woensdag 3 maart 2021

Het heetste schaaknieuws eerst

 

Vermits het coronabeest voorlopig van geen wijken wil weten en nu al een vol jaar de schaakgemeenschap ambeteert, ga ik me nog maar eens beperken tot enkele korte berichten, bij gebrek aan clubnieuws of tornooiverslagen...

*Afgelopen weekend werden de Golden Globes voor de 78ste keer uitgereikt. Voor wie het niet moest weten, dat zijn filmprijzen die een goede graadmeter vormen voor de oscars die eind april worden uitgereikt. De veelgeprezen Netflix-serie 'The Queens Gambit' kaapte twee prijzen weg. De reeks won 'The Golden Globe' in de categorie 'Beste miniserie of TV-Film' en ook de fabuleuze prestatie van hoofdrolspeelster Anya Taylor-Joy werd naar waarde geschat, deze jonge veelbelovende actrice won de prijs in de categorie 'Beste actrice in een miniserie of TV-film'.

*Een nieuwe maand betekent een kakelverse ELO-lijst. Carlsen voert nog steeds de lijst aan, maar hij moet toch vijftien punten inleveren na zijn zeer matige prestatie in Wijk aan Zee. Door zijn tegenvallend resultaat in Wijk krijgt ook Maxime Vachier-Lagrave klop en hij verliest maar liefst 26 ELO-punten! Er waren gelukkig ook winnaars in de ELO-lijst en dat zijn tornooiwinnaar Jorden van Foreest (+30), Esipenko (+24), Firouzja (+10) en Grandelius (+7). De volledige lijst vind je hier.

*De Belgische Schaakbond is nog op zoek naar een organisator voor het Belgisch Kampioenschap 2021. De club die zich geroepen voelt, zal zich moeten reppen: U hebt nog tot 15 maart de tijd om uw kandidatuur in te dienen. Anders wordt de organisatie, net als vorig jaar, toegewezen aan De Brugse Meesters.

*Maandag aanstaande 08/03/2021 is Meester Steven opnieuw van de partij in onze online schaakclub. Vanaf 20h00 is het centrale thema 'het klassiek loperoffer op h7', ook wel 'The Greek Gift' genoemd naar Vergilius (Timeo danaos et dona ferentes – ik ben bang van de Grieken en vooral wanneer ze geschenken brengen)... Zoals steeds is de sessie opgebouwd rond een klassieke meesterpartij, met inleidende theorie en oefeningen opgesmukt met enkele anekdotes over de betrokken grootmeesters. Ter opfrissing: Inloggen gebeurt nog steeds via de West-Vlaamse online schaakclub (room name: ligawvl; de sessie vindt plaats in Kamer 1 links onderaan). Wie leergierig is en zijn schaakhonger moeilijk kan stillen, die vindt in het schaakhuis een kalender waar nog veel meer mogelijkheden te vinden zijn om een lesje mee te pikken, zo heeft Glenn Dayer het over stap drie plus, legt Niels Geryl ons uit wat sleutelvelden zijn en vertelt Tom Piceu ons iets meer over de wonderbaarlijke wereld van de eindspelen.

*Internationaal wordt de schaakkalender (zeer) voorzichtig opgevuld. Hier alvast enkele data om in uw agenda te prikken:

-19 april-28 april: Het vervolg van The Candidates in Jekaterinburg (Rusland).

-10 juli-6 augustus: Fide Womens World Cup in Sochi eveneens in Rusland.

-14 augustus-20 augustus: De Brugse Meesters in Bruges (Belgium) 👍.

-24 november-16 december: Fide Worldchampionship in Dubai (VAE).

*Als afsluiter nog deze knappe video (die maar start na zeven minuten) van het voorbije Wijk aan Zee-tornooi. Dank u Pauwel voor de link. Hierin analyseert winnaar Jorden van Foreest samen met IM Stefan Kuipers enkele partijen van Jorden... en Sofie H. zag dat het goed was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten