woensdag 5 juni 2019

Vrouwen versus mannen


De Russische schaakster met de felrode lippen Aleksandra Goryachkina (zie foto) leidt momenteel in het Woman's Candidates Tournement dat gespeeld wordt in het Russische Kazan. Ze nam in de vijfde ronde de maat van de vorige leidster Nana Dzagnidze. Aleksandra heeft na 5 van de 14 te spelen ronden 4 punten verzameld en staat hiermee een halfje voor op haar onfortuinlijke tegenspeelster Dzagnidze. Wie dit dubbel round robin-tornooi wint, die krijgt het recht om de huidige wereldkampioene Ju Wenjun uit te dagen in een tweekamp. Hou Yifan wellicht de sterkste vrouwelijke speelster van het ogenblik, legde de uitnodiging voor 'The Candidates' naast zich neer. De Chinese is momenteel druk bezig met haar studies aan de universiteit van Oxford. Ze zal in de blok zitten zeker? Het tornooi kun je hier volgen.

Intussen laten de mannen zich in het Noorse Stavanger ook niet onbetuigd, daar wordt een supertornooi gespeeld met heel wat schoon volk. Uiteraard is thuisspeler Magnus Carlsen van de partij, verder vallen te bewonderen in de speelzaal: Mamedyarov, Liren, Anand, Caruana, Aronian, Yangyi, Vachier-Lagrave, So en Grischuk. Het kruim van het wereldschaak met andere woorden. Om de vele remises tussen topspelers wat in te dijken, hebben de organisatoren voor een nieuwigheid gezorgd: Als een partij op een gelijkspel eindigt, wordt onmiddellijk een Armageddonwedstrijd gespeeld. Hierbij krijgt wit tien minuten, zwart zeven en is er geen increment voor de zestigste zet. Bovendien MOET wit winnen. Bij een remise is het zwart die het volle punt krijgt. Dat maakt dat je op dit tornooi, twee punten krijgt als je je klassieke wedstrijd wint, anderhalf punt wanneer de partij beslist wordt met een Armageddon en o punten bij verlies. Benieuwd of dit de soms saaie remises doet vergeten... Het tornooi is hier te volgen.

Tot slot wens ik nog te vermelden dat Steven Geirnaert het Brugse Lentetornooi heeft gewonnen (6,5/7) met een vol punt voor op Kurt Piceu en Raf Barzeele. De eerste Torrewachter werd Michiel Bleys op de tiende plaats (4,5), gevolgd door Peter, Ewout en Fabio (3,5) en iets verderop sluit Mario (2) het rijtje. Alle uitslagen zijn hier te vinden. Vrijdag aanstaande volgt de prijsuitreiking met aansluitend de aardbeienblitz. Niet te missen!

De kalender :

*20-24 juli: Eastmen Open Gent.
*27 juli - 3 augustus: Belgisch kampioenschap te Charleroi. 
*11-15 augustus: Schaaktornooi Brugse Meesters.
*14-18 augustus: 35ste Open van Geraardsbergen
*17-25 augustus: 19de Open van Brasschaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten