woensdag 6 januari 2021

Oplossingen Eindejaarsquiz

Het zou werkelijk doodzonde zijn om de mooie Nieuwjaarsquiz van Steven te laten schuilgaan achter een internetlink, daarom geven we hem de gepaste eer en maken we er meteen het hoofdartikel van. Voor wie het hoort donderen in Keulen, die kan hier de originele opgaven nog eens bekijken en een poging ondernemen om alsnog stelling en bijpassende foto te matchen. Succes alvast en doe nu uw ogen dicht, want hier komen de oplossingen voorzien van wat commentaar.



Stelling 1

De beste zet in deze stelling is Pb4. Dit was niet zo moeilijk te vinden. De link met de foto lijkt op het eerste zicht minder voor de hand te liggen, tot je Pb4 naar het Engels vertaalt. Fonetisch is “Knight b four” hetzelfde als “The Night Before”. We zochten dus foto B. Voor de meerwaardezoekers kunnen we nog vermelden dat de stelling komt uit een partij tussen Anand en Topalov gespeeld voor het WK in 2010.


Stelling 2

De winnende zet is Dd8+. Door het schaak moet de koning opzij en staat het achterliggende stuk en prise.  Dit motiefje is een schoolvoorbeeld van wat we de röntgenaanval noemen. De bijhorende foto is dus foto F.  


Stelling 3

Dit is één van de beroemdste stellingen uit de schaakgeschiedenis. In de eerste matchpartij tussen Fischer en Spassky om het WK in 1972 liet Fischer zijn loper insluiten op een haast kinderlijke manier.  Na 29…Lxh2 volgt 30.g3 en gaat de zwarte loper verloren, nochtans iets wat quasi elke schaakamateur op het zicht zou zien. De tweede partij gaf Fischer forfait. Pas in de derde ronde zou het genie in de Amerikaan naar boven komen en zou hij zijn Russische opponent verpletteren met het beste schaak dat de wereld tot dan toe gezien had. Het WK in 1972 is gespeeld in Reykjavik, d.i. Foto D.


Stelling 4

Hier zien we dat wit volledig in de greep is van het enorm sterke zwart paard op d3. In schaaktermen wordt een heel sterk paard waarvan de tentakels zo diep in de vijandelijke stelling reiken een “octopus” genoemd. We zochten dus foto E. De stelling is afkomstig uit een heel beroemde partij tussen Karpov en Kasparov (met zwart) voor het WK in 1985. Als u deze partij niet kende, moet u ze dringend eens opzoeken en naspelen. Het is één van de absolute hoogtepunten uit het schaken.


 Stelling 5

U ziet dat wit zonet een volle toren geofferd heeft. De foto van de WTC-torens zijn dan ook toepasselijk (foto A) Wie nog wat beter kijkt, zal misschien de partij tussen Kasparov en Anand herkennen. Deze partij werd gespeeld in 1995 op de 107de verdieping van … inderdaad het WTC in New York.

Stelling 6

U ziet hier de Spaanse opening, meer bepaald het Marshall-gambiet. Niet genoemd naar Paul Marchal (Foto C), maar wel naar een verre naamgenoot, de Amerikaan Frank Marshall die deze zet in 1918 voor het eerst speelde tegen Capablanca. Tot op vandaag blijft de Marshall-variant een populair openingssysteem op het allerhoogste niveau.


*Leuke quiz van Meester Steven die zich hiermee, naar eigen zeggen ontspant, rare jongens die leraars. Voldoende uitgerust verwacht de Meester jullie aanstaande woensdag 13/01/2021 om 20h00 (opgelet nieuwe datum) in zijn virtuele huis voor alweer een interessante les. Dit keer passeert de beste grootmeesterpartij van 2020 de revue. Zorg dat je erbij bent!

*Intussen vernemen we in de coulissen van het schaakleven dat de resterende rondes van het afgebroken interclubseizoen gepland staan voor respectievelijk 5 & 12 september 2021. Onder voorbehoud dat er geen stemmen werden gestolen, geen overleden mensen hebben gestemd,... een mars op Brussel behoort ook nog tot de mogelijkheden 😁. Enfin als de laatste rondes van de coronacup uiteindelijk gespeeld zijn, rest ons een kleine maand voor de nieuwe interclubcompetitie 2021-2022 van start gaat. Hebben we alvast iets om naar uit te kijken...

*Op de VRT loopt al enkele dagen een spotje waarin men terecht beweert dat extreme omstandigheden mensen kunnen aanzetten tot grootse dingen. Corona zorgt er inderdaad voor dat platgetreden paden moeten wijken voor creatieve oplossingen en dat laat zich, met enig gevoel voor overdrijving, ook zien in de schaakwereld. Oud-Torrewachter Helmut Froeyman nam het initiatief om de online schakers in België onder hetzelfde dak te krijgen. Met dit als achterliggend nobel idee startte hij een joekel van een website op getiteld de Belgische Online Schaakclub. Online schaken krijgt nogal wiedes veel aandacht, maar de site heeft zoveel meer te bieden. Tijdens mijn korte ontdekkingsreis doorheen de vele pagina's, kwam ik tot de conclusie dat deze site voor beginners (en gevorderden), en dat zouden er zeer vele zijn na het succes van 'The Queens Gambit', het ideale startpunt vormt. Van schaakmateriaal over lesmateriaal tot schaaknieuws, werkelijk alles wordt gelinkt aan elkaar. Een dikke proficiat Helmut, waar je de tijd haalt en in de toekomst blijvend gaat moeten vinden om dit up to date te houden is mij een raadsel. Van mij krijg je alvast een dikke duim 👍. Iedere schaakliefhebber moet hier zeker eens een kijkje nemen, voor mij is dit initiatief meer dan geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten