woensdag 24 juni 2015

Carlsen niet in beste doen


Magnus Carlsen, de regerende wereldkampioen, speelt momenteel in een sterk bezet tornooi in geboorteland Noorwegen. Als één van de vooraf getipte kanshebbers op de tornooizege, lost hij totaal de hooggespannen verwachtingen niet in en dat is nog zacht uitgedrukt. Het parcours dat Magnus tot nu toe heeft afgelegd was behoorlijk 'bochtig' en 'accidentrijk'. Na zeven ronden staat hij op een achtste plaats (10 deelnemers) met een schamele 2,5/7 ongezien voor zijn doen. Het begon al desastreus in de openingsronde, waar Carlsen in een glad gewonnen stelling tegen Topalov door zijn vlag ging (zie diagram hieronder) !


Na de laatste witte zet 60.Dg5+ speelt Topalov (zwart)  Kf7 en de witte vlag valt! Carlsen die wat later  in de tornooizaal was aangekomen, bleek niet op de hoogte te zijn van de gebruikte tijdscontrole en dacht dat hij nog 15 minuten extra zou krijgen na zet 60! Van een koude douche gesproken, want wit kan door schaakjes met zijn loper en dame na 16 zetten de zwarte dame vangen en het eerste punt binnenhalen. Niet dus en Carlsen totaal van slag. Ook in de tweede partij tegen Caruana gaat het fout: Een vrijpion van de Italiaan forceert de overwinning. Tegen Giri haalde hij zijn eerste halfje, maar moest hij gewonnen hebben, helaas zag Carlsen de winnende combinatie niet... Ronde vier bracht hem Anand de verliezende finalist in de afgelopen strijd om de wereldtitel. Vischy was duidelijk op revanche belust en won in een eindspel met toren en pionnen tegen paard en pionnen. Het gevolg was een pijnlijk tussenresultaat van 0.5/4 voor de regerende wereldkampioen! Na de rustdag won Magnus Carlsen eindelijk zijn eerste match en dat tegen Grischuk die zijn partij verknoeide in tijdnood. Buitenstaanders dachten dat hij vertrokken was, maar niets was minder waar: Hij ging wel het eindspel in met een extra pion tegen Nakamura, maar het ontstane toreneindspel was theoretisch remise. Ronde zeven eindigde op een billijk gelijkspel tegen de Fransman Maxim Vachier-Lagrave in een kort maar riskant partijtje schaak. Met nog twee ronden te gaan heeft Magnus nu 2.5/7 bijeengesprokkeld, veel te weinig voor zijn status en dat gaat hem in juli een pak ELO-punten kosten.
Topalov, die de eerste ronde ontsnapte, is intussen niet meer af te stoppen met 6/7 en maar liefst 1.5 voorsprong op de tweede. Er zal al veel moeten misgaan om de Bulgaar van de tornooizege af te houden. Het heeft hem naast een pak ELO-punten ook de toepasselijke bijnaam 'Unstopalov' opgeleverd. De ontknoping van weeral een leuk topschaakevenement kun je hier verder volgen: Norway Chess 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten