woensdag 17 maart 2021

Giri in bloedvorm


De Nederlander Anisch Giri gooide hoge ogen tijdens het eerste deel van het Magnus Invitational tornooi. Na twee van de drie voorrondedagen stond hij knap aan de leiding met vier remises en liefst zes zeges, waaronder een hele mooie tegen wereldkampioen Carlsen. Op dag drie liet hij een steek vallen tegen de Rus Nepomniatchi en moest hierdoor nipt de leiding in de tussenstand afstaan aan Carlsen. Die tweede plaats was ruim voldoende om door te stoten naar het tweede deel met de acht best geklasseerden in dit knock-out-tornooi. In dit tweede onderdeel zorgde de plaats in het tussenklassement voor een vaste tegenstander en na twee dagen onderling geschaak (of drie bij gelijke stand) vielen weer vier spelers af. De kwartfinales waren de volgende: Carlsen-Aronian, Nepomniatchi-Nakamura, Firouzja-So en Maxime VL-Giri. Na twee dagen was alles al duidelijk en waren de deelnemers voor de halve finales bekend. Carlsen, Nepomniatchi, So en Giri toonden zich de betere van hun rivalen en mogen nog wat langer voor hun computerscherm doorbrengen. De halve finales worden op donderdag en vrijdag gespeeld tussen Giri & So en tussen Carlsen & Nepomniatchi. Alles is te volgen via de officiƫle site.

Bij de West-Vlaamse Liga zitten ze ook niet stil: Onder de drijvende kracht van voorzitter Glenn Dayer wordt verder gebouwd, verbouwd, gerenoveerd en wordt het interieur van het virtueel schaakhuis verder verfraaid. Het begint op een heel knusse plek te lijken waar het aangenaam toeven is en waar schakers thuis zijn. Een uitgebreid overzicht van de 'bouwwerken' en wat er zoal te beleven valt, kun je lezen in deze nieuwsbrief.

Wie intussen behoort tot het vaste lerarenkorps van het virtuele schaakhuis is onze eigenste Meester Steven. Maandag aanstaande (22/03 om 20h00) kun je hem vinden in zijn vast klaslokaal waar hij, op verzoek van velen, ons zal introduceren in het Benko-gambiet. Met de Benko offert zwart een pion voor druk op de lange termijn. Steven zal het onder andere hebben over de principiƫle aanpak, waarbij het pionoffer wordt aanvaard, de dynamische voortzetting waarbij men voor een tegenaanval kiest en de rustige aanpak met weigering van het pionoffer en de neutralisatie van de Benko-strategie. Wedden dat de Benko wel eens uw opening zou kunnen zijn?

Intussen werd in de wandelgangen vernomen dat Brugge ook dit jaar het Belgisch Kampioenschap Schaken gaat organiseren. Allen daarheen !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten