adhemar en Diederik. Een gelijkopgaande pot schaak die eindigde in een eindspel waarbij de betere pionstructuur van Addie de doorslag gaf...

Intussen is de Worldcup in het Georgische Tbilisi in een beslissende fase gekomen. Overmorgen dinsdag beginnen ze aan de halve finales. Aronian - Vachier-Lagrave & So - Ding Liren zijn de partijen die zullen beslissen wie naar de finale mag en zodoende ook wie kans maakt om een plaats te verdienen in het kandidatentornooi van volgend jaar en ook niet geheel onbelangrijk wie met de prijzenpot van 120.000 Amerikaanse dollars naar huis mag. Wie de ontknoping van dit spannende knock out-tornooi op de voet wil volgen die kan terecht op de officiële site van het tornooi: Tbilisi 2017.

Volgende week staat de tweede ronde van onze vaderlandse competitie op het  programma en wordt op zondag de eerste ronde van de nationale interclubs afgewerkt. Ploeg 1 treedt thuis in het strijdperk tegen Landegem 1 en ploeg 2 speelt eveneens in Roeselare en dat tegen KGSRL 8. Veel succes alvast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten