maandag 20 augustus 2018

Korneev en Wan winnen Brugse Meesters


De in Rusland geboren en voor Spanje spelende grootmeester Oleg Korneev heeft samen met de Chinees Yunguo Wan de vierde editie van de Brugse Meesters gewonnen. In een sterk bezet tornooi met acht Grootmeesters, 14 Internationale Meesters, 10 Fide Meesters en twee Kandidaat Meesters haalde bovenvermeld duo het met 7,5 uit 9. De Indiƫr Rajesh Vav vervolledigt het podium (7). Korneev speelde een opvallend tornooi: Hij koos voor een bye in de eerste ronde, wegens te vermoeid van zijn vorige tornooi het Spaanse kampioenschap voor teams in Linares, won vervolgens zeven partijen op rij en nam dan genoegen met remise in de laatste ronde. Wan startte met vijf op vijf en dan sputterde zijn motor met een remise tegen Vav, die derde eindigde, en een nederlaag tegen medewinnaar Korneev. Wan herpakte zich en zette de vorige eindwinnaar de Nederlander Lucas Van Foreest in de laatste ronde opzij. Alle uitslagen en standen zijn hier terug te vinden, vervolgens klikken bovenaan op 'standings-results-pairings'.
Ook onze Torrewachters stuurden een delegatie naar de Brugse Meesters. Zij presteerden van matig over goed tot behoorlijk goed. Een heel kort overzichtje... We beginnen onderaan met Mario Verbanck, die zeven nederlagen moest slikken en strandde op plaats 219 met 1,5/9, op stek 200 treffen we verrassend Bernard Logie met 3/8 (Bernard speelde een partij minder). Burny schaakte een belabberd tornooi, maar dat mocht ik tegen niemand zeggen... Vorig jaar was hij de beste Torrewachter en nu... Het kan verkeren zei ooit een zekere Bredero. Brian Wollaert en Marc Segaert speelden een eerder onopvallend tornooi en eindigen dan ook met een bescheiden 3,5/9. Pauwel deed het iets beter op plaats 159 met 4. Een punt sprokkelde hij door de streekderby tegen Marc Segaert te winnen. De Torrewachter top drie start op de onderste trede met Jorit Da Silva Heleno (116de met 4,5), een prestatie die ongeveer overeenkomt met zijn rating. Een trapje hoger staat Michiel Bleys (114de met eveneens 4,5). Ook Michiel kan niet echt spreken van een geslaagd schaakavontuur, na vorig jaar grote ogen te hebben gegooid met zijn zesde plaats in de eindstand ging het deze keer geregeld goed mis. Zijn hervatte studies zullen wellicht een rol spelen? Hiermee zijn we beland bij de beste Torrewachter. Nogal onnozel dat ik hier de loftrompet over mijn eigen moet steken, ik haalde namelijk 5/9 en strandde hiermee op plaats 68 ruim 100 plaatsen hoger dan mijn startplaats. De eerlijkheid gebiedt mij wel om te zeggen dat ik een cadeautje kreeg in de laatste ronde met het forfait van mijn tegenstander, dat geschenk leverde me zelfs de derde plaats op bij de -1600 ELO en 40 euro 'drinkgeld'. Ik ga eindigen met een quote van de wereldberoemde Capablanca, aan u om te oordelen of die uitspraak hier van tel is: "A good player is always lucky!'...

De derde manche van het lopende zomertornooi bij de Roeselaarse schaakclub De Torrewachters had als onderwerp oplosschaak. De aanwezigen, zeven zielen sterk, kregen twaalf opgaven op hun bord met een afwisselende moeilijkheidsgraad. Na een klein uurtje kwam Ben De Cat als beste (en snelste) uit het pak tevoorschijn met 10/12. Jan Selschotter volgde op enkele minuten met eveneens 10/12. Derde werd Herman Ottevaere 6/12. Volgende week wordt een handicaptornooi georganiseerd, de sterkere spelers krijgen minder tijd om hun wedstrijd af te werken. Iedereen krijgt dus een 'eerlijke' kans om ook van een hoger gekwoteerde speler te winnen. Ik verwacht jullie dan ook massaal zaterdag aanstaande om 14h00 in ons clublokaal.

Tot slot nog dit:
*Op acht september geeft clubkampioen Ben De Cat zijn simultaan op eigen voorstel in bruine kroeg de K-Trolle, Scharestraat 18, 8800 Roeselare.
*Wie zijn lidgeld nog moet betalen, doet dit best eerstdaags. De speelkalenders worden de komende week (en) op u losgelaten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten