woensdag 17 februari 2021

Minder kort

 

Ondanks het feit dat de vaccinatiecampagne in België niet met een sneltreinvaart maar eerder met de snelheid van het leeuwenboemeltreintje in pretpark Bellewaerde vooruitgaat, durf ik voorzichtig te stellen dat er na een aartsdonkere periode weer licht aan onze schaakhorizon opdoemt. Het is nog een flauw waterzonnetje dat krampachtig omhoog kruipt, maar toekomstperspectief is er terug. Ik wil hier niet doorgaan voor de Roeselaarse Nostradamus, maar ik durf toch voorspellen dat we over (maximaal ?) twee maandjes weer achter het schaakbord zullen zitten. Misschien een boude bewering maar ik duim alvast, zodat ik het hier eindelijk wat meer kan hebben over de Torrewachters. Het afgelopen jaar was het geregeld een moeilijke oefening om wat zinnigs uit mijn pen te toveren. Ook nu hou ik het op enkele korte gevarieerde anekdotes: met een wereldkampioen die niet altijd wint, een kersverse voorzitter met ambitie, de 'King' is terug alive and kicking, een teamcup op Belgisch vlak en tot slot onze meester die het aandurft om het in volle quarantaine over geïsoleerde pionnen te hebben...

*Niet de gedoodverfde favoriet en wereldkampioen Magnus Carlsen heeft de Opera Euro Rapid gewonnen maar Wesley So. Het werd een hele nipte, maar die tellen ook. Na de eerste van 2 finale dagen was het gelijk (2-2) en op Valentijnsdag haalde So het nipt met 2,5-1,5. Valentijn inspireerde de journalist van dienst op de officiële site tot de volgende quote: 'Love hurts for Carlsen on Valentines day'. Schoon gezegd, wie alles nog eens op zijn gemakske wil nalezen die kan hier terecht.

*Geert Bailleul werd met overgrote meerderheid van stemmen verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Belgische Schaakbond. Geert, die al voorzitter is van de Brugse Schaakkring breidt hiermee zijn territorium gevoelig uit. Namens de Roeselaarse Torrewachters wensen we hem veel succes, moed en sterkte toe, want wie in België wat wil gerealiseerd krijgen, die moet van goeden huize afkomstig zijn en daarmee bedoel ik zeker niet alleen op schaakgebied. Aangezien Geert Bailleul zijn wortels heeft in de West-Vlaamse klei, zal dit ongetwijfeld ook een invloed hebben op het West-Vlaamse schaakleven. Zo zal Geert er ongetwijfeld voor zorgen dat we geen lidgeld meer moeten betalen, sterker nog als de Bond ons wil dan zal ze ons moeten betalen 😁. Mijn natte droom om eens een ronde van Tata Steel Chess te organiseren in België is nu heel wat dichterbij gekomen: Het wordt wellicht niet de bovenste bol van het Brusselse Atomium, maar de klokkentoren van het Brugse Belfort is een mooie tweede. Geert ziet het verder volledig zitten, lees er maar eens zijn kandidatuur op na.

*De King leeft jawel, hij is in bloedvorm en zaterdag aanstaande vergast hij ons op een online schaaklesje. Daniël King, de gekende schaakmediafiguur, heeft het over goede partijen en de strategieën in deze games wat ze tot meesterpartijen maakt. Inschrijven kon tot en met vandaag, maar ik durf te wedden dat wie het schoon vraagt en een Jupiler opstuurt richting Glenn Dayer er nog bij kan. Alle info is nog steeds hier te vinden.

*Enkele blogs geleden heb ik het gehad over het Online World Corporate Chess Championship, een hele mond vol, een soort bedrijvencompetitie in teams. Dit gebeuren gaat heel binnenkort, van 19 tot 21 februari van start. Meer info vind je in dit chess.com-artikel. Dit tornooi inspireerde ongetwijfeld David Roos, die prompt het initiatief nam om een Belgische variant op te zetten. Deelnemen aan de Belgische bedrijvencup doe je door een team in te schrijven op Lichess, waar het ganse gebeuren zal plaatsgrijpen. Wie interesse heeft, die vindt hier alle info.

*Tot slot nog deze aankondiging: Maandag aanstaande 22/01/2021 verwacht Meester Steven jullie in het virtuele schaakhuis voor wat schaakonderricht. De geïsoleerde d-pion is het hoofdthema, een gewaagde keuze in deze lockdowntijden 😁. Deze pion speelt een grote rol in tal van openingen, bijvoorbeeld in het Frans, Nimzo-Indisch, Damegambiet, de Caro-Kann, etcetera... Een goed begrip van de dynamiek in dit soort stellingen is van cruciaal belang voor elke schaker. Zoals steeds is de sessie opgebouwd rond een klassieke meesterpartij, met inleidende theorie en oefeningen opgesmukt met enkele anekdotes over de betrokken grootmeesters. Komt dat zien (en horen)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten