woensdag 13 maart 2019

Chessable




Deze had u nog te goed, een korte review van één van de hypes in schaakland namelijk de site Chessable. Deze site biedt tal van lessen aan, betalend en gratis, om uw schaakniveau op te krikken. Er zijn veel mogelijkheden voor beginners, gevorderden en experten in alle mogelijke stadia van het koninklijke spelletje. Zo kunt u een opening instuderen, uw middenspel perfectioneren en forse stappen voorwaarts maken met uw eindspeltechniek.
Hoe gaat het in zijn werk? Eerst maak je een gratis account aan en dan kies je een lessenreeks uit het behoorlijke aanbod. Men kan filteren op de prijs, de moeilijkheidsgraad, wit- of zwartspeler, openingen, tactiek, enzovoort en zo verder. Wie voor het eerst over deze site hoort, die probeert best één van de gratis lessenreeksen. Keuze te over, ik heb er namelijk zo'n 65 geteld. Of ze alle de moeite zijn, dat is een ander paar mouwen.
Chessable begon in 2016 als een site die beweerde uw ideale schaakcoach te zijn op het gebied van openingen. Intussen zijn de oprichters 'volwassen' geworden en is een heus leerplatform ontstaan, dat voortdurend schaaklessen toevoegt aan zijn indrukwekkende bibliotheek. De laatste jaren werden ook programma's gemaakt op basis van bestaande bestsellers uit de schaakliteratuur. Zo vond ik drie krakers uit mijn eigen bibliotheek terug zijnde The Woodpecker Method, Dvoretsky's Endgame Manual en  Improve your Chess Tactics. Deze werden volledig omgezet, e-bookgewijs met een vleugje methodiek zoals bij de stappenmethode. De oefeningen worden na de theorie op u afgevuurd en na een deeltje te hebben afgewerkt op uw tempo, gaat u verder met een volgend hoofdstuk. De schaakcoach houdt nauwkeurig uw vorderingen bij en op geregelde tijdstippen in de cursus krijgt u vragen over de voorbije leerstof. Antwoordt u positief dan blijven deze vragen meer en meer achterwege, maakt u fouten dan komen ze frequenter terug tot u het snapt. Een leermethode die evenzeer wordt toegepast bij het online aanleren van vreemde talen. Klinkt fantastisch, maar ook hier gaat het niet vanzelf. U moet tijd en energie durven investeren en vooral uw cursus afwerken! Velen onder ons hebben thuis behoorlijk wat schaakboeken die zelden of nooit aan het zonlicht werden blootgesteld. Volgens de voorstanders van Chessable gaat u heel wat sneller door de digitale versie van een boek dan door de papieren versie. De jeugd is volgens de vele reviews die ik las behoorlijk enthousiast over deze minder saaie vorm van schaaktheorie aanleren. Het grote nadeel van deze site zal voor vele amateurschakers de Engelse taal zijn. Maar wie weet, als dit concept aanslaat en uitbreidt, dan komt er vroeg of laat wel een Nederlandstalige versie...

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Jos-Herman 1/2, Francky-Peter 1/2, Pauwel-Kris 0-1, Ben-Bernard 1/2.
2de Klasse: Dany-Erik 1/2, Marc VG-Robbert 1/2.
3de Klasse: Philip-Adhemar 0-1, Salvatore-Renaat 0-1, David-Eric 1-0.

De kalender:


*17 maart: Alweer een cruciale ronde in de Interclubs met beide teams naar Ieper.
*24 maart: Voorlaatste ronde Liga met enkele Roeselaarse derby's (klik hier).
*14 april-20 april: Belgisch jeugdkampioenschap te Blankenberge.
*15 april-25 april: Wereldkampioenschap senioren in Rhodos.
*25 mei: West-Vlaams Ploegenkampioenschap Rapid te Oostkamp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten