woensdag 19 juni 2019

Breekt Carlsen straks zijn eigen ELO-record?


Magnus Carlsen treedt in de voetsporen van de legendarische koning Midas, die alles wat hij aanraakte in goud zag veranderen. Het Altiboxtornooi in het Noorse Stavanger is nu al het zevende tornooi dit jaar dat hij winnend afsluit. Zeven op zeven voor een goed begrip, alles waar hij aan deelnam won hij ook. Wijk aan Zee, de Gashimov Memorial en Grenke Classic wat het 'gewoon' schaken betreft, verder werd hij wereldkampioen blitz en won hij de rapid in Lindores Abbey. Ook de gemixte formules zijn geen probleem voor hem met zeges in Abidjan (rapid + blitz) en Stavanger (klassiek + Armageddon).
Caïssa heeft een godenkind naar deze aarde gestuurd en deze wonderknaap gaat wellicht binnenkort zijn eigen ELO-record 2875 ELO verbreken, nog slechts 2,5 ELO-punten te gaan. Toekomende week gaat hij volop zijn kans in het volgende luik van het Grand Chess Tournement. Het kruim van de schaakwereld heeft immers verzamelen geblazen in de Kroatische hoofdstad Zagreb voor klassiek schaak na het blitz- en rapidgeweld van de vorige ronden. Magnus is natuurlijk de uitgesproken favoriet, maar de tegenstand mag er ook zijn met de volgende klinkende namen: Caruana, Anand, Aronian, Giri, So, Karjakin, Mamedyarov, Nakamura, Vachier-Lagrave, Liren en Nepomniatchi. Dit toptornooi gaat precies over een week van start en alles kun je hier van dichtbij volgen.

Het Russische 20-jarige toptalent Aleksandra Goryachkina won zoals verwacht het kandidatentornooi bij de vrouwen met grote overmacht (9,5/14). Tweede werd één van de gezusters Muzychuk namelijk de oudste Anna (8), Lagno en Tan strandden op de derde plaats (7). Goryachkina mag door deze zege later op het jaar de ring in tegen huidig wereldkampioene de Chinese Ju Wenjun. Datum en plaats van dit evenement moeten nog aangekondigd worden, we houden u uiteraard op de hoogte...

Tot slot nog deze uitsmijter: De website van de Koninklijke Belgische Schaakbond, kortweg de KBSB zit in een nieuw jasje en dat mocht ook wel. Het stijve gedoe, waar een kat soms zijn jongen niet in terugvond, is een fleurig modern uitziende site geworden. De ELO-pagina's moeten wel nog aangepakt worden, maar dat staat wellicht in de heel nabije toekomst te gebeuren? Hier kun je het resultaat beoordelen.

De kalender :

*20-24 juli: Eastmen Open Gent.
*27 juli - 3 augustus: Belgisch kampioenschap te Charleroi. 
*11-15 augustus: Schaaktornooi Brugse Meesters.
*14-18 augustus: 35ste Open van Geraardsbergen
*17-25 augustus: 19de Open van Brasschaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten