woensdag 13 maart 2024

Negende ronde interclubs

Negende ronde van de Nationale Interclubs met nog twee speeldagen te gaan blijft het superspannend voor het tweede team dat eerder makkelijk won in Bredene en aan de leiding blijft. De eerste ploeg trok naar het Henegouwse stadje Leuze en kreeg op hun... euh 'deuze'. Ploeg drie presteerde nog het best: de volle buit pakken en daar eigenlijk niets voor hoeven te doen, maar daar heeft het algemeen forfait van Gent uiteraard alles mee te maken. Een kort overzicht van de veldslagen.

De eerste ploeg trok naar het Henegouwse Leuze, een team in degradatienood, wat de punten goed kon gebruiken. Het begon uitstekend met Bernard die op dreef was en als een jong veulen besloot om eens een gambiet te proberen. Zijn rivaal waar hij in een vorig leven nog mee correspondentieschaak had gespeeld, draaide redelijk vlot mee tot zet 12. Een aangeboden dameruil van Roeselaarse makelij en een vroeg remise-aanbod deed de Leuzenaar in diep gepeins verzinken. Na consultatie van de ploegkapitein werd de puntendeling afgewezen en ging de strijd verder. Na een tactische Leuzense blunder ging een centrumpion verloren en in de daarop ontstane chaos kon Bernard nog een toren snoepen. Na amper 19 zetten was het eerste punt al binnen! Stijn voor de gelegenheid actief op bord 6, speelde met de 'Wat heb ik te verliezen mentaliteit?'. Hij vloog zijn tegenstander naar de keel en offerde een stuk voor twee pionnen voor de koning. Helaas pindakaas kon hij het door het stugge verdedigende werk van zijn opponent niet afmaken. De kansen keerden en na een gedwongen dameruil ging Stijn in het eindspel na tweeëneenhalf uur kopje onder. Michiel, die bijna nooit verliest in deze competitie, had zijn dagje niet. Eerst verloor hij ruim tien minuten omdat hij de goed verstopte speelzaal in een klein schooltje maar niet vond. Met de nodige stress werd de partij tegen een jonge Fransman aangevat met een gelijk opgaande opening. Toen blunderde Michiel echter jammerlijk en zijn overbuur profiteerde maximaal met materiaalwinst en hopen initiatief. Een partij om snel te vergeten met een vroege wandeling door de regen in een mistroostig uitziend Leuze. Ook Robbert had zijn dagje niet, hij speelde een onconventionele opening maar overleefde zonder kleerscheuren. Helaas besloot onze clubkampioen om enkele positionele fouten te maken en langzaam verloor hij zijn grip op de wedstrijd en er ging nog een vol punt naar Leuze. Giulia begon uitstekend met haar 'Sicilian Attack' en haar tegenspeler zweette dikke parels om een vroege nederlaag af te wenden. Toen dat gelukt was, was ook het vet van de soep bij Giulia die finaal ten onder ging. Eerste bordspeler Martijn kreeg tijdens de analyse achteraf te horen dat zijn opening op niets trok. Tja verrassend openen kan ook een troef zijn. Martijn stond dan ook duidelijk beter na de opening en had bovendien een forse tijdbonus. In tijdnood slaat zijn rivaal aan het blunderen en Roeselare maakt het af met een mooie matcombinatie. Goed voor Martijn maar met 4 tegen 2 werd het toch een zure nederlaag voor het team.

De tweede ploeg ging op bezoek in het verre Bredene, een ploeg die je vooraf nooit op hun waarde kunt schatten. Gelukkig viel het goed mee en werd deze gevaarlijke klip probleemloos gerond. Pauwel gaf meteen het goede voorbeeld in zijn game tegen vaste Bredense waarde Kim Oleg. Hij drong via de e-lijn de vijandelijke stelling binnen en schopte euh wild om zich heen. Uiteindelijk slaagde hij er in om mat op de onderste rij te forceren. Schaken kan simpel zijn. Yannick nam het op tegen een jeugdige tegenstander die een niet zo geslaagde Italiaanse opening op het bord bracht. Onze man had wat voordeel, maar kwam eigenlijk niet veel verder. Het was pas na een drieste aanval met een poging tot loperwinst van de Bredenaar dat de kansen keerden. Yannick kon met een truukje gesteund door een sterk centrumpaard een pion snoepen. Deze gesnoepte investeerde hij onmiddellijk om de a-lijn te openen met initiatief. In het eindspel overklaste hij duidelijk zijn overbuur door de prima samenwerking van zijn twee torens en een superloper in het centrum. Uiteindelijk liep het mat via de b-lijn. Marc moest met een Engelse opening afrekenen en dat lukte wonderwel want in geen tijd was hij twee pionnen rijker. Het werd helaas geen korte zondagswandeling want de Bredenaar legde nog heel wat venijn in de stelling. Gelukkig bleef Marc alert en kon hij onderweg naar de finale nog een paard vangen. In een gewonnen eindspel werd nog een toren geblunderd vooraleer de handdoek werd geworpen. De zege was binnen. Ook bij ons laatste bord Sean begon het goed. De gespeelde Caro Kann draaide uit in zijn voordeel na de partijstart, maar Sean, die wellicht nog wat ervaring mist (?), kon het niet afwerken. De partij kantelde en in een dubbel toreneindspel moest Sean zijn meerdere erkennen in zijn jonge tegenspeler die het feilloos afmaakte. 1-3 Opdracht volbracht, we blijven nipt met de bordpunten voor op Brugge en dat is jawel onze volgende tegenstander.

*Nog een korte mededeling van de Belgische schaakbond met betrekking tot de nationale ELO-punten:

"Op de bestuursvergadering van 11.03 ll. heeft het bestuur van KBSB unaniem beslist om op 1 april een aanpassing door te voeren van de nationale ELO ratings. Dit naar aanleiding van de aanpassing van de FIDE-ELO's en in overeenstemming met deze aanpassing.
Omdat het minimum ELO nationaal op 1150 ligt (en niet op 1000 zoals bij de FIDE) is de formule enigszins verschillend:
rating_new = rating_old + (2000 – rating_old) * 250 / (2000 – 1150)
Deze aanpassing is enkel van toepassing op ELO's < 2000.
De minimum rating zal vanaf dan ook op 1400 ELO worden gezet in overeenstemming met de FIDE. Deze aanpassing zal doorgevoerd worden samen met het nieuwe klassement op 1 april."

*Ik eindig deze blog met droevig nieuws: 
Vorige week dinsdag overleed oud-clublid en zeer gewaardeerde Torrewachter Hubert Gryson. Hubert was een kerel uit de duizend, goed van inborst en ook vol van humor. Een schaakvriend waar ik heel wat mee heb afgelachen en die we hard gaan missen. 
De uitvaartdienst is aanstaande zaterdag 16 maart 2024 om 10h30 in de aula van uitvaartzorg Geldhof, Roeselaarsestraat 118 te Moorslede. 
Het Bestuur en alle leden van de Roeselaarse Schaakclub De Torrewachters spreken hun oprechte deelneming uit aan de familie en wensen hun veel sterkte toe in deze moeilijke periode.
Online condoleren kan hier

*Ook Meester Steven was aangegrepen door dit trieste nieuws. Hij besloot dan ook om Hubert passend te eren met zijn nieuwste video. Hubert schaakte talloze potjes met wijlen Fons Debrouwer en beide schaakgabbers maken dan ook logischerwijze deel uit van dit filmpje. Veel plezier met Video 80: Hubert Gryson-Fons Debrouwer.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Guido-Jan 1/2, Pauwel-Warre 0-1, Frank-Yannick 1/2, Didier-Daniël 1-0.

2de Klasse: Henk-Erik 1-0, Gabriël-Sean 0-1, Brecht-Pieter 1-0, Chris-Simon 1-0.

3de Klasse: René-Renaat 1/2, David-Vova 1-0, Pierre-Xander 0-1.

De kalender:

*24 maart: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 - Brugge 3, Roeselare 2 - Brugge 6, Roeselare 3 - Brugge 7.
*21 april: Ronde 11 Interclubs: Mercatel 1 - Roeselare 1, Aalter 1 - Roeselare 2, Aalter 2 - Roeselare 3.
*27 april: Debutantentornooi in Izegem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten