woensdag 20 januari 2021

Remise aan Zee


Wijk aan Zee is vier rondes ver en er is al behoorlijk wat geremiseerd. Naast een heilige schrik voor het coronavirus, hebben de wereldtoppers blijkbaar ook een acute angst ontwikkeld om niet te verliezen. De tussenstand toont ons maar liefst vijf (!) spelers aan de top van de ranking met 2.5 uit 4. Zij luisteren naar de namen Harikrishna, Carlsen, Caruana, Giri en Grandelius. De rode lantaren is voor Donchenko met 1 uit vier, zelfs deze jonge Duitser die in laatste instantie door de organisatoren werd afgehaald in zijn thuisland om Dubov te vervangen (corona in zijn omgeving) kan het tornooi in theorie nog winnen. Een kort overzichtje van de voorbije speeldagen.

Op speeldag één mochten twee potentiële kanshebbers op de eindzege al meteen vol aan de bak. Zevenvoudig winnaar Magnus Carlsen en toptalent Alireza Firouzja maakten er in hun onderlinge confrontatie een spektakelstuk van dat op een gelijkspel afstevende. Carlsen, die weet dat Firouzja wel eens hoog kan eindigen, nam enkele serieuze risico's om het volle punt te pakken. Hij offerde twee pionnen volgens de over zijn schouder meekijkende computer niet correct, maar Firouzja is geen chipmonster maar van de menselijke soort en die hebben het soms moeilijk om alles uit te rekenen in stressvolle omstandigheden. De Iranees blunderde uiteindelijk en Carlsen stak deze belangrijke psychologische zege op zak. De levenswijsheid dat alle toreneindspelen remise zijn, werd nog maar eens tegen gesproken in de wedstrijd tussen Grandelius en Donchenko. Gelijkspel was het maar je moet het wel zien en Donchenko zag het niet. Een derde zege met de witte stukken was er voor Nederlands hoop in bange dagen, Giri die de maat nam van de jonge Noorse wolf Tari. De rest van de partijen eindigden allemaal op een gelijkspel.

Na het beëindigen van ronde twee is er ongelofelijk maar waar nog één speler die het maximum van de punten heeft en dat is verrassend genoeg de Zweedse nummer één Nils Grandelius. Hij haalde het van de Pool Duda die na een rare agressieve openingskeuze snel in de problemen kwam. De tweede en meteen laatste zege van de dag kwam er voor Caruana die Donchenko met lege handen achterliet na een opwindende match met enkele briljante zetten van de tornooiwinnaar van vorig jaar. Alle andere games waren remises waarvan sommige felbevochten. Zo bleef Carlsen na liefst zes uur ontgoocheld achter na zijn partij tegen de Spanjaard David Anton, ontsnapte Firouzja tegen Vachier-Lagrave en deelden de Hollanders Giri en Van Foreest de punten.

Lijstaanvoerder Grandelius gaat in de derde ronde de boot in tegen de oudste deelnemer en dat is Harikrishna. De Indiër leert de Zweed een Frans lesje en neemt de leiding over in de tussenstand. Firouzja haalt het van Anton en voor één keer niet in een tactisch steekspel, zijn handelsmerk. In een positionele partij komt Alireza met voordeel in het eindspel, een finale die hij foutloos afwikkelt naar winst. De rest van de wedstrijden eindigen allemaal op een gelijkspel, wat de vijf eerder genoemde schakers in de inleiding aan de leiding brengt...

Het kan nog gekker: Ronde vier brengt nergens afscheiding, aan ieder bord wordt uiteindelijk de vredespijp gerookt. Nochtans was er op vele borden vuurwerk, maar het kwam nergens tot ontploffing. Kansen waren er genoeg, maar die werden jammer genoeg niet benut. Het was vooral zwart die zijn dagje niet had. Zo had Caruana voordeel in een Spaanse partij tegen Harikrishna maar kon hij dat niet omzetten in winst. Beet Carlsen zijn tanden stuk op het Hollandse hapje Van Foreest en liet Grandelius de winst uit handen glippen in zijn partij met Esipenko. Ook de Caro Kann van Firouzja met een kwaliteitsoffer tegen de Noor Tari verzandde uiteindelijk in remise. Geen flauw idee op wie ik in dit tornooi mijn geld moet zetten, de vijfde ronde op donderdag brengt misschien meer duidelijkheid? Alles kun je volgen met gratis live streaming via de officiële site.

Meester Steven is volgende week maandag 25 januari opnieuw van de partij. Vanaf 20h00 is hij te bewonderen achter zijn lessenaar in het virtuele huis. Het hoofdonderwerp is dit keer ongelijke lopers. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan...😁 Neen, er wordt uitgelegd in welk type stellingen ze naar remise gaan en in welke niet. Alles wordt afgesloten met een klassieke meesterpartij waarin het hoofdthema van de les voorkomt. Weer eens niet te missen dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten