donderdag 18 juni 2015

Lentetornooi Brugge succes voor Torrewachters


De vierde Jurassic Park (Jurassic World) is uit en deze dinomovie verpulvert momenteel wereldwijd de kijkcijfers, ook de bijhorende merchandising draait op volle toeren. Zelfs de schaakwereld lijkt niet gespaard te blijven van enig dinogeweld. Het schaakbord hierboven zal wellicht bedoeld zijn voor schakers met een agressieve speelstijl die hun tegenstander rauw lusten?

Gelukkig was de sfeer op het voorbije Brugse Lentetornooi heel wat vredelievender. Zoals de traditie het wil eindigt dit leuke tornooi met de prijsuitreiking gevolgd door een aardbeienblitz. Voor de gelegenheid kwam een sympathieke jongedame, die de Brugse Schepen van Sport bleek te zijn, een 'woordje placeren'. Mevrouw was blij verrast om een bonte mix van jong en oud aan te treffen in de speelzaal. Ze kon meteen op applaus rekenen toen ze met de boude uitspraak kwam dat schaken voor haar wel een sport is en dat wanneer zij Minister van Sport zou zijn, de erkenning niet lang op zich zou laten wachten. Zouden er dan toch nog verstandige politici in dit land rondlopen? Helaas zal mevrouw (waarschijnlijk) nooit als politica op de stoel van de sportminister terechtkomen... De voorzitter van Gazel, den Patrick, maakte van de gelegenheid gebruik om een financieel steuntje voor zijn club te vragen, de sloeber. Hij was natuurlijk van harte welkom op het stadsbestuur en er zou gekeken worden of de sport- of cultuurdienst konden bijspringen. Spontaan moest ik denken aan die zaterdagmorgen toen ik mijn stoute schoenen had aangetrokken en het kabinet van de Kortemarkse burgemeester was binnengewandeld om een tegemoetkoming voor de Kortemarkse schaakclub te vragen. Ik werd er vriendelijk ontvangen en de burgemeester vatte stante pede de koe bij de horens en stuurde onmiddellijk een mail naar de cultuur- en de sportdienst. De mannen van de cultuurdienst waren de eersten, die de week erop reageerden: "Wij vinden dat het schaken eerder onder sport valt te klasseren." Tja, daarmee werd de bal in het kamp van de sportdienst gelegd en die kwamen natuurlijk met het ons bekende BLOSO-cliché op de proppen dat schaken geen sport is. We zweten niet genoeg beste mensen! Enfin, om een lang verhaal kort te maken: Nu weten ze dat er een schaakclub in Kortemark is, maar de erkenning als volwaardige vereniging is er nog altijd niet gekomen. Misschien lukt het in Brugge wel? Veel succes alvast, Patrick!

Zoals jullie intussen al weten werd het 34ste Lentetornooi gewonnen door Martijn Maddens, een knappe zege die op deze blog al uitvoerig aan bod kwam. Het zilver ging naar Jan Vandendriessche voor Tom Piceu. Beiden hebben dit tornooi in een niet zo ver verleden al eens (of meermaals) gewonnen. Een korte resumé van de prestaties van de Torrewachters: Michiel Bleys deed het verre van slecht met 5/7 en een mooie zevende plaats. Fabio Petralia liet eveneens van zich spreken met een halfje minder, de dertiende plaats was zijn beloning. Francky Deketelaere presteerde volgens zijn ELO en eindigde ergens halfweg het pak. Peter kende dan weer niet zijn beste Lentetornooi-ervaring uit zijn rijkgevulde (ahum) schaakcarrière. Mario Verbanck tenslotte deed het niet slecht met een prestatie die een pak hoger lag dan zijn ELO-rating.
De aardbeienblitz bracht nog twee Torrewachters op het podium: In de A-reeks werd Martijn derde na Tom Piceu en Thijs Cocquyt. De B-reeks werd nu al voor het vijfde jaar op rij gewonnen door Ben Van de Putte voor Chris De Spiegelaere en ondergetekende, die tot zijn eigen stomme verbazing tweede werd! Alle uitslagen en standen kun je op je gemak eens nalezen via deze link: Eindklassement lentetornooi 2015  Al bij al was het een méér dan geslaagde editie voor de Torrewachters. Op naar de volgende!

Dit weekend vinden de jaarlijks terugkerende Batjes plaats in Roeselare. De weergoden zijn het gebeuren gunstig gestemd, dus zal er een pak volk zijn. Hou hier dus rekening mee tijdens jullie wekelijks bezoekje aan het schaaklokaal...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten